Påskfirande med bästa utflyktsmaten
Kolbulle är bland det godaste jag vet att laga till ute över öppen eld, så passa på att testa det här receptet om du är på skidutflykt nu i påskhelgen.
Riktigt gammaldags husmanskost, sånt som min pappa gjorde när han jobbade i skogen som kolare och vid Fuluälven i norra Dalarna som flottare på 30-40-talet.
De var båda riktigt tunga jobb som krävde mycket energi, då var kolbullen väldigt bra att ta till.
Receptet i dagens inlägg är från början min pannkakssmet från Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
I den kokboken har jag omvandlat många recept på vår traditionella mat, till en mer uppdaterad upplaga.
Alla recept är utan gluten, de flesta också anpassade för mejerifri LCHF/Paleo.
Den innehåller också betydligt färre kolhydrater, mat som passar bättre för den moderna människan som inte rör sig lika mycket som förr.
De flesta bilderna i inlägget fick jag för några år sen från Catarina och Martin Puranen i Östersund, de hade använt pannkakssmeten från boken för att få njuta av en glutenfri kolbulle.
Min vän Lindha Vikström som bor i Brunflo som ligger strax utanför Östersund, gör ofta kolbulle efter mitt recept när hon och familjen är uppe i fjällen.
Vi träffades över en långlunch och åt riktigt god LCHF-mat på Norra Station i Östersund häromveckan, då ville hon har tips på hur man kan göra kolbullen mejerifri.
På pappas tid gjordes kolbullarna på riktigt fett Amerikafläsk och med vatten och kornmjöl, här kan du läsa mer om ett sånt recept.
Har du inte möjlighet att ta dig ut i naturen och laga kolbullen, så funkar det förstås lika bra att göra den hemma på spisen.
Glutenfria kolbullar LCHF 2 st
4 ägg
2 dl grädde
2 msk fiberhusk
ca ½ krm salt
Smör till stekning
200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk
Vispa äggen med grädde och salt, strö ner fiberhusk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.
Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.
Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.
Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.
Den är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.
Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.
4 ägg
2 dl vichyvatten
2 msk fiberhusk
ca ½ krm salt
200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk
Skär fläsket i tärningar, bryn i stekpannan.
Börja på låg värme så fettet smälter som du sen gräddar kolbullesmeten i.
Vispa om ordentligt innan stekning, häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.
Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.