Chokladmousse x 2

Chokladmousse LCHF och Paleo

Idag som lördagsgodis får du mina två godaste recept på chokladmousse. Den ena med grädde, den andra mjölkfri. På det sättet så finns en mousse som passar för alla.

Just choklad är något jag kan bli sugen på ibland, men då ska det vara en med så lite socker som möjligt.

Smaken förändras mycket när man som jag ätit LCHF i över 5½ år, så nu föredrar jag choklad med 80-85% kakaohalt.

Många tänker inte på att även den mörka chokladen innehåller rätt mycket vanligt socker. Ju högre procent av kakao, desto mindre plats för tillsatt socker.

Vill du inte använda whisky i chokladmoussen som jag gjorde här, så blir den minst lika god utan.

Här kan du läsa om chokladens hälsosamma sida på mycket intressanta och lärorika bloggen Träningslära.

Mörk chokladmousse med whisky

50 gr  Mörk choklad 70-90%

1 äggula

1½ dl grädde

1½ msk whisky

Några korn salt

Smält chokladen ett par minuter på medeleffekt i micro.  Eller i vattenbad, här kan du läsa hur det går till. Blanda ner äggulan i den inte alltför varma chokladen.

Rör i whisky och några saltkorn och blanda väl. Saltet gör att chokladsmaken blir mer framträdande.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten. Då blir moussen slätare.

Jag misslyckades så min blev inte helt slät den här gången, men det blev faktiskt bara extra gott med de whiskysmakande chokladknölarna i.

Fördela i små moccakoppar eller glas. Ställ i kylen att stelna några timmar.

Chokladcrème Paleo/LCHF

Chokladmousse Paleo 2-3 port

1 dl kokosmjölk

2 msk cashewnötsmör

2 msk kakao

Lite havssalt

Cacaonibs till garnering

Blanda alla ingredienser väl. Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du anser vara gott.

Häll upp i små glas eller koppar, kyl en stund och garnera med cacaonibs/krossade kakaobönor. Hallon är också gott till moussen.

 

 


Pannkakor med vaniljsmak
Källa: Angelica
Portioner: ca 10 pannkakor

Ingredienser:
-4 ägg
-2dl Mjölk
-2dl vispgrädde
-en halv dl Kokosmjöl
-1 msk fiberhusk
-ett halvt kryddmått salt
-1 tsk vaniljpulver
Gör så här:
Blanda alla ingredienser med handvisp och låt sedan stå och svälla i ca 10 min.
Stek i smör eller kokosolja på medelvärme tills ovansidan av pannkakan har stelnat till, vänd sedan och stek tills den fått färg på båda sidor. Ca 1dl smet till varje pannkaka.

Idag skriver jag på Kostrådgivarna

Sol över Storsjön

Ledig dag i solen

Idag har jag min skrivardag inne på den mycket välbesökta och intressanta sidan Kostrådgivarna.se. Har du inte upptäckt den sidan än, så är det dags att du följer med mig på ett besök. Klicka bara på länken så hittar du dit.

Skribenterna består av kostrådgivare inom naturlig mat, LCHF, Paleo, artegen föda, lågkolhydratkost. Kärt barn har många namn.

Gemensamt för oss alla är att den ska vara glutenfri och på så bra råvaror som möjligt. Ekologiskt, gräsbeteskött, glada höns och grönsaker samt lyckliga bönder gillar vi.

Jag skriver idag om utflyktsmat till höstens alla härliga skogsturer. Flera recept och bilder från min och Lennarts vistelse i stugan i Sörmland häromveckan.

Till och med han har fått vara med på bild, faktiskt för första gången sen jag började blogga.

Glada grönsaker från Ås Trädgård

Glada grönsaker från Ås Trädgård

Jag är den enda som inte är utbildad kostrådgivare av gänget, men jag ha fått dispens, för de gillar min mat ;)

Ämnen som tas upp därinne innefattar långt ifrån bara mat, det är hela kroppen och själen som avhandlas.

Hormoner, mindfulness, stress, kosttillskott, sömn, kokosoljans fördelar, pulversoppors nackdelar, ja det är många ämnen som dryftas flera gånger i veckan.

Så ta en titt, inte bara på mitt inlägg utan leta dig igenom arkivet där, det är en enorm kunskapsbank. Vi alla som skriver på KRG gör det dessutom helt ideellt.

Här får du njuta av lite rogivande naturbilder idag istället, från den gångna veckan. Ha en skön söndag.

Tepaus vid Storsjön

Storsjön sedd från Rödön

Blodriska

Daggkåpa

Kvällssol


Asiatisk soppa med svamp, kyckling och grönsaker

Asiatisk svampsoppa med smörsopp, zucchini, morot, kokosmjölk och Skogslycka från Herbaria

Sopptider i dubbel bemärkelse

Idag får du tips på en god och näringsrik soppa, tänkte att jag på traditionellt vis ska göra torsdagarna till soppdagar härinne på bloggen.

När jag jobbade på restaurang på 80-talet så var det alltid ärtsoppa och pannkaka varje torsdag under vinterhalvåret.

Blev rätt trött på den, det finns ju så otroligt många andra goda soppor att variera med. När jag hittade rätt mycket smörsopp i helgen så kom den här soppan med asiatiska smaker till.

Färdigkokt kyckling och buljong hade jag i frysen sen ett tidigare buljongkok så det var snabbt gjort att koka ihop en soppa.

Jag använde gurkmeja i soppan, dels för att den ger en vacker färg men också för att den innehåller så mycket nyttiga ämnen.

Gurkmeja är bland annat bra mot värk då den har antiinflammatoriska egenskaper. Här kan du läsa mer om den hälsosamma roten hos Sanna Ehdin.

Lika nyttig som den här soppan är, lika onyttiga är de pulversoppor som säljs i butikerna. Läs mer här på Kostrådgivarna, i Lena Boströms mycket upplysande och intressanta inlägg.

http://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/01/jan-14-paleo-070.jpg?w=225&h=300

Har du inte hemkokt buljong så funkar det fint med ekologisk på tärning eller ännu hellre den här KRAV-märkta från Stockpot.

Jag fick ett erbjudande häromveckan om att testa ekologiska kryddblandningar från Herbaria. Det kom en burk på posten häromdagen med en blandning som heter Skogslycka, som ska passa bra till vilt och svamp.

Jag föredrar oftast rena kryddor som mer framhäver råvarans smak, men det här provet var riktigt bra.

Skogslycka från Herbaria

Så här skriver importören Allt gott om vad Skogslycka innehåller:

Vilt- och svampkrydda.
Beskrivning: Kryddsalt för vilträtter.
Innehåll: Stensalt, apelsingranulat*, svartpeppar*, ingefära*, bockhornsklöver*, kryddpeppar*, kakao*, kanel*, kardemumma*, fänkål*.
*Från kontrollerade ekologiska odlingar.

Skogssvampsoppa

Guldgul kycklingsoppa 2 port

2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp

2 dl zucchini i små tärningar

1 stor morot

2 vitlöksklyftor

2 msk smör/kokosolja

2 dl kokt kycklingkött

2 dl kokosgrädde

1 dl hönsbuljong

2 tsk Skogslycka, kryddblandning från Herbaria

2 tsk gurkmeja

½ dl hackad persilja

Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken. Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg. Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter.

Krydda med Skogslycka och gurkmeja. Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningen. Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp.

Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter. Rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt. Ta från värmen och rör ner den hackade persiljan.

Mandelplättar och hallon smakar gott efter soppan.

Mandelplättar med hallon


Snickerskakor

snickerskaka
Vansinnigt söta små godbit är dessa snickerskakor. Med jordnötssmör och sirap blir dom härligt sega och smakar verkligen SNICKERS! :-P Du kan göra dom med corn flakes eller rice crisp som i detta recept. Du kan också blanda hälften, hälften och även ha i kokosflingor om du vill, bara det är nånting som är torrt i fling-väg.

Jag har använt lite större mängd rice crisp för att få dom luftigare men det är en smaksak. Vill du ha dom fastare och mer sega ta mindre rice crisp.

Det här behöver du : 
1 burk jordnötssmör (225 gram)
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
7-8 dl rice crisp
200 g marabou mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR : 
Vänd ner jordnötssmör, strösocker och sirap i en kastrull. Koka upp och stäng av plattan, dra lite åt sidan och låt den småkoka nån minut under omrörning. Blanda smeten med vaniljsocker, salt och rice crisp. Platta ut på bakplåtspapper i en form. Jag använde en form som var 20*30 cm. Låt svalna. Smält choklad och häll ovanpå. tällt i kylskåp och skär sedan upp i bitar.

snickerskakor

Kanelpannkaka med rårörda havtorn eller hjortron

Omelett med kanel och havtorn

Pannkaka fylld av smaker

När jag var liten gjorde mamma ibland syltomelett till kvällsmat. En vanlig omelett som hon bredde ett lager äppelmos på innan den veks ihop. Ett mycket gott smakminne.

Jag hade en lite ovanlig uppväxt på 60-talet, med en mamma som jobbade som sjuksköterska och ofta hade journätter på den lilla sjukstugan i Särna. Pappa tog hand om gården och skogen, så det var oftast han som var hemma när jag kom från skolan.

Han var väl inte så duktig på matlagning, men suverän på att göra frasiga pannkakor så det var ofta det som serverades till middag.

Den här varianten är ett mellanting av en glutenfri pannkaka och omelett, mer anpassad efter mitt sätt att äta idag. Den mättar väldigt bra med mandelmjöl och pumpakärnor, det blir lite mer att tugga på.

Havtorn Bilden lånad från Landsbygdskraft.se

Havtorn
Bilden lånad från Landsbygdskraft.se

Havtorn är ett bär som blivit mycket populärt på senare år. Här i Jämtland har vi flera odlare som förädlar det vackra och nyttiga bäret.

Det är ett hårt jobb att plocka dem från de väldigt taggiga buskarna. Hjortron är betydligt lättare, bara man väl hittar dem.

Båda bären är riktiga superbär och innehåller mängder av nyttigheter. Havtornet är bland annat rikt på omega-7, som är bra mot torra slemhinnor.

Här kan du läsa mer om havtornet och här om hjortronets hälsosamma egenskaper. Jag tycker de här är väldigt bra alternativ till alla importerade superbär som rest långt och ofta säljs väldigt dyrt. Här kan du läsa om kanelens nyttiga effekter, det är inte bara en mycket god krydda.

Nu följer recept på pannkaka och hur du enklast gör rårörda bär. Mat som förstås passar lika bra som en god brunch som till kvällsmat.

Passerade hjortron

Passerade hjortron

Pannkaka med kanel 1 port

2-3 ägg

½ dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 msk mandelmjöl

2 msk smör/kokosolja

1 tsk kanel

Salt

2 msk pumpakärnor

Vispa ihop alla ingredienser till pannkakssmeten, utom pumpakärnorna. Jag hade lite hjortron i kylen som också fick åka med.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Häll i smeten, sänk värmen och stek färdig i ca fem minuter. Skaka pannan några gånger så inte pannkakan fastnar och lätta lite på den med stekspaden när den stelnat.

Strö över pumpakärnorna och lite mer kanel, vik ihop och låt pannkakan glida ner på en tallrik. Servera med rårörda havtorn eller hjortron.

Eftersom den här pannkakan inte håller ihop lika bra som en med mjöl så steker jag den bara på ena sida, som en omelett. Vill du ha den lite fastare så vispa ner 1 msk fiberhusk i smeten och låt svälla en stund innan stekningen.

Här hittar du recept på mina tunna pannkakor som efterrätt till en pumpasoppa. Här en hallonomelett och mandelplättar från min Paleoblogg.

Hjortron i passersil

Hjortron i passersil

Rårörda havtorn eller hjortron

Havtorn eller hjortron 250 g

Honung eller valfritt sötningsmedel efter smak

Har du inte egna bär så finns de i frysdisken, KRAV-märkta från Polarica. Havtorn kan du också hitta hos någon lokal odlare. Mixa de tinade bären och passera genom en nätsil.

Pressa bären mot silen med en slickepott, så bara kärnorna blir kvar. Enklast går det om du har en passersil, som den på bilden.

Hjortronen är söta i sig men havtornet kan behöva en liten sötma, känn efter vad du tycker är lagom.

Sylten blir inte så hållbar när man inte kokar den och använder socker, så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Kärnorna kan du spara i frysen och använda i brödbak, till exempel i mitt nötbröd.
Hjortron

Nya tider, nya möjligheter

Tännforsen

Välkommen tillbaka

Nu är hösten här igen och det är dags för en nystart för många, även så på den här bloggen. Det är över två år sen jag bestämde mig för att sluta skriva härinne, då kokboksskrivandet tog lite väl mycket av min datortid.

Nu 3 kokböcker senare och ett halvår med min Paleoblogg där jag bara skrev recept, känner jag för att börja skriva lite mer utförligt om det som intresserar mig mest igen, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Jag fortsätter att skriva i ungefär samma stil som tidigare. Sprider mina tankar och funderingar kring helt glutenfri 0ch i stort sett sockerfri lågkolhydratmat,  delar med mig av intressanta länkar och recept på den mat jag äter till vardags och fest.

Det blir också inlägg från mina resor med tips på god, lokal mat, lite naturbilder, blommor och annat som berikar mitt liv. Smink, mode, inredning och vinprovningar blir det som tidigare inte så mycket av härinne.

Jag kommer också att återigen publicera en del av de bästa och mest eftersökta recepten både från den här och mina andra receptplatser på nätet, Birgitta Höglunds Paleo där jag har nästan 200 mejerifria recept och från min blogg på Kostrådgivarna.se.

007

Min dagliga mat

Hur äter jag då själv idag? Jag äter och förespråkar en naturlig, glutenfri lågkolhydratkost, men inte helt strikt av varken LCHF eller Paleo. Grundtanken i min mat är att den ska vara LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mycket av naturligt fett. Maten ska också vara så naturlig som möjligt, närproducerat och ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt.

Numer lägger jag till ett större inslag av grönsaker, rotfrukter, nötter, bär och även lite frukt i maten. Jag väljer oftare kokosmjölk/grädde i min mat än vanlig grädde/crème fraiche och den ost jag använder kommer från get och får, ibland också någon vällagrad ko-ost. Steker gör jag i smör eller kokosolja, ofta en blandning av dem båda.

Köttet jag äter är oftast gräsbeteskött från nöt, lamm eller vilt. Kalkon, ägg, fisk, skaldjur och svamp är de andra proteinkällor jag helst njuter av på min tallrik.

Det blir tre mål riktigt god mat om dagen. Nötfrukost och två mål lagad mat med ca 5-6 timmars mellanrum, mycket sällan finns det plats i magen för något mellanmål.

Jag bakar lite matbröd ibland men sällan fikabröd. Nån gång till fest kan det bli något av smör, ägg och mandelmjöl/kokosmjöl, då oftast sötat med bara lite honung.

Att dricka fetkaffe är inte något som tilltalar mig utan jag lägger till fettet på tallriken istället, gärna i form av en god majonnässås eller ett kryddsmör. Ofta blir det bara en skiva smör direkt från paketet som tillbehör. Jag mår riktigt bra av att äta den här typen av näringsrik och god mat.

Gör alltid i ordning en tallrik och tar inte om flera gånger, efter ett tag kommer mättnadskänslan. Måltidsdrycken är nästan alltid vatten, vin kan det bli någon enstaka gång.

Den här kosthållningen har fått mig att sakta men säkert komma ner till min normalvikt och hålla den. Jag har sällan problem med värk, trötthet, huvudvärk eller magen idag.

Kräftor

Du kan läsa mer om vilka hälsovinster jag gjort sen jag la om kosten för 5½ år sedan, här jag skriver om min hälsoresa i Fibromyalgi och LCHF.

Under de senaste åren har den här bloggen levt sitt eget liv trots brist på uppdateringar. Den har fortsatt att ligga i toppskiktet på mat- och hälsoblogglistorna, tack för det alla trogna läsare.

Intresset för naturlig och artegen mat är stort ute i landet och det växer sig hela tiden ännu större, ser man inte minst på det ekologiska utbudet i butikerna.

Även många utländska besökare hittar till min blogg, ca 10% är från USA har jag sett den senaste tiden. Det kanske kan ha något att göra med att mina kokböcker kommer ut på engelska nästa sommar.

Intresset för glutenfri lågkolhydratkost är mycket stort i Amerika just nu, så det blir väldigt spännande att se hur böckerna tas emot i den engelskspråkiga världen.

De senaste åren har jag mest varit aktiv inne på Facebook, här en länk till min sida där. Lägg gärna till mig som vän om du vill.

Nu börjar det istället bli dags att nå ut till en större krets med mina recept och mattankar igen, det finns ju väldigt många som av olika anledningar valt att inte delta på Facebook.

Vill du ta del av mina recept även i bokform, så hittar du alla mina böcker på olika nätbokhandlar. De finns förstås även hos vanliga bokaffärer och på biblioteken, om inte så be dem beställa hem.

Jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du köper mina böcker och ger ett bidrag till mitt fortsatta skrivande.

Jag har tidigare inte haft någon reklam härinne, men dyker det upp något riktigt bra som handlar om naturlig mat som jag tycker är värt att dela med mig av, så kommer jag att göra undantag från det.

Hoppas vi ses, sprid gärna bloggen vidare till dina vänner via olika träffpunkter på nätet och i verkliga livet.

PS. För dig som är ny härinne och inte vet vem jag är, så har jag samma namn som i bloggtiteln. Jobbat som kallskänka, kock och köksmästare på olika restauranger under många år.

Efter en ryggskada så kunde jag inte jobba mer, men skriva om mat funkar ju också fint. Jag är 53 år och bor i Östersund på sommarhalvåret och i Alanya, Turkiet stor del av vintern tillsammans med min särbo Lennart.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen


Kokostoppar
Källa:
Portioner: ca 30 st

Ingredienser:
150 g smör
3 ägg
200 g riven kokos
1 tsk sukrin
Ca 125 g mörk choklad (minst 80% kakao)

Gör så här:
Sätt ugn på 180 g.
Blanda allt med gaffel (används visp flyter bollar ut vld gräddning).
Låt smet stå ca 10 min.
Klicka sen ut små bollar med tesked på en smord plåt.
Gädda i ca 12 min tills toppar fått lite färg.
Ta ut plåt och låt svalna.
Smält choklad en liten skål i micro.
Rulla toppar i choklad och ställ ner toppar tex på en talrik.
Snickerbollar
Snickerbollar
Källa: Micaela Erlandsson
Portioner: 20

Ingredienser:
200 g Smör
200 g Jordnötssmör
200 g Kokosflingor
4 msk Cancao Canderel eller 4 msk Kakao
+ sötning efter behov
4 msk Kallt Kaffe

En liten påse salta jordnötter

Gör så här:
Låt smöret stå framme en stund så det blir rumstempererat.
tillsätt alla andra ingredienser och blanda väl.
Smaka smeten så du ser om det behövs extra sötning.

Hacka jordnötterna i magic bullit, eller matberedare.
Känn hur lös smeten är. Är den väldigt kladdig, låt den stå en stund i kylen innan du rullar bollar av smeten, försiktigt mellan handflatorna och rullar dem ide hackade jordnötterna.
Ställ in dem i kylen en stund så de får hårdna till, om du kan låta bli att äta direkt :-)
Hur många du får ut beror ju på hur stora du gör dem.
Så här är sammansättningen

Fett 86 %
Kolhydrat 5 %
Protein 9 %
Ananas och kokostårta




 
 
 Kokosbotten (orginalrecept från Hummingbird bakery) Dock ändrat av mig.
 
Botten
120 g smör, mjukt
400 g strösocker
360 g vetemjöl
1 ½ msk bakpulver
3 stora ägg
360 ml kokosmjölk 
 
1 liten burk ananasringar
 
1 förpackning ananasmousse
5 dl grädde eller 3,5 dl grädde och 1,5 dl grekisk yoghurt
 
Ananascurd
finns många recept på internet bla detta:
 
Kokosvisp
Rostade kokosspån



1. Sätt ugnen på 175 ° C , och fodra en form ca 24 cm med bakplåtspapper..
  2. Vispa ihop smör, socker, mjöl och bakpulver tillsammans på en låg hastighet tills sandig konsistens.
  3. Placera äggen i en tillbringare med kokosmjölk och blanda ihop för hand. Med elvisp låg hastighet, häll de flytande ingredienserna i den torra blandningen och vispa tills alla ingredienser är kombinerade.
  4. Häll smeten i formen, placera sedan i ugnen och grädda i ca 45 minuter eller tills botten är gyllenbrun och fjädrande i vid tryck. Låt svalna lite i formen innan du häller ut på ett galler, låt svalna helt.
 
Skär av toppen av kakan och dela den sedan i 2 delar.
Placera en plastremsa i formen och lägg ner den ena kokosbotten i denna.
 
Skär ananasringarna i 4 delar och placera mot plastremsan och formens kant.
Gör ananasmoussen enligt anvisningar på förpackningen.
Häll ner i formen och släta till. Spara en liten mängd som du brer ut överst på tårtan innan kylning.
Placera andra kokosbotten ovanpå och ställ i kyl för att stelna.
 
Bred ut ananascurd överst.
Vispa kokosgrädden i 2 minuter och spritsa valfria rosetter och dekorera med rostade kokosspån.