Korvslantar och godaste makaronilådan

Det blir ju ibland grillkorv över efter helgerna, både ogrillade och grillade och då är mitt bästa tips att ta tillvara dom i en ”allt-i-ett-rätt” antingen som omelett, pyttipanna, gratäng eller som jag gjorde idag och fräste på dom tillsammans med lök och slog på makaroner och äggstanningen till en sån otroligt god makaronilåda eller pudding, kalla det vilket ni vill! Så enkelt och vansinnigt gott med massa Heinz ketchup på! 😜  

 

6 port

Det här behöver du : 

4 port koka Kungsörnens idealmakaroner 

Ca 500 gram blandad korv 

1 gul finhackad lök 

Smör till stekning 

 

Äggstanning :

4 ägg 

4 dl vatten el mjölk, el gräddmjölk 

Salt 

Svartpeppar 

Italiensk salladskrydda 

Riven greveost 

romanticatomater 

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär korven i mindre bitar och fräs på i stekpanna med finhackad lök. Koka under tiden upp makaronerna. Lägg korv och lök i en ugnsfast form med höga kanter. Slå av vattnet på makaronerna och blanda med korven i formen. Vispa ihop äggstanningen med kryddorna och häll över. Toppa med riven ost. 

Gratinera i ca 30 minuter i 200 grader. Lägg på tomater och riv över lite mer ost när du tagit ut formen ur ugnen. Glöm för guds skull inte ketchup! 

 

Korven skuren i bitar som fått fräsa ihop med finhackad gul lök. Lägg allt i en ugnsfast form med höga kanter. 

 

Slå på makaroner, fyra ägg + 4 dl vatten och blanda runt. Toppa med riven ost och kryddor. Skjuts in i ugnen ca 30 minuter i 200 grader. 

 


Toppa med färska romanticatomater, lite extra riven ost och en massa, massa ketchup! 😜 

Kryddig chorizogryta med tillhörande spanskt vin

Detta inlägg innehåller alkolholinformation och riktar sig till personer över 25 år.

”Den spanska räven rev en annan räv” – Ett utryck många av oss känner till och här kommer det att handla om två spanska guldkorn som möter varann i en galet god kombination utan att rivas.

Det blir ett recept med tillhörande vin där de spanska influenserna får möta varandra. Jag pratar om het chorizo och rödvinets Rock n´Roll i detta rödvin; Radio Boca Garnacha.

Ett fruktigt, mustigt vin med mycket kryddor och smak av körsbär, vinbär och en ton av lakrits. Det passar väldigt bra till kryddigare rätter med lite hetta, såsom mexikanska enchiladas, plockmat som tapas med goda röror, tacos, chiligrytor och även det som jag komponerat ihop i detta recept. En kryddig, het chorizogryta som garanterat kommer värma oss insnöade nordbor med sina influenser. Vinet Radio Boca Garnacha går att beställa här; Vivavinomat.se och hämtas på närmaste systembolag. Kostar 70 kr. Prova gärna mitt recept kombinerat med vinet, både en skvätt i grytan och till maten. Min gryta har jag baserat på fin, kryddig chorizokorv, tomater, lök, paprika, cornicorns, syltlök, bönor, chili mm. Allt toppas med en sval créme fraiche och serveras med bröd och vin. En fullständigt, komplett smakupplevelse för alla sinnen, för att inte tala om doften i köket när det tillagas. Man blir onekligen hungrig och det är väldigt svårt att låta bli att smaka av grytan stup i ett.

6 port

Det här behöver du :

600 gram chorizo

Olivolja

2 röda spansk peppar

2 gul lök

1 burk finkrossade tomater

230 gram avsköljda kidneybönor

3 hela tomater

1 röd paprika

ca 20 st små cornicorns

ca 20 st syltlök

ca 20 st svarta oliver

2 tsk D’ Elidas chilisås

2 dl Radio Boca Garnacha rött vin

 

GÖR SÅHÄR :

Hetta upp en rymlig panna med olivolja. Fräs på finhackad chili och lägg i korven, skuren i bitar. Tillsätt hackad, gul lök. Låt allt få lite färg. Slå på tomatkross, bönor och färska tomater i bitar, samt paprika. Vänd runt någon minut och tillsätt resten av ingredienserna. Låt småputtra på låg värme ca 5 – 8 minuter. Smaka av.

 

Inlägg i samarbete med Giertz Vinimport

Hemgjord falukorv från LCHF för familjen

Fyrkantig falukorv

Blommig falukorv till lunch

Det här receptet skapade jag till Anna Hallén för några år sen, till hennes kokbok LCHF för familjen.

Nu finns den boken i tryck igen efter att ha varit slutsåld ett tag, du hittar den här.

Hemgjord falukorv 3-4 port

250 g köttfärs (fläsk, bland eller vilt)

100 g varmrökt sidfläsk

1 ägg

25 g smör

2 dl iskallt vatten

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk lökpulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald koriander

1 krm mald vitpeppar

½ krm mald muskot

½ krm mald kryddnejlika

Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar.

Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål.

Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna.

Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas.

Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret.

Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet.

Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till 175°.

Klä en avlång brödform på ca 1 liter med plastfilm eller smörj en silikonform väl.

Fördela korvsmeten jämnt i formen, vik över plasten och tryck till med handen så eventuella luftbubblor försvinner.

Täck formen väl med ugnsfolie och ställ i en större form med varmt vatten som går upp över halva formen.

Grädda korven i vattenbadet i 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Ta upp formen ur vattenbadet och låt korven svalna en stund. Ställ så in den i kylen och låt kallna helt.

Ta bort plasten, skär upp korven i skivor och stek i smör.

Här hittar du recept på min sockerfria ketchup.

Hemgjord falukorv


Kokt korv med blomkålsmos

Kokt köttkorv med blomkålsmos

Kokt köttkorv med blomkålsmos 2 port

4 råa köttkorvar

1 litet blomkålshuvud, mitt var gult

1 stor morot

Några lökringar

1 lagerblad

5 kryddpepparkorn

Salt

Smör

Koka upp saltat vatten med lagerblad, lök och kryddpeppar.

Lägg ner korven tillsammans med blomkål och morot som skurits i mindre bitar.

Sjud på svag värme i tio-15 min tills grönsakerna är mjuka och korven färdigkokt.

Ta upp korvar, lagerblad och kryddpeppar med en hålslev.

Sila av det mesta av buljongen och spara till en soppa eller gryta.

Mosa grönsakerna med en potatisstamp och smaksätt med smör, salt och peppar.

Gör en tomatsallad till på cocktailtomater och tunna lökringar. Låt ringarna ligga i kallt vatten en stund, så blir de krispiga och inte så starka.

En god kallpressad olivolja, vit balsamvinäger och flingsalt smulat över.

Lägg upp korvarna med puré, tomatsallad och en klick senap.

Kokt Italiensk Köttkorv, Franchi Salumi, med Blomkål och Morot


Älgkorv med friterade gulbetor och chilimajonnäs

Älgkorv med friterade gulbetor och chilimajonnäs

Grillkorv DeLuxe 2 port

2 älgkorvar eller annan korv av bra kvalitet

2-3 gulbetor, rödbetor går också fint

½ dl kokosolja

Salt

Skala och skiva betorna tunt eller om du hellre vill ha dem i strimlor.

Hetta upp kokosoljan och fritera skivorna på båda sidor så de får fin färg, 2-3 minuter på var sida.

Låt rinna av på ett hushållspapper och salta lätt.

Håll dem varma på ett fat i 175º medan du grillar eller steker korven.

Chilimajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 msk chilisås

1 msk hackad gräslök

1 riven vitlöksklyfta

Ev lite salt och extra chiliflingor

Rör samman ingredienserna till såsen, låt stå en stund så smakerna får mogna.

Servera med en grönsallad och pumpakärnor.

Grillkorv DeLuxe


Älgkorv med friterade gulbetor och chilimajonnäs

Älgkorv med friterade gulbetor och chilimajonnäs

Grillkorv DeLuxe 2 port

2 älgkorvar eller annan korv av bra kvalitet

2-3 gulbetor, rödbetor går också fint

½ dl kokosolja

Salt

Skala och skiva betorna tunt eller om du hellre vill ha dem i strimlor.

Hetta upp kokosoljan och fritera skivorna på båda sidor så de får fin färg, 2-3 minuter på var sida.

Låt rinna av på ett hushållspapper och salta lätt.

Håll dem varma på ett fat i 175º medan du grillar eller steker korven.

Chilimajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 msk chilisås

1 msk hackad gräslök

1 riven vitlöksklyfta

Ev lite salt och extra chiliflingor

Rör samman ingredienserna till såsen, låt stå en stund så smakerna får mogna.

Servera med en grönsallad och pumpakärnor.

Grillkorv DeLuxe


Kryddig chipotlekorv med gräddstuvad vitkål och spenat

kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat_chipotle_korv

Söndag kväll närmar sig och här hemma står middagen och puttrar på spisen. Det blir bräserade fläskkotletter i skysås smaksatt med lingon och till det kokt mandelpotatis, gelé och gurka. Självklart ska ni få receptet när det är klart. Lägesrapport i övrigt så är det verkligen fullt upp här hemma med råttbebisar och nya råttköpare som väntar. Ett par bebisar flyttade igår och resten i veckan samt till helgen som kommer sen blir det väldigt tomt… Eller ja… Vi har då sju kvar. 😉

Det blev en salig blandning på spridningen av denna kull. Råttköpare från Stockholm, Växjö, Mariestad, Jönköping och såklart Öland! Riktigt roligt, men det är mycket jobb jag lägger ner på dom och allt runtomkring som ska fungera så det är lite tyst om mig på bloggfronten just nu men det blir bättre snart, jag lovar.

Ett riktigt gott recept ska ni i alla fall få idag. Kryddig korv med gräddstuvad vitkål. Väldigt uppskattat här hemma och en måltid enligt lchf att stoppa in i arkivet. 😛 Varsågoda!

 

4 port

Det här behöver du : 

1 stor spetskål

4 dl grädde

200 gram babyspenat

Salt & svartpeppar

1 tsk D´Elidas chilisås

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär spetskålen i mindre bitar. Skölj och fräs sedan på i stekpanna med olja och smör. När kålen mjuknat, slå på grädde och sänk värmen. Låt puttra ihop till en krämig stuvning. Krydda med salt och peppar och D´Elidas chilisås. Smaka av. Vänd ner babyspenaten precis före servering.

 

kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat_middag_kål

Fin spetskål som är lite spädare i konsistensen, lite grönare och mildare än vitkål men självklart går det bra att använd vanligt vitkålshuvud också.

 

kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat_kål_middag

Skär i mindre bitar.

 

kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat_middag

Gjorde även en enkel sallad med hackade plommontomater, gurka och vinegrette.

 

kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat_kål

Kålen får puttra ihop på låg värme i grädden tills den blivit riktigt krämig.

 

kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat_grillkorv_chipotle

Chipotlekorv i stekpannan. Riktigt god!

 

kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat_babyspenat

Precis före servering vänder du ner babyspenat i stuvningen. Inget måste men nu hade jag en påse hemma så den fick åka med.

 

kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat

Smaklig måltid!

 

Snabb korvgratäng och tankar om vad som är LCHF och inte

Korvgratäng

Min typ av snabbmat

Idag får du tips på en både god och snabb middag, lagad på mindre än 20 minuter.

Jag äter inte så ofta bacon och andra processade charkprodukter, men då och då smakar det riktigt gott med en korv med hög kötthalt, gärna lokalproducerad.

Vill du inte ha korv så blir den här rätten väldigt god även på rester av grillat kött.

Jag får ibland kritik för att jag använder äpple och även tomat som smaksättning i mina recept, det räknas inte som LCHF av en del.

Senast fick jag höra att ett recept på en kräftsallad jag publicerat på Instagram inte var helt LCHF.

I mitt sätt att äta passar det bra, jag äter sen några år tillbaka en mix av LCHF och Paleo.

Här berättar jag mer om mig och mitt val av mat.

Du kan gärna själv räkna ut den totala kolhydrathalten i den här rätten, med och utan äpple och tomater, och avgöra om det passar in i ditt sätt att leva.

Som en jämförelse kan jag tala om att äpple innehåller 8,2 g kohydrater och tomater 3,7 g kolhydrater.

Jag äter hellre det än t ex plättar med mandelmjöl som innehåller 13 g kolhydrater, som kom upp i en vidare diskussion i ämnet.

Här på Kostbevakningen.se hittar du ett bra verktyg om du vill veta vad de olika ingredienserna i mina rätter innehåller.

Korvgratäng

Korvgratäng 2 port

2 korvar med hög kötthalt

10 cocktailtomater

1 dl strimlad purjolök

½ äpple

2 msk smör

1 dl hemgjord majonnäs

1 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk osötad senap

Salt och peppar

Skär korv, äpple och tomat i bitar. Fräs korven i smöret några minuter.

Blanda ner grönsakerna och krydda, häll över allt i en ugnsform.

Blanda ihop grädde, majonnäs och senap, häll det över korven och grönsakerna.

Gratinera på 200° i 10 minuter. Servera med en vitkålssallad.

 

LCHF Deutschland och Wellness

I helgen har jag varit hemma i Östersund och där hade jag trevlig läsning som väntade i posten.
Mina recept är som vanligt med i LCHF Deutschlands tidning och nu fick jag även juninumret av tidningen Wellness i Sydafrika.
Där är det vinter nu, så jag bidrar med min pumpasoppa från Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.
Det är andra gången jag är med i en Sydafrikansk tidning, riktigt roligt då LCHF är mycket stort där men mer känt under namnet Banting.
Mina recept i Tyskland och Sydafrika...

Mina recept i Tyskland och Sydafrika…


Ostgrillare och bönmixsallad med halloumi och soltorkade tomater

bönsallad_grillkorv_korv_tillbehör_bönor_bonduelle_bönmix_halloumi_tips_recept_bönmixer_konserver

Jag är säker på att många ibland kliar sig i huvudet över tillbehör, sallad till grillat och buffémat just nu i sommar. Att tänka utanför ramarna och ”Svensson-livets vardagsmat” är inte alltid lätt och man tar ofta till sina gamla beprövade recept och lagar efter. Just detta recept vill jag tipsa om då det är mångsidigt som grilltillbehör, till studentfesten, på buffé eller som helt vegetariskt alternativ om man utesluter korven.

 

En bönmixsallad går både snabbt att svänga ihop och efter att jag provat Bonduelles nya konserver kommer jag garanterat fortsätta använda dessa till just sallader och tillbehör till sommarens alla middagar och tillställningar. Det är fina bönor, inga mosiga, trasiga och mjöliga historier så kvalitén med just konserverar imponerar i alla fall på mig. När husmanskost kan piffas till och även förenklas då är dessa burkar helt perfekt. Hållbara och smidiga att ta med sig på semestern i husvagn eller båt och variationerna till en god middag är oändliga.

 

Jag valde här att göra en fräsch bönmixsallad som jag dressade med olivolja, citron och kryddor. Därefter finhackad persilja och sen vände jag ner stekt halloumi med soltorkade tomater. Både dofter och smak blev helt ljuvliga.

För mer inspiration, tips och läckra recept, klicka HÄR! 

Här kommer mitt recept på enkel och vansinnigt  sallad till grillat :

 

4 port

Det här behöver du : 

1 burk bönmix

1 burk vita bönor

½ dl olivolja

1 pressad citron

Salt & peppar

1 kruka finhackad persilja

300 gram halloumi

1 dl soltorkade tomater i marinad

 

GÖR SÅHÄR : 

Häll av och skölj bönorna. Blanda med olivolja, pressad citron, salt och peppar samt finhackad persilja. Stek halloumi i skivor tillsammans med strimlade soltorkade tomater. Vänd ner i salladen. Servera med god grillad, kryddkorv eller utoan som ett vegetariskt alternativ.

 

Missa inte heller att delta i Bonduelles tävling på facebook som pågår from. 3 juni tom. 13 juni. Tävlingen hittar du HÄR!

 

bonduelle_bönmix_bönsallad

I mitt recept använde jag mig av en stor burk bönmix (250 gram avrunnen vikt) samt en stor burk vita bönor. Bönmixen innehåller röda kidneybönor, kikärtor, gröna limabönor och vita bönor.

Just bonduelles baljväxer på burk ångas och innehåller därför väldigt lite vatten och det ska göra dom extra krispiga och där håller jag verkligen med. Mosiga och mjöliga tetra-bönor går helt bort efter att jag provat dessa, så där blev det helt klart en tumme upp.

 

Extra plus : 
Bondulles produkter är BPA NI (icke- intent), vilket innebär att en del av paketet, som är i kontakt med maten inte innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A, som finns i många konserverade spannmålsprodukter.

Produkterna finns att köpa på Coop och Bergendahls – City Gross och EKO.

 

bönsallad_grillkorv_korv_tillbehör_bönor_bonduelle_bönmix_halloumi

Bönorna sköljde jag av och vände runt med finhackad persilja, olivolja, pressad citron, kryddor samt stekt halloumi och soltorkade tomater. Blev en helt galen god kombination och smaksättning.

 

bönsallad_grillkorv_korv_tillbehör_bönor_bonduelle_bönmix_halloumi_tips_recept

Färger och dofter för öga och gom. Detta blev så gott, och fräscht ihop! Lite chiliflakes på toppen för den som vill ha lite hetta.

 

{"focusMode":1,"deviceTilt":-0.2061678926136832,"whiteBalanceProgram":0,"macroEnabled":false,"qualityMode":3}

Servera med en kryddkorv med hög kötthalt. Här valde jag en lokalproducerad, öländsk ostgrillare men vill du ha rätten helt vegetarisk så funkar det fint även utan korv. Riktigt matigt och gott.

 

bönsallad_grillkorv_korv_tillbehör_bönor_bonduelle_bönmix_halloumi_tips_recept_sommarmat_enkelt

Smaklig måltid!

 

Inlägg i samarbete med Bonduelle

Prinskorv med gröna bönor i tomatsås

Prinskorv med gröna bönor

Gröna bönor i tomat 2 port

1 paket frysta haricot verts/gröna bönor à 250 g

½ burk krossade tomater

1 vitlöksklyfta

1 liten, gul lök

50 g smör

1 tsk balsamvinäger

1 tsk smulad oregano

1 krm Worcestershiresauce

Salt och svartpeppar

Tina bönorna, skär dem i mindre bitar och fräs dem i smöret tillsammans med finhackad lök och vitlök.

Krydda och låt puttra några minuter.

Rör ner de krossade tomaterna i böngrytan, låt koka upp.

Tillsätt vinäger, Worcestersås och kryddor.

Koka på svag värme i ca 10-20 min så det tjocknar och du tycker att bönorna blir lagom mjuka.

Servera till stekt prinskorv och ägg.