Energirika muffins
Hemma i Jämtland några dagar och njuter av all snö, fick också lite sol på långpromenaden efter att jag kom med tåget i fredags.
Jag har en hel del att göra även härhemma, i morgon blir det intervju för ÖstersundPostens nya månadsmagasin som har premiär i vår.
Idag ska jag och min syster ut på en fin utflykt, vi ska åka upp till Kretsloppshuset i Mörsil och äta deras fantastiska, ekologiska brunch.
Jag och fotograf Veronica Kindblad hade den stora glädjen att få låna både deras kök och restaurang för att ta många av bilderna till boken, bland annat den på matmuffinsen.
Så idag ska jag leverera ett rykande färskt och signerat exemplar av kokboken som tack.
Dagens recept är ett riktigt gott och näringsrikt bröd för alla som inte tål/äter ägg och mjölkprodukter.
Kikärtsspad är väldigt proteinrikt och fungerar mycket bra att vispa till ett tjockt skum och använda istället för ägg i bakverk och majonnäsbaserade såser.
Bra både för äggallergiker och de som bara äter mat från växtriket.
Googla på Aquafaba så hittar du många olika användningsområden för spadet, så släng inte bort det nästa gång du öppnar en burk kikärtor.
Jag skapade det här receptet till min senaste kokbok och har fått fint beröm för det av mina veganvänner på Ecocaféet som fått provsmaka.
Vill du lära dig mer om hur bönor kan förändra även din hälsa, så gå gärna med i nystartade Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Där delar jag och mina medförfattare Patrik Olsson och Lars-Erik Litsfeldt med oss av mycket matnyttig information och våra tankar kring bönor.
Ägg- och mjölkfria matmuffins på kikärtor ca 12 st mindre muffins
2 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjölk
1½ dl kikärtsspad från en kikärtstetra på 380 g
1 dl kikärtsmjöl
1 dl krossade chiafrön
2 msk kokosolja
2 msk tahini
1 msk bakpulver
ca ½-1 tsk salt
Till garnering:
2 msk svarta sesamfrön
Blötlägg chiafröna i kokosmjölken en timme. Sätt ugnen på 200˚.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa upp kikärtsspadet till ett riktigt kraftigt skum med elvisp eller mixerstav.
Blanda kokosmjölk/chiafrön med smält kokosolja och tahini i en annan bunke.
Rör ner mjölet i chiablandningen och tillsätt det vispade skummet, blanda om väl.
Fördela smeten med hjälp av två matskedar i tjockare muffinsformar eller i vanliga bullformar i en muffinsplåt.
Strö över lite svarta sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler.
Frys in de muffins som inte går åt och ta fram eftersom.
Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150 grader när de tinat.