Wokade räkor

Wokade räkor

Räkwok 2 port

400 g skalade räkor

3 dl små blomkålsbuketter

2 dl strimlad röd, grön och gul paprika

1 liten gul lök

1 pressad citron

3 msk smör/kokosolja

2 msk riven ingefära

2 msk curry

1 msk paprikapulver

Salt

Skär löken i smala strimlor. Fräs blomkålsbuketterna en stund så de får lite färg.

Tillsätt paprika och lök, stek ett par minuter.

Rör ner citron, ingefära och kryddor, låt fräsa med en stund.

Blanda sist ner räkorna och låt dem bara bli varma, annars blir de lätt sega.

Servera woken tillsammans med en halv avocado och citron.

Wokade grönsaker

Paprika

 


Blomkålsgryta med indiska smaker

Blomkålsgryta

Blomkålsgryta 2-4 port

½ liter små blomkålsbuketter

250 g förvälld bladspenat

2 msk kokosolja

2 vitlöksklyftor

1 röd spetspaprika

Saft från ½ citron

1 msk riven ingefära

1 tsk mald koriander

1 tsk gurkmeja

1 tsk chiliflingor

1 tsk mald kardemumma

1 krm spiskummin

50 g kokossmör/kokosgrädde

1 dl vatten

Salt

Skär paprikan i strimlor och vitlöken i skivor medan du bryner blomkålen i kokosoljan ett par minuter.

Rör ner paprika, vitlök, ingefära och kryddor, låt fräsa med en stund.

Tillsätt kokossmöret, vatten och citronsaft.

Koka upp och rör så kokossmöret smälter. Smaka av med salt.

Låt grytan puttra på svag värme i 15-30 minuter, beroende på hur välkokt blomkål du vill ha.

Jag föredrar en rätt mild kryddning, så smaka av om du vill ha mer.

Servera grytan som en vegetarisk rätt med en sallad eller som tillbehör till kött eller fisk.

Blomkål


Keso till söndagsbrunch

Keso med päron och örter

Proteinrik frukost

Jag gör som bekant sällan reklam på min blogg.

Får som alla bloggare mängder med erbjudanden att testa olika produkter men det är mycket sällan jag nappar.

Fick möjlighet att prova Keso, så idag gör jag ett undantag

Keso tycker jag är ett bra exempel på näringsrik mat att ta till som lättfixad frukost eller som ett mellanmål till återhämtning efter träningen.

Jag äter själv inte så mycket mjölkprodukter idag, men Lennart behöver både lite extra protein och energi så då har vi kommit på sen en tid att Keso är ett mycket bra komplement för honom.

Keso med Crème Fraiche och Jordgubbar

Han äter ofta en Keso-frutti med bär eller hemkokt lingonsylt sötad med äpple till kvällsmat.

Betydligt bättre att ge till barn också, än den så vanliga sockerstinna Risi-fruttin.

Eller ännu värre, Manna-frutti. Den innehåller både gluten och lika mycket socker som Coca-Cola…

Päronkeso

1 dl keso

1 gråpäron

2 msk crème fraiche

1 msk majonnäs

2 msk finhackad citronmeliss

1 msk finhackad persilja

Lite pressad citron

Salt och peppar

Skala och skär päronet i små tärningar.

Rör samman keso, crème fraiche och majonnäs i en bunke.

Rör ner de finhackade örterna och smaksätt.

Blanda försiktigt ner pärontärningarna.

Servera med några skivor kokt skinka och ett ägg.

Då har du en riktigt fin söndagsbrunch som mättar länge.

Päronkeso med Citronmeliss och Persilja


Keso till söndagsbrunch

Keso med päron och örter

Proteinrik frukost

Jag gör som bekant sällan reklam på min blogg.

Får som alla bloggare mängder med erbjudanden att testa olika produkter men det är mycket sällan jag nappar.

Fick möjlighet att prova Keso, så idag gör jag ett undantag

Keso tycker jag är ett bra exempel på näringsrik mat att ta till som lättfixad frukost eller som ett mellanmål till återhämtning efter träningen.

Jag äter själv inte så mycket mjölkprodukter idag, men Lennart behöver både lite extra protein och energi så då har vi kommit på sen en tid att Keso är ett mycket bra komplement för honom.

Keso med Crème Fraiche och Jordgubbar

Han äter ofta en Keso-frutti med bär eller hemkokt lingonsylt sötad med äpple till kvällsmat.

Betydligt bättre att ge till barn också, än den så vanliga sockerstinna Risi-fruttin.

Eller ännu värre, Manna-frutti. Den innehåller både gluten och lika mycket socker som Coca-Cola…

Päronkeso

1 dl keso

1 gråpäron

2 msk crème fraiche

1 msk majonnäs

2 msk finhackad citronmeliss

1 msk finhackad persilja

Lite pressad citron

Salt och peppar

Skala och skär päronet i små tärningar.

Rör samman keso, crème fraiche och majonnäs i en bunke.

Rör ner de finhackade örterna och smaksätt.

Blanda försiktigt ner pärontärningarna.

Servera med några skivor kokt skinka och ett ägg.

Då har du en riktigt fin söndagsbrunch som mättar länge.

Päronkeso med Citronmeliss och Persilja


Dijonnaise och tomatconcassé

Dijonnaise

Dijonnaise 4 port

2 dl majonnäs

2 vitlöksklyftor

2-3 tsk Dijon, fransk senap

1 msk finhackad rosmarin

1 msk finhackad persilja

Salt och peppar

Tomatconcassé 4 port

250 g cocktailtomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

Havssalt och chiliflingor

Skär tomaterna i 4 delar. Hacka lök och vitlök fint.

Stek grönsakerna mjuka i olivoljan, krydda med salt och chili.

Jag serverade såserna till helstekt lammfilé, recept på den kommer i morgon.

Lammfile


Dijonnaise och tomatconcassé

Dijonnaise

Dijonnaise 4 port

2 dl majonnäs

2 vitlöksklyftor

2-3 tsk Dijon, fransk senap

1 msk finhackad rosmarin

1 msk finhackad persilja

Salt och peppar

Tomatconcassé 4 port

250 g cocktailtomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

Havssalt och chiliflingor

Skär tomaterna i 4 delar. Hacka lök och vitlök fint.

Stek grönsakerna mjuka i olivoljan, krydda med salt och chili.

Jag serverade såserna till helstekt lammfilé, recept på den kommer i morgon.

Lammfile


Citronmarinerad lammsadel

Citronmarinerad lammsadel

Citronmarinerad lammsadel 4 port

1 kg lammsadel

½ dl olivolja

1 pressad citron

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk finhackad timjan

1 msk honung

Citronmarinerad lammsadel

Rör samman ingredienserna till marinaden. Snitta fettkappan på lammsadeln.

Lägg sadeln i dubbla plastpåsar och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat och ställ i kylen till nästa dag, vänd några gånger under tiden.

Ta fram sadeln och krydda väl med salt och peppar runtom.

Jag skär bort innerfiléerna och steker dem sen för sig, så de inte blir överstekta i ugnen.

Det räcker med ett par minuter i stekpannan för de tunna filéerna.

Trancherad lammytterfilé

Bryn sadeln lätt och lägg i en ugnsform och ugnsstek på 175º i 20-30 minuter.

Använder du stektermometer ska den visa 70º när köttet är rosa och 75º vid välstekt kött.

Låt sadeln vila under folie på skärbrädan i 5 minuter innan du skär upp den, så stannar all den goda köttsaften kvar.

Skär ut ytterfiléerna från benet och tranchera upp i sneda skivor. Servera med tomatsås, dijonmajonnäs och kokt broccoli.

Citroner


Smörstekta rödbetor med fetaost

Smörstekta rödbetor med fetaost

Smörstekta rödbetor med fetaost 2 port

250 g kokta rödbetor, jag hade en avlång sort som ger fina, jämna skivor

50-100 g fetaost

2-3 msk smör

2 msk pumpakärnor

1 tsk balsamvinäger eller citronsaft

Flingsalt

Hackad persilja

Skölj rödbetorna och koka dem mjuka, det tar ca en halvtimme till 45 minuter beroende på storlek.

Spola i kallt vatten en stund och gnid av skalet.

Vill du inte bli helt röd om händerna så lägg in dem i en plastpåse och gnugga av skalet genom plasten.

För att inte skärbrädan ska bli röd så brukar jag lägga rödbetorna på ett dubbelvikt hushållspapper när jag skär dem i skivor.

Bryn smöret i en stekpanna, lägg i skivorna och bryn ett par minuter på båda sidor. Smula över fetaosten och flingsaltet.

Låt dra på eftervärme en stund med lock på, så blir fetaosten mjuk och god. Ringla balsamvinäger och strö persilja över.

Jag serverade rödbetorna till pannbiffar, klicka på bilden så kommer du till receptet.

Pannbiff med rödbetor


Gratäng LCHF och Paleo på Pulled Turkey

Gratäng på rester LCHF Paleo

Gratäng på rester 3-4 port

300 g rester av pulled turkey

(eller 300 g köttfärs)

½ dl sockerfri ketchup

1 msk paprikapulver

1 msk timjan

1 msk oregano

1 msk kanel

20 tunna skivor aubergine

25 g smör/kokosolja

Gratängtäcke

4 ägg

2 dl majonnäs

Salt och peppar

8 cocktailtomater till garnering

Blanda resterna av köttet med ketchup och kryddor.

Har du nån annan typ av kött som pulled pork, beef eller liknande så kan du använda det på samma sätt.

Använder du köttfärs så bryn den med en hackad lök, blanda ner kryddorna och salta, låt fräsa 20 min.

Den här långkokta köttfärssåsen passar också bra att använda till den här rätten.

Stek aubergineskivorna på båda sidor, krydda med salt och peppar.

Lägg ett lager skivor i en smord ugnsform.

Fördela hälften av köttet över och häll på hälften av gratängsåsen.

Upprepa med ett lager till, avsluta med sås och aubergineskivor och lägg delade tomater över.

Gratinera på 175º i 45-50 minuter.

Gratäng à la moussaka


Smörstekt laxkotlett med syrlig grönsaksröra

Lax med fänkål, paprika och tomat

Syrligt grönsaksfräs 2 port

8 plommoncocktailtomater

1 dl finstrimlad fänkål

1 strimlad, grön paprika

½ dl strimlad purjolök

3 msk smör/kokosolja

2 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär tomaterna i sex delar. Hetta upp smöret och blanda ner grönsaksstrimlorna.

Smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Fräs ett par minuter.

Servera till smörstekta laxkotletter (helst viltfångad) eller annan fisk.

En vitlöksmajonnäs och grönsallad smakar gott till.

Grönsaker från Ås Trädgård

Grönsaker från Ås Trädgård…