Nyårsfestens enklaste förrätt
Gurkbåtar från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Gurkbåtar från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Tips inför nyårsfesten

Idag bjuder jag på en liten förrätt som du kan testa på Nyårsafton.

Jag fick en fråga häromdagen i meddelanden på Facebook om det kostade något att följa mina recepttips på bloggen. Men som vanligt är det förstås helt gratis :)

Vill du däremot sponsra mitt skrivande blir jag glad om du köper en av mina kokböcker <3

Just nu är det halva priset på Grillmat LCHF hos CDON.

Så jag är tacksam om du hjälper mig att köpa den så den precis som mina andra böcker snart är slutsåld.

Då kan jag få något annat förlag intresserat att trycka upp alla mina 3 kokböcker igen.

Här kan du läsa ett smakprov, så du inte köper grisen i säcken ;)

Och här finns den hos CDON för bara 79 kr. Vill du köpa boken på engelska så hittar du den bland annat på Bokus.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här nedan kommer ett av recepten från boken, ett mycket lättlagat tilltugg till nyårsfesten.

Snabbt och enkelt att göra ordning, gurkbåtarna kan stå färdiga under plast i kylen när gästerna kommer.

Här har jag valt en krämig, ekologisk färskost från Castello som går bra att spritsa på gurkbåtarna.

Men det är också lätt att göra egen.

Mitt recept på färskost hittar du här.

Gurkbåtar med färskost och rökta musslor

1 gurka, gärna smal

1 burk KRAV Castello pikant färskost

1 burk rökta musslor

Dela gurkan på längden. Skrapa ur de mjuka kärnorna med en tesked.

Skär i bitar, ca 3-4 cm breda. Skär av en liten bit i botten, så står gurkbåtarna stadigare.

Skeda upp osten i en bunke och vispa mjuk med elvisp.

Fyll i spritspåse med en grov tyll.

Spritsa en ros av osten i fördjupningen på varje gurkbit.

Har du ingen spritspåse, så forma små ägg av osten med en tesked doppad i varmt vatten.

Låt musslorna rinna av i en sil och lägg en på varje gurkbåt.

Garnera med en kvist persilja.

Färskost på fjällfil...

Färskost på fjällfil…


Julklappstips!
Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Hård julklapp till grillentusiasten

Här kommer ett tips på en god och nyttig julklapp till den som redan har det mesta i prylväg.

Min kokbok Grillmat LCHF säljs till och med i morgon 25/10 för bara 69 kr på Bokus, du hittar den här.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Ordinarie pris är 190 kr, så det är verkligen ett bra erbjudande. Jag passade på att köpa 10 st, 100 kr billigare än mitt pris direkt från förlaget.

Boken är snart slutsåld hos mitt förlag Pagina, så passa på om du vill ha en till dig själv också, eller som en gåbortspresent till alla julfester framöver.

Hoppas du hjälper mig genom att köpa den här boken, så den säljs slut hos förlaget.

Då får jag nämligen överta utgivningsrätten precis som för LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo :)

Vill du köpa nån av mina kokböcker på engelska, så hittar du dem också hos Bokus.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson


Julklappstips!
Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Hård julklapp till grillentusiasten

Här kommer ett tips på en god och nyttig julklapp till den som redan har det mesta i prylväg.

Min kokbok Grillmat LCHF säljs till och med i morgon 25/10 för bara 69 kr på Bokus, du hittar den här.

Här på Smakprov.se kan du ta del av några recept, så du inte köper grisen i säcken.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Ordinarie pris är 190 kr, så det är verkligen ett bra erbjudande. Jag passade på att köpa 10 st, 100 kr billigare än mitt pris direkt från förlaget.

Boken är snart slutsåld hos mitt förlag Pagina, så passa på om du vill ha en till dig själv också, eller som en gåbortspresent till alla julfester framöver.

Hoppas du hjälper mig genom att köpa den här boken, så den säljs slut hos förlaget.

Då får jag nämligen överta utgivningsrätten precis som för LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo :)

Vill du köpa nån av mina kokböcker på engelska, så hittar du dem också hos Bokus.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson


LCHF-campingen i Säffle
Grillning på LCHF-campingen 2015...

Lena Winther med flera i grilltagen på LCHF-campingen 2015…

Världens största LCHF-camping?

Senaste veckan har jag njutit av sol och värme i Stockholm efter mitt första besök på det som säkert är världens största LCHF-camping.

Vi var ca 200 kostintresserade som samlades förra helgen på detta LCHF Event i ett sommarfagert Värmland.

Ett mycket lyckat arrangemang, AnnSofi Bengtsson och hela staben av frivilliga som jobbar med att få allt att fungera kring ett så här stort event hade verkligen gjort allt för att vi skulle trivas.

Vi campade på vackra Duse Udde, ett riktigt bra val för större sällskap som vårt.

Stugor fanns att hyra i allehanda prisklasser och standard, fina platser fanns för husvagnar/husbilar för dem som valde att ta sitt eget boende med sig.

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen...

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen…

Jag fick skjuts till Säffle från Uppsala med en av föreläsarna, Lena Winroth på Muskelfokus.

Vi mötte upp på Restaurang PriMaten där vi också träffade våra reskamrater Karin Eldh och Ancy Berg.

Lars Fahlén, krögaren på PriMaten, for iväg och hämtade ett parti riktigt fin gräsbetes-rostbiff, så vi köpte med oss en rejäl bit på nästan 4 kg.

Det räckte alldeles lagom till oss fyra matglada damer :)

Efter en riktigt god lunch och denna fina proviantering inför helgens grillning gav vi oss iväg.

Vi blev tyvärr lite sena så vi missade invigningen, men efter att vi installerat oss i stugorna blev det dags för gemensam grillning.

Torsdagskvällen bjöd på lite svalt väder och någon regnskur. Arrangörerna hade tänkt även på det och riggat upp partytält så vi slapp undan skurarna.

Vi njöt av den fantastiskt fina rostbiffen, den var bland det möraste och mest smakrika kött jag grillat.

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer...

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer…

Inte så fett som entrecôte förstås, men det hjälpte vi upp med PriMatens chilimajonnäs och en rejäl skiva smör.

Det blev rätt tidigt i säng efter en lång resdag, vi hade riktigt sköna sängar i vår tvåbädds-stuga av enklaste slag.

Lite väl långt till dusch och toalett, men så är det när man bokar sent, de bästa stugorna går åt väldigt fort. Något att tänka på inför nästa år.

Fredagsmorgonen inledde jag som vanligt med min nötfrukost med en kanna presskaffe i solen, sen for vi in till centrala Säffle och Medborgarhuset för att ta del av dagens föreläsningar.

Min dagliga frukost...

Min dagliga frukost…

Dagens föreläsare var Andreas ”Kostdoktorn” Eenfeldt, min stugkompis Lena Winroth, Johan Falk, Margareta Lundström och slutligen Lindha Vikström på Halva Lindha.

Andreas föreläsning har jag hört flera gånger tidigare, men det är förstås alltid lika intressant att ta del av den utveckling LCHF tagit under de senaste åren.

Tabellerna han visar ger en klar bild dels av hur dåligt det ligger till med folkhälsan i stora delar av världen och vilket intresse som håller på att utvecklas för naturlig mat som LCHF och Paleo.

Den senaste tiden har världspressen delat med sig av ny forskning som visar att rädslan för mättat fett varit obefogad, det mottogs förstås med stort intresse av åhörarna.

Med hjälp av den matrevolution som håller på att spridas världen över, så kommer förhoppningsvis ohälsotalen att minska under de närmsta åren.

Lena Winroth är ingenjören som sadlade om till massör, PT och kostrådgivare med sitt största fokus på hormonernas inverkan på människan och i synnerhet kvinnors hälsa.

Hon berättade om alla de symptom som kan drabba den som stressar för mycket och lyssnar för lite på sin kropps signaler.

Det är ett finstämt samspel som behövs mellan våra hormoner för att kroppen ska fungera optimalt.

Problem som värk, vallningar, sömnproblem, avstannad eller utebliven viktminskning, mag/tarmbesvär, alla kan vara en följd av obalans i det hormonella systemet.

Johan Falk, ett föreläsarproffs som i vardagslag arbetar som ingenjör och chef på försvaret, berättade om sin imponerande viktresa, han har gått ner hela 57 kilo under några år.

Han hade under senaste året tappat lite av sin motivation, överätit av ”tillåtna” LCHF-livsmedel och gått upp ca 15 kilo igen, det var intressant att få ta del även av en sån historia.

Jag tror personligen att det kan vara svårt att äta riktigt strikt LCHF under en längre tid utan att tröttna.

LCHF på mitt sätt

LCHF på mitt sätt…

Smaker, konsistenser och näringsämnen från olika grönsaker, örter, nötter/frön, syran från lite bär och frukt kan spela en stor roll för att man inte ska tappa sin motivation att äta bra mat, vilket jag även hört från flera andra som kört fast.

Efter en god lunch på kassler med blomkål, broccoli, sallad och smör, fanns gott om energi för att fortsätta lyssna på de intressanta föreläsarna.

Margareta Lundström är förutom IT-chef på en skola, även arrangör av LCHF-kryssningen och en av de som producerar den intressanta tidningen LCHF-magasinet.

Margareta är en av de som mår bäst av att vara riktigt strikt och hon visade via olika diagram och tabeller hur hon tänker kring den mat som fungerar bäst för just henne.

Du kan läsa mer om de tankarna på bloggen Vägen till 65.

Att stress kan sätta många käppar i hjulen för både viktnedgång och välmående var något Margareta frikostigt delade med sig av.

Jag som själv upplevt en period i livet med svår utbrändhet på grund av alltför hög stress i mitt jobb som köksmästare, kände mycket väl igen mig i Margaretas berättelse.

Lindha Vikström föreläser i Säffle...

Lindha Vikström föreläser i Säffle…

Som sista föreläsare kom min vän Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha.

Vi bor inte långt ifrån varann hemma i Östersund, men det här var första gången jag fick höra henne föreläsa.

Lindha har på bara 1½ år lyckats med något som inte många andra klarat.

Hon har med hjälp av näringsrik och varierad LCHF-kost plus en stor dos träning lyckats gå ner halva sin vikt, därav namnet på bloggen.

Många brukar få problem med huden vid så stor viktnedgång, men Lindha har klarat sig helt utan operationer, det visar vad rejält med bra mat och träning kan göra vid en stor viktnedgång.

För Lindha äter liksom jag riktigt ordentligt med mat. Vi tillhör båda dem som inte räknar kalorier utan njuter av allt det goda som ingår i LCHF-kosten.

Även hennes hälsa och livskvalitet har förbättrats mycket genom viktnedgången, idag har hon blivit fri från sina blodtrycksbesvär och klarar att åka både skidor och karusell med sina barn.

Lindha kan idag också klara en flygresa helt utan problem.

Det var en jobbig upplevelse under just en sån resa, där hon inte fick plats i flygplanssätet, som gjorde att motivationen att gå ner i vikt slutligen kom med full kraft.

Badvik vid Duse Udde...

Badvik vid Duse Udde…

Efter en lång dag sittande var det skönt att komma tillbaks till campingen och ta en långpromenad i skogen och njuta av det underbara vädret.

Jag och Lena passade på att plocka lite av skogens läckerheter för att förstärka vår bladspenatsallad, det blev späda granskott och harsyra som gav både god, syrlig smak och mycket näring.

Till middagen grillade jag återigen av den fina rostbiff vi köpte med från PriMaten, penslad med olivolja och lätt kryddad bara med salt och chiliflingor, det framhävde verkligen köttets goda smak.

Arrangörerna hade preparerat en stor grill med rejält med kol, så glöden räckte åt oss alla som fick köa och grilla i omgångar.

Det blev långa samtal kring borden om vårt gemensamma intresse, naturligt god mat med få kolhydrater och mycket fett.

Mätta och belåtna somnade vi gott efter en lång dag, Lena tog sig ett kvällsdopp vid klipporna men jag är en badkruka om vattnet inte är ljummet.

Lördagen inleddes återigen med nötfrukost för mig och äggmjölk för Lena innan det var dags att bege oss till dagens föreläsningar.

Kostprofiler på LCHF-camping...

Kostprofiler på LCHF-camping…

Första föreläsare var distriktsläkaren Anders Tengblad, som tidigare skrev den intressanta sidan DiabetesDoc.

Sidan uppdateras inte längre men ligger kvar så man kan ta del om mycket information kring den påverkan högt blodsocker har på kroppen.

Många som får hjärtinfarkt har oupptäckt diabetes typ 2, så det är verkligen viktigt för hälsan att vi försöker hålla vårt blodsocker på en så jämn nivå som möjligt under dagen.

Anders berättade om den dramatiska ökningen av diabetes runt världen.

Han visade också exempel på vad som är bra diabeteskost, blev glad att se en av mina matbilder som illustration.

Klicka på bilden för att komma till Anders Tengblads inlägg om vad som är diabeteskost…

Ann Fernholm föreläser...

Ann Fernholm föreläser…

Ann Fernholm var nästa föreläsare, hon beskrev med hjälp av bildspelet om mopsen Abbe vad som kan hända om vi ger barnen en kost med alldeles för mycket socker via frukostflingor, sockrad yoghurt, mellanmål med bullar, läsk och på det lördagsgodis mest varje dag.

Ingen skulle komma på tanken att ge en sån kost till sitt husdjur men det är så vardagen ser ut för många barn idag, med bland annat magbesvär, koncentrationsproblem och övervikt som följd.

Ann skriver just nu på sista kapitlet till sin nya bok, Smakäventyret. En bok som berättar hur viktigt det är att lära barnen att vänja sig vid mat med olika smaker och konsistenser redan tidigt, istället för att ge dem välling.

Näringsrik mat som ger barnet fetter, vitaminer och mineraler som de så väl behöver för att hjärna och kropp ska utvecklas på bästa sätt och som tidigt vänjer dem vid nya smaker.

Ann Fernholm var förra året den som tog initiativet till Kostfonden, en oberoende fond för att finansiera studier på vad kosten kan göra för vår hälsa.

Länk till Kostfonden.se...

Länk till Kostfonden.se…

Tidigare har de flesta studier finansierats av läkemedels/livsmedelsbolag med följd att de resultat som publiceras ofta blir till fördel för just tillverkarens mediciner eller produkt.

Det mest tydliga exempel vi har på det är de broschyrer med kostråd som delas ut till nyinsjuknade diabetiker inom sjukvården idag, de är tryckta av de läkemedelsföretag som säljer insulin till patienterna…

Jag hoppas att du också vill hjälpa till med att bidra till den nya forskningen, det som är på gång att startas närmast är en studie på kostens effekter på IBS, diffusa men mycket besvärliga magproblem som många dras med idag.

Du kan antingen donera en engångssumma eller göra som jag, bli månadsgivare.

Efter en god lunch och lite prat med många av de andra åhörarna fick vi så ännu mer information om hur vår hälsa kan förbättras genom vad vi stoppar i oss.

Psykiatrikern Mats Humble berättade om alla de hälsoeffekter solen har genom att den ger oss det livsviktiga hormonet D-vitamin genom sina strålar.

Idag varnas vi ju för att sola, men just för att kroppen ska kunna producera D-vitamin i huden så behöver vi vistas i solen åtminstone en halvtimme per dag när den står som högst.

Vi har ju tyvärr inte så många sådana dagar här i Norden, så Mats rekommenderar alla att ta kosttillskott av vitamin D.

Hans arbete inom psykiatrin har visat att brist på D-vitamin kan förvärra tillståndet för de som lider av depression, autism och schizofreni.

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise...

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise…

Sist ut för den här dagen var Fredrik Söderlund, major inom försvaret. Han beskrev på ett målande sätt de hårda fysiska påfrestningar en yrkesmilitär utsätts för, under sex dygn med tung packning och lite mat på långa marscher.

Första dagarna är väldigt slitsamma för både kroppen och tankeförmågan.

Mot slutet av en sån vecka har kroppen ställt om sig till fettdrift och förser hjärnan och musklerna med bränsle via ketoner som bildas vid svält.

Samma effekt som vi som äter en kost med få kolhydrater får erfara, det glukos som hjärnan behöver för att fungera kommer från fett som ombildas till ketoner i levern istället.

För ett antal år sen hade Fredrik trots sitt aktiva arbete börjat få lite viktproblem och andra besvär med hälsan.

En ny kvinna kom under den tiden in i Fredriks liv, nämligen Annika Dahlqvist. Han lyssnade på hennes kostråd och blev på det sättet betydligt friskare och starkare.

Han har idag hjälpt många av sina arbetskamrater som börjat få problem med hälsan till ett friskare liv och har även utbildat sig till kostrådgivare för att få ännu mer kunskaper.

Många känner igen de intressanta inläggen från signaturen ”Majoren” i kommentarsfälten på olika bloggar de senaste åren, nu ingår han även i Team Kostdoktorn och arbetar där som moderator.

Här ovan en bild på mig och Fredrik från Low-Carb Cruise i Karibien i maj, där vi klätt oss fina inför galamiddagen.

Det var verkligen trevligt att delta i det här stora LCHF-evenemanget.

I år var det väldigt många nya deltagare som hittat till en hälsosam livsstil genom en enkel kostomläggning.

Många har liksom jag gått över till en crossover av LCHF och Paleo och märkt att de blir ännu friskare och starkare av mat liknande det våra förfäder ätit sen tidernas begynnelse.

En kost som inte bara består av kött och smör utan med ett tillägg av en hel del grönsaker, ägg, nötter, frön och bär.

En del av oss äter idag också mer av rotfrukter och även lite frukt kan få plats i den dagliga maten.

Det är så intressant att ta del av hur vi alla äter på lite olika sätt, det som passar bäst för just våra kroppar.

Jag är också väldigt glad över alla er som kom fram och berättade vad mina recept betytt när ni hittat till LCHF och Paleo för första gången.

Det är just sådana möten som gör det motiverande och roligt att fortsätta sprida mina matkunskaper och matfilosofi vidare via bloggar, tidningsartiklar och kokböcker

Just nu finns bara Grillmat LCHF kvar att köpa i Sverige, här hittar du alla mina tre kokböcker på engelska.

LCHF-campingen på Duse Udde i Säffle är ett evenemang som jag absolut kommer att återvända till, kanske ses vi där nästa år?

Vänern Lake Resort i Säffle...

Vänern Lake Resort i Säffle…


LCHF-campingen i Säffle
Grillning på LCHF-campingen 2015...

Lena Winther med flera i grilltagen på LCHF-campingen 2015…

Världens största LCHF-camping?

Senaste veckan har jag njutit av sol och värme i Stockholm efter mitt första besök på det som säkert är världens största LCHF-camping.

Vi var ca 200 kostintresserade som samlades förra helgen på detta LCHF Event i ett sommarfagert Värmland.

Ett mycket lyckat arrangemang, AnnSofi Bengtsson och hela staben av frivilliga som jobbar med att få allt att fungera kring ett så här stort event hade verkligen gjort allt för att vi skulle trivas.

Vi campade på vackra Duse Udde, ett riktigt bra val för större sällskap som vårt.

Stugor fanns att hyra i allehanda prisklasser och standard, fina platser fanns för husvagnar/husbilar för dem som valde att ta sitt eget boende med sig.

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen...

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen…

Jag fick skjuts till Säffle från Uppsala med en av föreläsarna, Lena Winroth på Muskelfokus.

Vi mötte upp på Restaurang PriMaten där vi också träffade våra reskamrater Karin Eldh och Ancy Berg.

Lars Fahlén, krögaren på PriMaten, for iväg och hämtade ett parti riktigt fin gräsbetes-rostbiff, så vi köpte med oss en rejäl bit på nästan 4 kg.

Det räckte alldeles lagom till oss fyra matglada damer :)

Efter en riktigt god lunch och denna fina proviantering inför helgens grillning gav vi oss iväg.

Vi blev tyvärr lite sena så vi missade invigningen, men efter att vi installerat oss i stugorna blev det dags för gemensam grillning.

Torsdagskvällen bjöd på lite svalt väder och någon regnskur. Arrangörerna hade tänkt även på det och riggat upp partytält så vi slapp undan skurarna.

Vi njöt av den fantastiskt fina rostbiffen, den var bland det möraste och mest smakrika kött jag grillat.

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer...

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer…

Inte så fett som entrecôte förstås, men det hjälpte vi upp med PriMatens chilimajonnäs och en rejäl skiva smör.

Det blev rätt tidigt i säng efter en lång resdag, vi hade riktigt sköna sängar i vår tvåbädds-stuga av enklaste slag.

Lite väl långt till dusch och toalett, men så är det när man bokar sent, de bästa stugorna går åt väldigt fort. Något att tänka på inför nästa år.

Fredagsmorgonen inledde jag som vanligt med min nötfrukost med en kanna presskaffe i solen, sen for vi in till centrala Säffle och Medborgarhuset för att ta del av dagens föreläsningar.

Min dagliga frukost...

Min dagliga frukost…

Dagens föreläsare var Andreas ”Kostdoktorn” Eenfeldt, min stugkompis Lena Winroth, Johan Falk, Margareta Lundström och slutligen Lindha Vikström på Halva Lindha.

Andreas föreläsning har jag hört flera gånger tidigare, men det är förstås alltid lika intressant att ta del av den utveckling LCHF tagit under de senaste åren.

Tabellerna han visar ger en klar bild dels av hur dåligt det ligger till med folkhälsan i stora delar av världen och vilket intresse som håller på att utvecklas för naturlig mat som LCHF och Paleo.

Den senaste tiden har världspressen delat med sig av ny forskning som visar att rädslan för mättat fett varit obefogad, det mottogs förstås med stort intresse av åhörarna.

Med hjälp av den matrevolution som håller på att spridas världen över, så kommer förhoppningsvis ohälsotalen att minska under de närmsta åren.

Lena Winroth är ingenjören som sadlade om till massör, PT och kostrådgivare med sitt största fokus på hormonernas inverkan på människan och i synnerhet kvinnors hälsa.

Hon berättade om alla de symptom som kan drabba den som stressar för mycket och lyssnar för lite på sin kropps signaler.

Det är ett finstämt samspel som behövs mellan våra hormoner för att kroppen ska fungera optimalt.

Problem som värk, vallningar, sömnproblem, avstannad eller utebliven viktminskning, mag/tarmbesvär, alla kan vara en följd av obalans i det hormonella systemet.

Johan Falk, ett föreläsarproffs som i vardagslag arbetar som ingenjör och chef på försvaret, berättade om sin imponerande viktresa, han har gått ner hela 57 kilo under några år.

Han hade under senaste året tappat lite av sin motivation, överätit av ”tillåtna” LCHF-livsmedel och gått upp ca 15 kilo igen, det var intressant att få ta del även av en sån historia.

Jag tror personligen att det kan vara svårt att äta riktigt strikt LCHF under en längre tid utan att tröttna.

LCHF på mitt sätt

LCHF på mitt sätt…

Smaker, konsistenser och näringsämnen från olika grönsaker, örter, nötter/frön, syran från lite bär och frukt kan spela en stor roll för att man inte ska tappa sin motivation att äta bra mat, vilket jag även hört från flera andra som kört fast.

Efter en god lunch på kassler med blomkål, broccoli, sallad och smör, fanns gott om energi för att fortsätta lyssna på de intressanta föreläsarna.

Margareta Lundström är förutom IT-chef på en skola, även arrangör av LCHF-kryssningen och en av de som producerar den intressanta tidningen LCHF-magasinet.

Margareta är en av de som mår bäst av att vara riktigt strikt och hon visade via olika diagram och tabeller hur hon tänker kring den mat som fungerar bäst för just henne.

Du kan läsa mer om de tankarna på bloggen Vägen till 65.

Att stress kan sätta många käppar i hjulen för både viktnedgång och välmående var något Margareta frikostigt delade med sig av.

Jag som själv upplevt en period i livet med svår utbrändhet på grund av alltför hög stress i mitt jobb som köksmästare, kände mycket väl igen mig i Margaretas berättelse.

Lindha Vikström föreläser i Säffle...

Lindha Vikström föreläser i Säffle…

Som sista föreläsare kom min vän Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha.

Vi bor inte långt ifrån varann hemma i Östersund, men det här var första gången jag fick höra henne föreläsa.

Lindha har på bara 1½ år lyckats med något som inte många andra klarat.

Hon har med hjälp av näringsrik och varierad LCHF-kost plus en stor dos träning lyckats gå ner halva sin vikt, därav namnet på bloggen.

Många brukar få problem med huden vid så stor viktnedgång, men Lindha har klarat sig helt utan operationer, det visar vad rejält med bra mat och träning kan göra vid en stor viktnedgång.

För Lindha äter liksom jag riktigt ordentligt med mat. Vi tillhör båda dem som inte räknar kalorier utan njuter av allt det goda som ingår i LCHF-kosten.

Även hennes hälsa och livskvalitet har förbättrats mycket genom viktnedgången, idag har hon blivit fri från sina blodtrycksbesvär och klarar att åka både skidor och karusell med sina barn.

Lindha kan idag också klara en flygresa helt utan problem.

Det var en jobbig upplevelse under just en sån resa, där hon inte fick plats i flygplanssätet, som gjorde att motivationen att gå ner i vikt slutligen kom med full kraft.

Badvik vid Duse Udde...

Badvik vid Duse Udde…

Efter en lång dag sittande var det skönt att komma tillbaks till campingen och ta en långpromenad i skogen och njuta av det underbara vädret.

Jag och Lena passade på att plocka lite av skogens läckerheter för att förstärka vår bladspenatsallad, det blev späda granskott och harsyra som gav både god, syrlig smak och mycket näring.

Till middagen grillade jag återigen av den fina rostbiff vi köpte med från PriMaten, penslad med olivolja och lätt kryddad bara med salt och chiliflingor, det framhävde verkligen köttets goda smak.

Arrangörerna hade preparerat en stor grill med rejält med kol, så glöden räckte åt oss alla som fick köa och grilla i omgångar.

Det blev långa samtal kring borden om vårt gemensamma intresse, naturligt god mat med få kolhydrater och mycket fett.

Mätta och belåtna somnade vi gott efter en lång dag, Lena tog sig ett kvällsdopp vid klipporna men jag är en badkruka om vattnet inte är ljummet.

Lördagen inleddes återigen med nötfrukost för mig och äggmjölk för Lena innan det var dags att bege oss till dagens föreläsningar.

Kostprofiler på LCHF-camping...

Kostprofiler på LCHF-camping…

Första föreläsare var distriktsläkaren Anders Tengblad, som tidigare skrev den intressanta sidan DiabetesDoc.

Sidan uppdateras inte längre men ligger kvar så man kan ta del om mycket information kring den påverkan högt blodsocker har på kroppen.

Många som får hjärtinfarkt har oupptäckt diabetes typ 2, så det är verkligen viktigt för hälsan att vi försöker hålla vårt blodsocker på en så jämn nivå som möjligt under dagen.

Anders berättade om den dramatiska ökningen av diabetes runt världen.

Han visade också exempel på vad som är bra diabeteskost, blev glad att se en av mina matbilder som illustration.

Klicka på bilden för att komma till Anders Tengblads inlägg om vad som är diabeteskost…

Ann Fernholm föreläser...

Ann Fernholm föreläser…

Ann Fernholm var nästa föreläsare, hon beskrev med hjälp av bildspelet om mopsen Abbe vad som kan hända om vi ger barnen en kost med alldeles för mycket socker via frukostflingor, sockrad yoghurt, mellanmål med bullar, läsk och på det lördagsgodis mest varje dag.

Ingen skulle komma på tanken att ge en sån kost till sitt husdjur men det är så vardagen ser ut för många barn idag, med bland annat magbesvär, koncentrationsproblem och övervikt som följd.

Ann skriver just nu på sista kapitlet till sin nya bok, Smakäventyret. En bok som berättar hur viktigt det är att lära barnen att vänja sig vid mat med olika smaker och konsistenser redan tidigt, istället för att ge dem välling.

Näringsrik mat som ger barnet fetter, vitaminer och mineraler som de så väl behöver för att hjärna och kropp ska utvecklas på bästa sätt och som tidigt vänjer dem vid nya smaker.

Ann Fernholm var förra året den som tog initiativet till Kostfonden, en oberoende fond för att finansiera studier på vad kosten kan göra för vår hälsa.

Länk till Kostfonden.se...

Länk till Kostfonden.se…

Tidigare har de flesta studier finansierats av läkemedels/livsmedelsbolag med följd att de resultat som publiceras ofta blir till fördel för just tillverkarens mediciner eller produkt.

Det mest tydliga exempel vi har på det är de broschyrer med kostråd som delas ut till nyinsjuknade diabetiker inom sjukvården idag, de är tryckta av de läkemedelsföretag som säljer insulin till patienterna…

Jag hoppas att du också vill hjälpa till med att bidra till den nya forskningen, det som är på gång att startas närmast är en studie på kostens effekter på IBS, diffusa men mycket besvärliga magproblem som många dras med idag.

Du kan antingen donera en engångssumma eller göra som jag, bli månadsgivare.

Efter en god lunch och lite prat med många av de andra åhörarna fick vi så ännu mer information om hur vår hälsa kan förbättras genom vad vi stoppar i oss.

Psykiatrikern Mats Humble berättade om alla de hälsoeffekter solen har genom att den ger oss det livsviktiga hormonet D-vitamin genom sina strålar.

Idag varnas vi ju för att sola, men just för att kroppen ska kunna producera D-vitamin i huden så behöver vi vistas i solen åtminstone en halvtimme per dag när den står som högst.

Vi har ju tyvärr inte så många sådana dagar här i Norden, så Mats rekommenderar alla att ta kosttillskott av vitamin D.

Hans arbete inom psykiatrin har visat att brist på D-vitamin kan förvärra tillståndet för de som lider av depression, autism och schizofreni.

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise...

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise…

Sist ut för den här dagen var Fredrik Söderlund, major inom försvaret. Han beskrev på ett målande sätt de hårda fysiska påfrestningar en yrkesmilitär utsätts för, under sex dygn med tung packning och lite mat på långa marscher.

Första dagarna är väldigt slitsamma för både kroppen och tankeförmågan.

Mot slutet av en sån vecka har kroppen ställt om sig till fettdrift och förser hjärnan och musklerna med bränsle via ketoner som bildas vid svält.

Samma effekt som vi som äter en kost med få kolhydrater får erfara, det glukos som hjärnan behöver för att fungera kommer från fett som ombildas till ketoner i levern istället.

För ett antal år sen hade Fredrik trots sitt aktiva arbete börjat få lite viktproblem och andra besvär med hälsan.

En ny kvinna kom under den tiden in i Fredriks liv, nämligen Annika Dahlqvist. Han lyssnade på hennes kostråd och blev på det sättet betydligt friskare och starkare.

Han har idag hjälpt många av sina arbetskamrater som börjat få problem med hälsan till ett friskare liv och har även utbildat sig till kostrådgivare för att få ännu mer kunskaper.

Många känner igen de intressanta inläggen från signaturen ”Majoren” i kommentarsfälten på olika bloggar de senaste åren, nu ingår han även i Team Kostdoktorn och arbetar där som moderator.

Här ovan en bild på mig och Fredrik från Low-Carb Cruise i Karibien i maj, där vi klätt oss fina inför galamiddagen.

Det var verkligen trevligt att delta i det här stora LCHF-evenemanget.

I år var det väldigt många nya deltagare som hittat till en hälsosam livsstil genom en enkel kostomläggning.

Många har liksom jag gått över till en crossover av LCHF och Paleo och märkt att de blir ännu friskare och starkare av mat liknande det våra förfäder ätit sen tidernas begynnelse.

En kost som inte bara består av kött och smör utan med ett tillägg av en hel del grönsaker, ägg, nötter, frön och bär.

En del av oss äter idag också mer av rotfrukter och även lite frukt kan få plats i den dagliga maten.

Det är så intressant att ta del av hur vi alla äter på lite olika sätt, det som passar bäst för just våra kroppar.

Jag är också väldigt glad över alla er som kom fram och berättade vad mina recept betytt när ni hittat till LCHF och Paleo för första gången.

Det är just sådana möten som gör det motiverande och roligt att fortsätta sprida mina matkunskaper och matfilosofi vidare via bloggar, tidningsartiklar och kokböcker

Just nu finns bara Grillmat LCHF kvar att köpa i Sverige, här hittar du alla mina tre kokböcker på engelska.

LCHF-campingen på Duse Udde i Säffle är ett evenemang som jag absolut kommer att återvända till, kanske ses vi där nästa år?

Vänern Lake Resort i Säffle...

Vänern Lake Resort i Säffle…


Kryddsmör från Florida

Kryddsmör med apelsin och rosmarin

Syrligt smör till grillat

Nu är jag hemma i Jämtland igen efter några härliga veckor på resande fot.

Den senaste tidens njutbara temperaturer i Florida, Karibien och Stockholm byttes hastigt mot snöklädda fjälltoppar och bara några plusgrader.

Just suttit och gått igenom de bilder jag tog på resan, så idag får du uppleva lite av värmen genom mitt kameraöga.

Ett litet recept blir det också, jag gjorde ett riktigt fräscht kryddsmör som tillbehör till en grillad, currymarinerad mahi-mahi (guldmakrill) när jag var i Fort Lauderdale.

Jag hade ju sån tur så mitt ressällskap på Low-Carb Cruise bor alldeles i närheten av hamnen där båten utgick, så jag fick några fina dagar hemma hos Åsa och Pierre Holstein.

Pierre och Åsa förberder grillen...

Pierre och Åsa förberder grillen…

Paret har bott 6 år i Fort Lauderdale och jag fick tillfälle att se och uppleva många av deras smultronställen runt staden.

Åsa är medicinjournalist och skriver för Hemmets Journal och Pierre har ett förflutet som violinist i flera av Sveriges symfoniorkestrar.

Nu lägger han ut utbildningsvideos på sin hemsida Fiddlerman.com och lär helt gratis ut hur man hanterar en fiol. Så ta chansen om du alltid längtat efter att lära dig spela.

Florida och Fort Lauderdale är en plats jag absolut kommer att återvända till, jag hade faktiskt inte väntat mig att jag skulle trivas så bra där.

Klimatet är perfekt för oss som har problem med värk vid väderomslag och kyla, det är jämnt och stabilt året runt.

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine…

Apelsin- och rosmarinsmör 4-6 port

250 g smör

 1 ekologisk apelsin

2 msk finhackad, färsk rosmarin

Flingsalt och chili efter smak

Skär smöret i bitar, lägg i en skål och låt det bli rumsvarmt.

Tvätta apelsinen och torka ordentligt. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn.

Blanda smör, apelsinskal och rosmarin väl med en slev eller använd elvisp.

Smaka av med flingsalt och chili till lagom sälta och hetta. Lägg upp i skål och ställ i kylen.

Ta fram en stund innan serveringen så kommer smakerna fram mer.

Floridasmör...

Floridasmör…

Vi njöt av apelsinsmöret till skivor av mahi-mahi, som jag låtit marinera några timmar i en plastpåse med olivolja och en fantastiskt god curry som jag köpte på St Martens.

Kryddor är en perfekt souvenir att ta med hem från resor, de väger nästan inget och räcker förhoppningsvis tills det är dags för nästa resa.

Kryddsmöret passar också riktigt bra till fläskkött, fågel och vegetariska grillrätter.

Salsan på bilden ovan var ett annat av de recept jag hittade på under resan, det kom till när vi varit ute och plockat mango. Det kommer framöver.

Är du intresserad av att ta del av fler recept på grilltillbehör så tycker jag du ska investera i min kokbok Grillmat LCHF.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till specialpriset 129 kr inkl frakt från mitt svenska förlag Pagina.

Grillmat LCHF

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue på Amazon

Har du släkt och vänner utomlands så överraska dem gärna med ett exemplar på engelska.

Low Carb High Fat Barbecue släpptes på Amazon förra veckan, den har både amerikanska och engelska mått så den fungerar fint över hela världen :)

Har du köpt boken och tycker om den så skriv gärna en recension och betygsätt den här inne på Amazon.

Jag delar med mig av några recept ur böckerna och lite annat smått och gott på min nya blogg på engelska, LCHF Made in Sweden. Dela gärna den också med dina vänner i utlandet.

Blommande träd i Florida

Fort Lauderdale Beach

Postcard from Fort Lauderdale

Bike in Fort Lauderdale

Las Olas

Fort Lauderdale


Kryddsmör från Florida

Kryddsmör med apelsin och rosmarin

Syrligt smör till grillat

Nu är jag hemma i Jämtland igen efter några härliga veckor på resande fot.

Den senaste tidens njutbara temperaturer i Florida, Karibien och Stockholm byttes hastigt mot snöklädda fjälltoppar och bara några plusgrader.

Just suttit och gått igenom de bilder jag tog på resan, så idag får du uppleva lite av värmen genom mitt kameraöga.

Ett litet recept blir det också, jag gjorde ett riktigt fräscht kryddsmör som tillbehör till en grillad, currymarinerad mahi-mahi (guldmakrill) när jag var i Fort Lauderdale.

Jag hade ju sån tur så mitt ressällskap på Low-Carb Cruise bor alldeles i närheten av hamnen där båten utgick, så jag fick några fina dagar hemma hos Åsa och Pierre Holstein.

Pierre och Åsa förberder grillen...

Pierre och Åsa förberder grillen…

Paret har bott 6 år i Fort Lauderdale och jag fick tillfälle att se och uppleva många av deras smultronställen runt staden.

Åsa är medicinjournalist och skriver för Hemmets Journal och Pierre har ett förflutet som violinist i flera av Sveriges symfoniorkestrar.

Nu lägger han ut utbildningsvideos på sin hemsida Fiddlerman.com och lär helt gratis ut hur man hanterar en fiol. Så ta chansen om du alltid längtat efter att lära dig spela.

Florida och Fort Lauderdale är en plats jag absolut kommer att återvända till, jag hade faktiskt inte väntat mig att jag skulle trivas så bra där.

Klimatet är perfekt för oss som har problem med värk vid väderomslag och kyla, det är jämnt och stabilt året runt.

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine…

Apelsin- och rosmarinsmör 4-6 port

250 g smör

 1 ekologisk apelsin

2 msk finhackad, färsk rosmarin

Flingsalt och chili efter smak

Skär smöret i bitar, lägg i en skål och låt det bli rumsvarmt.

Tvätta apelsinen och torka ordentligt. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn.

Blanda smör, apelsinskal och rosmarin väl med en slev eller använd elvisp.

Smaka av med flingsalt och chili till lagom sälta och hetta. Lägg upp i skål och ställ i kylen.

Ta fram en stund innan serveringen så kommer smakerna fram mer.

Floridasmör...

Floridasmör…

Vi njöt av apelsinsmöret till skivor av mahi-mahi, som jag låtit marinera några timmar i en plastpåse med olivolja och en fantastiskt god curry som jag köpte på St Martens.

Kryddor är en perfekt souvenir att ta med hem från resor, de väger nästan inget och räcker förhoppningsvis tills det är dags för nästa resa.

Kryddsmöret passar också riktigt bra till fläskkött, fågel och vegetariska grillrätter.

Salsan på bilden ovan var ett annat av de recept jag hittade på under resan, det kom till när vi varit ute och plockat mango. Det kommer framöver.

Är du intresserad av att ta del av fler recept på grilltillbehör så tycker jag du ska investera i min kokbok Grillmat LCHF.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till specialpriset 129 kr inkl frakt från mitt svenska förlag Pagina.

Grillmat LCHF

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue på Amazon

Har du släkt och vänner utomlands så överraska dem gärna med ett exemplar på engelska.

Low Carb High Fat Barbecue släpptes på Amazon förra veckan, den har både amerikanska och engelska mått så den fungerar fint över hela världen :)

Har du köpt boken och tycker om den så skriv gärna en recension och betygsätt den här inne på Amazon.

Jag delar med mig av några recept ur böckerna och lite annat smått och gott på min nya blogg på engelska, LCHF Made in Sweden. Dela gärna den också med dina vänner i utlandet.

Blommande träd i Florida

Fort Lauderdale Beach

Postcard from Fort Lauderdale

Bike in Fort Lauderdale

Las Olas

Fort Lauderdale


Kryddsmör från Florida

Kryddsmör med apelsin och rosmarin

Syrligt smör till grillat

Nu är jag hemma i Jämtland igen efter några härliga veckor på resande fot.

Den senaste tidens njutbara temperaturer i Florida, Karibien och Stockholm byttes hastigt mot snöklädda fjälltoppar och bara några plusgrader.

Just suttit och gått igenom de bilder jag tog på resan, så idag får du uppleva lite av värmen genom mitt kameraöga.

Ett litet recept blir det också, jag gjorde ett riktigt fräscht kryddsmör som tillbehör till en grillad, currymarinerad mahi-mahi (guldmakrill) när jag var i Fort Lauderdale.

Jag hade ju sån tur så mitt ressällskap på Low-Carb Cruise bor alldeles i närheten av hamnen där båten utgick, så jag fick några fina dagar hemma hos Åsa och Pierre Holstein.

Pierre och Åsa förberder grillen...

Pierre och Åsa förberder grillen…

Paret har bott 6 år i Fort Lauderdale och jag fick tillfälle att se och uppleva många av deras smultronställen runt staden.

Åsa är medicinjournalist och skriver för Hemmets Journal och Pierre har ett förflutet som violinist i flera av Sveriges symfoniorkestrar.

Nu lägger han ut utbildningsvideos på sin hemsida Fiddlerman.com och lär helt gratis ut hur man hanterar en fiol. Så ta chansen om du alltid längtat efter att lära dig spela.

Florida och Fort Lauderdale är en plats jag absolut kommer att återvända till, jag hade faktiskt inte väntat mig att jag skulle trivas så bra där.

Klimatet är perfekt för oss som har problem med värk vid väderomslag och kyla, det är jämnt och stabilt året runt.

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine…

Apelsin- och rosmarinsmör 4-6 port

250 g smör

 1 ekologisk apelsin

2 msk finhackad, färsk rosmarin

Flingsalt och chili efter smak

Skär smöret i bitar, lägg i en skål och låt det bli rumsvarmt.

Tvätta apelsinen och torka ordentligt. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn.

Blanda smör, apelsinskal och rosmarin väl med en slev eller använd elvisp.

Smaka av med flingsalt och chili till lagom sälta och hetta. Lägg upp i skål och ställ i kylen.

Ta fram en stund innan serveringen så kommer smakerna fram mer.

Floridasmör...

Floridasmör…

Vi njöt av apelsinsmöret till skivor av mahi-mahi, som jag låtit marinera några timmar i en plastpåse med olivolja och en fantastiskt god curry som jag köpte på St Martens.

Kryddor är en perfekt souvenir att ta med hem från resor, de väger nästan inget och räcker förhoppningsvis tills det är dags för nästa resa.

Kryddsmöret passar också riktigt bra till fläskkött, fågel och vegetariska grillrätter.

Salsan på bilden ovan var ett annat av de recept jag hittade på under resan, det kom till när vi varit ute och plockat mango. Det kommer framöver.

Är du intresserad av att ta del av fler recept på grilltillbehör så tycker jag du ska investera i min kokbok Grillmat LCHF.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till specialpriset 129 kr inkl frakt från mitt svenska förlag Pagina.

Grillmat LCHF

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue på Amazon

Har du släkt och vänner utomlands så överraska dem gärna med ett exemplar på engelska.

Low Carb High Fat Barbecue släpptes på Amazon förra veckan, den har både amerikanska och engelska mått så den fungerar fint över hela världen :)

Har du köpt boken och tycker om den så skriv gärna en recension och betygsätt den här inne på Amazon.

Jag delar med mig av några recept ur böckerna och lite annat smått och gott på min nya blogg på engelska, LCHF Made in Sweden. Dela gärna den också med dina vänner i utlandet.

Blommande träd i Florida

Fort Lauderdale Beach

Postcard from Fort Lauderdale

Bike in Fort Lauderdale

Las Olas

Fort Lauderdale


Specialpris på Grillmat LCHF hos Matkärlek
Apelsinmarinerade grillspett Foto Mikael Eriksson

Apelsinmarinerade grillspett
Foto Mikael Eriksson

Erbjudande från Matkärlek på min grillbok

Just korrekturläst en artikel till nästa nummer av Tidningen Matkärlek.

Där får du ta del av några av mina recept från Grillmat LCHF.

Grillmat

Specialpris på Grillmat LCHF…

Om du prenumererar på tidningen innan den 11 juni så hinner nästa nummer komma hem i brevlådan.

Uppger du rabattkoden Birgitta3 så får du prova 3 nr för 129 kr.

Just nu kan du också köpa min grillbok för specialpriset 129 kr inkl frakt direkt från tidningens hemsida. Läs mer om hur du beställer den här på Matkärlek.

Grillmat LCHF

Jag önskar dig en lång, varm och härlig grillsommar med naturligt god mat att njuta av.

PS. Vill du ha min grillbok på engelska så finns den här för 17,88 dollar på Amazon, Low Carb High Fat Barbecue.

Den släpps 23 juni men kan förbokas nu, kanske en bra present till släkt och vänner utomlands till semestern :)

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Matkärlek


Specialpris på Grillmat LCHF hos Matkärlek
Apelsinmarinerade grillspett Foto Mikael Eriksson

Apelsinmarinerade grillspett
Foto Mikael Eriksson

Erbjudande från Matkärlek på min grillbok

Just korrekturläst en artikel till nästa nummer av Tidningen Matkärlek som kommer den 30 juni.

Där får du ta del av några av mina recept från Grillmat LCHF.

Grillmat

Specialpris på Grillmat LCHF…

Om du prenumererar på tidningen innan den 11 juni så hinner nästa nummer komma hem i brevlådan.

Uppger du rabattkoden Birgitta3 så får du prova 3 nr för 129 kr.

Just nu kan du också köpa min grillbok för specialpriset 129 kr inkl frakt direkt från tidningens hemsida. Läs mer om hur du beställer den här på Matkärlek.

Grillmat LCHF

Jag önskar dig en lång, varm och härlig grillsommar med naturligt god mat att njuta av.

PS. Vill du ha min grillbok på engelska så finns den här för 17,88 dollar på Amazon, Low Carb High Fat Barbecue.

Den släpps 23 juni men kan förbokas nu, kanske en bra present till släkt och vänner utomlands till semestern :)

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Matkärlek