Ris och ros till Citygross!

salladsbar_sallad_citygross
Det är inte varje dag jag handlar mat i Kalmar eftersom det ligger på andra sidan bron och efter att Hemköp slagit igen i Borgholm handlar jag mest på ICA nu för tiden. Har jag dock nåt ärende till Kalmar så brukar jag passa på att handla kött på Citygross, just med tanke på kvalitén. Jag gillar deras utbud och jag hittar alltid vad jag söker men denna gången blev jag grymt besviken på just köttet. En annan nyhet blev jag glatt överraskad av, och det var deras nya salladsbar!

Salladsbaren var fylld med precis allt man kan önska i en sallad både frukt, grönt, bönor, ärtor, kikärter, pasta, kyckling, räkor, olika ostar, nudlar, såser etc. 10,95kr/hg har jag för mig det kostade och man fick fylla sin egen burk valfritt från salladsbaren. (landade på ca 35kr/burk) Den var fräscht uppställd, rent och prydligt och inte en massa spill och klet som jag brukar bli allergisk mot i vanliga fall.

Jag och barnen fyllde varsin burkar och åt som lunch efter att vi hade handlat. Ett alldeles ypperligt tips till alla som har barn som tjatar om Mc Donalds eller annan snabbmatskedja… Haha! :-P Detta var riktigt gott! Kallt, fräscht, snyggt och prydligt och barnen älskade det! Så den salladsbaren kommer jag nog återkomma till.

citygross_kött
Till min stora besvikelse
dock så köpte jag med mig en stor förpackning färska kamben hem. (klicka på bilden för förstoring, om du vill.) Förpackat samma dag jag köpte det och jag hade förberett med kylväska och kylklampar i bilen för att hålla kylan till de färskvaror jag handlat.

Jag läste på ”bäst-före-datumet” och det stod 11 augusti. Alltså i söndags. JUST i söndags hade jag då planerat att grilla dessa kamben så det fanns färdiga i kylen till övriga familjen när jag jobbade hela måndagen men NEJ… Så blev det inte! :(

Jag såg nästan innan jag öppnade förpackningen i söndags att det var lite konstigt färg… För att inte tala om lukten när jag öppnade…!!!
Ner i en påse och ut i soptunnan fort som bara den. Det var inte en behaglig lukt, det var en enorm STANK av härsket kött. Ytan var hal och slemmig och färgen som synens nästan grön. Urk….

I vanliga fall brukar jag sällan stirra mig blind på bäst-före-datum utan lita på min egen förmåga att lukta och se. Är det nu så att detta uppenbarat sig pga. rötmånad så borde väl kötthandlare om NÅGRA vara väl medvetna och det och kanske sätta ut kortare datum?!

Nåja, dom åkte i soporna och jag blev besviken. Salladen var god och fräsch… Man kanske inte kan få allt. Jag ska dock kontakta citygross angående detta för det ska ju inte behöva hända och tråkigt om fler blir drabbade.

Nu kör vi så det ryker! BBQ rökta kycklinglår och kamben


Då var det dags. Nu ska jag röka kött & kyckling som legat i saltlake i 2½ dygn. Jag tycker jag börjar bli riktigt påläst på det här med saltbad nu och har hört mig för både här och där om vad som blir bäst och vilken slathalt som passar till ditt och datt och hur länge de ska ligga osv osv. Så nu håller jag tummarna att resultatet blir som jag vill också! Annars får jag bakläxa till mig själv…

Jag har valt att röka både kycklinglår och kamben. Kambenen har ganska mycket kött på sig till skillnad mot vanliga tunna revben och motsvarar ungefär samma tjocklek i köttet som kycklinglårens så där bör tiden stämma i röken, jag ska kolla till dom om en stund så får vi se hur det blir, kanske åker kambenen ut något tidigare.

Men vi tar det från början. 

 
Jag köpte hem färska kamben och färska kycklinglår i måndags morse och la dom i saltlake direkt jag kom hem. Då såg det ut såhär.

10% saltlake : 
1 liter vatten
1 dl grovt salt utan jod
½ msk strösocker

GÖR SÅHÄR : 
Häll upp vattnet i en ren bunke med lock, keramik, plast, glas men inte metall. Vispa ner salt och socker med vanlig handvisp så det löser sig. Lägg i kött eller kyckling och på med lock. Ställ i kylskåp 2½ dygn. (Tunnare kycklingvingar eller tunna revben 1-1½ dygn)


På dag 3 (alltså efter 2½ dygn i saltlaken) tog jag upp kyckling och kamben och lät rinna av. Torka torra med luddfritt papper. Gnid in med de kryddor du vill ha. Här valde jag Jamie Olivers seasoning. Barbeque till kycklingen och Piri piri till kambenen. Kambenen penslade jag även med lite honung.


Lägg upp allt på rökgallret.


Kör igång röken med alspån. Ca 1 dl/kg kött så här tog jag 2 dl spån + 2 msk strösocker som jag blandade spånet med.

Hur resultatet blir får ni höra om senare… :-P Håll tummarna nu!
Ni ska få en liten smygtitt på hur det ser ut just nu…


(springer ut och fotar, efter 1½ timme i röken)

Tidigare inlägg med muurikka´s elrök :

Rökt lax >>

Elröken från Muurikka hittar du här >>