Topplistan för året
Så har då ännu ett år runnit iväg…
Ett för mig riktigt bra år, trots en del bekymrande hälsoproblem hos nära och kära, som under året lyckligt nog återhämtat sig.
Själv mår jag bättre och bättre för varje år, något jag är mycket tacksam över.
Med tanke på den mörka framtid som min prognos förutsåg 10-15 år tillbaka, som ryggskadad, stelopererad fibromyalgiker, så är jag otroligt glad att jag nu vid 55 är piggare och starkare än på många år.
Precis som många andra så tackar jag den mathållning och lättare träning jag hållit mig till nu i 8 år för den här fantastiska förbättringen.
Vad jag idag och sen snart 8 år serverar på min tallrik är en variant av glutenfri LCHF och Paleo.
Eller som min undertitel på bloggen varit ända sen starten; Naturligt god mat att njuta av.
En kost baserad på rena råvaror, fina proteiner, rejält med fett och en för mig lagom mängd kolhydrater från grönsaker, rotfrukter, bär, nötter och frukt.
I slutet av inlägget får du en lista på de mest populära rätterna här på bloggen under det senaste året, då jag dagligen delat med mig av ett LCHF-recept.
Här hittar du dem samlade i en egen kategori, 365 dagar med LCHF-recept.
Scrolla bara nedåt i länken så kan du ta del av alla recept från året.
Nu tar jag lite ledigt ett tag och hämtar nya krafter inför de spännande saker som väntar på det nya året.
En ny kokbok ska skrivas, den här gången tillsammans med LCHF-veteranen Lars-Erik Litsfeldt.
LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist ges ut på nytt, nu med titeln Gammaldags husmanskost à la LCHF.
Mina recept och den engelska utgåvan av mina tre kokböcker fortsätter att spridas runt världen.
Veckan före jul låg jag 1a på Bestsellertoppen inom Low Carb-böcker på Amazon, med E-versionen av LCHF and Paleo Slow Cooking.
Jag fortsätter att vara med på den spännande utvecklingen kring Ecocaféet i Östersund, där jag alltsedan starten för 1½ år sen delat med mig av mina mångåriga restaurangkunskaper och recept.
Mitt samarbete med Huså Bröd går vidare, de nya smakerna av vårt populära frökex har tagits emot väldigt positivt.
Wonderbag Sweden och jag fortsätter också att samarbeta kring nya recept till den icke-elektriska långkokningsbagen från Sydafrika.
Förutom att vara det mest miljövänliga långkokningsalternativet på marknaden, så ger den många familjer med dålig tillgång till ved och el möjlighet att laga näringsrik mat.
Många har på senare år bett mig arrangera resor med fokus på bra mat och hälsa, det blir nu äntligen av tillsammans med min goda vän Therese Renåker.
Under namnet Harmoniresor.se kommer vi att förmedla vår syn på Det Goda Livet till deltagarna på våra resor.
De första två resorna går till Makrigialos på Kreta nästa höst i oktober.
Vi har nu bara 2 platser kvar då intresset för vår typ av resor varit fantastiskt stort.
Ja, det här var lite av det jag kommer att ägna mig åt under det kommande året, lite annat finns även på planeringsstadiet, berättar mer om det senare.
Jag dyker upp här då och då och delar med mig av en mix av nya och gamla receptfavoriter, tips på restauranger, fina resmål, naturbilder och annat jag finner njutbart.
Jag finns också på Facebook och Instagram, du får gärna följa mig där med.
Topp 10 på Birgitta Höglunds mat 2016
- Smörgåstårta LCHF/Paleo
- Ugnsstekt kyckling med örter och vitlök
- Så steker du en perfekt tournedos
- Påskspecial med 130 recepttips
- Rimmad fläsklägg i ugn
- Valnötsbröd
- Fröknäckebröd
- Hamburgare och hamburgerbröd
- Räksoppa
- Gelégodis LCHF/Paleo
Mitt Nyårslöfte till mig och dig blir att nästa år fortsätta på den här vägen, att dela med mig av mina kunskaper på området mat och hälsa på alla sätt jag bara kan.
Hoppas du vill följa med på resan även under 2017❤
Gott Nytt År
önskar jag och Tomten till Er alla
Champinjongratinerad hummer 2 port
1 hummer
5 st skogschampignoner
1 schalottenlök
3 msk smör
2 dl grädde/kokosgrädde
½ dl mousserande vin
2 msk hackad gräslök
Salt och peppar
Klyv hummern på längden med en vass kniv.
Stick ner kniven mitt på ryggen och klyv ner mot stjärten.
Dra ut kniven, vänd hummern och klyv på samma sätt genom huvudet.
Ta ut stjärten ur skalet och skär den i bitar, lägg dem tillbaks i skalhalvorna.
Finhacka löken och dela champinjonerna på mitten. Skär halvorna i tunna skivor.
Bryn svamp och lök i smöret, utan att det blir bränt.
Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen.
Häll på grädden och låt den puttra till en tjock stuvning i ca 15 minuter. Rör mot slutet ner gräslöken.
Fördela stuvningen på hummerhalvorna och gratinera högt upp i ugnen på 250° i 5 minuter.
Den korta tiden i ugnen gör att hummerköttet blir lagom varmt men inte segt.
Använd en nötknäppare för att knäcka de tjocka klorna, där finns mycket gott hummerkött.
Även i benen finns en del kött, så det tar lite tid att äta.
Rosépepparsås 4 port
1 msk grovkrossad rosépeppar
2 tsk grovkrossad svartpeppar
2 msk finhackad gul lök
2 msk finhackad röd paprika
3 msk smör
2 tsk balsamvinäger
2 dl vatten
1 tsk ekologiskt buljongpulver
4 dl grädde
Havssalt
Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg.
Häll över vinägern och låt koka in.
Strö över buljongen och häll på vattnet. Koka upp och låt koka ihop några minuter.
Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 30 minuter så såsen tjocknar.
Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.
Stek små skivor oxfilé och servera tillsammans med såsen och kokt, smörad blomkål, cocktailtomater och bladpersilja.
Gott Nytt År
Tips inför nyårsfesten
Idag bjuder jag på en liten förrätt som du kan testa på Nyårsafton.
Jag fick en fråga häromdagen i meddelanden på Facebook om det kostade något att följa mina recepttips på bloggen. Men som vanligt är det förstås helt gratis :)
Vill du däremot sponsra mitt skrivande blir jag glad om du köper en av mina kokböcker <3
Just nu är det halva priset på Grillmat LCHF hos CDON.
Så jag är tacksam om du hjälper mig att köpa den så den precis som mina andra böcker snart är slutsåld.
Då kan jag få något annat förlag intresserat att trycka upp alla mina 3 kokböcker igen.
Här kan du läsa ett smakprov, så du inte köper grisen i säcken ;)
Och här finns den hos CDON för bara 79 kr. Vill du köpa boken på engelska så hittar du den bland annat på Bokus.
Här nedan kommer ett av recepten från boken, ett mycket lättlagat tilltugg till nyårsfesten.
Snabbt och enkelt att göra ordning, gurkbåtarna kan stå färdiga under plast i kylen när gästerna kommer.
Här har jag valt en krämig, ekologisk färskost från Castello som går bra att spritsa på gurkbåtarna.
Men det är också lätt att göra egen.
Mitt recept på färskost hittar du här.
Gurkbåtar med färskost och rökta musslor
1 gurka, gärna smal
1 burk KRAV Castello pikant färskost
1 burk rökta musslor
Dela gurkan på längden. Skrapa ur de mjuka kärnorna med en tesked.
Skär i bitar, ca 3-4 cm breda. Skär av en liten bit i botten, så står gurkbåtarna stadigare.
Skeda upp osten i en bunke och vispa mjuk med elvisp.
Fyll i spritspåse med en grov tyll.
Spritsa en ros av osten i fördjupningen på varje gurkbit.
Har du ingen spritspåse, så forma små ägg av osten med en tesked doppad i varmt vatten.
Låt musslorna rinna av i en sil och lägg en på varje gurkbåt.
Garnera med en kvist persilja.
Det är väldigt tyst här bland kommentarerna, ni har väl inte övergett mig såhär i mellandagarna?
Trafiken strömmar in och det söks o googlas väldigt mycket på nyårsmat, förrätter, varmrätter, hela menyer och desserter så jag ser att ni är kvar i alla fall! *phuu*
Jag har dock en (ja, okej! Ett par) frågor till er!
Hur firar ni nyåret??
Skumpa, glitter och glamour?!
Hemma med familjen eller bortbjudna?!
Någon stående tradition?!
Inget firande alls?!
Raketer eller inte?!
Jag är supernyfiken!
Hur dom flesta firar jul vet vi ju alla, men nyåret? Orkar ni barnfamiljer hålla er vakna till tolvslaget? Firar ni ”lilla nyår” ni som har småbarn? Eller blir det en extra powernap på eftermiddan för barnen?
Och alla ni andra, unga som gamla, par som singlar, hur firar ni nyåret egentligen??
Här hemma har vi alltid haft lite extra festligt med barnvänliga drinkar, alkoholfritt bubbel, lite snittar o glitterpinnar vid tolvslaget. Ofta brukar det ju vara snö och det är då himla mysigt att stå ute och tända grillkorgen o grilla varsin korv eller nåt annat enkelt men gott! Man behöver ju nödvändigtvis inte krångla till det!
När barnen var små firade vi lite tidigare på kvällen och vi brukar göra nån liten nyårsöverraskning/present till dom. Raketer är det sparsamt med, men några stycken brukar vi ha för barnen tycker det är spännande att se på. Tack o lov har vi aldrig haft några hundar som reagerat på smällarna, då hade de nog inte blivit några alls.
Tre-rätters har vi sällan brytt oss om utan riktat in oss på en god middag. I många år har jag gjort smörgåstårtor och sen lite små snittar och tilltugg till tolvslaget. Det brukar vara vad vi orkar med. Desserter jag har gjort brukar bli uppätna först på nyårsdagen.
Berätta gärna hur just NI brukar göra, tror det är fler än jag som är nyfikna faktiskt!
Här kommer i alla fall ytterligare ett supergott recept på snittar/tilltugg ifall ni skulle ha slut på idéer.
12 st
Det här behöver du :
200 gram kallrökt lax
1 burk creme fraiche
1 burk löjrom alt. stenbitsrom (80 gram)
½ kruka dill
Salt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Hacka den kallrökta laxen fint. Blanda med creme fraiche, stenbitsrom och hackad dill. Salta och peppra. Smaka av. Fördela ut på 12 små skivor av baguette. Garnera med dillvippa.
Innan jul fick jag en fint, rökt baklår av rådjur från bästa vännen. Det är det ultimata drinktilltugget, serverat på träskärbräda med enbart en kniv. Ett snacks till en kall öl, likaväl som en finare anrättning av lyxmiddag.
Rökt kött är en delikatess i sig, oftast godast naturell. Upphängd på spishyllan med bara en kniv i läderrem – redo att avnjutas när andan faller på. Jag serverade det på vårt julbord här hemma men har såklart massor kvar.
Läckra tunnbrödssnittar till nyår är aldrig fel och här har jag använt philadelphiaost, riven pepparrot och ruccola tillsammans med tunna skivor av det rökta köttet. Garanterat uppskattade och väldigt enkla att göra.
40 st
Det här behöver du :
4 mjuka tunnbröd
1 förp philadelphiaost (200 gram)
4 tsk riven pepparrot på tub
Ruccola
200 gram tunt skivat rökt rådjurskött
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Bred philadelphiaost på tunnbröden. Bre ut en tesked av pepparroten på varje. Strö över ruccola. Skiva det rökta rådjursköttet fint och lägg över. Salta och peppra. Rulla ihop längs med långsidan. Plasta in och låt gärna ligga i kylskåpet nån timme före servering. Skär upp varje rulle i 10 st snittar.