Eva´s kroppkakor – gårdsbutik, rökeri, fiskaffär & café

evas_kroppkakor_gårdsbutik
Gokväll i stugorna! Regnar det nåt hos er idag?
Här vräker det ner ute just nu. Vi hann precis hem från ett besök i gårdsbutiken hos ”Eva´s kroppkakor”. Det är verkligen en fin satsning som dom har gjort med nyöppnad gårdsbutik, café och fiskaffär. Hurra!! :-P

Och utbudet är det verkligen inget fel på. Massor av härliga öländska delikatesser såsom knäckebröd, färsk frukt och grönt, köttdisk med nöt, lamm och korvar… Honung, kryddor, oljor, must och marmelader. Godis, choklad, bröd, mjölk, ostar, såser, inläggningar och gud vet allt. I cafédelen av butiken kan man dessutom sätta sig ner om man vill och njuta av en räksmörgås eller varför inte en glass? :-P

Där var mysigt att gå och strosa en stund bland hyllorna! Förutom gårdsbutiken finns en gigantisk fiskdisk med allt som bör vara i just en fiskdisk. Lägg till ett eget rökeri på de så har ni allt ni behöver till en fin middag.

I dörren mittemot butiken hittar man som vanligt de nykokta kroppkakorna bakom de immiga fönsterrutorna. Doften som sprider sig ända ut till parkeringen är lite smått förtrollande och inte många kan låta bli att köpa med sin några hem. Idag blev det dock inga kroppkakor för vår del. Vi handlade hem lite goda isterband, ost & chilikorvar och en bit ryggbiff till grillen istället.

En vitmögelost och en hallon/rabarbermarmelad slank visst ner också… Min stora last här i livet… Mögelost… ;-)

Bjuder på ett litet bildregn från besöket. Nu ska vi se om det snart blir uppehåll så det blir nån grillning av ikväll!

Må så gott allihopa, imorgon ska det plockas körsbär och kanske, kanske hittar ni ett gott recept här efter det…

öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor_honung_delikatesser

grådsbutik_öland_evas_kroppkakor_deli_mat

gårdsbutik_öland_mat_delikatesser_evas_kroppkakor

evas_kroppkakor_gårdsbutik_öland_delikatesser_öländska_butik_mat_mathantverk

öland_evas_kroppkakor_gårdsbutik_kött_delikatesser_mat

fisk_fiskaffär_öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor

evas_kroppkakor_gårdbutik_öland_turistmål_mat

vitmögelost_marmelad

Sommarkyckling

hel_kyckling_kycklinggryta_recept_middagstips
Nu ska ni få recept en supergod kycklinggryta med massor av härliga sommarsmaker. Den här gjorde jag igår och den borde ni verkligen prova. Använd med fördel HEL, färsk kyckling. Billigt kilopris och fler smakrika delar än enbart filéer. Det är inte så knepigt att stycka den och inte heller att bena ur. Här blir det ju dessutom ett ypperligt tillfälle att lära sig om inte annat då det ändå ska bli grytbitar! ;-)

Tips när du styckar & benar ur : 
Börja med att lägga den hela kycklingen på rygg. Bryt ut lår och vingar så det knakar till. Skär med vass kniv först genom skinnet, bara följ kycklingens kroppsform och skär sedan igenom lederna. Nu har du klubbor och vingar fria. Klubborna kan du sen dela i lår och ben. Skär sedan ett längsgående snitt vid sidan om bröstbenet och du har en filé lös. Gör likadant på motsvarande sida om bröstbenet.

För att bena ur den skär längs med/runt alla ben och lossa köttet. Det finns många bra videor på youtube bland annat om du söker på stycka eller bena ur hel kyckling. Det är så mycket godare och mycket mer ekonomiskt. Dessutom får du kvar skrovet som du kan koka god buljong på. :-P

Det här behöver du :
1 hel kyckling
2 morötter
1 gul lök
1 msk malen ungersk paprika (söt)
2 msk konc grönsaksfond
2 msk tomatvinäger
1 msk flytande honung
3 dl vatten
3 dl grädde
Salt & peppar

Knipplök
1 näven körsbärstomater

GÖR SÅHÄR : 
Stycka kycklingen och bena ur alla ben från bröst, lår och vingar. Ta bort skinnet och skär kycklingen i bitar. Fräs på i het panna med lite olja. Tillsätt hackad lök och morötter skurna i mindre stavar. Pudra över paprikapulvret och låt allt få fräsa ihop nån minut. Tillsätt resten av ingredienserna utom tomat och knipplök. Låt grytan småkoka på svag värme ca 10 min. Red ev av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med skuren knipplök och tomathalvor.

kycklinggryta_hel_kyckling
Kycklingbitarna som fräser ihop med lök, morötter och paprikapulver.

recept_kyckling_hel_kycklinggryta
Resten av ingredienserna är tillsatta och här har jag avslutat med lite skuren knipplök och tomat.

kycklinggryta_sommarkyckling
Smaklig måltid!

Smördegsinbakad fläskfilé med ädelost

fläskfile_smördegsinbakad_smördeg_ädelost
Hoho!!?? de va väldigt va det ekar tomt av kommentarer från er?! Självklart förstår jag att ni har lite annat att stå i, sommartid, semester och allt men kan ni inte visa att ni finns därute lite grann i alla fall? ;-) Saknar ju er här! Kryddburken tar inte semester och jag vet ju att ni är tusentals som läser varje dag så berätta vad ni gör! Är ni lediga? På landet? Jobbar och sliter? Ätit nåt gott i sommar ni vill dela med er av? Vad gör ni, kort och gott?! :-P Det är faktiskt lite tomt här utan er….

Idag bjuder jag på en festlig klassiker till bjudrätt; smördegsinbakad fläskfilé. Alltid uppskattad och vansinnigt god. Använd din favoritost att fylla den med, eller som här kvibille ädelost, den smälter fint mellan skivorna och blir riktigt krämig.

Det här behöver du :
1 rulle färdig smördeg
500 gram fläskfile
Smör till stekning
Salt & peppar

200 gram ädelost (kvibille gräddädel)
Ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i tunna skivor. Bryn hastigt i het stekpanna med smör på bägge sidorna. Salta och peppra. Rulla ut smördegen och varva kött och ostskivor stående på smördegen. Rulla ihop och nyp till kanterna. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ugn, 200 grader ca 15 min.

inbakad_fläskfile_ädelost
Fläskfile och ädelost varvat på smördegen.

smördegsinbakad_fläskfile
Hoprullad och klar för gräddning. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.

smördeg_smördegsinbakad_fläskfile
Efter ca 15 min i ugnen på 200 grader.

inbakad_fläskfile_smördegsinbakad
Färdig att serveras! Smaklig måltid.

Grillspett med bearnaisesås på philadelphiaost

grillspett_grillat_mat_middagstips
När man som jag lite har tröttnat på allt vad grillat heter just nu men övriga familjen ändå insisterar på GRILLAT så känns grillspett som ett gott alternativ med smaker av många olika ingredienser. Inte enbart korv med bröd, grillkarré och potatissallad eller hamburgare… Tack å lov! ;-)

Dessa grillspett är försedda med tunt skivat fläskkött som legat i marinad, olika kryddkorvar, tomat, röd salladslök och paprika.

I frysen hittade jag en provpåse från Findus med ugnsrostad chilipotatis med lite olika rotfrukter och grönsaker i en blandning – verkligen gott och det passade bra till spetten.

I kastrullen på spisen experimenterade jag fram en bearnaisesås på en bas av smör + vitvinsvinäger + citron + torkad dragon som jag sedan rörde ner en burk philadelphiaost i och kokade upp. Vansinnigt god och färdig på 5 minuter. Philadelphiaosten gör såsen krämig och varken emulsion eller redning behövs för rätt konsistens – prova detta!! :-P

Marinad till ca 700 gram fläskkött (låt ligga ett dygn eller tre) :
2 dl rapsolja
3 msk tomatvinäger
1 msk flytande honung
1 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
3 tsk malen söt paprikapulver
Salt & peppar

5 st
Grillspett :

400 gram tunna skivor av fläskkött (marinad se ovan)
3 kryddkorvar
3 tomater
2 röd salladslök
1 gul paprika

Bearnaisesås philadelphia :
2 msk smör
1 msk torkad dragon
2 msk vitvinsvinäger
2 msk pressad citron
1 ask philadelphiaost (200 gram)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smör tillsammans med torkad dragon. När smöret börjar bubbla, tillsätt vinäger och citron. Sänk värmen och rör ner en burk philadelphiaost. Låt koka upp på svag värme nån minut. Smaka av med salt och peppar.

grillspett_grillat
Grillspetten förberedda till ”grillmästaren därute”…. ;-)

ugnsrostad_chilipotatis_rotfrukter
Ugnsrostad potatis med rotfrukter, broccoli, lök och chili.

grillspett_grillat_grilla_grillatärgodast
Allt klart, dags att njuta av ännu en grillmiddag…. :-P

Källarfranskor med grahamsmjöl

källarfranska_grahamsbullar_frukostbullar
Godmorgon alla fina bloggläsare! Här skiner solen för fullt redan, enligt vädergudarna ska vi få uppemot 26 grader – det blir en dag i plurret med barnen med andra ord! :-P

Igår badade dom i fyra timmar i sträck och då hade jag inte packat med något mellanmål för jag tänkte att vi klarar oss så äter vi när vi kommer hem. Flädersaft däremot gick det åt i värmen men hungriga blev dom också. Så idag ska jag däremot packa ner lite goda smörgåsar till oss – ”sjön suger” sägs det ju och man blir allt lite hungrig när man far runt som en fisk i vattnet.

Joline bakade supergoda källarfranskor häromdan med gramhamsmjöl. Lite grövre än vanliga och dessutom rejält med sesamfrön på. Dom får åka med i badväskan idag och en massa vatten och saft. Önskar er en fin, solig söndag. Senare idag ska jag sätta mig och räkna rösterna till tårttävlingen som avslutades igår, undra vem den lyckliga vinnaren kan vara måntro!? ;-)

16 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk flytande honung
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl (här bytte vi ut halva mängden mot grahamsmjöl)

Ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.

Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Lägg upp på plåt med snittsidan uppåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Värm ugnen till 220 grader. Grädda bullarna i 10-15 min. Låt svalna på galler.

frukostbullar_frallor_recept

källarfranska_gramhamsmjöl_frukostbullar_frallor

frukostbullar_frallor

3-rätters för två under 300kr!

trerätters
Här kommer hela menyn på den 3-rätters jag lagade till syrran och hennes kompis häromdan. Somrigt, gott, glassigt och billigt! Nedan ser ni inköpslistan och de som jag använt mig av från skafferi/kyl/odlat som man brukar ha hemma. Ett plus för den billiga menyn är att det blir hela 8 st små cheesecake, ifall man nu skulle råka bli sugen på fler… ;-)

Förrätt
Grillad bruschetta med marinerade tomater/jordgubbar och mozzarella
~
Varmrätt
Pasta gorgonzola med sommarprimörer
~
Dessert
Frozen cheesecake med jordgubbar

Inköpslista :
Ciabatta ca 15 :-
2 förp mozarella ca 30 :-
1 liter jordgubbar ca 35 :-
150 gram gorgonzola ca 60 :-
5 dl grädde ca 20 :-
200 gram philadelphiaost ca 20 :-
Digestivekex ca 15 :-
Flytande honung ca 30 :-
Crema di balsamico ca 30 :-
Paprika ca 10 :-
Summa : 265 kr

Hemma i skafferiet/odlat :
Smör
Olivolja
Vitvinsvinäger
Basilika
Timjan
Tagliatelle
Salladslök
Späda morötter
Ägg
Strösocker
Vaniljsocker
Maizenamjöl
Salt & peppar

Det här med att laga mat med en satt budget är roligt tycker jag.
För något år sen publicerade jag ett inlägg, strået vassare än detta och då lagades
3-rätters för under 100 kronor, lite mer husmanstil dock!
Kolla in det HÄR >>

Se även meny och recept på 3-rätter för under 200 kronor HÄR >>

förrätt_bruschetta_tomat_jordgubbar_mozarella
Grillad bruschetta med marinerade tomater/jordgubbar och mozzarella. Recept HÄR!

pasta_gorgonzola
Pasta gorgonzola med sommarprimörer. Recept HÄR!

cheesecake_mini_pajform
Frozen cheesecake med jordgubbar. Här får du dessutom 8 st mini cheesecake. Recept HÄR!

Frozen cheesecake i små pajformer

cheesecake_mini_pajform
En frusen, glassig dessert i sommartider med jordgubbar på toppen kan inte bli fel! :-P Jag valde att göra cheesecake i små pajformar med löstagbar botten, blir lite festligare att serva så tycker jag!

Den klassiska ”frozen cheesecake” med philadelphiaost är verkligen krämig, len och bara smälter i munnen. Det kan tyckas som många moment men resultat blir såååå gott så låt dig inte skrämmas av det. Det är egentligen bara två bunkar och ägg som ska delas och vispas och sen rörs allt ihop.

MEN, vill du fuska och ändå få en glassig dessert så prova att vispa 2½ dl grädde och rör ner en halv burk kondenserad mjölk, häll i formar och in i frysen – busenkelt och minst lika gott! ;-)

Här kommer dock receptet på riktig frozen cheesecake;

8 små minicheesecake
Det här behöver du :
10 digestivekex
30 gram smält smör

smet 1 :
3 äggulor
2 dl strösocker
200 gram philadelfiaost
2 tsk vaniljsocker

smet 2 :
3 äggvitor
3 dl grädde

GÖR SÅHÄR :
Krossa digestivekexen i påse eller i matberedare. Tillsätt smält smör och blanda runt. Fördela smulorna i 8 små pajformer. Jag har använt miniformar med löstagbar bottenplatta. Tryck ut allt slätt och fint.

Rör ihop smet 1; äggulor med socker, vaniljsocker och philadelfiaosten i en skål.

Blanda sedan mset 2; äggvitor och grädde i  en annan skål och vispa till ungefär samma konsistens som när du ska spritsa grädde.

Rör sedan ner smeten med äggulorna och blanda försiktigt med en slickepott.

Fördela smeten i pajformerna. Ställ i frysen minst 2 timmar. Ta fram i god tid före servering så glassen hinner tina. Dekorera med jordgubbar.

cheesecake_frozen_digetivekex

frozen_cheesecake_pajform

jordgubbar

frozen_cheesecake

cheesecake_recept
Du kan också göra cheesecake i en stor rund springform, se recept och bilder HÄR!

Pasta med gorgonzolasås och sommarprimörer

pasta_gorgoznola_primörer
Vem älskar inte pasta och en god sås? För att inte tala om gorgonzolasås?? Faktum är att även de som inte gillar mögelost i sig, alltså till ostbricka eller smaken överhuvudtaget brukar älska den här såsen ändå. ;-) Smaken blir ju mildare än osten i sig mild tack vare gräddmjölken, och konsistens är ju inte ost utan SÅS. ;-) Ja, ni fattar!

Jag har börjar tröttna rejält på grillat nu så när syrran bad mig laga trerätters åt henne och kompisen igår så bannlyste jag allt vad grillat heter och körde på pasta till varmrätt istället!

Med fräscha primörer såsom salladslök, paprika och späda morötter blir det en härlig sommarrätt med världen godaste sås! Jo, den gick hem hos tjejerna, liksom förrätten… Dom skulle aldrig mer gå ut och äta på restaurang, istället ringa syrran! Det ser jag som ett gott betyg! :-P

Senare idag ska ni även få recept & bilder på desserten jag serverade, och vad dom tyckte om den! :-P

Gorgonzolasås : 
1 klick smör
5 dl gräddmjölk
1 tsk vitvinsvinäger
150 gram gorgonzola eller annan grönmögelost
maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smör i en kastrull och slå på gräddmjölken (hälften mjölk/hälften grädde). Låt koka upp. Tillsätt vitvinsvinäger. Sänk värmen och smula ner osten. Låt den smälta ner. Om du vill ha tjockare konsistens på såsen red av med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt & peppar.

Blanda pasta med såsen och servera med sommarprimörer. Här har jag skurit späda små morötter i stavar och kokat hastigt i saltat vatten. Paprika, färsk rödlök och örter.

pasta_gorgonzola

Bruschetta med tomat, jordgubbar och mozzarella

bruschetta_med_jordgubbar
Igår lagade jag en trerätters middag till lillsyrran. Hon och en kompis skulle ha en en tjejkväll ihop och då frågade hon mig och jag vill laga nåt gott till dom och trerätters ville hon ha fast inte för dyrt. Självklart! :-P Ni ska få alla tre rätterna idag och självklart ska ni också få veta vad det kostade men först ut har vi förrätten. En grillad bruschetta med massor av härliga sommarsmaker med tomat och jordgubbar och en krämig mozzarella.

Prova att marinera både tomat och jordgubbar såhär med lite flytande honung, salt och peppar och låt det stå till sig en stund så får du fram fantastiska smaker som passar riktigt bra på en het, grillad ciabatta med massor av vitlök.

Jag tror det var gott då det åts upp på bara ett par minuter och jag kunde hämta in näst intill renslickade tallrikar! ;-)

2 pers
Det här behöver du :
1 ciabatta
Olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 mozzarella

2 stora tomater
½ l jordgubbar
Flytande honung
Salt & svartpeppar

Crema di balsamico
Basilika

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skölja och skära tomat och jordgubbar. Lägg i en skål och ringla över lite honung, krydda med salt och några varv med pepparkvarnen. Täck med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur så alla smaker få stå och gotta till sig. Saltet drar ur mycket vätska så häll av det före du ska servera.

Dela ciabattabrödet på mitten. Ringla över olivolja och fördela vitlök över bägge bröden. Grilla i ugn på galler med snittytan uppåt. Montera bruschettan med rikligt av tomat/jordgubbar varvat med en god mozzarella. Ringla över crema di balsamico. några blad basilika. Servera!

förrätt_bruschetta_tomat_jordgubbar_mozarella

bruschetta_recept

bruschetta_med_tomat_jordgubbar

Sommarsaften är färdig!

flädersaft_blandsaft_sommarsaft_recept
Äntligen är den klar, 6 dygn har den stått i kylskåpet och blivit omrörd i lite varje dag, men idag var den mogen och jag har precis hällt upp den på flaskor. Nu måste jag bara fylla frysen med is och sen kan man njuta av ett glas iskall saft i skuggan under parasollet… :-P

Jag gjorde saften med fläder som bas och blandade ner lite jordgubbar, körsbär, vindruvor, ananas och röda plommon. Detta är nog den absolut godaste saften jag gjort och flädersmaken framträder precis som nummer ett som den ska! Receptet hittar ni HÄR!

koka_saft_flädersaft_blandsaft

spmmarsaft
Fina glasflaskor fyndar jag på loppis för en 5-krona styck!

flädersaft_glasflaskor_loppis

Vill du göra ren flädersaft har jag ett gott recept även HÄR!