Smakrikt till jul
Att grava eller rimma kött och fisk är ett gammalt sätt att bevara det fräscht och gott en längre tid.
Idag ett mycket bra alternativ till färdiga charkprodukter om man vill slippa alla tillsatser.
Jag marinerar ofta kalkonbröst när jag är i Turkiet, här har jag använt älgstek.
Vill du ha en liten söt smakbrytning i marinaden så är det gott med rivet äpple, men det kan du hoppa över.
Örtmarinad till kött
1 liten älgstek på ca 500 g
2 msk salt
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
5 enbär
5 vitpepparkorn
Dela steken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna, det går bra med ren eller nöt också.
Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel, blanda väl med saltet.
Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i en plastpåse.
Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.
Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka.
Bryn en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.
Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.
Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.
Vill du ha recept på en gravlax utan socker så hittar du det i min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost.
Där hittar du mängder av tips och recept på god mat till julbordet.
Kanske en fin julklapp till den som uppskattar vår traditionella mat, tillagad på ett lite modernare sätt.