Guldmjölk och gurkmejapasta från nya Paleokokboken Ren & naturlig mat

Efterlängtad kokbok

Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden.

Kokboken heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak.

Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.

Han tog sig bokstavligen tillbaka upp ur sjuksängen och skapade sig ett riktigt friskt och starkt liv, genom att förändra sitt sätt att äta och efterhand även med tillägg av en hel del naturlig och lekfull träning.

Jenny och Magnus Andersson

I receptdelen blandas nyskapade läckerheter på rena, fina råvaror med några favoriter från Paleoskafferiet, som är Under vårt taks receptarkiv.

Kokboken innehåller många goda recept och tips på ett hälsosammare liv, det här är verkligen mat att både njuta och bli friskare av.

Vad sägs om; Jordgubbssalsa, Frittatavåfflor, Fisktacos med avokadosås och mangosalsa, Brasiliansk fiskgryta, Rökig högrevsgryta, Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs, Baconlindad sötpotatis och Leverpastej på Paleoknäcke.

De avslutande godsakerna låter väldigt lockande, här några som jag absolut vill smaka; Mango – och limesorbet, Äppelkaksbollar och Rabarberpaj med ingefära.

Läsaren bjuds också på en inspirerande råvaruguide, med information om allt gott som ingår för den som väljer att gå tillbaka till en naturligare livsstil à la Paleo.

Jordgubbssalsa ur Ren & naturlig mat

Fisktacos med avokadosås och mangosalsa

Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs

Jag fick mitt signerade exemplar av kokboken på posten häromdagen, så jag tog lite bilder ute i höstsolen vid Landstingshuset på Kungsholmen.

Satte mig sen på bänken där i solen och bläddrade, läste och njöt av allt läckert.

Fisktacos med mangosalsa vet jag sen tidigare att det är väldigt gott.

Blev nämligen bjuden på premiärförsöket av den rätten när jag och Therese Renåker deltog i Jenny och Magnus Paleohelg förra året.

Här kan du läsa mitt inlägg om den helgen och ta del av recept på Paleomuffins.

Jag har följt Under vårt tak i många år, vi blev bloggvänner och senare ledde det till att jag blev personlig vän med Jenny och Magnus.

De är ett mycket varmt och generöst par, vi delar kärleken till naturen och till mångt och mycket har vi samma matfilosofi.

Vi strävar efter att äta så rent och naturligt som möjligt, utan industrins konstgjorda tillsatser.

Jag är väldigt glad och stolt över att jag fick den stora äran att skriva förordet till den här viktiga kokboken.

Jenny och Magnus har många järn i matlagningselden, de har just dragit igång matplaneringstjänsten CookEat tillsammans med Hälsa som livsstil.

Där får du hjälp med allt från färdiga veckomenyer till inköpslistor att ta med till affären, så du enkelt kan njuta av hälsosam mat i vardagen.

Här på Under vårt tak kan du läsa mer om kokboken och beställa ett signerat exemplar.

Varmt lycka till med er kokbok, Jenny och Magnus ❤

Guldmjölk och gurkmejapasta från Ren & naturlig mat

Dagens recept från boken är en antioxidantrik guldmjölk med gurkmejapasta, en riktigt bra dryck att värma sig med nu när höstkylan krupit över oss.

Förutom att den smakar väldigt gott så har den även gott om antiinflammatoriska egenskaper, så testa den om du har värk i lederna.

Gurkmejapastan passar också fint för smaksättning av t ex indiska grytor, wok eller varför inte till bokens paleovåfflor.

Guldmjölk 2 muggar

5 dl mandelmjölk

3 tsk gurkmejapasta

2 tsk honung (går att utesluta)

Så här gör du:

Mät upp mandelmjölken i en kastrull.

Tillsätt Gurkmejapastan och (eventuellt) honung, vispa samman.

Värm på medelvärme tills det blivit drickvarmt-

Rör om lite då och då under tiden som du värmer din Guldmjölk.

Häll upp i mugg och servera direkt.

Gurkmejapasta ger ca 40 muggar (ca 3 dl)

1,5 dl vatten

0,5 dl mald gurkmeja

2 msk mald kanel

2 msk mald ingefära

0,5 tsk mald kardemumma

0,5 tsk mald svartpeppar

3 msk kokosolja

Så här gör du:

Blanda ihop gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma i en skål.

Mät upp vatten och häll i en kastrull.

Vispa ner kryddblandningen och visp under uppvärmning på medelvärme tills det tjocknar (till en pasta).

Dra av kastrullen från plattan och tillsätt kokosoljan.

Rör om i pastan tills kokosoljan smält, låt svalna.

Häll upp och förvara i en tätslutande glasburk i kylen, den håller omkring 2 månader.

Full-rulle-helg!

Söndag 27:e maj igår och då hände allt på en gång! Jag har varit hemma med pojkarna själv i helgen (läs; Bronco & Allan)

Nicke och Joline har varit iväg på bilträff/utställning/crusing på Powermeet i Hässleholm från lördag till söndag och kom hem tidigare på eftermiddagen.

Lördagen var en lite gråmulen/regnig/blåsig dag så jag passade på att fixa i köket och baka/förbereda lite ditt och datt, hänga tvätt, skura golv o plocka.

När det närmade sig kvällen märkte jag att Bronco inte var som han brukar. I vanliga fall går han gärna in i vårt sovrum och lägger sig i vår dubbelsäng för att få sin frizon framåt eftermiddagen. Han tillåter inte att Allan går in i sovrummet då och knappast upp i ”hans” säng. Då plockar han fram basrösten och gruffar till om Allan skulle va på väg upp men på golvet är helt okej… Men är Bronco trött så är han trött och behöver få va ifred.

Men redan på eftermiddagen blev han sökande o och lite orolig. Han väntande hem både husse och Lill-matte, men ingen kom i va mig ordning dom brukade. Han lyssnade extra vid dörren, kollade fönster och ljud utifrån o låg på helspänn till jag släckte ner o gick och la mig 22.30. (Läs; gick o la OSS)

Innan detta skrivet tänkte jag mig en lugn sovmorgon framför mig i lite sakta mak med frukost och fix med hundarna.

Bronco i sängen o Allan i bädden nedanför gick bra fram till 01.30. Då blev Allan nödig.

Ut, kissa, törstig, dricka vatten, in – och sova! Nä.

Inte sova på en gång.

TV-bordsbenen är ju sååå goda att tugga på, o sovrumsgardinerna och mattes täcke… Och mobilsladden… Och hörnet på mattan och burkarna inne i råttrummet. Å visst stod det en full matskål på köksbänken också… sen blev det tyst… efter en ljudlig duns av rostfri metallskål fylld av blött foder som skramlade ner i golvet… Hundmat ÖVERALLT! Och en överlycklig liten varg.

Allans meritlista plussades alltså på när han lärde sig hoppa upp med tassarna på köksbänken inatt… Nåja. Han toppar inte Broncos lista än.

– Nu sover vi!

– NU SOVER VI!!!!

10 minuter senare hoppar Bronco ner från sängen o gnäller.

Han som just hade lugnat sig men blev då akut nödig… Upp igen och ut med Bronco och hur tyst vi än tassade upp så vaknade såklart en ny-somnad-Allan och fick något man kan likna barnkalas-socker-chocks-energi. IGEN!

Så där sitter jag mellan vaket och sovande tillstånd på soffbordet mitt i natten med ett svartskägg i knät bedjandes om att få sova och en symaskin som hoppar hejvilt omkring, tuggar Bronco-öron och är hur pigg som helst.

Efter ett antalet flänganden upp och ner ur sängen med terrorist-Allan runt fötterna somnade vi till slut ovaggade runt halv fyra Då hade jag stängt in mig med bägge hundarna i sovrummet med en liten önskan om att få sova till åtta i alla fall??!

Allan missar ju inte en minut med sin ät och sov-klocka så den sovmorgon blev ganska obefintlig. MAAAAT!!!!! Klockan 05.30…

Ja, sen dess så har det varit GOMORRON väldigt länge denna söndag. Efter frukost och dusch så skulle vi iväg till Mormor Mia för att fira Mors dag. Gissa vilka som blev dödens tröttaste o fick släpas ut i bilen då… suck! Natsuddarna AB. Ja!

Tur dom har en väldigt envis matte. Efter ett par koppar kaffe senare så började jag röja golven på leksaker, filtar, tuggbens-smulor och ut med vilddjuren på gården en stund. SEN infann sig söndagslugnet och jag kunde ställa mig i köket och garnera smörgåstårtan jag hade förberett på lördagen. Nicke & Joline kom hem strax därpå och var väldigt efterlängtade kan jag lova.

Fina blommor och presenter fick jag av dem bägge och vi satte verkligen och njöt av tårtan och bara myste tillsammans. Underbar helg, underbara älskade familj och galna hundar.😉 Precis som det ska va!

Hemma hos mamma och fikar. Hon fick såklart rabarber-rullen jag gjorde i föregående inlägg.

Allan fick följa med in en stund och förevigandes förstås i fina vit-soffan.😉

Smörgåstårtan till vår 12-åriga bröllopsdag. Hjärtformad av utskuren hönökaka. Tre lager. 1-rökt skinka, mandariner. 2-kokta ägg, mjukost. 3-leverpastej, grädde, bostongurka. Ost runtom, jordgubbar, sallad, rökt skinka och räkor ovanpå.

Chokladpraliner med vår bild på.

Och grannarna utanför huset, lika rofyllda varje kväll när man går sista kiss-rundan med hundarna. Ja, vi har sovit väldigt gott inatt – allihopa!😉

Hemgjord leverpastej – gott, prisvärt & enkelt!
Jag har länge velat testa göra egen leverpastej! Dels för att det är kul att testa göra grejer från grunden och dels för att det verkar omöjligt att hitta leverpastej som inte innehåller en massa skit och socker. Så nu har jag äntligen gjort egen pastej! Vill du ha lite helgpyssel, så varför inte göra […]
God Jul och några enkla julbordstips

Jultallrik från en av våra tidigare jular i Alanya

En god och fridfull jul

Dan före dopparedan, den dag då de flesta stressar som värst under året.

Jag och Lennart har sen några år tillbaka valt att fira julen på ett mycket lugnt och fridfullt sätt i vår hyrda lägenhet nere i Alanya.

Julmat har vi i liten skala, julblommor, adventsstjärna, ljuslyktor, några tomtar och kottar gör att det blir julkänsla även i den sommarvärme vi haft senaste veckan.

Jag köpte med lite julskinka och rökt renhjärta hemifrån och i morgon blir det till att göra rödkål.

Hade också tänkt göra den här fina leverpastejen fast på lammlever, men det får vänta till en annan dag.

Jag har tagit det väldigt lugnt den senaste veckan, även på Facebook och Instagram, det är så skönt att då och då ta en paus från allt som händer där.

Internet har inte fungerat så bra i mobilen så därför har jag kopplat bort det helt där och kollar bara mail och meddelanden i datorn varje kväll.

Tänk så mycket tid och energi det frigjort till annat, det är först sen jag lagt ifrån mig mobilen som jag insett vilken tid det tar att hålla koll på allt och att ständigt vara nåbar.

Nu har det istället blivit många och långa promenader i de gamla stadsdelarna upp mot borgen.

Jag är så tacksam att jag idag kan gå så mycket bättre än för några år sen, då var det omöjligt att gå i de branta backarna.

I vinter blir det äntligen mer tid att börja läsa böcker igen, något jag alltid gjorde mycket förr innan internet kom in i mitt liv.

Jag har bland annat köpt med mig Sockerbomben 3.0 av Bitten Jonsson och Pia Nordström, den ska bli mycket intressant att läsa.

Det senaste halvåret har inneburit väldigt mycket tid vid datorn för mig, då jag gett ut hela 3 kokböcker i år.

Så nu är det verkligen dags att bara vara och låta det digitala livet få hamna i skymundan.

Hoppas att du också får njuta av lugn och ro de kommande dagarna.

Här får du tips på några goda rätter till julbordet som går väldigt enkelt att laga till.

Rödkålssallad

½ liter finstrimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl granatäppelkärnor

½ pressad citron

1-2 msk riven ingefära

Salt

Chiliflingor

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt, chili och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor.

Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra.

Matjesmousse

1 burk matjessill

1 dl crème fraiche

1 dl grädde

½ dl färskost

1 dl finhackad gräslök

2 gelatinblad

2 msk sillspad

Salt och peppar

Skär matjessillen i små tärningar och blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Krama ur bladen och smält på svag värme i sillspadet.

Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor. Rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vispa grädden och vänd ner i sillröran.

Låt stå i kylen minst 3-4 timmar så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg.

Du kan också fylla moussen i glas eller små formar innan den kallnar.

Servera med kokt ägg eller på en silltallrik.

Du kan också mixa några skivor av mitt valnötsbröd och blanda med smält smör.

Tryck ut smuldegen i en plastklädd pajform och häll moussen över innan den kallnat.

Ställ i kylen och låt kallna till en matjestårta, garnera med hackad gräslök och rädisor.

Här hittar du recept på rödvinssillen och örtsillen som finns med på tallriken ovan.

Keso à la Malta
Foto Mikael Eriksson

Keso à la Malta med drottningsås 4 port

2 dl keso

2 dl grädde

1 dl hackade valnötter

1 krm äkta vaniljpulver

Mosa keson med en gaffel, så kornen blir lite mindre. Blanda med hackade valnötter och vaniljpulver.

Vispa grädden, inte alltför tjock. Vänd försiktigt ner kesoröran i grädden.

Låt stå i kylen en stund, så kommer vaniljsmaken fram mer.

Lägg upp i glas, skeda lite bärsås över.

Drottningsås

1 dl hallon

1 dl blåbär

2 tsk pressad citron

Blanda bär och citronsaft i en kastrull, koka upp och låt småputtra ett par minuter.

Passera genom en nätsil med hjälp av en slev.

Häll upp drottningsåsen i en burk, låt svalna och förvara i kylen.

Såsen håller sig inte lika länge som en sockrad, går inte allt åt på några dagar så frys in burken.

God Jul

Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, klicka på bilden så kommer du till receptet.


Smörgåstårta och bilder från födelsedagen

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_garnering

Hej igen alla fina läsare!

Nu ska jag uppdatera er lite om min födelsedag igår. Jösses så roligt det är att fylla år ändå. Jag hade dock helt ställt in mig och förmodligen räknat fel i alla år för jag var JÄTTESÄKER på att jag fyllde 36… Men se de gjorde jag INTE! Är man född 1978 blir man 38 år och inget annat. Var tvungen att slå på miniräknaren i telefonen till och med. 😛 Hur kan man missta sig så…? Jaja, 38 år och väldigt, väldigt glad över livet, lycklig med min fina familj och goa vänner runtomkring så det gör inte så mycket att man blir äldre. Så länge man är pigg och frisk och håller ångan uppe! Dessutom väntas ett litet nytillskott till familjen framåt jul och det ska bli såååå roligt! Berättar mer inom kort.

 

Hade en helt fantastisk dag igår från morgon till kväll. Blev bjuden på frukost med tända ljus tidigt på morgonen innan vi åkte vidare mot skola och jobb. Slutade tidigare så jag skulle hinna handla o fixa smörgåstårta och piffa till lite hemma. Beställde en tårta från Nya Conditoriet i Borgholm också då jag inte skulle hinna med att baka även det. Ölandstårta – så galet god! Prova den om ni inte gjort. Marsipan i botten sedan sockerkaka, grädde med hasselnötssmak och mandariner. Lite stuk av budapeststubbe, riktigt god!

 

Smörgåstårtan jag gjorde blev en snabbis – tre lager fyllning med rökt bog/ägg/mjukost/. Leverpastej/bostongurka samt skinka/mandariner. Tar inte lång tid att svänga ihop och när jag ska servera den direkt samma dag gör jag den extra saftig med lite lösare fyllning och extra av allt! 😉 Receptet kommer nedan.

 

Jag vill även passa på igen att tacka för alla fina kommentarer, sms och gratulationer både på facebook och instagram. Ni är för härliga! Tusen tack! ♥ Nu bjuder jag på ett litet bildregn av gårdagen smat receptet på smörgåstårtan som räcker till 8- 10 personer.

 

Rund charktårta med ost, skinka, ägg och leverpastej – 10 bitar
Det här behöver du : 

2 förp hönökaka (8 halvmånar)

150 gram rökt bog eller skinka

5 kokta ägg

1 tub mjukost naturell

4 msk leverpastej (Lindbergs husmorspastej GRÄDD)

4 msk bostongurka

1 burk konserverade mandariner

 

Garnering : 

1 kruksallad

Herrgårdsost i skivor

200 gram sotrökt skinka i skivor

3 kokta ägg i skivor

Gurka i skivor

Pärltomater

150 gram jordgubbar

1 burk konserverade mandariner

 

Grundröra : 

3 dl grädde

1½ dl majonäs

1 knippe persilja

1 tsk trocomare örtsalt

1 tsk Lawry´s kryddsalt

Några varv med pepparkvarnen

 

Lager 1 : 

Rökt bog som jag river på grovsidan av rivjärnet

1 tub mjukost

2 kokta, hackade ägg

 

Lager 2 : 

4 msk leverpastej

4 msk bostongurka

3 slevar grundröra

 

Lager 3 : 

Rökt bok som jag river på grovsidan av rivjärnet

1 burk konserverade mandariner

3 slevar av grundröran

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_frukost

Morgonmys innan jobbet!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_biobiljetter

Joline hade skrivit ett fint brev och klistrat in biopengar för två personer och ansiktsmask så jag anar att vi tar en heldag med hemmaspa, bio och restaurang inom kort! 😛 Morran och Tobias nya har premiär den 26 oktober så den måste vi se.

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_halsband_vaga

Från mamma! Vackert halsband från VÅGA med sten i plommonlila som jag älskar. Även en plommonlila cyklamen med biobiljetter från morbror Anders.

 

 

le_creuset_soppterrin

Nicke köpte en otroligt fin höstbukett och presentkort från min favoritbutik ÖNSKA i Borgholm och jag har redan beställt denna nya soppterrin i rött till min samling! ♥ Han som verkligen älskar soppa (hahaha!!) kommer i fortsättningen bli serverad den ur denna röda skönhet! 😛

Bildkälla; https://www.lecreuset.se/

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas

Fick så många vackra buketter i dessa färger som jag bara älskar. Så höstigt och varmt!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_indiska

Ljuslyktor från INDISKA av Joline! ♥

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_recept

Från min man… ♥

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_onska

Jag tjuvstartade min födelsedag lite i förra veckan då jag köpte lite nytt porslin från bland annat ÖNSKA av märket BRUKA och den nya serien från INDISKA i havsblått relief. Så snygga! Lite fler dessertgafflar och knivar blev det från IKEA också.

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_rund

Smörgåstårtan är monterad och klar för garnering.

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_tailsweep

Blombud från mina uppdragsgivare och kollegor på Tailsweep dök upp på gården i samma veva som jag kom hem. Dom prickade helt rätt i min typ av stil och färger! Tusen tack till er!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_vas

Mamma kom med en fin bukett i en alldeles speciell vas med tillhörande ljuslyktor från ÖNKSA. (Nybro Crystal Ink) Riktigt fina! ♥ Fick även en skärmaskin som jag önskat mig länge, så till jul blir det finfina, tunna skivor av julskinkan och diverse kallskuret pålägg. Nånting som jag verkligen saknat då jag tycker påläggsskivor man köper är alldeles för tjocka.

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_vas_liljor

Vackra liljor av mamma!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalasjordgubbar

Smörgåstårtan är redo att serveras!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_garnera

Till bords med smörgåstårta, presenter, buketter, cyklamen, lyktor och presentkort!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_oland

Nybakade sockerkringlor och Ölandstårta från Nya Conditoriet i Borgholm.

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_recept_fyllning

Och kanske det absolut godaste dagen efter, då det finns smörgåstårta kvar i kylskåpet till frukost! 😉

 

Rostbiffstårta

smörgåstårta_rostbiff_fyllning_recept_rund_rostbiffstårta

Pingsthelgen har gått i rasande fart här på ön! Vi har haft fullt upp med både bilar, djur, matlagning, storstädning och ombygge av lite burar och nu har även dom sista två tjejerna ur råttkullen flyttat. Ett så trevligt par från södra Öland kom hit igår och hälsade på och var intresserade. Jag hade egentligen inte tänkt sälja fler utan behålla de vi nu hade sparat men efter lite övervägande så tog jag rätt beslut och dom har nu fått en fin familj och ett nytt kärleksfullt hem dom också. ♥ Söta lilla Rakel och Beata! 😛 Tamråttornas sidor hittar du HÄR på facebook, och HÄR på instagram.

 

Idag är det dock lugna gatan här hemma, det regnar ute och vi är bara inne och myser med tända ljus och TV:n i bakgrunden. Mycket film och bokläsande blir det. Vi ska dock fixa till lite matlådor för jobbveckan och Joline ska göra sin favorit; kycklingsallad då hon ska ut på praktik på en lantgård i veckan och liten matsäck ska då med. Det kommer nog bli roligt. Det är hon och bästa kompisen som fått plats på samma ställe hela veckan så jag hoppas vädret blir fint.

 

Jag svängde ihop en smörgåstårta igår på pingstafton helt apropå, hade lite idétorka till vad vi skulle äta och då är alltid smörgåstårta välkommet som helgmat! En rund hönökaka-tårta med rostbiff och remouladsås och härligt krispiga rädisor och jordgubbar på toppen kändes lite vårlikt. Supergod och saftig blev den.

 

Ha en fin söndag, allihopa så hörs vi snart igen!

 

10 bitar

Det här behöver du :

2 förp hönökaka (8 st halvmånar)

 

1 sats grundröra : 

4 dl grädde (vispas lös)

1 dl majonäs

Herbamare örtsalt

 

Lager 1 : 

3 pkt bacon

1 burk ca 300 gram konserverade mandariner

Grundröra

 

Lager 2 :

1 tub naturell mjukost

4 kokta, hackade ägg

Grundröra

 

Lager 3 :

3 msk leverpastej

1 msk bostongurka

Grundröra

 

GÖR SÅHÄR :
Vispa grädden till grundröran löst. Blanda med majonäs och smaka av med herbamare örtsalt. Lägg ut hönökakorna till en cirkel. Bred bregott på varje lager bröd. Fyll med första fyllningen av knaperstekt, finhackad bacon, en burk mandariner och lite av grundröran för att få det saftigt.

Nästa lager med bregott, en tub mjukost och fyra kokta, hackade ägg samt lite av grundröran. Sista lagret med bregott, och leverpastej, bostongurka hopblandat med grundröra. Lägg på sista lagret bröd. Kantskär och täck med en tub remouladsås. Garnera med ostskivor runt kanterna, rostbiff, ägg, sallad, vindruvor, jordgubbar, mandariner rädisor och lite persilja.

Lucka 9 – Rimmad julskinka på gammaldags vis

Julskinka

Tillsatsfritt

Kokt julskinka innehåller tyvärr en hel del tillsatser nuförtiden.

Det här är min mammas recept som hon gjorde när jag var liten, ett riktigt gammaldags som från början kommer från min farmor.

I helgen fick jag njuta av den igen när vi firade jul lite i förtid tillsammans, eftersom jag snart åker till Turkiet.

Förr användes salpeter för att skinkan skulle hålla längre, men det behövs inte på samma sätt idag när vi har kyl och frys.

Nu används nitrit mest för att skinkan ska vara rosa, men jag föredrar att äta en som är mer naturlig och utan färg.

Vår julskinka kommer från Görviksgrisen, jag köpte den tillsammans med lite andra godsaker till julbordet på Glada Lådan.

Den hade tyvärr inte så mycket fett, så vi hoppade över att griljera den i år.

Det är ju just ihop med fettranden som griljeringen är god, tycker jag.

Skinkan vägde bara drygt ett kilo, så det räckte att rimma den i en vecka.

Har du en större skinka så låt den ligga i saltlagen 2 veckor innan den kokas.

Här i Östersund hittar du färdigrimmad, ekologisk skinka från Melins på Gårdsbutiken på Frösön.

Melins hemsida finns en lista på fler butiker runt landet.

Vill du göra din skinka på gammaldags vis så ska det vara lite socker i rimningen, men det kan du hoppa över.

Litet julbord för två...

Litet julbord för två, med skinka, senapssill, gravrökt lax, leverpastej och rödbetssallad…

Rimmad julskinka

1-3 kg färsk skinka, helst med svål

Saltlag så det täcker skinkan i proportioner:

2 liter vatten

2 dl grovt havssalt

ev 2 msk socker

Skölj av skinkan, gnid in en matsked av saltet och ev socker runt om.

Lägg ner den i en smal bunke eller kastrull och låt stå ett par timmar o kylen.

Rör ut resten av saltet med vattnet så det löser sig och häll det över skinkan.

Täcker det inte så blanda mer saltlag. Lägg en uppochnervänd tallrik över skinkan så den trycks ner under ytan.

Täck med plastfilm eller ett lock och ställ i kylen och låt stå 1-2 veckor, beroende på hur stor skinkan är.

Vänd skinkan ett par gånger under tiden och se till att den hela tiden är täckt av saltlagen.

Kokning av julskinka

Vatten så det täcker

8 kryddpepparkorn

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

2 morötter i bitar

Skölj av skinkan och lägg den i en kastrull. Täck med vatten, koka upp och skumma väl.

Tillsätt kryddor och morötter, koka upp på nytt och låt sjuda, 1 timme per kilo skinka.

Använder du termometer ska den vara 70º när skinkan är klar. Ta upp skinkan och låt rinna av väl.

Vill du griljera skinkan så blanda 1 äggula med ½ dl senap och bred över i ett tunt, jämnt lager och sikta över lite mandelmjöl.

Griljera skinkan på 200º i ca 5-10 minuter, tills den fått fin färg.

Juldofter...

Juldofter…


Herr Kryddburk har fyllt 40år!

frukostbricka_födelsedag_40år
Hej allihopa! Efter en toppenhelg sitter jag nu här vid datorn och sorterar bilder. Nicke, kära maken fyllde ju 40 år igår. :-P En otroligt mysig helg på alla sätt har vi haft. Han ville inte ha nån större uppståndelse eller stå-hej så firandet har varit endast med närmsta familjerna.

Joline och jag började söndagsmorgonen med skönsång och överraskade Nicke med frukostbricka, blommor och paket på sängen. Vi svängde ihop en stor smörgås med hönökaka, ägg, rökt lax och majonäs – säkert kort där! ;-) Framåt eftermiddagen dukade vi upp smörgåstårta och pinocchiotårta så det blir ett bildregn nu i tårtornas tecken.

ägg_lax_smörgås
Smörgås med kokt ägg och kallrökt lax o majonäs! ;-)

tulpaner
Vackra, färgglada tulpaner i mängder…  tårta_blåbär_gräddtårta
Tårtan jag gjorde som han hade med sig till jobbet i fredags! Vanlig gräddträta med massor av blåbär – han älskar blåbär!! Och självklart blev det USA´s färger också… ;-)

retro_bensinpump_nostalgi_route66
Presenten från mig och Joline; bensinpump ”Route 66″. Retropryl helt i Nickes smak! :-P

födelsedag_kryddburken_nicke_40år
Där på bordet en annan retropryl – en ”bensinpump” i form av bubbelgum-automat! Riktigt cool. Nu ska vi bara fylla upp den också.

liljor_vita

charktårta_smörgåstårta_ägg
Förberedd att garnera smörgåstårtan!

stor_smörgåstårta
Färdiga resultatet! Recept hittar ni i kategorin SMÖRGÅSTÅRTOR

smörgåstårta_bit_ägg_skinka_leverpastej
Fyllningen tre lager består av; Leverpastej/bostongurka, Mjukost/ägg, Rökt bog/mandarin.

blombukett

pinocchiotårta_marängtårta
P
inocchiotårta är den i särklass godaste tårta jag vet! Recept finns ett par stycken, både i långpanna och rund form; klicka HÄR

marängtårta_glömmingetårta_brittatårta_margarethatårta_herrgårdstårta_pinocchiotårta
Självklart fyllde jag den med blåbär, lätt sockrade och rivet limeskal och grädde.

pinocchiotårta_brittatårta_herrgårdstårta_margarethatårta_glömmingetårta

pinocchiotårta_margarethatårta_brittatårta_herrgårdstårta_glömmingetårta_marängtårta
Galet god! Även dagen efter till förmiddagskaffet! ;-)

tulpanbukett

Nybakad Valnötskubb precis ute ur ugnen!

Apropå, sockerstinna matbröd… dessa bröd ur boken Baka matbröd med LCHF är ju ÄKTA HÄLSOSAMMA MATBRÖD, dvs mat i ordets rätta bemärkelse ;)

Inte så ofta jag bakar bröd, går i perioder det där med brödsug. Numera äter vi ju så mycket ägg och mat att brödbehovet är så gott som helt borta. Dock kan det vara gott i bland att liksom lägga min hemlagade leverpastej på något  ;)

Idag blev det valnötskubben, ett av mina absoluta favoriter i bröboken. Det var också den som Lotta Bromé fick smaka på när jag var inbjuden till intervju hos henne förra året i februari.

HÄR finner ni receptet och man kan också lyssna på mig för den som vill det. Klicka på den blå rutan med vita pilen så ca 6 minuter småpratar jag och Lotta.

DSC_0112

 

Smörgåsbakelse med ost och skinka

smörgåsbakelse_ost_skinka_ägg
Av lite kan man göra mycket och av kylskåpsrester kan man göra ännu mer! :-P
Några slattar pålägg, lite frukt och grönt och en nypa fantasi så kan du svänga ihop goda smörgåsbakelser av de lilla du har. Gott en fredagkväll eller varför inte tillsammans med nån du vill krypa upp i soffhörnet med. ;-)

Det här behöver du : 
16 skivor franskbröd
1½ dl vispgrädde
2 msk majonäs
2 kokta ägg + 4 till garnering
2 msk mjukost
200 gram rökt skinka
1 burk konserverade mandariner
1 msk leverpastej
½ msk bostongurka
16 skivor ost

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden lös och rör ihop med majonäs. Salta och peppra och smaka av.
Förbered de tre lagernas fyllning, en skål till varje. Kokta, mosade ägg och mjukost. Leverpastej, bostongurka och lite av grundröran. Finskuren skinka och mandariner samt lite av grundröran där också.
Kantskär bröden och bred varje skiva med bregott. Lägg på fyllning, lager efter lager. Avsluta med grundröran runtom på alla fyra bakelser. Garnera.

Fyllningen har jag gjort i tre lager :

  1. Ägg + mjukost + salt & peppar
  2. Skinka + 2 msk konserverade mandariner
  3. Leverpastej + bostongurka + grundröra

Garnering :
Grundröra runtom.
Ostskivor på sidorna
Rökt skinka
4 kokta ägg
Plommontomater
Vindruvor
Mandariner
Gurka

20131025-155620.jpg

smörgåstårtebakelse_smörgåstårta_bakelse

smörgåsbakelse