Vegetariskt på julbordet
Här kommer ett av mina vegetariska favoritrecept i repris, så du får ett riktigt gott grönt alternativ till julbordet.
Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de krogar där jag jobbade.
Serverade den som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé.
På den tiden, 80-90-talet, var det inte lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag. Intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt.
Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ”vanliga” maten.
Lika viktigt är det för mig idag att ha ett stort inslag av grönsaker i min mat, LCHF är definitivt inte bara kött och smör i mitt kök.
På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter.
Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara.
Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter.
Grönsakspaté
3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma
2 ägg
½ dl grädde
2 msk hackade örter
Riven muskot
Salt och peppar
Tomatlager
10 stora plommoncocktailtomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk olivolja
1 ägg
Salt
Cayennepeppar
Några droppar Worcestershiresauce
Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.
Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten. Häll bort vattnet och fyll på med kallt. Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar.
Finhacka lök ock vitlök. Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.
Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in. Rör under tiden, så det inte bränns.
Blanda i kryddor och Worcester, smaka av. Låt svalna.
Mixa broccolin med grädde och örter. Jag använde persilja, dragon och gräslök.
Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner ägget.
Mixa sen tomatröran och blanda med ägg. Smörj en liten form ordentligt med smör.
Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran. Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.
Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen. Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.
Känn med handen att patén är fast. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i formen. Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.
Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde. Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten.
Pumpakärnor, paprika och persilja till garnering. Örtaioli är också gott till.
Lucka 5
Tomten gillar också det gröna. Här övar han och Benjamin Syrsa på Ser du stjärnan i det blå…