Energisnålt långkok
Idag får du det recept som var med i artikeln om Wonderbag i Hemmets Journal för några veckor sen.
Fick ett Facebookminne idag som påminde att det gått två år sen jag träffade Anneli Jern och Hakan Ökmen på Wonderbag Sweden för första gången.
De hade då erbjudit mig att testa en Wonderbag, då de sett att jag lagade mycket långkok här på bloggen.
Här hittar du receptet från mitt första försök, en långkokt grytstek jag gjorde på vedspisen i min stuga i Dalarna.
Jag är så glad och stolt att få representera Wonderbag i Sverige.
Den här långkokningspåsen/kylbagen är på flera sätt värdefull för både maten och miljön, den bevarar näringsämnen och smaker tack vare den varsamma tillagningen.
Den minskar även energiförbrukningen, något som är nödvändigt idag, när vi behöver bygga ett mer hållbart samhälle.
Ett bra tips är att ta med den i bilen med en kylklamp i, så kan du använda den som kylbag när du varit och handlat.
Då håller sig maten kall tills du kommer hem, riktigt bra under varma dagar.
Här en bild från artikeln i Hemmets Journal, där de berättar om Sarah Collins i Sydafrika som uppfunnit Wonderbag.
Sarahs vision är att hjälpa så många som möjligt världen över att få möjlighet att laga mat med ett minimum av energi.
För varje Wonderbag som säljs, skänks även en till en behövande familj i Sydafrika.
Så många har nu fått ett lite lättare liv, inte minst har rökskadorna från matlagningseldar minskat.
Efter några veckor med problem med beställningar via Klarna på Wonderbags hemsida så fungerar nu allt som det ska igen, du kan beställa din här.
Krämig kycklinggryta 4 port
500 g benfritt kycklinglår eller kycklingbröst
250 g cocktailtomater
2 röda spetspaprikor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl kycklingbuljong
2 dl grädde eller kokosgrädde
2 msk tomatpuré
2 tsk oregano
1-2 tsk chiliflingor eller 1 hackad, färsk chili
Saft och rivet skal av 1 ekologisk citron
Salt efter smak
50 g smör eller kokosolja till stekning
Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.
Häll över pressad citrussaft, skal och lite salt, blanda om väl och låt stå en stund för att dra åt sig smakerna.
Skär tomaterna i klyftor och paprikan i tärningar. Strimla löken och vitlöken fint.
Börja med att bryna smöret och steka kycklingen så den får lite färg, krydda med lite mer salt, chili och oregano.
Tillsätt lök, paprika och tomatpuré och låt fräsa med några minuter.
Häll på tomater, buljong och grädde, låt koka upp och puttra 15 minuter under lock, rör om någon gång under tiden. Smaka av om du vill ha mer kryddor.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt grytan lagas klart på eftervärmen, det tar ca 4 timmar tills den är färdig.
Den kan hållas varm ända upp till 10 timmar om du vill laga till grytan på morgonen eller kvällen.
Här kan du läsa om hur du lagar en väldigt näringsrik kycklingbuljong och om de effekter den haft på min hälsa.