Gravlax med äpple, dill och citron 2 port
En bit lax på ca 400 g, jag hade viltfångad chumlax
1 rivet äpple
2 msk salt
2 msk torkad dill, går förstås bra med färsk också
Rivet skal och saft från en ekologisk citron
Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.
Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill. Lägg den med skinnsidan mot fatet.
Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet jämnt över laxen.
Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.
Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.
Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.
Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter, vänd och grilla 1 minut till.
Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.
Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.
Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.
Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.
Servera fisken med örtaioli och en sallad.
För fler grilltips, ta gärna en titt på min kokbok Grillmat LCHF.