Kålsallad med ingefära mot vinterns förkylningar

Förkylningssallad

Jag fortsätter på mitt tema med billiga och enkla kålrecept, som passar den magra januaribudgeten.

Nu så här efter alla helger är det många som blir förkylda när vardagen kommer igång och man träffar många som snörvlar och hostar.

Immunförsvaret kan sättas ned både av ett annorlunda mat/dryckintag under julen och av att man vistas en hel del inomhus när det är bistert ute.

Här i Alanya har vi istället regn och storm sen nyår, så då är det här en fin sallad att ta till för att stärka sig mot bacillerna.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Öländska bönchips
Foto Amelie von Essen

För att stärka immunförsvaret ännu mer så se till att få i dig en daglig dos pro/prebiotika.

Mängder av såna recept hittar du i min senaste kokbok som jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken kan du köpa extra billigt på Bokus, just nu 159 kronor.

Här kan du läsa om mina 7 böntips i Året Runt.

 

Rödkålssallad

1 liter strimlad rödkål

Pressade, ekologiska citroner ca 1½ dl saft

1-2 dl rivet äpple

½-1 dl riven ingefära

Ca 1 tsk salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, strö över salt och knåda den en stund med händerna så den blir mjuk.

Vänd ner äpple och ingefära, slå på citronsaften. Blanda om väl.

Smaka av om du vill ha mer syra från citron, sötma från äpple, sting från ingefära eller mer sälta.

Garnera med persilja och granatäppelkärnor vid serveringen.

Förvara övertäckt i kylen, den håller flera dagar.

Lagen som blir kvar spar jag och dricker som en shot på morgonen, en mycket bra naturmedicin i förkylningstider.

Salladen blir förstås lika god på vitkål, då gärna med riven morot i för färgens skull.

Om du blandar den med majonnäs så får du en läcker coleslaw.

Syrlig rödkål i Wonderbag

Syrlig rödkål 4 port

1 liter rödkål i bitar

ca 2–3 msk äppelcidervinäger eller pressad citronsaft

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Bryn smöret lätt i en gryta och häll ner rödkålen, krydda med salt och peppar.

Häll på vinäger eller citron och låt kålen steka mjuk på svag värme i ca 10 minuter under lock, rör om en gång under tiden.

Smaka då av om du vill ha mer syra eller sälta.

Placera grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt rödkålen tillagas på eftervärmen i ca 2 timmar.

Servera tillsammans med knaperstekt sidfläsk, på bilden har jag dansk fläskstek på vår semester i Skagen.

Har du ingen Wonderbag kan du ta av locket på grytan och låta rödkålen eftersteka i ugnen på 200º i 20 minuter efter kokningen, det blir också väldigt gott.

Den här veckan kan du läsa om Sarah Collins, långkokningspåsen Wonderbags skapare, i en artikel i Hemmets Journal, nr 31.

Jag är också med och berättar om hur jag använder bagen och delar ett recept på kycklinggryta, som jag gjorde förra sommaren till en picknick.

Sarah Collins och Wonderbag i Hemmets Journal…

Kycklinggryta i Wonderbag, recept finns i Hemmets Journal nr 31…


Värmande wok med kalkon, ingefära, curry och kokosgrädde

Kalkonwok med rödkål

Vinter i Alanya

Idag är det riktigt kallt igen här på den turkiska Medelhavskusten.

Kraftig vind och bara +4 nu vid lunchtid.

Då passar det riktigt bra med en het wok och istället för den vanliga, kalla salladen stekte jag den som tillbehör.

Nu blir det varma kläder och mössa på, för att gå på Fredagsmarknaden och handla mer grönt.

Det går åt en hel del av den varan i vårt kök.

Gillar den typen av hälsokost bättre än den i form av piller och pulver.

Wok

Kalkonwok 2 port

250 g kalkonbröst

2 morötter

1 dl kokosgrädde

1 dl purjolök i stavar

½ dl ingefära i stavar

2 vitlöksklyftor

1 lime

1 msk curry

1 tsk soja

Salt

50 g smör/kokosolja

Smörstekt rödkål

½ lit strimlad rödkål

2 dl gröna blad i strimlor

25 g smör/kokosolja

Salt

Skär morötterna i tunna stavar och skiva vitlöksklyftorna.

Strimla kalkonbröstet och marinera en stund med limesaft, soja och curry.

Woka köttet snabbt i het panna i hälften av smöret/kokosoljan, salta lätt.

Häll över i en gryta och slå på kokosgrädden, koka upp och låt småputtra så såsen tjocknar.

Woka morot, purjo, ingefära och vitlök i resten av fettet.

Häll det över köttet, smaka av om du vill ha mer salt och curry.

Som tillbehör stekte jag rödkål och rucola på svag värme så det inte tar färg.

Du kan ta grönkål, salladskål, bladpersilja, spenat eller några andra gröna blad istället.

Granatäppelkärnor gav läcker färg och smak till woken.

Hälsokost...

Hälsokost…

Granatäpple

Hamnen i Alanya med snöklädda Taurusberg i bakgrunden...

Hamnen i Alanya med snöklädda Taurusberg i bakgrunden…


Lucka 5 – Julens rödkål

Rödkål

Rödkål med svarta vinbär 6-10 port

500 g rödkål

4 skivor varmrökt sidfläsk

2 dl svarta vinbär

1 äpple

1 gul lök

2-3 msk smör

1-2 msk balsamvinäger

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 nejlikor

ca 2 tsk salt

Skär rödkål, lök och fläsk i strimlor, jag tog dem inte så tunna.

Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddorna och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt, kryddor eller vinäger.

Jag serverade rödkålen till en basturökt fårlägg, den passar fint till mycket på julbordet.

Den går bra att frysa och bara värma när det är dags för julmaten.

Tomten har också börjat känna av julfeelingen så smått.

Tomten


Stuvad rödkål på nytt sätt

Stuvad rödkål

Dillstuvad rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 liten, gul lök i klyftor

3 msk smör/kokosolja

1 pressad citron

1 dl kokosgrädde

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Salt och peppar

Stek kål och lök några minuter utan att de får så mycket färg.

Krydda med salt och peppar och häll över citronsaft och kokosgrädde.

Citronen tar effektivt kål på kokossmaken om du brukar ha svårt för den.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter tills stuvningen tjocknat.

Ta från värmen och rör ner dill och majonnäs. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Här hittar du ett tidigare recept på stuvad rödkål med grädde.

Jag serverade rödkålen till varmrökt makrill och stekta champinjoner.

I helgen var jag och besökte Smaka på Stockholm, Sveriges största matfestival.

Riktigt roligt var det att se att min kokbok Grillmat LCHF var med i DN Mat & Dryck som exempel på kokböcker från nya matstjärnor.

Jag är ju dessutom utbildad kock med många år i restaurangbranschen, till skillnad mot de flesta andra kokboksförfattare idag.

Min grillbok är snart slutsåld, så passa på att handla på Adlibris eller Bokus om du vill ha ett exemplar.

DN Mat & Dryck


Lucka 18 – Röd coleslaw med sting

Röd coleslaw med ingefära

Rödkålssallad

½ liter finstrimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl granatäppelkärnor

½ pressad citron

1-2 msk riven ingefära

Salt

Chiliflingor

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt, chili och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor. Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra.

Salladen blir bara bättre om du gör den dagen innan den ska ätas, så då minskar du även stressen kring julmaten.

Vi åt den igår tillsammans med ugnsstekt, urbenat chilikryddat kycklinglår med getostsallad och smör.

Godare jullunch får man leta länge efter, även om inte den här matbilden var den vackraste jag tagit.

Hade inte tänkt fotografera maten och då lägger jag upp den lite slarvigare än vanligt… ;)

Jullunch i Alanya

 Coleslaw på rödkål

Tomten


Lucka 3 – Rödkål

Rödkål

Rödkål på mitt sätt

500 g rödkål

50 g varmrökt sidfläsk

2 dl svarta vinbär

1 gul lök

1 juläpple

2-3 msk smör/kokosolja

2 msk balsamvinäger

ca 2 tsk salt

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 nejlikor

Skär rödkålen i strimlor, jag tog dem inte så tunna, det blir mer matigt då.

Strimla löken och fläsket. Bryn smöret, fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och fint tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddor och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt och vinäger. Låt kallna och kyl, rödkålen håller sig bra i 4-5 dagar.

Förbereder du den i god tid innan jul, så frys in i burkar eller påsar, ta sen fram och värm till julbordet.

Tomte med kokböcker


Danskt rödkål

imagesFick en fråga om hur man gör Danskt rödkål på lchf vis. Här ska ni få mitt förslag.

Gör enligt receptet här Danskt rödkål och istället för svartvinbärssaft så gör man min svartvinbärsjuice den är ju koncentrerad saft. :)

Lycka till!

 

Svensk julmat i Turkiet och sista minuten-tips på goda julbordsrätter
Svensk jultallrik i Alanya

Svensk jultallrik i Turkiet

Njutbar julmat

Julen är en riktigt bra högtid för alla oss som äter lågkolhydratmat med en stor andel natuligt fett.

Åtminstone om man ser till julbordets läckerheter med alla feta, goda kötträtter och rökta, gravade och inlagda fiskar.

Ägghalvor med räkor och majonnäs spelar också en stor roll, tänk vilka mängder av dem som gick åt när jag jobbade med julbord på restaurang.

Jag vill även kunna njuta av en skinkmacka till jul, igår kväll blev det en riktigt god sådan på mitt nypåhittade vörtbröd.

Här i Alanya njuter vi av några få svenska läckerheter som fått åka med i bagaget, för till jul är det ju alltid gott med det traditionsrika.

Spröda frökex från Huså Bröd tar vi också med hit, det är riktigt gott ihop med inlagd sill.

Här hittar du ett inlägg med ett nytt zucchinibröd och länkar till 15 andra av mina populära brödsorter.

Såser och sallader baserade på majonnäs är finfina tillbehör tillsammans med vanliga sallader med gröna blad i alla former.

Rödkål, grönkål, långkål, kålsallader är alla riktigt nyttiga och goda, de går förstås alldeles utmärkt att göra utan en massa tillsatt socker.

För i min värld ingår det mycket grönt till maten, den blir ju så mycket godare och nyttigare av det.

Här hittar du ett inlägg med en hel del gröna rätter som passar fint tillsammans med julmaten.

Julgodiset och julkakorna kan vara en svår nöt att knäcka för många som lider av sockerberoende.

Men det går att göra en hel del gott med betydligt mindre sötning än i de traditionella godsakerna.

Här hittar du ett recept jag gjorde häromveckan på fröpepparkakor, så goda antingen som de är eller med smör och ädelost på.

I dagens inlägg får du förutom länkarna ovan även bildlänkar till många rätter som du hinner laga till så här dagarna innan jul.

Ta en titt på dem och få tips på hur du kan njuta av ett både smakrikt och färggrant julbord.

Många passar fint att ta med som en julgåva om du är bortbjuden någon av helgdagarna.

Jultallrik på mitt sätt

Julbord på mitt sätt i Alanya

Smörhus till julbordet

Smörhus till julbordet

Rödbetssallad med hemgjord Majonnäs

Rödbetssallad

Rödkålssallad med mandel

Rödkålssallad med mandel

Äppelgravad lax

Äppelgravad lax

Fyllda ägghalvor

Fyllda ägghalvor

Kycklingleverpaté med Lingoncumberland och inlagda Kantareller

Min julpaté

Lingoncumberland

Lingoncumberland

Köttbullar

Köttbullar

Revbensspjäll med kaffe och kanel

Revbensspjäll med kaffe och kanel

Rödkål

Rödkål

Basturökt Fårlår med Hjortroncrème

Hjortroncrème

Gravad och ugnsstekt rådjursstek

Gravad och ugnsstekt rådjursstek

Keso à la Malta

Keso à la Malta

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Kryddig ischoklad

Kryddig ischoklad

Lucka 23

Tomten njuter av några sista soliga dagar på stranden, innan det är dags att åka hem och jobba...

Tomten njuter av några sista soliga dagar på stranden, innan det är dags att åka hem och jobba…

Tomten

Tomten


Rödkål till julbordet och Tomtens Adventskalender Lucka 19

En klassiker på julbordet

Rödkål är en rätt som många har till jul, men jag har alltid tyckt att den köpta är alldeles för söt.

Därför hittade jag på en variant som passar både min smak och alla oss som föredrar lågkolhydratmat.

Rökt fläsk används mycket i tysk surkål, så det tyckte jag blev en passande ingrediens även i min rödkål.

Svarta vinbär och äpple passar också in med sina aromer av sötma och syra.

Balsamvinäger för att fördjupa syran ännu mer. Nejlikor och kryddpeppar ger goda julsmaker.

På det viset får man en väldigt god rödkål som passar till många av julens kötträtter.

Rödkålen är inte bara god och vacker i färgen, här kan du läsa mer om kålväxternas nyttiga ämnen.

Rödkål på mitt sätt ca 4-6 port på julbordet

1 klyfta rödkål ca 250 g

2 skivor varmrökt sidfläsk

1 dl svarta vinbär

1 gul lök

½ äpple

2-3 msk smör

1 msk balsamvinäger

1 tsk honung eller annan sötning

6 kryddpepparkorn

6 vitpepparkorn

6 hela nejlikor

ca 1 tsk salt

Skär rödkålen i strimlor, jag tog dem inte så tunna, det blir mer matigt då. Strimla löken och fläsket.

Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddor, honung och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt och vinäger.

Lucka 19

Tomten tycker om grön kål också, klicka på bilden så kommer du till ett av mina grönkålsrecept...

Tomten tycker om grön kål också, klicka på bilden så kommer du till ett av mina grönkålsrecept…