Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson
Solgul höstsoppa
Pumpan är inte bara fantastiskt vacker i färgen, den innehåller dessutom många nyttiga ämnen. Så det är en grönsak vi kan lägga till vår mat lite då och då.
Alfakaroten som finns rikligt i pumpa är väldigt bra för hälsan och kan förlänga livet. Och vem vill inte leva så länge som möjligt, särskilt om man kan hålla sig frisk genom att äta bra mat?
Jag köper ofta pumpa i Turkiet och ugnsbakar i bitar, med smör och örter på, men det här receptet har jag gjort helt mjölkfritt.
Det blir en riktig hälsosoppa på kokosgrädde med smak av ingefära, vitlök och gurkmeja. De innehåller alla tre anti-inflammatoriska ämnen.
Jag använde butternutpumpa i min soppa, men det fungerar fint även med andra sorter.
Den här rätten och många fler som passar nu när höstkylan börjar krypa närmare hittar du i min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
Fram till den 5 oktober kostar den bara 119 kr inkl frakt och moms här hos mitt förlag Pagina. Du kan också vinna den i min bloggtävling som också pågår till samma datum.
Pumpasoppa 4 portioner
1 pumpa à ca 1 kg
2 förp kokosgrädde à 250 g
4 dl vatten
2 dl finhackad purjolök av det vita
1 bit färsk ingefära, ca 5 cm
2 vitlöksklyftor
1 msk gurkmeja
1 dl kokosolja
1 dl kycklingfond
1 ekologisk kycklingbuljongtärning + 1 dl vatten
1 pressad lime
ca ½-1 tsk salt
ca ½ tsk chiliflingor
4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött
Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet. Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.
Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili. Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.
Skala ingefära och vitlök, riv dem fint. Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg. Tillsätt gurkmejan och låt fräsa en stund.
Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfond eller buljongtärning och vatten. Rör ner kokosgrädden och koka upp.
Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare. Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.
Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över. Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över. Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.
Pannkakan till soppan kommer från LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.
På bilden serverad med vispad grädde, men det går lika bra med vispad kokosgrädde om du äter Paleo eller mejerifri LCHF.
Vill du ha recept på en med matig fläskpannkaka från samma bok, titta då in här på Halva Lindha.se.
Lindha lagar den här veckan rätter från boken, här hittar du hela veckomatsedeln.
Pannkakor Foto Mikael Eriksson
Glutenfria pannkakor 10-12 st
4 ägg
2 dl grädde/kokosgrädde
2 msk fiberhusk
ca 1 krm salt
Smör/kokosolja till gräddning
Vispa äggen väl med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten svälla i 10 minuter.
Vispa om väl och stek ½ dl per pannkaka i rikligt med smör/olja i en liten stekpanna. Stek ett par minuter på var sida så de blir gyllenbruna och frasiga.
Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och håll varma på 125º tills de är dags att servera.