Sommarsaften är färdig!

flädersaft_blandsaft_sommarsaft_recept
Äntligen är den klar, 6 dygn har den stått i kylskåpet och blivit omrörd i lite varje dag, men idag var den mogen och jag har precis hällt upp den på flaskor. Nu måste jag bara fylla frysen med is och sen kan man njuta av ett glas iskall saft i skuggan under parasollet… :-P

Jag gjorde saften med fläder som bas och blandade ner lite jordgubbar, körsbär, vindruvor, ananas och röda plommon. Detta är nog den absolut godaste saften jag gjort och flädersmaken framträder precis som nummer ett som den ska! Receptet hittar ni HÄR!

koka_saft_flädersaft_blandsaft

spmmarsaft
Fina glasflaskor fyndar jag på loppis för en 5-krona styck!

flädersaft_glasflaskor_loppis

Vill du göra ren flädersaft har jag ett gott recept även HÄR!

Flädersaft med sommarsmaker

flädersaft_blandsaft_recept
Brukar ni koka saft under sommaren? Eller fryser ni in frukt och bär och kokar till vintern?

Jag tycker flädersaften hör sommaren till och det är en kul grej att göra tillsammans med barnen. Igår var vi ute och plockade fläder, och sen satte vi igång sköljde och skar frukt och hivade ner allt i en stor hink. Den här saften är busenkel att göra; bara socker + citronsyra + kokande vatten. (förutom fläder och frukt då)

Den här gången hade vi även lite andra frukter och bär i kylen som fick sällskapa med fläderblommorna. I princip allt går ju att koka saft på så ta vad du har hemma om du vill sätta en liten extra piff på saften. Vi kallar den för sommarlovssaft här hemma och nu står den i kylen och gottar till sig tills det är dags att hälla upp på flaskor. :-P

ca 8 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
70-80 stora klasar fläderblommor
4 stora citroner
2 lime
1 liter jordgubbar
4 plommon
½ färsk ananas
1 klase vindruvor
2 nävar körsbär
100 gram citronsyra
4 kg strösocker
6 liter kokande vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste och skölj frukterna.Varva fläderblommorna med citron och limeskivor frukt, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Mosa körsbären och jordgubbarna lätt. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

fläder_flädersaft

sommarsaft_fläder_fläderblommor_flädersaft