Populär fågel
Jamie Olivers citronkyckling är att av de mest populära recepten i bloggens historia och ett av de första jag publicerade härinne.
Jamie har alltid varit min absoluta favorit bland TV-kockarna, hans kärlek till naturlig mat stämmer väl överens med min matfilosofi på många sätt.
På tal om kärlek till mat, så drabbades ju tyvärr tidningen Matkärlek av den konkurs som dess förlag Mediavänner försattes i för en tid sen.
Matkärlek sålde väldigt bra, den blev mycket populär på kort tid bland många som äter LCHF och Paleo, glutenfritt och sockerfritt.
Chefredaktör Anne Aobadia planerar nu att starta upp tidningen på nytt i egen regi.
Gå in via den här länken och fyll snabbt i en enkät som Anne lagt ut, hur just du vill att den nya tidningen ska vara utformad, om den ska finnas som papperstidning eller bara på nätet.
Senast i kväll söndag den 17 april ska den vara besvarad, så skynda dig in på en gång, då har du chansen att vinna Annes senaste kokbok Mera Matkärlek.
Jag tycker det är viktigt att det blir en ”riktig tidning” av Matkärlek igen.
Det går aldrig att ersätta tidningar (och kokböcker) med nätvarianten
Citronkyckling 4 port
1 ekologisk kyckling på ca 1,5 kg
2 ekologiska citroner
1 knippe blandade örter, jag hade rosmarin och timjan
100 g vitlökssmör
Salt och peppar
Skölj fågeln in och utvändigt, ställ att rinna av i ett durkslag.
Krydda inne och utanpå kycklingen med salt och peppar och fyll med citroner skurna i bitar och grovstrimlade örter.
För in fingrarna under bröstskinnet, så det försiktigt lossnar från köttet.
Stoppa in vitlökssmör i skivor och några örtkvistar.
Gnid in fågeln med olivolja, salta och peppra. Bind ihop benen och vingarna mot kroppen med steksnöre.
Skär några snitt med en vass kniv, in mot benet på låren, så är de färdiga samtidigt med bröstet.
Stek kycklingen i en form i 225 ° 20 min, sänk värmen till 200 ° och stek ytterligare en timme.
Vid det här laget har Du en smakrik och saftig, men ändå genomstekt kyckling.
Använder du stektermometer ska den visa 82º inne vid benet när den är klar.
Stick annars med en kniv in motbröstben och lårben, kommer det ut bara klar köttsaft är du helt säker på att den är klar.
Låt kycklingen ligga och dra sig en stund, innan du skär upp köttet.
Spara köttsaften som runnit ut i formen, och använd som grund till sås.
För tips på goda tillbehör till kycklingen, ta en titt här.
Spara alla ben från kycklingen i en påse i frysen till att koka en god kycklingbuljong.