Första hemlagade middagen efter resan…


Igår eftermiddag lagade jag mat. Äntligen!! Som jag har saknat det… Behöver inte vara något speciellt avancerat, bara känslan att få använda mina knivar, hacka och skära och röra i grytor och stå bland ångorna igen!

Haha… Jag har verkligen saknat det, mycket, mycket mer än att ÄTA maten. ;-)

Så efter gårdagens påfyllning av ett tomt kylskåp så blev det spagetti och köttfärssås. :-P Hallå, det var ju i alla fall måndag så att falla in i de gamla vanda rutinerna var inte alls svårt och familjen åt och njöt av lite mer ”vanlig” husman och smaker vi känner igen.

Den grekiska maten var toppen på alla sätt. Vällagad, kryddig men ändå med rena fräscha smaker och hotellets buffé var bland de finaste och mest varierade bufféer jag ätit. För att inte tala om fetaosten som jag inte kunde utesluta ur gårdagens middag såklart… En rumstempererad fetaost har vi blivit bortskämda med och det tycker jag ni ska ta efter, det smakar verkligen fetaost deluxe, och det gör inte en kylskåpskall fetaost. Välj en äkta grekisk ost. Jag gillar Fontanas ekfatslagrade om man ska äta den ren, men vill du marinera så använd original.

Med lite olivolja och kryddor på, samt nygräddat ciabatta var middagen fulländad med en supergod köttfärssås med massor av lök, paprika, rotselleri och morötter och en skvätt grädde i såsen.

Detta mina vänner var bara sååå gott så ni anar inte! Prova gärna receptet som blir riktigt mustigt med sötma från paprika och morot och en djup fyllig smak av rotsellerin, detta är det recept av många som jag oftast lagar när det vankas just köttfärssås.

Det här behöver du : 
800 gram blandfärs
2 gula lök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rivna morötter
1/4 rotselleri
2 tsk torkad oregano
½ tsk malen vitpeppar
3 msk oxfond
2 dl ketchup
3 dl vatten
2 dl grädde
Salt

Tillbehör : 
1 block fetaost
Paprika
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och rotsaker till köttfärssåsen. Skala och riv morötter och rotselleri. Skölj och tärna paprikan fint och hacka löken.

Ta ut fetaosten ur kylen så den får bli rumstempererad. Lägg på ett fat och ringla över olivolja. Strö över paprika, svartpeppar och flingsalt och låt stå i rumstemperatur till det är dags att äta, den smakar sååå mycket bättre då! :-P

Bryn färsen i en stekpanna med olivolja, och fräs på grönsaker och rotsaker samt oregano och vitpeppar i en större gryta med olivolja och en klick smör. När färsen är brynt häller du över den i grytan. Tillsätt oxfond, ketchup, vatten och grädde och låt småputtra på svag värme ca 45 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt spagetti och smulad fetaost som fått marinera i rumstemperatur.
Njut! ;-)


Förberedelser…


Rumstempererad fetaost är sååå mycket godare än kylskåpskall, lite greklands-skadad är man allt! Där serverades fetaost rumsvarm med goda olivoljor och kryddor… Mmmm…. :-P
Prova att marinera din fetaost med soltorkade tomater, pesto eller citrus, en skvätt olivolja på är ett måste och så lite torkade kryddor, det blir så gott, så gott!


Nu är kastrullerna på plats i Kryddburkens kök, det är en härlig känsla! :-P

The post Första hemlagade middagen efter resan… appeared first on Kryddburken.se.

Pasta med kyckling och citronsås


Ja så va de måndag igen! Vilka härliga kommentar jag fick på facebook tidigare idag, det har liksom blivit lite tradition för måndagar då vi alla oftast tillagar och äter nån form av falukorv eller köttfärssås på måndagar. :-P

Här hemma fick det bli pasta och lite rester från helgen… En kycklingfilé hade vi kvar från det kallskurna vi åt i lördags, en ynka bit gul paprika, citron och i frysen fanns massor av gröna ärtor till barnens enormt, _stora_ förtjusning, hehe… ;-)

Det blev hur gott som helst, barnen åt med god aptit trots alla gröna ärtor så prova gärna. Ett enkelt recept med pasta och sås som tillagas under tiden pastan kokar.

Det här behöver du :
Kokt pasta till 3 port (Fusilli bucati)

1 gul lök
1 pressad citron + ev. mer
2 msk kycklingfond
1 burk creme fraiche (2 dl)
Nymalen svartpeppar

Pastavatten

1 stekt eller grillad kycklingfilé
½ liten gul snackpaprika
1 skål gröna ärtor
Persilja

Salt & peppar + ev. mer citron

GÖR SÅHÄR : 
Skala och finhacka löken. Fräs på i stekpanna med lite olja. Stek tills löken mjuknat. Pressa över citronsaften, tillsätt creme fraiche och svartpeppar. Sänk värmen och låt koka ihop ca 5-10 min. Under tiden kokar du pasta. Späd såsen med pastavattnet så mycket som du vill ha till sås. Såsen reder sig av stärkelsen från pastavattnet till en fin krämig konsistens.

Strax före servering när pastan är al dente lägger du över den i stekpannan + ev lite mer pastavatten, tillsätter kyckling, paprika och gröna ärtor som bara precis behöver värmas lite. Smaka av med salt och peppar och ev. mer citron. Toppa med persilja.


Förberedd! :-P


Såsen med lök, citron och creme fraiche har fått koka ihop till en krämig konsistens med lite extra pastavatten.


Nu är kyckling, ärtor och paprika i. Behöver bara värmas en halv minut eller så…


Ner med pastan i såsen och mer pastavatten om man vill. Smaka av med salt och peppar och ev. lite mer pressad citron.

The post Pasta med kyckling och citronsås appeared first on Kryddburken.se.

Spagetti i gräddig tomatsås


Ett lyft för smaklökarna är denna härliga tomatsås som fått puttra ihop med en skvätt grädde. Massor med smak av härliga plommontomater, olivolja, vitlök, balsamvinäger och honung. Den tunna spagettin lyfts ner i pannan direkt från kokvattnet. Smidigt, enkelt & vansinnigt gott. ;-)

Jag föredrar plommontomaterna, både de stora och små. Dom är söta och har en djup röd färg och smakar ofta mer tomat än de vanliga runda, eller kvisttomaterna.  Vilka tomater brukar du köpa såhär års? 

4 port
Det här behöver du :

4 port spagetti (Barilla Capellini, tunn spagetti)
2 msk olivolja
6 stora plommontomater
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 knorr fond du chef grönsaksbuljong
2 tsk honung
1 tsk mörk balsamvinäger
Svartpeppar
1½ dl grädde
2-3 dl vatten från den kokande spagettin
ev. salt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och skär tomater i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs på tomater, lök och vitlök. Ringla över honung och tillsätt balsamvinäger och några varv med svartpepparkvarnen.  Låt allt få fräsa ihop några minuter tills löken blivit mjuk. Sänk värmen och tillsätt grädde, låt koka ihop. Späd med pastavatten till önskad konsistens och tillsätt spagettin. Vänd runt. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera!


Fick tag på superfina, saftiga plommontomater. Dom är lite sötare i smaken och passar perfekt i en pastasås.


Vitlök såklart! :-P


Nu skulle ni känna doften av olivolja, tomater och vitlök… Mmmm….


Sen får det puttra ihop med lite honung, balsamvinäger…


En skvätt grädde och pastavatten, sen i med spagettin och vänd runt! Pastavattnet innehåller stärkelse från pasta och reder såsen till en krämig konsistens.


Sådär, klart att servera!

The post Spagetti i gräddig tomatsås appeared first on Kryddburken.se.

Lasagnerullar


Goförmiddag alla söndagströtta, och ni söndagspigga också förstås! ;-) Vad har ni för planera för dagen, ska ni laga nån god söndagsmiddag kanske?

Jag står lite i valet och kvalet idag om jag ska packa in barnen i bilen och dra över bron, det är ju födelsedagsdax här i huset i veckan och jag har fått lite bra önskemål om presenter. Tanken var att åka redan igår men då kom den fantastiska höstsolen som ett paket på posten. Vilket väder! Joline hade kompis här hemma också så vi höll oss ute på gården och fixade med äppelträden, plockade fallfrukt, gallrade och krattade. Men idag kanske jag tar en sväng och shoppar lite presenter!

Tänkte i alla fall komma med ett himla läckert tips på en annorlunda lasagne; Nämligen lasagnerullar!

Innan jag låter er läsa receptet så är ett par korrigeringar på plats. När man ska göra såna här rullar med ostsås, köttfärssås och sen försöka rulla ihop det med lasagnedeg… Ja, redan där förstår ni säkert att det måste va en viss fasthet i konsistens för att det överhuvudtaget ska gå att rulla och för att man överhuvudtaget ska ha nån fyllning kvar i rullen… Haha! Ja, där lärde jag mig nåt… För att inte tala om ”what a mess in my kitchen!!!” Kladdigt va bara förnamnet, men nu vet jag tills nästa gång.

Smaken var det dock inget fel på, tvärtom. Detta var sååå mycket godare än vanlig klassisk lasagne. Degen blev härligt mjuk under allt såstäcke. och hela rätter blev lite ”ravoli-lik”. Prova, tycker ja!

När jag satt å fundera sen så kom jag på att keso måste ju va himla smidigt att använda som ostsås, eller så ser du till att göra ostsåsen väldigt fast i konsistensen och köttfärsen likaså. :-P

Har du fryst köttfärsås, så värm upp den i kastrull och red av med lite extra maizenamjöl så den får en ganska fast konsistens innan du använder den till rullarna. Överbliven kylskåpskall köttfärssås måste ju ändå vara den bästa ”rull-såsen” då är den ju redan sådär fast och trög i konsistensen. Ja, ni fattar hur jag menar va?!

6 port
Det här behöver du : 
ca 600 gram färdig köttfärsås
2 förp färsk lång lasagne
5-6 dl ostsås*
1 kruka persilja
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Lägg den färska lasagnerullen i kallt vatten en stund så blir den lättare att hantera och rulla utan att den spricker sen. Skär ut remsor i önskad bredd. Bred ut ostsås, köttfärsås och toppa med lite lite persilja. Rulla ihop och lägg i en ugnsfaft form. Gratinera ca 20 min 200 grader. Servera med en god tomatsallad.

* Ostsåsen kokar jag upp från en bottenredning av 1½ msk smör och 4msk vetemjöl, sen slår jag på mjölk (ca 4dl) till lagom såskonsistens. Riv ner massor med parmesanost, lite muskot, vitpeppar och salt sen får den stå och småputtra ca 2-3min. Gör den fast i konsistensen och låt den med fördel svalna innan du använder den till rullarna.


Redo att rullas! Hohoho…. ;-)


En rulle som fastnade på bild istället för i allt kladd på skärbrädan.


Rullarna ligger i formen. Överbliven köttfärssås och ostsås, hälls mellan och ovanpå. Toppa med riven ost och persilja. Gratinera ca 20 min i 200 grader.


Tomatsallad är den godaste till lasagne.


Dinner-time!

Renskavscarbonara


Hallå! :-P

Nu ska jag minsann skryta lite, för idag har jag gjort en av de godaste pastarätterna nånsin. Vet inte riktigt varifrån jag fick idén, den bara ploppade upp i det blå när jag inte kunde sova inatt. Renskav tänkte jag, solklart! Men kanske inte som jag alltid brukar göra med kokt potatis och lingon. Näää… Lite nytt får de allt bli…

Pasta är ju ett säkert kort och går snabbt vilket passar perfekt på torsdagar när det är ridning och man är hungrig när man kommer hem. Så fick de bli, sen improviserade jag inne på hemköp när jag skulle köpa ingredienserna till själva rätten.

Pasta och renskav är ju inte så svårt att plocka till sig. Men sen då? Ja, då föll jag på knä när jag sneglade messmöret i ögonvrån. Fy, bubblan så gott det måste bli ihop med pasta tänkte jag. Eller?! Jo, så blev de! :-P

Kära syster yster stod dock för skjuts och sällskap till stallet idag så jag blev hemma med kastrullerna istället. Middagen klar när Joline kom hem. Gott, gott! Carbonara fast med renskav… En italienare med snö på??

Det här behöver du :
2 förp. renskav (480 gram)
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
1 hönsbuljongtärning
½ liten ask messmör (ca 140 gram)
1 dl pastavatten
1 dl grädde
Salt & grovmalen svartpeppar
1 knippe färsk persilja

GÖR SÅHÄR : 
Bryn renskaven i het stekpanna tillsammans med finhackad purjolök och hackad vitlök. Smula över torkad timjan.
När skaven fått färg och löken mjuknat, smula ner hönsbuljongtärningen. Tillsätt messmör, pastavatten och grädde, sänk värmen och låt såsen koka in och bli krämig. Smaka av med salt och peppar. Lyft över pastan från sin kastrull ner i pannan med skaven. Vänd runt hastigt, tillsätt ev. lite mer pastavatten om det behövs. Klipp över persilja strax före servering. Servera med en krispig sallad.

Klart att en italienare kan bli kär i en norrlänning. Här har vi beviset! :-P Grymt gott!!


Renskaven bryns tillsammans med purjolök, vitlök och timjan.


En panna middag! ;-) Klart på ett litet kick.

Tagliatelle med öländsk örtdressing, kyckling och fetaost


Nu kör vi ett gott pastarecept tycker jag, de va ett tag sen. En ljummen, enkel pastasallad med grillad kyckling och fetaost. Dressingen jag har gjort till pastan är grymt enkel att bara röra ihop med gaffel i en stor skål man sedan häller den varma pasta i och vänder runt. Den öländska kryddblandningen med bland annat lavendel och timjan ger det hela en extra skjuts av härliga sommarsmaker!

Öländsk örtdressing till pasta
1 dl olivolja
1 msk balsamico vinäger
1 msk honung
1½ msk öländska örter
½ kruka persilja


Tagliatelle dressad med öländska örter.


Dressingen med öländska örter, honung olivolja och balsamvinäger.

Pasta & köttfärssås, när det enkla blir ännu enklare…


Nu ska ni få höra lite vad som händer och sker här på ön. Helgen har varit alldeles strålande fin! Soligt och varmt och vi har öppnat loppis i ett av garagen och har haft fullt upp med att rensa och bära ut och ställa upp prylar och grejer och gud och hans moster… Jösses vad vi har samlat på oss alltså!! Nu står loppisen öppen så fort vi är hemma så ni som har vägarna förbi Öjkroken (skyltat) är sååå välkomna! :-P Ska ha öppet hela sommaren är det tänkt, iaf till slutet av juli då nya pärlan kommer hem och vill ha sig ett garage…

I och med att vi till stor del har varit ute hela helgen så har även maten lagats utomhus. Spagetti och köttfärsås är i vanliga fall en klassisk måndagsmiddag här hemma hos oss men det går lika bra med pasta och att man gör ”allt i ett” som vi gjort här på muurikkan. Den står fortfarande kvar ovanpå grilltunnan för de va väldigt vilken behaglig arbetställning det var och så lättare att hålla sig ifrån myggen.

Snart ska även sommarköket få sin premiär, så fort vi blir klara med altanen bara… ;-)


Ett paket jag beställt från Syster lycklig har också anlänt, de ska ni också få kika närmare på snart! ;-)

Nu ska jag jobba ett långpass igen, sen är det viktig saker att styra upp dagarna som följer, klädshoppning till barnen och deras skolavslutning på torsdag. Klänningar, tröjor och skor ska provas och så en tårta ska jag klura på och fixa till… Sen ska de väl limmas lösnaglar och lackas och håret ska plattas och sprayas och snygg-kepsen ska fram och ditt och datt! :-P En och annan cadillac också misstänker jag… Sen är det sommarlov på fredag!! HELT UNDERBART!! Blir det sol o värme så har jag lovat dom stranden och det ser jag fram emot!

Ja, då vet ni lite vad jag pysslat med och ska pyssla med. Hur har ni det själva? 

  • Har era barn slutat skolan än (ni som har barn)?
  • Nån som börjat sin semester?
  • Nån som tänker åka hit till Öland i sommar?

Jag vet att ni är många som mailar och frågar om tips rörande Öland om stugor och vandrarhem och restauranger, sevärdheter mm. Jag ska försöka sätta ihop ett samlat inlägg om detta inom det närmsta, det lovar jag. Må så gott så länge allihopa, och lämna gärna en rad eller två så blir jag såååå glad!

Tortellini i krämig sås med bacon, broccoli och sockerärtor


Tjohopp & gokväll, nu är jag hemma från jobbet och tänkte ge er ett superläckert-vansinnigt-gott-pasta-recept om ni skulle behöva nån gång!?

Till 4 port; köp hem 2 pkt (a´2 port/st) färsk fylld pasta. Ravioli, tortellini, knyten etc… Koka upp saltat vatten till pastan i en stor kastrull och under tiden börjar du strimla och fräsa på bacon i en stekpanna. Skölj broccolin och dela i mindre små buketter. Skölj och skär sockerärtorna i mindre bitar.

När baconet fått färg, pressa ner en vitlöklyfta och pudra över vetemjöl (redning till såsen). Tillsätt en burk creme fraiche och en skvätt mjölk. Krydda rejält med svartpeppar.

Nu är det ungefär dags att hälla i pastan i det kokande vattnet. Koktid på dessa var 5 min så de sista två minutrarna får broccoli och sockerärtor koka med i vattnet dom också. Sila av kokvattnet och häll ner pastan och grönsakerna i såsen. Smaka av med salt & peppar.

Lätt som en plätt och en supersnabb och god middag står på bordet! :-P

4 port
Det här behöver du : 

2 förp färsk tortellini
1 pkt bacon (120 gram)
1 vitlöksklyfta
½ msk vetemjöl
1 burk creme fraiche (2 dl)
1½ dl mjölk
Salt & vitpeppar
Grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten till pastan. Skär bacon i strimlor och fräs på i het stekpanna. Pressa ner en vitlöksklyfta. Pudra över vetemjöl och rör ut. Tillsätt en burk creme fraiche och mjölk. Sänk värmen och låt småputtra tills pastan är klar. Smaka av med salt och peppar. Lägg i broccoli och sockerärtorna de 2 sista minutrarna som pastan kokar. Sila och vänd ner i såsen.


Färsk fylld pasta, broccoli och sockerärtor som får koka med är bara sååå gott!!


Snabbmiddag under 15 min! ;-)

Dagens lunch på jobbet, helt otippat…


Hehe… Jo, jag lagar en hel del mat på jobbet, idag blev det enligt önskemål köttfärslimpa! :-P Så otippat!

Funderade under tiden hur många gånger har jag inte lagat just denna rätt? Var tvungen att bläddra lite bland alla bilder, det blev en del, och då har jag ändå inte fotat varje gång! ;-)

Man skulle kunna summera det med att här på jobbet så ligger köttfärslimpan på 1:a plats av önskade maträtter! Ja, så därför får det bli dagens middagtips också! Köttfärslimpa... Hej så länge!

 

Joline lagar 2-rätters på vår bröllopsdag! Frikadeller i tomatsås med spagetti


Papper, bomull, läder, blomster, trä och SOCKER! Idag firar jag och min älskade Nicke 6-årig bröllopsdag! Sockerbröllop minsann!  Min underbara själsfrände i vått och torrt, du som alltid finns vid min sida, du är mitt allt och jag älskar dig såååå… :-P Tack för att du finns och för att du är du!

Helgen har bara svischat förbi. Jag är inte alls så piggelin (pga borrelia) som jag var i förra veckan trots antibiotika. Har ont i varenda lite muskel som om jag sprungit maraton i en vecka, åkt vattenskidor, utövat karate, hästhoppning och brottning på samma gång och som grädde på moset blivit totalt överkörd och tillplattad av en ångvält…. Njooo, så känns det faktiskt! ;-) Haha! Febern den kommer å går, så mitt i sommarvärmen så är det jag som börjar frysa trots 23 grader i skuggan…  *skakar på huvudet* Men de blir väl bättre snart!

Joline har länge pratat om att hon vill laga mat åt oss på vår bröllopsdag. I vanliga fall brukar vi alltid gå ut och äta på tu man hand men i år fick lill-kocken här hemma stå för menyn och det gjorde hon alldeles lysande med en kanonfin 2-rätters meny.

Lady & Lufsen som hon kallat oss idag, självklart skulle vi ha frikadeller i tomatsås med spagetti. Det blir inte mer romantiskt än så och vi är väldigt glada och nöjda för allt, finaste Joline du är så duktig i köket och allt du planerat och fixat med. Vi åt tills vi storknade så gott det var. Det godaste på länge.

Desserten hittar ni här >>

Och mors dag har det såklart firats >>

Och presenten från Nicke ska ni också få se här på Kryddburken…

Det här behöver du : 
800 gram bandfärs
En skvätt vatten (knappt 1 dl)
1 msk potatismjöl
1 msk malen söt paprika
1 msk tomatpuré
2 tsk salt
½ tsk malen vitpeppar
några varv med svartpepparkvarnen

1 liter kraftig köttbuljong (egen el. tärning/fond + vatten)

Tomatsås : 
2 burkar mutti finkrossade tomater
1 dl ketchup
1 tsk D´Elidas chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk malen vitpeppar
Salt & en gnutta socker
½ dl grädde för att runda av smaken

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till frikadellerna. Koka upp 1 liter köttbuljong. Rulla och lägg i den kokande buljongen ca 1 min. Lägg upp på fat med hålslev efter hand. Använd buljongen som bas till tomatsåsen och tillsätt ingredienserna till denna och låt koka upp. Lägg i frikadellerna och sjud på svag värme ca 10-15 min under tiden spagettin kokar. Servera! Toppa med färsk timjan och riven ost.


Herr blåbär och fru päron firar sin 6:e bröllopsdag som enligt sägen heter ”socker-bröllop” denna dag! ;-)
(Joline) 


Frikadeller som fått ett litet uppkok i en kryddig buljong ska snart hoppa ner i den goda tomatsåsen.


Lägg ner frikadellerna i tomatåsen och koka spagettin under tiden så blir allt klart samtidigt!


Frikadellerna som får puttra färdigt i en ljuvlig tomatsås.


Lady & Lufsen middag till mor & far på deras bröllopsdag!  Det är kärlek…