Mockarutor, höga och med mycket glasyr!

mockarutor_recept_långpanna
Jag bakade mockarutor för det är något som alltid går åt när det kommer oväntat besök. Dom är perfekta att frysa in och bara ta upp när tillfälle kräver. Tycker själv dom är extra goda när dom är lite halvtinade också! :-P
Det här receptet ger höga och saftiga rutor, glasyren är tilltagen i överkant, eller i mitt tycke som ” det ska va” – rejält med glasyr. ;-)

Nu ska jag börja klura ut vad fredagens meny ska innehålla, det är ju nån som råkar fylla år då… :-P Smörgåstårta ska det bli i alla fall och en lite festlig dessert!

Tips på dessert som passar efter smörgåstårta!? Behöver verkligen inspiration så vad hade NI velat ha?

Det här behöver du : 
150 gram smält smör
1½ dl mjölk
2 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Glasyr : 
125 gram smör
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
6 – 7 dl florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret och blanda med mjölken. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Häll till sist i smör/mjölken. Vänd runt. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form. Mindre än en långpanna, jag använder här en form ca 25 * 35 cm.
Grädda i 175 grader c 20 – 25 min.

Koka under tiden upp glasyren. Smält smöret och dra av från plattan. Rör ner övriga ingredienser. Innan jag häller den över kakan låter jag den svalna något och sticker små snitt med en kniv huller om buller så det blir små hål, då får du en extra-extra saftig kaka! ;-) Avsluta med att strö över kokosflingor. Låt svalna innan du skär upp i rutor.

mockarutor_kärleksmums_snoddas
Mockarutor, snoddas, kärleksmums… Finns det fler namn? ;-)

Senapsstuvad svartkål till rimmad fläsklägg

Senapsstuvad svartkål

Nyttig och vacker kål

Svartkålen har blivit allt vanligare i grönsakslanden runtom i Sverige. En mycket god, näringsrik och vacker kålsort som odlas mest nere vid Medelhavet.

Men den fungerar också mycket bra att odla i vårt stundtals bistra klimat. Den är inte känslig för kyla utan kan precis som grönkålen skördas långt in på vintern.

Den kallas även palmkål, det kan man förstå när man ser den växa, plantan ser ut som en liten palm.

Här kan du läsa ett mycket intressant inlägg om svartkål och grönkål och alla dess nyttiga näringsämnen.

Förr rekommenderades diabetiker att äta kål istället för potatis, eftersom kålen inte höjer blodsockret. Här kan du läsa en intressant artikel i ämnet i Tidningen Diabetes.

Svartkålen har en väldigt matig konsistens, den ger ett gott tuggmotstånd även när den fått puttra i stuvningen ett tag.

Här har jag gjort en helt mejerifri variant med kokosgrädde och senap, men du kan förstås använda vanlig grädde om du föredrar det.

Efter receptet hittar du länkar till några andra av mina tidigare kålrecept, så får du inspiration till många billiga och nyttiga rätter.

Rimmad fläsklägg med stuvad svartkål

Senapsstuvad svartkål 2 port

5 dl strimlad svartkål

3 msk smör/kokosolja

2 msk pumpakärnor

2 tsk osötad senap

1 dl kokosgrädde/grädde

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.

Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputrra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.

Servera med några skivor kokt fläsklägg, recept på den hittar du Här.

Svartkål med sardeller och getost

Rödkål med svarta vinbär och rökt fläsk

Falukorv med senapsstuvad grönkål

Gräddstuvad vitkål

Currystuvad vitkål

Syrlig vitkål med äpple

Svartkål

Svartkål


Pumpasoppa och pannkakor LCHF/Paleo
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Solgul höstsoppa

Pumpan är inte bara fantastiskt vacker i färgen, den innehåller dessutom många nyttiga ämnen. Så det är en grönsak vi kan lägga till vår mat lite då och då.

Alfakaroten som finns rikligt i pumpa är väldigt bra för hälsan och kan förlänga livet. Och vem vill inte leva så länge som möjligt, särskilt om man kan hålla sig frisk genom att äta bra mat?

Jag köper ofta pumpa i Turkiet och ugnsbakar i bitar, med smör och örter på, men det här receptet har jag gjort helt mjölkfritt.

Det blir en riktig hälsosoppa på kokosgrädde med smak av ingefära, vitlök och gurkmeja. De innehåller alla tre anti-inflammatoriska ämnen.

Jag använde butternutpumpa i min soppa, men det fungerar fint även med andra sorter.

Den här rätten och många fler som passar nu när höstkylan börjar krypa närmare hittar du i min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Fram till den 5 oktober kostar den bara 119 kr inkl frakt och moms här hos mitt förlag Pagina. Du kan också vinna den i min bloggtävling som också pågår till samma datum.

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Pumpa

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 förp kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

1 msk gurkmeja

1 dl kokosolja

1 dl kycklingfond

1 ekologisk kycklingbuljongtärning + 1 dl vatten

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet. Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili. Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint. Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg. Tillsätt gurkmejan och låt fräsa en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfond eller buljongtärning och vatten. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare. Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över. Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över. Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Pannkakan till soppan kommer från LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

På bilden serverad med vispad grädde, men det går lika bra med vispad kokosgrädde om du äter Paleo eller mejerifri LCHF.

Vill du ha recept på en med matig fläskpannkaka från samma bok, titta då in här på Halva Lindha.se.

Lindha lagar den här veckan rätter från boken, här hittar du hela veckomatsedeln.

Pannkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Pannkakor Foto Mikael Eriksson

Glutenfria pannkakor 10-12 st

4 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk fiberhusk

ca 1 krm salt

Smör/kokosolja till gräddning

Vispa äggen väl med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten svälla i 10 minuter.

Vispa om väl och stek ½ dl per pannkaka i rikligt med smör/olja i en liten stekpanna. Stek ett par minuter på var sida så de blir gyllenbruna och frasiga.

Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och håll varma på 125º tills de är dags att servera.

LCHF för seniorer av Annika Dahlqvist och Birgitta Höglund, Optimal Förlag


Dijonnaise med persilja och wokade grönsaker till kalkonbröst

Helstekt kalkonbröst med wokade grönsaker och Dijonaisse med persilja

Gröna läckerheter

Det har blivit många inlägg med höstens primörer senaste tiden. Det är verkligen strålande tider för alla oss som tycker om att förgylla vår mat med rejält med grönt.

Jag har shoppat så goda grönsaker på Ås Trädgård nu i höst. Smaken och kvaliteten på dem är så fantastiskt bra, efter att ha ätit dem vill man bara köpa närodlade och ekologiska grönsaker.

Förr, innan LCHF, då förekom det inte något stort inslag av grönt på min vardagstallrik. Då var det på sin höjd tomat, i bearbetad form av ketchup, till min stora spaghettitallrik med falukorv.

Det var favoriträtten under många år av sjukskrivning och värk. Nu är det tvärtom, kan inte tänka mig en måltid utan både röda och gröna inslag. Och tänk så mycket bättre jag mår idag, utan pasta och gluten.

Grönsaker ger så mycket extra smaker till maten. Jag brukar ofta tillsätta lite syra när jag steker grönsakerna,  antingen från vinäger, citron, lime eller vin.

Det tillsammans med smöret/kokosoljan som jag steker det gröna i, lyfter smakerna till oanade höjder.

Så de som tror att vi som äter LCHF bara lever på en ensidig kost och riskerar bristsjukdomar, svält och ätstörningsproblem, kan här se att det stämmer inte alls.

Här kan du läsa ett intressant inlägg hos Kostdoktorn, kring den debatt som svallat senaste veckan.

Där Paolo Roberto tycker att vi som äter LCHF är dumma och sjunger pastans lov på ena sidan och Jonas Colting ger svar på tal från den andra.

Visst finns det en liten klick som mest lever på bacon, ägg och fetkaffe i snabbantningssyfte. Men det stora flertalet som jag träffat och som lever efter den här kostmodellen sen flera år, njuter i fulla drag av det gröna.

Ekologiskt grönt på Ås Trädgård

Wokade grönsaker 2 port

2 dl strimlad zucchini

1 dl strimlad broccoli

1 dl strimlad mangold

1 skivad morot

1 skivad vitlöksklyfta

2 msk smör

2 msk kokosolja

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Bryn smör och kokosolja, stek grönsakerna några minuter. Salta och peppra och häll över vinägern.

Låt den koka in och servera en bädd av grönsakerna med skivor av helstekt kalkonbröst och Dijonnaise till. Kyckling går också fint, men jag föredrar smak och konsistens hos kalkonen.

Jag tar också alltid en klick smör extra till maten, det håller mig mätt och nöjd länge.

Kalkonbröst med grönsakswok

Dijonnaise med persilja 2 port

1 dl majonnäs

1 msk Dijonsenap

½ dl hackad persilja

Vispa samman majonnäs, senap och persilja. Smaka av om du vill ha lite extra salt och peppar.

Här nedan några bilder från en av de utflykter jag och Lennart gjorde när han var på besök, vi stod oss länge efter en så här lunch så det blev fina turer runt Storsjöbygden.

Vädret visade sig också från sin bästa sida den här kvällen på Tivars Gård på Norderön.

Utsikt från Tivars Gårdsmejeri mot Verkön

Utsikt från Tivars Gårdsmejeri mot Verkön

Fjällko-kalv på Tivars Gård

Fjällko-kalv

"Playa Tivar" på Norderön

Solnedgång på Norderön, Storsjön

Solnedgång på Norderön

Färjetur mellan Norderön och Isön

Färjetur mellan Norderön och Isön

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin


Snabb pytt på gravlax, halloumi, zucchini och grönkål

Laxpytt

Snabbmat av hög kvalitet

Snabbmat kan vara riktigt bra, både vad gäller näring och smak. En måltid som den här behöver inte mer än 15 minuters jobb i köket, men den ger både mättnad och näringsämnen som vi står oss länge på.

Tyvärr ser jag att många glömmer hur viktigt det är med alla viktiga vitaminer och mineraler som vi får i oss från alla härliga grönsaker.

En köttbit, smör och ägg innehåller förvisso en stor del av de näringsämnen vi behöver, med det finns små vitaminer, mineraler och spårämnen vi behöver lägga till en sån måltid. De behövs för att ge kroppen den ultimata näringen, som hjälper till att hålla oss starka och friska.

Här kan du läsa en mycket viktig krönika i ämnet, av Lena Boström inne på Kostrådgivarna.se. Den sidan är en veritabel guldgruva att ösa ur, för alla som vill lära sig mer om vad en näringsrik LCHF-kost innebär.

Ekologiska grönsaker från Ås Trädgård

Ekologiska grönsaker från Ås Trädgård

Laxpytt 1 port

100 g tärnad gravlax

1 dl tärnad zucchini

1 dl strimlad grönkål

½ dl tärnad halloumi

½ dl tärnad morot

2 msk smör/kokosolja

Chiliflingor

1 ägg

Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, halloumi och morot så det får lite färg. Krydda med chiliflingor. Inget salt behövs eftersom både gravlax och halloumi är salta.

Gör en grop i mitten av pytten, knäck i ett ägg. Låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt, jag gillar både lösstekta och löskokta ägg.

Låt alltsammans glida över på en tallrik och servera med en het coleslaw.

Sommarens sista blommor på balkongen

Sommarens sista blommor på balkongen


Skaldjurssoppa med broccoli

Smakrik soppa

Dagens väder är inte kul alls här i Jämtland, så därför kommer ett inlägg att värma sig med, både till kropp och själ med varma sommarsolfärger. Vädret lämpar sig bäst till innesittande vid datorn, igår kom den första snön.

Det passar bra, för jag har en hel del recept och bilder som blivit liggande utan att få komma iväg i bloggform.

Jag fotograferar nästan allt jag lagar nu när jag kommit igång med bloggandet igen, så det tar en hel del tid att sammanställa alla nya recept.

Det här är som den minnesgoda läsaren kanske märker, en soppa jag haft med tidigare. Broccolisoppa hör till favoriterna hos många, det märks inte minst på alla sökträffar.

Här har jag förstärkt soppan med en rejäl portion räkor och kräftstjärtar, så proteininnehållet blir högre.

Skaldjur kunde vi äta lite oftare, de är ju så goda och dessutom mycket rika på mineraler. De salta skaldjuren blir ett bra komplement till en mild, krämig broccolisoppa.

Västerbottensosten sätter extra smak och soppan blir riktigt fyllig. Mixa soppan hastigt direkt i kastrullen, innan skaldjuren läggs i. Eller pressa broccolin med en potatisstamp.

Här nedan följer receptet på min värmande soppa.

Broccolisoppa med skaldjur 2 port

250 gr broccoli

1 liten gul lök

3 msk smör

2 dl gammaldags mjölk eller kokosmjölk

1 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl riven Västerbottensost

1 tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

1 hg skalade räkor

Några kräftstjärtar

1 mjukkokt ägg

Skär broccolin i mindre bitar och finhacka löken. Bryn smöret lätt, lägg i grönsakerna och låt fräsa några minuter utan att få färg.

Krydda lätt med salt, peppar och strö buljongen över. Häll på mjölk och grädde, ge soppan ett uppkok under omrörning.

Låt sjuda på svag värme i 30 minuter. Pressa eller mixa broccolin och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar.

Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega. Servera soppan med en kokt ägghalva och färska örter.

Jag ringlade lite kallpressad olivolja med citron över, det blev riktigt gott.


Smörstekt röding med gräddstuvade kantareller och romanesco

Smörstekt röding med gräddstuvade kantareller

Njutbar fiskmiddag

En av de bästa rätter jag kan tänka mig är smörstekt fjällfisk. Jag har sån tur att jag har jägare/fiskare i Familjen, så förråden av röding och öring fylls på lite då och då när det är älgjaktstider.

De lägger då nät på kvällen och vittjar dem på morgonen innan dagens jakt sätter igång, ett verkligen tidseffektivt sätt att ta reda på det som bjuds i naturen. På väg från jaktpasset blir det ibland också en hel del fjällkantareller som plockas.

Senaste helgen var en sån riktigt lyckad fångstdag, det var bara älgen som klarade sig. Jag fick en påse med några fina fiskar och en stor påse kantareller, det är verkligen guld värt.

Fisken mår bäst av att bara saltas lätt in- och utvändigt och stekas ett par minuter på var sida i rejält med smör.

Sen stänger jag av plattan och lägger på ett lock på glänt, så får fisken steka färdigt under några minuter till. Går det lätt att dra loss ryggfenan så är fisken färdigstekt, låt den annars ligga nån minut till.

Kantarellstuvningen till min fina fisk gjorde jag så här:

Kantareller

Kantarellstuvning 2 port

3 dl kantareller i bitar

25 g smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 färsk, liten rödlök

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Skär löken i smala strimlor. Bryn smöret och låt svampen steka gyllenbrun ett par minuter. Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund.

Salta, peppra och häll på vinägern och låt den koka in i svampen. Tillsätt grädden, koka upp och låt småputtra ca 10 minuter så stuvningen tjocknar.

Servera med kokt romanesco, blomkål eller broccoli och några skivor smör till.

Den vackra och smakrika romanescon, rödlöken, tomaterna och dillen kom från ekologiska odlaren Ås Trädgård, så det här är verkligen en måltid med den bästa näring och smak jag kan tänka mig.

Romanesco från Ås Trädgård

Romanesco från Ås Trädgård


Omelett med ost och mangold/spenat

Ostomelett

Snabblagad äggrätt

När jag har riktigt bråttom och inte känner för att stå vid spisen mer än några minuter blir det ofta en omelett, det är verkligen bra snabbmat.

Med extra smak och näring från en vällagrad ost så blir den både godare och nyttigare. För att den ska mätta bättre så blandar jag ofta ner pumpakärnor, melonkärnor eller lite hackade nötter.

Det ger så gott tuggmotstånd till den annars lite svampiga känslan det blir av en omelett.

Grönsaker av allehanda slag är gott att fräsa med en stund innan du häller i smeten, det ger extra smak, näring och struktur till rätten.

Här hittar du recept på en grekisk tomatomelett jag gjort många gånger i sommar, den blir lite fastare eftersom den inte rörs om i pannan som en vanlig omelett.

Den passar därför också mycket bra som pizzabotten, här hittar du recept på en sån pizza.

Pizza Paleo

Jag varierar ibland smaksättningen på min omelett genom att röra ner några matskedar rökt kaviar, lite tärnad rökt fisk eller kött i smeten.

Är du riktigt hungrig smakar det gott med en köttig korv till, jag brukar köpa lammkorv från Wurstmaster som är riktigt god.

Omelett med ost, mangold och kaviar

Ostomelett 1 port

2-3 ägg

2 msk vatten, grädde eller kokosmjölk

2 msk smör/kokosolja

2 dl strimlad mangold eller spenat

4-5 skivor lagrad ost, jag hade Änglamarks ekologiska

Salt och peppar

Vispa upp äggen med vätskan, salta och peppra. Fräs det strimlade gröna en stund, krydda lätt.

Häll över omelettsmeten och rör med stekspaden med lite lyftande rörelser mot botten så den blir luftig. Sänk värmen och låt omeletten sakta gräddas.

När den nästan stannat på ytan så lägger du på ostskivorna och låter dem smälta ner lite innan omeletten viks ihop och får glida ner på en tallrik.

Njut tillsammans med lite fräscha örter och grönsaker med olivolja och vinäger. Jag äter en skiva smör till, så håller jag mig mätt riktigt länge.

Omeletten på bilden nedan gjorde jag på liknande sätt fast med tomater. Stekte tomaterna i smör och kokosolja, kryddade med oregano. På med äggen, rörde runt lite och skivade över ost.

Ett mycket snabbt, enkelt och gott sätt att få i mig alla nyttigheterna från äggen och kokosoljan.

Idag är vi på hemväg från Norge efter en härlig weekend, här kan du läsa mer om vår härliga resa mellan Trondheim och Bergen på Hurtigrutten. Skriver mer om den när jag är hemma igen.

Ostomelett med tomat

Ägg från glada hönor


Chokladmousse x 2

Chokladmousse LCHF och Paleo

Idag som lördagsgodis får du mina två godaste recept på chokladmousse. Den ena med grädde, den andra mjölkfri. På det sättet så finns en mousse som passar för alla.

Just choklad är något jag kan bli sugen på ibland, men då ska det vara en med så lite socker som möjligt.

Smaken förändras mycket när man som jag ätit LCHF i över 5½ år, så nu föredrar jag choklad med 80-85% kakaohalt.

Många tänker inte på att även den mörka chokladen innehåller rätt mycket vanligt socker. Ju högre procent av kakao, desto mindre plats för tillsatt socker.

Vill du inte använda whisky i chokladmoussen som jag gjorde här, så blir den minst lika god utan.

Här kan du läsa om chokladens hälsosamma sida på mycket intressanta och lärorika bloggen Träningslära.

Mörk chokladmousse med whisky

50 gr  Mörk choklad 70-90%

1 äggula

1½ dl grädde

1½ msk whisky

Några korn salt

Smält chokladen ett par minuter på medeleffekt i micro.  Eller i vattenbad, här kan du läsa hur det går till. Blanda ner äggulan i den inte alltför varma chokladen.

Rör i whisky och några saltkorn och blanda väl. Saltet gör att chokladsmaken blir mer framträdande.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten. Då blir moussen slätare.

Jag misslyckades så min blev inte helt slät den här gången, men det blev faktiskt bara extra gott med de whiskysmakande chokladknölarna i.

Fördela i små moccakoppar eller glas. Ställ i kylen att stelna några timmar.

Chokladcrème Paleo/LCHF

Chokladmousse Paleo 2-3 port

1 dl kokosmjölk

2 msk cashewnötsmör

2 msk kakao

Lite havssalt

Cacaonibs till garnering

Blanda alla ingredienser väl. Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du anser vara gott.

Häll upp i små glas eller koppar, kyl en stund och garnera med cacaonibs/krossade kakaobönor. Hallon är också gott till moussen.

 

 


Pannkakor med vaniljsmak
Källa: Angelica
Portioner: ca 10 pannkakor

Ingredienser:
-4 ägg
-2dl Mjölk
-2dl vispgrädde
-en halv dl Kokosmjöl
-1 msk fiberhusk
-ett halvt kryddmått salt
-1 tsk vaniljpulver
Gör så här:
Blanda alla ingredienser med handvisp och låt sedan stå och svälla i ca 10 min.
Stek i smör eller kokosolja på medelvärme tills ovansidan av pannkakan har stelnat till, vänd sedan och stek tills den fått färg på båda sidor. Ca 1dl smet till varje pannkaka.