Avocadosmör 4 port
2 väl mogna avocado
2 msk kokosolja utan smak
1 msk kallpressad olivolja
ca 1-1½ krm salt
Mosa avocadon med en gaffel i en bunke.
Blanda ner oljorna med en elvisp, kör till en krämig röra.
Eller mixa fint direkt i bunken med en stavmixer. Smaka av med salt.
Låt stå någon timme i kylen så smöret blir fast och smakerna mognar.
Smöret kan förvaras i kyl några dagar med en avocadokärna i skålen, så mörknar inte avocadon lika lätt.
Du kan också frysa in smöret i mindre portioner.
Ta fram en stund före serveringen så oljorna mjuknar lite.
Det passar också fint att äta istället för kryddsmör till maten.
Krydda det då gärna med lite vitlök, färska örter, chili och lite citron eller vinäger.
Receptet kommer från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
Boken är tyvärr slutsåld på svenska men finns här på engelska.
Avocadosmör 4 port
2 väl mogna avocado
2 msk kokosolja utan smak
1 msk kallpressad olivolja
ca 1-1½ krm salt
Mosa avocadon med en gaffel i en bunke.
Blanda ner oljorna med en elvisp, kör till en krämig röra.
Eller mixa fint direkt i bunken med en stavmixer. Smaka av med salt.
Låt stå någon timme i kylen så smöret blir fast och smakerna mognar.
Smöret kan förvaras i kyl några dagar med en avocadokärna i skålen, så mörknar inte avocadon lika lätt.
Du kan också frysa in smöret i mindre portioner.
Ta fram en stund före serveringen så oljorna mjuknar lite.
Det passar också fint att äta istället för kryddsmör till maten.
Krydda det då gärna med lite vitlök, färska örter, chili och lite citron eller vinäger.
Receptet kommer från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
Boken är tyvärr slutsåld på svenska men finns här på engelska.
Nöt-, mandel-, mjölk- och glutenfritt bröd
Jag får ibland frågor om bröd för dem som inte tål nötter och mandel.
Här kommer ett mycket smakrikt bröd som istället är baserat på frön.
Tål du inte kokosnöten heller, så byt ut kokosoljan mot olivolja.
Brödet är dessutom mjölkfritt och glutenfritt, så det passar utmärkt för alla som äter mejerifri LCHF och Paleo eller måste utesluta det på grund av intolerans/allergi.
Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet kan du hitta i kryddbutiker.
Här kan du läsa mer om dess fantastiska hälsoeffekter.
Fröbröd med soltorkade tomater och timjan
6 stora ägg
2 dl hett vatten
10 soltorkade tomater
2 dl pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
½ dl kokosolja
½ dl tahini, sesampasta
½ dl finhackad timjan
½ dl svartkummin, Nigella Sativa
2 msk vallmofrön
1 tsk salt
Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.
Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.
Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.
Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.
Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.
Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.
Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.
Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.
Mitt allra bästa mjuka bröd
Jag vet att många passar på att baka på söndagar, så idag får du receptet på ett av mina genom tiderna mest populära bröd.
Ja, förutom mitt mest spridda recept, fröknäcke, det som Huså Bröd bakar och säljer under namnet Spröda frökex.
Det här brödet har liksom fröknäcket kopierats friskt, de har dykt upp i bloggar, kokböcker och tidningar, ibland tyvärr utan angivande av källan.
Recept är inte som bilder skyddade av upphovsrättslagen, det är alltså fritt fram att lägga grytlapparna på någon annans verk…
Men det här är alltså originalet, ett bröd som smakar lite som surdegsbröd tack vare tillsatsen av äppelcidervinäger.
Här hittar du även en hel näringsberäkning på valnötsbrödet, om du hör till dem som vill hålla koll på kolhydraterna.
Valnötsbröd
6 ägg
250 g kesella eller kokosgrädde
150 g valnötter
100 g smör eller kokosolja
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl fiberhusk
½ dl linfrön
2-3 msk brödkryddor
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
ca 1-1½ tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.
Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.
Smält smör/kokosolja tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.
En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk som jag brukar använda, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.
Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.
Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.
Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.
Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.
Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.
Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.
Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.
Även brödkryddor kan vara en sak som inte finns att få tag på utanför Sverige. Det är mald anis, fänkål och brödkummin.
Receptet tog jag fram till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
Den är tyvärr slutsåld på svenska, men du hittar den här på engelska på Bokus och Adlibris.
Hittade häromdagen även mina 3 kokböcker i engelsk version för nedladdning här på iTunes.
Kokt köttkorv 2 port
4-6 råa korvar, jag hade lammkorv
8 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 lök
1 msk salt
Vatten så det täcker korven
Skölj av och lägg korvarna i en gryta. Skär löken i bitar och lägg ner tillsammans med vitpeppar, lagerblad och salt.
Täck med kallt vatten och låt koka upp.
Skruva ner värmen och låt korven sjuda i 3-5 minuter, beroende på hur tjock den är.
Stäng av plattan och låt korven dra färdigt i 5 minuter.
Blomkålsmos med purjo och fransk senap 2 port
3-4 dl kokt blomkål i små buketter
1 dl strimlad purjolök
2 msk smör
1 msk fransk senap
2 ägg
Salt och peppar
Mixa den kokta, avrunna blomkålen tillsammans med äggen.
Bryn purjon lätt ett par minuter, rör ner senapen.
Blanda ner blomkålsmoset och värm försiktigt under omrörning.
Krydda med salt och peppar. Servera till den kokta korven.
Jag tillsatte ägg till moset så det skulle bli en mer mättande måltid men du kan hoppa över dem om du vill och ta lite mer smör istället.
Här hittar du gult blomkålsmos från bloggens barndom, klicka bara på bilden nedan så kommer du till receptet.
Istället för bacon och ägg
Många LCHF-are börjar dagen med bacon och ägg.
Visst är det gott, men för att få balans mellan Omega-3 och Omega-6 så är det bra att stoppa in lite mer av fisk och skaldjur i den dagliga maten.
Läs mer om den balansen här på Kostdoktorn.
Här får du tips på ett riktigt gott alternativ till baconbrunchen.
Äggsallad 1 port
1-2 kokta ägg
½ dl tärnad röd och grön paprika
2 msk majonnäs
½ msk finhackad timjan
Flingsalt
Skär ägget i tärningar. Blanda majonnäsen med paprika och timjan.
Vänd försiktigt ner ägghacket och lite smulat flingsalt.
Servera äggsalladen till rökta musslor.
Oliver, paprikaringar, bladpersilja och spröda frökex till.
Frökexen bakar Huså Bröd efter min receptidé, läs mer på deras hemsida var du kan köpa dem.
Gillar du inte musslor så är salladen förstås god ihop med räkor, rökt lax, makrill eller sardiner också.
Gyllene rostbröd
Ett av de godaste bröd jag bakade på den tiden jag använde mjöl var ett saftigt citronbröd med hög andel smör.
Idag gjorde jag ett försök att göra ett liknande bröd som passar alla oss som inte äter gluten.
Det lyckades, resultatet blev mycket saftigt och smakrikt.
Läste i den trendspaning som Ann Fernholm skrev om på sin blogg Ett sötare blod häromdagen, att även Fazer hakat på trenden att baka bröd med mindre kolhydrater.
De har rotfrukter och bönor i sitt nya bröd, men har inte än vågat hoppa på den glutenfria brödtrend som sprids över världen.
Jag hoppas att jag kan göra skillnad för folkhälsan genom att sprida mina brödrecept med råvaror som passar alla som äter lågkolhydratkost.
Bröd som förstås fungerar fint även för alla glutenintoleranta och de som inte äter mjölkprodukter.
Och förstås för alla andra som uppskattar ett bröd bakat med naturliga råvaror.
Jag blir glad om du hjälper mig att sprida länken till recepten på Facebook och i andra sociala medier, så får fler chansen att prova.
Här kan du läsa mer om min typ av mat inne hos Kostdoktorn, där han skriver om den senaste trenden i kostvärlden.
Idag vill jag också passa på att sprida lite mer information om Kostfonden.
En fond startad på initiativ av Ann Fernholm, för insamling av pengar till att finansiera oberoende kostforskning.
För några dagar sen kunde vi läsa om det stora bråket mellan två kostprofessorer, som inte kunde enas om sockerberoende verkligen ska få kallas ett beroende.
Det bråket grundade sig i en forskningsstudie som finansierats av bland andra Nordic Sugar och Coca Cola.
Det är just det som Kostfonden kämpar för, att få fram studier på kost och hälsa som inte betalats av livsmedels- eller läkemedelsindustrin och därmed få bort risken att studien vinklas på det vis som passar företagen bäst.
Jag är månadsgivare till Kostfonden, hoppas du också vill vara med och förbättra forskningen. Det går också att lämna ett engångsbidrag här.
Första månaderna sen fonden startades har det kommit in 200 000 kr.
Läs mer här hur du också kan bidra och på samma gång ha chansen att vinna någon av Ann Fernholms mycket intressanta böcker Ett sötare blod och Det sötaste vi har.
Nu över till brödet, som också är bra för hälsan :)
Citronbröd
4 ägg
4 dl grovrivna morötter
3 dl mandelmjöl
100 g mjukt osaltat smör eller kokosolja
1 dl kokosmjölk
1 dl sesamfrön
½ dl kokosnötmjöl
Skal och saft av 2 eko-citroner
½ dl pofiber
2 tsk bikarbonat
ca 1½ tsk salt
Garnering:
½ dl sesamfrön
1 msk svartkummin
Blanda de rivna morötterna, rivet skal och saft av citronerna, kokosmjölken, sesamfrön och salt i en kastrull.
Koka upp och låt puttra i 5 minuter, ta från värmen och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen lätt och rör ner morotsröran.
Vänd ner det mjuka smöret/kokosoljan i smeten, blanda väl.
Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter. Strö över frön och täck med folie.
Grädda på 150º i 45 minuter. Ta av folien och grädda 30 minuter till.
Låt svalna en stund i formen. Ta ur brödet och låt svalna på galler. Förvara i kylen eller skiva och frys in.
Brödet blir godast att rosta och äta ljummet, tina gärna de frysta skivorna direkt i brödrosten.