Medelhavsmat
Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.
Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.
Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.
Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.
Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.
Köttbullar med tomatsås 4 port
600 g färs av nöt eller lamm
2 ägg
6 soltorkade tomater
1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde
1 gul lök
1 riven vitlöksklyfta
1 msk fiberhusk
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
1-2 msk oregano
1-2 msk mynta
Salt
Chiliflingor
Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.
Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.
Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.
Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.
Gräddig tomatsås 4 port
4 tomater
2 schalottenlökar
50 g smör
3 dl grädde eller kokosgrädde
½ dl hackad, färsk timjan
2 msk äppelcidervinäger
Salt
Chiliflingor
Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.
Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.
Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.
Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.
Rör mot slutet ner finhackad timjan.
Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.
Vill du följa med mig och Therese Renåker på en njutningsfylld matresa till Kreta i oktober och ta del av den goda Medelhavskosten på plats?
Då finns det några platser kvar den 11 oktober från Arlanda, läs mer här på vår hemsida Harmoniresor.se.
Therese är inte bara en mycket kunnig kostrådgivare och föreläsare, hon kan numer också titulera sig författare.
Hennes debutroman Mata inte skuggorna kom från tryckeriet igår och på söndag är det bokrelease på Galleri Englesson i Gamla Stan, läs mer här på TR Förlag.
Följ med till Kreta i höst
På bilden ovan ser du Golden Beach, en av mina absoluta favoritrestauranger på de många resor jag de senaste åren gjort till den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.
Vill du också ta del av allt det goda jag hittat där, vad gäller maten, människorna och naturen, så har du nu chansen att följa med.
Tillsammans med goda vännen Therese Renåker arrangerar jag resor till den lugna byn, där vårt största fokus är harmoni, njutning och avkoppling.
Vi kommer under resorna att dela med oss av våra tankar och kunskaper hur vi får ett lite lugnare liv, med mindre stress i vår vardag.
Jag har själv erfarenhet av vad stress kan ställa till med i kropp och själ efter alldeles för mycket arbete och för lite vila och återhämtning.
Therese har kunskaperna om vad som händer och varför vi reagerar som vi gör, vi kommer att ha många samtal runt de här delarna av livet.
Jag delar även med mig av mitt lätta träningsprogram med mjuka rörelser och egenmassage för att sätta fart på lymfsystemet som jag hållit på med så gott som varje dag i 10 år.
Lymfsystemet och lymfmassage är något som belysts mycket senaste tiden, många har problem med svullnad i kroppen.
Therese berättar mer om hur det kan komma sig att en del av oss drabbas av det här när vi kommer upp lite i åren och hur vi på egen hand kan bli bättre.
Här på Harmoniresor.se kan du läsa mer om hur vi tänkt oss veckan, med Det Goda Livet som ledord.
Vi är förstås öppna för vad våra deltagare vill att vi ska göra, så ramarna är inte fastspikade.
Förra hösten hade vi två härliga veckor med 14 deltagare i varje grupp, du kan läsa ett inlägg om den resan här.
Nu i oktober har den första veckan, 4-11/10, varit fullbokad sen vi släppte biljetterna i vintras, men nu har vi fått en avbokning på grund av sjukdom.
Vill du ha den platsen eller följa med veckan efter, 11-18/10, så gå in här och läs mer.
Skaldjur Saganaki 2 port
200 g musslor och räkor
100 g fetaost
2 dl aubergine i tärningar
10 cocktailtomater
½ dl olivolja
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 paprika
1 msk färska örter eller 1 tsk torkade, t. ex timjan, rosmarin, oregano, mynta
Salt och peppar
Lite pressad citron
ev lite mald kanel
Skär lök, vitlök och paprika i skivor och tomaterna i tärningar.
Hetta upp oljan och stek auberginen ett par minuter, krydda med salt och peppar.
Tillsätt paprika och lök, fräs ett par minuter, rör ner tomater, örter och citronsaft.
Använder du färska örter så vänta med att tillsätta dem tills grönsaksröran kokat ihop, då behåller de mer smak och näring.
Låt röran puttra i minst 20 minuter, gärna längre, häll sen över i en liten gratängform.
Lägg på musslorna och smula över osten, ringla över lite olivolja och gratinera i 20 minuter på 200º.
För en mer lättlagad variant om du vill laga rätten för fler, så kan du lägga alla grönsaker i en smord form och krydda.
Täck med folie och grädda i 45 minuter på 175º, ta sen ut formen, lägg ner musslor och täck med fetaost.
Höj värmen till 200° och gratinera 15 minuter.
Makrill på burk eller färsk fisk passar också väldigt bra till den här gratängen.
Den blir också ett mycket gott tillbehör till grillat om du hoppar över skaldjuren.
Här nedan ser du några bilder från resorna till Makrigialos.
Följ med på en resa fylld med harmoni
Våren har verkligen visat sig från sin bästa sida i år, känns härligt att det blir en riktigt lång sommar.
För den som vill så finns möjlighet att förlänga sommaren med en vecka i Makrigialos på Kretas sydostkust, under den finaste tiden på hösten.
Då i oktober, när havet och solen är som skönast och lugnet sänkt sig över den lilla fiskebyn, är den bästa tiden för en resa till Medelhavet.
Therese Renåker och jag träffades i ett vårvackert Norrköping häromveckan och smidde lite nya planer på hur vi ska göra höstens Harmoniresor till Kreta så njutbara som möjligt, för både våra återkommande och nya deltagare.
Vi kommer under resorna att dela med oss av våra tankar och kunskaper hur vi får ett lite lugnare liv, med mindre stress i vår vardag.
Jag har själv erfarenhet av vad stress kan ställa till med i kropp och själ efter alldeles för mycket arbete och för lite vila och återhämtning, Therese har kunskaperna om vad som händer och varför vi reagerar som vi gör.
Jag kommer i år att utöka morgonens mjuka rörelser med att lära ut den egenmassage för att sätta fart på lymfsystemet som jag hållit på med så gott som varje dag i 10 år.
Det här är något som många har problem med och Therese berättar mer om hur det kan komma sig att en del av oss svullnar i kroppen i takt med åren och hur vi på egen hand kan bli bättre.
Här kan du läsa mer om hur vi tänkt oss veckan, men vi är förstås öppna för vad våra deltagare vill att vi ska göra, så ramarna är inte fastspikade.
Under resan bor vi på det lummiga och lugna lägenhetshotellet Villea Village Resort, som ligger nära havet, byn och bergen.
Poolområdet är väldigt vackert med olivträd som skuggar solstolarna och det är en fantastisk blomsterprakt överallt.
En av dagarna kommer vi att dela upp oss i mindre grupper och laga några enkla rätter från mina senaste kokböcker tillsammans i mitt kök.
Det blir smakfyllda tillbehör som vi sedan njuter till grillat under olivträden vid poolbaren.
Framåt kvällarna besöker vi de restauranger i byn och uppe i bergen som har den godaste maten, jag har hunnit med många resor till Makrigialos de senaste åren och noga valt ut mina favoriter.
Här kan du läsa lite mer om hotellets fantastiska frukost som ingår i resan och arrangemangen kring övriga måltider, du bestämmer själv om du vill äta med gruppen eller laga din egen mat hemma på hotellet.
Under morgonpromenaderna tar jag med deltagarna till flera av de vackra stränder som ligger i utkanten av byn, dit inte många turister hittar.
Där man kan tillbringa några sköna timmar under de stora tamariskerna eller njuta av solens strålar i lugn och ro, för att hitta sin egen harmoni.
Vill du följa med på vår njutresa, så läs mer och skicka in din intresseanmälan för resan den 11-18/10, veckan innan är redan fullbokad.
Följ med på en resa fylld med harmoni
Våren har verkligen visat sig från sin bästa sida i år, känns härligt att det blir en riktigt lång sommar.
För den som vill så finns möjlighet att förlänga sommaren med en vecka i Makrigialos på Kretas sydostkust, under den finaste tiden på hösten.
Då i oktober, när havet och solen är som skönast och lugnet sänkt sig över den lilla fiskebyn, är den bästa tiden för en resa till Medelhavet.
Therese Renåker och jag träffades i ett vårvackert Norrköping häromveckan och smidde lite nya planer på hur vi ska göra höstens Harmoniresor till Kreta så njutbara som möjligt, för både våra återkommande och nya deltagare.
Vi kommer under resorna att dela med oss av våra tankar och kunskaper hur vi får ett lite lugnare liv, med mindre stress i vår vardag.
Jag har själv erfarenhet av vad stress kan ställa till med i kropp och själ efter alldeles för mycket arbete och för lite vila och återhämtning, Therese har kunskaperna om vad som händer och varför vi reagerar som vi gör.
Jag kommer i år att utöka morgonens mjuka rörelser med att lära ut den egenmassage för att sätta fart på lymfsystemet som jag hållit på med så gott som varje dag i 10 år.
Det här är något som många har problem med och Therese berättar mer om hur det kan komma sig att en del av oss svullnar i kroppen i takt med åren och hur vi på egen hand kan bli bättre.
Här kan du läsa mer om hur vi tänkt oss veckan, men vi är förstås öppna för vad våra deltagare vill att vi ska göra, så ramarna är inte fastspikade.
Under resan bor vi på det lummiga och lugna lägenhetshotellet Villea Village Resort, som ligger nära havet, byn och bergen.
Poolområdet är väldigt vackert med olivträd som skuggar solstolarna och det är en fantastisk blomsterprakt överallt.
En av dagarna kommer vi att dela upp oss i mindre grupper och laga några enkla rätter från mina senaste kokböcker tillsammans i mitt kök.
Det blir smakfyllda tillbehör som vi sedan njuter till grillat under olivträden vid poolbaren.
Framåt kvällarna besöker vi de restauranger i byn och uppe i bergen som har den godaste maten, jag har hunnit med många resor till Makrigialos de senaste åren och noga valt ut mina favoriter.
Här kan du läsa lite mer om hotellets fantastiska frukost som ingår i resan och arrangemangen kring övriga måltider, du bestämmer själv om du vill äta med gruppen eller laga din egen mat hemma på hotellet.
Under morgonpromenaderna tar jag med deltagarna till flera av de vackra stränder som ligger i utkanten av byn, dit inte många turister hittar.
Där man kan tillbringa några sköna timmar under de stora tamariskerna eller njuta av solens strålar i lugn och ro, för att hitta sin egen harmoni.
Vill du följa med på vår njutresa, så läs mer och skicka in din intresseanmälan för resan den 11-18/10, veckan innan är redan fullbokad.
Njutbar hälsoresa
Vilket otroligt gensvar jag och Therese Renåker fått sen vi gick ut med bokningsmöjlighet för vår harmoniresa till Makrigialos häromdagen.
Nu har vi bara en plats kvar på den första resan som har flygalternativ från Stockholm, Göteborg och Malmö med avgång 4/10 2018.
Vecka 2, den 11/10, avgår endast från Stockholm, där finns fortfarande platser kvar.
Therese har tidigare jobbat som lärare på Paleo Institute och är en mycket kunnig föreläsare inom ämnena kvinnliga hormoner och stress.
Jag delar med mig av tips på hur jag förbättrat min egen hälsa med hjälp av kosten och lättare träning, vi lagar också lite mat tillsammans.
Vill du följa med? Läs gärna mer om resan här på Harmoniresor.se.
Ännu en njutresa
Som du kanske läst härinne tidigare så arrangerar jag och min goda vän Therese Renåker resor till Makrigialos på Kreta.
Nu har vi precis släppt biljetterna till nästa års resor, som går av stapeln när höstmörkret börjar lägga sig över Sverige.
Den 4/10 och 11/10 2018 flyger vi till Kretas sydostligaste spets, där solen och värmen dröjer sig kvar mest hela vintern.
De två grupper som följde med nu i höst blev lika förtjusta i platsen, dess invånare, naturen och den goda maten som jag blivit under mina resor dit de senaste 5 åren.
Kanske det är dags för dig att komma iväg på en sån resa och njuta av harmoni, god mat och gott prat?
Vare sig du åker själv, med en vän, käresta, moster, farbror, kusin eller granne, så kommer jag och Therese att visa er det bästa av det vi funnit i den lilla fiskebyn.
Du kan läsa mer om vad vi erbjuder på Harmoniresors hemsida.
I de här länkarna finner du vårt Program, Pris och innehåll och här kommer du till Bokningssidan.
Under resorna nu i oktober hade jag lite lättare matlagning med deltagarna då vi tillsammans provade några nykomponerade rätter med grekiska smaker.
Den här bönsalladen blev så populär på hotell Villea Village så ägaren Vassilis kommer att ha den med på menyn till hotellets Barbeque-kvällar framöver.
Här hittar du en annan av de rätter vi lagade, en cashewnötröra med mjölksyrade rödbetor.
Black Eye-bönor Villea Village 8-10 port
6 dl kokta Black Eye-bönor (eller andra kokta bönor)
1 dl finhackad dill
1 dl olivolja
2 finrivna vitlöksklyftor
Finrivet skal och saft av 1 ekologisk apelsin, citron eller lime
1-2 tsk salt
Vänd ihop alla ingredienser i en bunke, smaka av så det blir lagom sälta.
Ställ kallt några timmar så bönorna drar åt sig smakerna.
Slutsålt
Som du kanske sett härinne så har Therese Renåker och jag startat en liten resebyrå tillsammans.
Vi döpte den till Harmoniresor och vi vill där dela med oss av vår gemensamma livsfilosofi kring det njutbara, harmoniska, vackra och goda livet.
De första resorna som avgår i oktober till Makrigialos på Kreta är nu fullbokade.
Det känns fantastiskt roligt att så många ville följa med oss till den lugna, lilla fiskebyn på Kretas sydostkust.
Vi kommer under året att söka nya, intressanta resmål så följ oss gärna på Harmoniresor.se på Facebook om du vill vara först att ta del av de nyheter som kommer.
Reklam för Harmoniresor.se
Har du längtan efter en resa till en lugn och harmonisk plats i ett varmare land, som kan ge dig en nystart till ett hälsosammare liv för både själ och kropp?
Då kan du följa med mig och Therese Renåker till Makrigialos på Kreta nästa höst.
Vi har endast 2 platser kvar den 12 oktober från Arlanda, om du vill förverkliga din dröm.
Gå in via länken så får du se vad vi erbjuder och andra detaljer kring boende och pris.
http://www.harmoniresor.se/resan/