LCHF-taco med kyckling & chilimajonnäs
God morgon! Förra helgen skrev jag om att jag hade lagat en variant på tacos. Romansallad är krispig och god och tack vare den avlånga båtaktiga formen passar dess blad perfekt att använda som en slags tacoskal. Dessutom hittade jag ekologisk romansallad i min butik, perfekt med andra ord! :) Som fyllning hade jag strimlad kyckling […]
LCHF-taco med kyckling & chilimajonnäs
God morgon! Förra helgen skrev jag om att jag hade lagat en variant på tacos. Romansallad är krispig och god och tack vare den avlånga båtaktiga formen passar dess blad perfekt att använda som en slags tacoskal. Dessutom hittade jag ekologisk romansallad i min butik, perfekt med andra ord! :) Som fyllning hade jag strimlad kyckling […]
Enkel matlagning som ger många matlådor
När antalet matlådor i frysen börjar ta slut är det perfekt att göra ett lättlagat storkok som ger mycket mat. Vi snackar ”bulk”-mat helt enkelt :) En perfekt sådan rätt är en köttig gratäng som görs i långpanna och som dessutom kan varieras så att du tar de grönsaker och det kött du råkar ha […]
Matmuffins utan gluten, ägg och mjölk

Solnedgång i ett snöklätt Jämtland

Energirika muffins

Hemma i Jämtland några dagar och njuter av all snö, fick också lite sol på långpromenaden efter att jag kom med tåget i fredags.

Jag har en hel del att göra även härhemma, i morgon blir det intervju för ÖstersundPostens nya månadsmagasin som har premiär i vår.

Idag ska jag och min syster ut på en fin utflykt, vi ska åka upp till Kretsloppshuset i Mörsil och äta deras fantastiska, ekologiska brunch.

Jag och fotograf Veronica Kindblad hade den stora glädjen att få låna både deras kök och restaurang för att ta många av bilderna till boken, bland annat den på matmuffinsen.

Så idag ska jag leverera ett rykande färskt och signerat exemplar av kokboken som tack.

Dagens recept är ett riktigt gott och näringsrikt bröd för alla som inte tål/äter ägg och mjölkprodukter.

Kikärtsspad är väldigt proteinrikt och fungerar mycket bra att vispa till ett tjockt skum och använda istället för ägg i bakverk och majonnäsbaserade såser.

Bra både för äggallergiker och de som bara äter mat från växtriket.

Googla på Aquafaba så hittar du många olika användningsområden för spadet, så släng inte bort det nästa gång du öppnar en burk kikärtor.

Jag skapade det här receptet till min senaste kokbok och har fått fint beröm för det av mina veganvänner på Ecocaféet som fått provsmaka.

Vill du lära dig mer om hur bönor kan förändra även din hälsa, så gå gärna med i nystartade Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Där delar jag och mina medförfattare Patrik Olsson och Lars-Erik Litsfeldt med oss av mycket matnyttig information och våra tankar kring bönor.

Ägg- och mjölkfria matmuffins på kikärtor ca 12 st mindre muffins

2 dl mandelmjöl

2 dl kokosmjölk

1½ dl kikärtsspad från en kikärtstetra på 380 g

1 dl kikärtsmjöl

1 dl krossade chiafrön

2 msk kokosolja

2 msk tahini

1 msk bakpulver

ca ½-1 tsk salt

Till garnering:

2 msk svarta sesamfrön

Blötlägg chiafröna i kokosmjölken en timme. Sätt ugnen på 200˚.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa upp kikärtsspadet till ett riktigt kraftigt skum med elvisp eller mixerstav.

Blanda kokosmjölk/chiafrön med smält kokosolja och tahini i en annan bunke.

Rör ner mjölet i chiablandningen och tillsätt det vispade skummet, blanda om väl.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i tjockare muffinsformar eller i vanliga bullformar i en muffinsplåt.

Strö över lite svarta sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler.

Frys in de muffins som inte går åt och ta fram eftersom.

Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150 grader när de tinat.

Min kokbok Matfilosophie finns nu att köpa på nätet!
Godmorgon lördag! Idag vill jag pusha lite extra för min kokbok Matfilosophie – njutbar, färgstark & variationsrik lågkolhydratkost, som nu äntligen är klar och finns att köpa! Du kan köpa den direkt via förlaget men även hos bokus.com  Adlibris, Akademibokhandelns nätbutik och CDON.com Passa på att ge dig själv eller någon du känner en fin julklapp! :) Vill du […]
Man kan ju ändra sig, eller?
Det här med helt mejerifritt är inte helt lätt tycker jag. Jag har ju sedan länge skippat grädde, yoghurtar och liknande produkter och under en lång tid även ost (förutom getost), och senare tid har jag även skippat smör och istället ätit ghee (klarifierat smör). Smör i ett paket är ju lite mer lättillgängligt än […]
Lyxig höstmat – lammlägg med spenatstekta grönsaker
God morgon! Jippi, nu är frysen laddad med lammkött :) Kokta lammlägg ser ju inte supersnygga ut. De blir liksom rätt gråa och inte alls så färgglada som man skulle vilja. Jag tycker dock det är helt ok att färgen inte är den starkaste eftersom smaken är underbar! För att få lite mer färg på […]
Helt mejerifritt?
Med undantag för under de tre veckor jag var i väg och seglade har jag senaste tiden försökt köra helt mejerifritt. Jag har skippat smöret och bytt det mot hemgjort ghee. Övriga feta grejer som slinker ner är kokosolja som jag använder i matlagning och att steka i samt MCT-olja som jag brukar ta en […]
Krämig mejerifri sås
Hej på er! Ifall du inte vill ha majonnäs på allt men ändå slippa en massa mejeriprodukter så kan denna sås kanske vara något för dig :) För att slippa mejerier och få bra fetter så brukar jag numera antingen hälla ett par matskedar MCT-olja över min sallad eller så toppar jag med en krämig […]
Kladdkaka med chokladkräm & kokosflingor
Hej på er! Gillar du avokado? Gillar du choklad? Gillar du kladdkaka? Kanske svarade du ja på en eller fler av frågorna. Bra för idag får du äntligen recept på min variant på kladdkaka! En nyttigare variant som är gjord på få ingredienser och helt utan nötmjöl och mejeriprodukter. Så gott! Lätt att göra och perfekt till […]