Lucka 18 – Röd coleslaw med sting

Röd coleslaw med ingefära

Rödkålssallad

½ liter finstrimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl granatäppelkärnor

½ pressad citron

1-2 msk riven ingefära

Salt

Chiliflingor

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt, chili och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor. Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra.

Salladen blir bara bättre om du gör den dagen innan den ska ätas, så då minskar du även stressen kring julmaten.

Vi åt den igår tillsammans med ugnsstekt, urbenat chilikryddat kycklinglår med getostsallad och smör.

Godare jullunch får man leta länge efter, även om inte den här matbilden var den vackraste jag tagit.

Hade inte tänkt fotografera maten och då lägger jag upp den lite slarvigare än vanligt… ;)

Jullunch i Alanya

 Coleslaw på rödkål

Tomten


Lucka 3 – Rödkål

Rödkål

Rödkål på mitt sätt

500 g rödkål

50 g varmrökt sidfläsk

2 dl svarta vinbär

1 gul lök

1 juläpple

2-3 msk smör/kokosolja

2 msk balsamvinäger

ca 2 tsk salt

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 nejlikor

Skär rödkålen i strimlor, jag tog dem inte så tunna, det blir mer matigt då.

Strimla löken och fläsket. Bryn smöret, fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och fint tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddor och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt och vinäger. Låt kallna och kyl, rödkålen håller sig bra i 4-5 dagar.

Förbereder du den i god tid innan jul, så frys in i burkar eller påsar, ta sen fram och värm till julbordet.

Tomte med kokböcker


Danskt rödkål

imagesFick en fråga om hur man gör Danskt rödkål på lchf vis. Här ska ni få mitt förslag.

Gör enligt receptet här Danskt rödkål och istället för svartvinbärssaft så gör man min svartvinbärsjuice den är ju koncentrerad saft. :)

Lycka till!

 

Svensk julmat i Turkiet och sista minuten-tips på goda julbordsrätter
Svensk jultallrik i Alanya

Svensk jultallrik i Turkiet

Njutbar julmat

Julen är en riktigt bra högtid för alla oss som äter lågkolhydratmat med en stor andel natuligt fett.

Åtminstone om man ser till julbordets läckerheter med alla feta, goda kötträtter och rökta, gravade och inlagda fiskar.

Ägghalvor med räkor och majonnäs spelar också en stor roll, tänk vilka mängder av dem som gick åt när jag jobbade med julbord på restaurang.

Jag vill även kunna njuta av en skinkmacka till jul, igår kväll blev det en riktigt god sådan på mitt nypåhittade vörtbröd.

Här i Alanya njuter vi av några få svenska läckerheter som fått åka med i bagaget, för till jul är det ju alltid gott med det traditionsrika.

Spröda frökex från Huså Bröd tar vi också med hit, det är riktigt gott ihop med inlagd sill.

Här hittar du ett inlägg med ett nytt zucchinibröd och länkar till 15 andra av mina populära brödsorter.

Såser och sallader baserade på majonnäs är finfina tillbehör tillsammans med vanliga sallader med gröna blad i alla former.

Rödkål, grönkål, långkål, kålsallader är alla riktigt nyttiga och goda, de går förstås alldeles utmärkt att göra utan en massa tillsatt socker.

För i min värld ingår det mycket grönt till maten, den blir ju så mycket godare och nyttigare av det.

Här hittar du ett inlägg med en hel del gröna rätter som passar fint tillsammans med julmaten.

Julgodiset och julkakorna kan vara en svår nöt att knäcka för många som lider av sockerberoende.

Men det går att göra en hel del gott med betydligt mindre sötning än i de traditionella godsakerna.

Här hittar du ett recept jag gjorde häromveckan på fröpepparkakor, så goda antingen som de är eller med smör och ädelost på.

I dagens inlägg får du förutom länkarna ovan även bildlänkar till många rätter som du hinner laga till så här dagarna innan jul.

Ta en titt på dem och få tips på hur du kan njuta av ett både smakrikt och färggrant julbord.

Många passar fint att ta med som en julgåva om du är bortbjuden någon av helgdagarna.

Jultallrik på mitt sätt

Julbord på mitt sätt i Alanya

Smörhus till julbordet

Smörhus till julbordet

Rödbetssallad med hemgjord Majonnäs

Rödbetssallad

Rödkålssallad med mandel

Rödkålssallad med mandel

Äppelgravad lax

Äppelgravad lax

Fyllda ägghalvor

Fyllda ägghalvor

Kycklingleverpaté med Lingoncumberland och inlagda Kantareller

Min julpaté

Lingoncumberland

Lingoncumberland

Köttbullar

Köttbullar

Revbensspjäll med kaffe och kanel

Revbensspjäll med kaffe och kanel

Rödkål

Rödkål

Basturökt Fårlår med Hjortroncrème

Hjortroncrème

Gravad och ugnsstekt rådjursstek

Gravad och ugnsstekt rådjursstek

Keso à la Malta

Keso à la Malta

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Kryddig ischoklad

Kryddig ischoklad

Lucka 23

Tomten njuter av några sista soliga dagar på stranden, innan det är dags att åka hem och jobba...

Tomten njuter av några sista soliga dagar på stranden, innan det är dags att åka hem och jobba…

Tomten

Tomten


Rödkål till julbordet och Tomtens Adventskalender Lucka 19

En klassiker på julbordet

Rödkål är en rätt som många har till jul, men jag har alltid tyckt att den köpta är alldeles för söt.

Därför hittade jag på en variant som passar både min smak och alla oss som föredrar lågkolhydratmat.

Rökt fläsk används mycket i tysk surkål, så det tyckte jag blev en passande ingrediens även i min rödkål.

Svarta vinbär och äpple passar också in med sina aromer av sötma och syra.

Balsamvinäger för att fördjupa syran ännu mer. Nejlikor och kryddpeppar ger goda julsmaker.

På det viset får man en väldigt god rödkål som passar till många av julens kötträtter.

Rödkålen är inte bara god och vacker i färgen, här kan du läsa mer om kålväxternas nyttiga ämnen.

Rödkål på mitt sätt ca 4-6 port på julbordet

1 klyfta rödkål ca 250 g

2 skivor varmrökt sidfläsk

1 dl svarta vinbär

1 gul lök

½ äpple

2-3 msk smör

1 msk balsamvinäger

1 tsk honung eller annan sötning

6 kryddpepparkorn

6 vitpepparkorn

6 hela nejlikor

ca 1 tsk salt

Skär rödkålen i strimlor, jag tog dem inte så tunna, det blir mer matigt då. Strimla löken och fläsket.

Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddor, honung och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt och vinäger.

Lucka 19

Tomten tycker om grön kål också, klicka på bilden så kommer du till ett av mina grönkålsrecept...

Tomten tycker om grön kål också, klicka på bilden så kommer du till ett av mina grönkålsrecept…

 


Jag har en egen BURGER KING hemma!


Det är inte alla som kan skryta med att ha en egen Burger king hemma va?! Men jag kan, för han e så förbaskat duktig på just hamburgare! Gubben min alltså!

En läsare på facebook igår trodde att kära maken skulle laga snabbmakaroner och mamma scans köttbullar! Ohh no! I det här huset finns varken snabbmakaroner eller mamma scan köttbullar att tillgå och vederbörande hade nog heller aldrig gett sig på den maträtten för det är bra mycket svårare att hålla koll på makaroner som kokar än att göra burgare! Han är alldeles särdeles duktig i köket som ni förstår, fast bara när han själv vill men då brukar de å andra sidan bli väldigt bra! ;-)

Igårkväll satte han huvet på spiken och slog till med de godaste burgarna jag ätit hittills! Oj, oj, oj säger jag bara! Va nu tacksam att han delar med sig av receptet för detta är sådär perfekt vrålgott som det aldrig kan bli nån annanstans!!!! :-P

4 stora burgare
King burgare :
700 gram blandfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

Tillbehör : 
Surdegsbröd i tjocka skivor som rostas
Hamburgerdressing, se recept >>
Sallat
Cheddarost
Tomatskivor
Lökskivor
Inlagd saltgurka
Ketchup
Johnnys sötstark senap
Coleslaw på rödkål, se recept >> 

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till burgarna, det ÄR viktigt med just Tony´s krydda så har ni inte den så införskaffa omgående! Det är hans allt och får inte glömmas!! Inte ens på den godaste köttfärssåsen eller på den nykokta palten. Min man kan inte leva utan Tony´s! Så inga konstiga genvägar; köp hem Tony´s kryddan! Finns bland annat i de större matvarukedjorna eller att beställas hem från nätet. Info här >>

Grilla eller stek burgarna, antingen i stekpanna eller på muurikka, använd vid stekning rikligt med smör, inte olja! Grillar du hamburgarna på grillen så låt dom ligga en stund på folie på gallret tills de blivit mer hanterabara i konsistensen.

Montera ihop med en halv rostad skiva surdegsbröd. Bred på hamburgerdressing på brödet. lägg på salladsblad, burgaren med dubbla skivor cheddarost, ketchup, lök, tomat, saltgurka och så ytterliggare en halv skiva surdegbröd som du brer med Johnny´s sötstark senap! ÄT!!! :-P


Gör din egen hamburgerdressing med hemmagjord majonäs, kryddad och smaksatt med bostongurka, senap, tomatpuré mm! Blir vansinnigt gott och är busenkelt att göra och sååå mycket godare än köpedressing! Receptet hittar du här >>


Visst är han duktig min alldeles egen Burger king!!? ;-)

Wokad kyckling med röd spetskål, risnudlar och massa gott!!


Wokad kyckling som fredagmat; Fräscht, mättande men inte övermättande, däremot HOT så in i gatan!! Å det är gott med hetta!! ;-) D´Elidas-såsen är tyvärr slut så denna wok är lagad med färsk chili. Svårt att få till den ”jämna hettan” som D´Elidassås är expert på, dessutom är den mycket godare än färsk så nu ska jag beställa ett par flaskor, det här går inte! Man kan inte vara utan den chilisåsen, så är det bara!

Jag hade ett litet ess i skjortärmen om varma mackor till fredagsmyset för jag är verkligen så in i bombens sportlovs-trööött som bara en sportlovs-mamma kan bli… (Tänker minsann ha mitt eget lilla sportlov i helgen, dock utan sport!! Haha!) Men så blev jag sugen på att woka med den fina röda spetskålen jag hade låg i kylen så där rök de varma mackorna. Brukar ni woka med kål?

Jag tycker det blir så gott och krispigt och den ska inte ”tillagas” nämnvärt, bara strimlas ner i woken och precis hettas upp strax före servering!  Vit spetskål funkar naturligtvis lika bra, men den röd/lila ger dessutom extra färg till ögat! Spetskålen har en mildare konsistens än vinterkålen och gör sig extra bra i wok tycker jag!

Imorgon kommer en stor nyhet här på Kryddburken att avslöjas och jag hoppas ni gillar det ni ska få höra! Nu ska jag se till så Joline o sovkompis snart kommer sig i säng sen ska jag njuta av lugnet en liten stund innan John Blund knackar på! Ha en fin helg allihopa!

6 port
Det här behöver du : 

6 port risnudlar
3 kycklingfiléer (ca 450 gram)
2-3 msk jordnötsolja
Salt & peppar
2 msk finhackad vitlök
2-3 röd spansk peppar
1 msk finriven, färsk ingefära
1 hel pressad citron eller lime
2 morötter
½ purjolök
1 röd paprika
2 msk flytande honung
2 broccolibuketter
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
1 röd spetskål
Sesamfrön till servering

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och lök. Strimla, hacka och lägg upp på fat så du har allt förberett. Broccolin ska förkokas lätt i saltat vatten och tillsättas i woken på slutet. koka risnudlarna enligt förpackningen, skölj dom sedan i kallt vatten och vänd ner i woken precis innan den ska serveras!

Strimla kycklingfiléerna och bryn på i het wok eller traktörpanna med jordnötsolja. Tillsätt vitlök, chili, ingefära och pressa över citronen. När kycklingen fått fin färg tillsätter du morot, purjolök, paprika och ringlar över honungen. Vänd runt ordentligt. Tillsätt broccolin, minimajs, vattenkastanjer och sist av allt den röda spetskålen i strimlor. Servera med sesamfrön strösslat över tallriken.


Grönsakerna förbereds.


Mängden chili i receptet får du justera efter styrka på chilin du använder och självklart efter tycke och smak! 3 röda spansk peppar som ändå är ganska mild i smaken ger rejäl hetta till denna rätt!  Då har jag skivat ner den med frön och allt…


Kycklingfiléer i strimlor, redo att wokas!


Mice-en-place… :-P


Kyckligen brynt, här tillsammans med vitlök, chili, ingefära, citron, morot, purjolök, paprika och honung för att balansera sötma mot hetta!


Broccoli och spetskål ska ner på slutet, precis före servering!


Precis som minimajs och vattenkastanjer! Håll med om att det ser fruktansvärt gott ut! Sån här mat kan man leva på länge utan att tröttna! ;-)