Lucka 15 – Vörtbröd

Glutenfritt vörtbröd

Julens godaste bröd

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om vörtbröd, så förra julen tog jag fram ett glutenfritt bröd som blev ännu bättre än originalet :)

Hade tänkt köpa färdig vörtkrydda, men upptäckte att den innehåller gluten, så det blev att experimentera fram en egen blandning.

Här kommer mitt recept på ett vörtbröd för alla som njuter av en glutenfri livsstil, som Paleo.

Det passar förstås bra för oss som äter LCHF också, frukten i brödet ger inte många kolhydrater per skiva.

Jag kommer att baka det här även till denna jul, som vi som vanligt firar i Turkiet.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.

Testa gärna min varma choklad à la Paleo som var med i Upsala Nya Tidning nu i helgen.

Har tyvärr ingen länk till artikeln på nätet, men du kanske kan läsa den på bilden.

Tack till Kristina Jansson som skickade mig artikeln, den kom samma dag som vi reste.

Artikel i UNT

Tomten och Paleochoklad


Grillad lax med grön aioli LCHF/Paleo/Keto, kokbokstips och nytt jobb

Lax med limeaioli

Paleorecept à la LCHF/Keto

Vi blir fler och fler nu som ätit LCHF under rätt många år. Jag började själv min lågkolhydratbana under våren 2009, efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist.

Annika hade blivit symptomfri från sin fibromyalgi och jag blev väldigt inspirerad av hennes föreläsning.

Jag hade då redan nosat på Low Carb under några år, först via GI och sen vidare till Atkins, men hade inte fastnat riktigt för nån av dem.

Dagen efter föreläsningen med Annika la jag om min kost och tog bort det mesta av de kolhydratstinna måltider jag ätit tidigare, bestående av stor mängd pasta och mackor.

Jag har aldrig haft något problem med sockerberoende men älskade pastarätter och smörgåsar, bullar och kakor.

Nu fick jag lära mig ett helt nytt sätt att baka glutenfritt, det är verkligen en spännande utmaning att hitta på nya recept som passar för oss som äter LCHF.

Glutenfria mandelmusslor LCHF

Glutenfria mandelmusslor LCHF

När jag på hösten 2009 tog bort gluten helt ur min kost så mådde jag ännu bättre än under den första tiden med LCHF, då jag ätit lite surdegsbröd, Finn Crisp och även tagit nån vanlig tårtbit på kalas.

Magbesvären och migränen som jag dragits med sen 13-årsåldern försvann nu spårlöst och jag blev klarare i tanken.

Du kan läsa mer om mina hälsoförbättringar på en glutenfri LCHF-kost här.

Det här blev alltså en kostmodell som jag verkligen fastnade för, den kommer helt säkert att hålla livet ut.

Men jag har som många andra utvecklat min LCHF-kost under resans gång. För några år sen upptäckte jag att magen krånglade lite igen…

Birgitta Höglund i Alanya

Så nu var det dags att se över mitt intag av mjölkprodukter, eftersom vi även har laktosintolerans i  släkten. En kusin som är både gluten- och laktosintolerant efterlyste mjölkfria LCHF-recept.

Det blev början på min karriär som Paleo-skribent, samlade under 1 år ihop ca 200 mjölkfria recept på en egen blogg, Birgitta Höglunds Paleo.

Jag ville när jag skrev min andra kokbok Grillmat LCHF att den skulle ha med även Paleo i titeln eftersom den innehåller många mjölkfria recept.

Men det gick inte förlaget med på, de trodde Paleo bara var en modefluga.

När jag så ett halvår senare skrev boken Långkok (tyvärr slutsåld hos förlaget), då hade det blivit mer trendigt så den fick med både LCHF och Paleo i titeln.

Nu på de senaste två åren har det kommit många bra Paleoböcker, vilket jag tycker är riktigt roligt. De jag tycker bäst om är skrivna av Åsa Söderberg som har bloggen Fyscoachen.

Hälsokoden av Åsa Söderberg

Annars är min absoluta favoritblogg i Paleosammanhang Under vårt tak, där Jenny och Magnus Andersson frikostigt delar med sig av mängder med läckra recept, tips och råd hur man lever ett naturligare liv.

Lågkolhydratkost är så individuell så det är bra att det nu finns möjlighet att testa sig fram till den nivå man mår bäst av.

I morgon ska jag på Swedish Paleo’s första medlemsträff, det ska bli riktigt intressant att lyssna på en föreläsning om anti-inflammatorisk mat av klubbens medarbetare Karl Hultén.

Samtidigt får jag chansen att träffa många med samma brinnande intresse för naturligt god mat.

Vill du lära dig mer så gå gärna med i Swedish Paleo Club du med, så kanske vi ses på nån av träffarna framöver.

Karl och Cecilia Nisbet Nilsson, som startade Swedish Paleo för ett par år sen, har just kommit ut med en E-bok, Kom igång med Paleo. Den kan du köpa via länken för bara 65 kr.

Några som precis som jag gått över mer till en blandning av LCHF och Paleo är Jimmy Moore och Maria Emmerich.

Jimmy är ju välbekant för många svenskar sedan flera år genom sin blogg Livin’-La-Vida-Low-Carb och även Low-Carb Cruise i Karibien, som jag var med på i våras.

Maria är en ny bekantskap för mig, men hon är en mycket känd kokboksförfattare och bloggare i USA. Här hittar du hennes intressanta blogg Maria Mind Body Health.

008

Deras nya kokbok har just släppts på engelska, The Ketogenic Cookbook. Keto är än så länge ett mer vanligt namn på LCHF i USA, men precis som på mina engelska kokböcker är Low Carb High Fat med i titeln.

Jag fick hem boken häromveckan och det är en av de vackraste kokböcker jag sett och jag har läst rätt många böcker i den genren genom åren.

Den är precis som jag vill att en kokbok ska vara, inte så tillkrånglade recept med massor av ingredienser, utan lättförståeliga med desto fler bilder till.

Boken innehåller mängder av läckra recept på maträtter jag gärna provar på framöver, bland annat de här baconlindade lökringarna.

Paleo onion rings from The Ketogenic Diet

Bakrecepten ser väldigt fina ut på bilderna men innehåller en hel del stevia, erytritol och olika typer av liknande artificiell smaksättning. Den typen av bakning är ju populärt i LCHF-kretsar, särskilt i USA.

Mått och grader är bara amerikanska, men det går förstås lätt att omvandla med hjälp av Google. Vi får hoppas att den snart ges ut även på svenska.

I torsdags fick jag så äntligen hem mina egna kokböcker från Skyhorse Publishing i New York.

Du kan ju förstå att det var en fantastisk känsla att se mina recept på engelska, jag är så himla stolt och glad :)

Gun Penhoat har gjort ett fantastiskt jobb med översättningen, hon har själv ätit Low-Carb i många år och är mycket kunnig.

Eftersom en del av våra svenska råvaror kan vara svåra att få tag på i USA, så har hon gjort ett riktigt detektivarbete för att hitta likvärdiga produkter.

Birgitta Höglunds Cookbooks in English

Jag kommer under hösten att vara fullt upptagen med att jobba som receptkonsult åt ett nytt hälsocafé som ska öppna i Östersund. Ecocaféet ligger på bästa läge nära Stortorget, nämligen på Storgatan 26.

Ett café med hälsobutik som serverar glutenfria och sockerfria bakverk och lättare rätter, baserade så mycket som möjligt på ekologiska och lokalproducerade råvaror.

Det kommer även att bli en hel del föreläsningar inom ämnet och i källaren finns flera behandlingsrum för alla som vill må bättre av massage och andra kroppsbehandlingar.

Det blir ett café för alla som äter LCHF/Paleo/Rawfood/Vegetariskt/Veganskt och förstås för alla som bara uppskattar det naturligt goda utan att ha nån benämning på sin kost.

Birgitta Höglund och Lindha Vikström

Nu är det officiellt att en av de anställda på Ecocaféet blir Lindha Vikström, mer känd i LCHF-sammanhang som Halva Lindha.

Så roligt att hon hade möjlighet att börja på caféet, hon inspirerar många med sin fantastiska vikt/hälsoresa.

Lindha ville redan för ett år sen att vi skulle starta ett LCHF-café tillsammans i Östersund.

Nu har hennes dröm gått i uppfyllelse och jag kan vara med på ett hörn på mitt sätt som konsult, så roligt att vi nu får jobba tillsammans och sprida matglädje

Jag är väldigt glad att ägaren Börje Karlsson kontaktade mig och erbjöd mig att vara med ända från starten krig det nya caféet.

Förstås en mycket spännande utmaning för mig, det var ju sånt här jag höll på med i mitt yrkesliv som köksmästare.

På senare år har jag också haft en liknande konsultfunktion på Lars Fahléns LCHF/Paleo-restaurang PriMaten i Uppsala, ett väldigt roligt och stimulerande jobb.

När man som jag inte längre kan jobba fysiskt med kroppen, då känns det härligt att knoppen får sitt istället.

Premiär för Ecocaféet är det 5 oktober så det blir en hel del att göra fram till dess för att få alla pusselbitar att falla på plats.

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Caféet kommer att erbjuda alla Östersundsbor och besökare från annan ort riktigt gott kaffe, njutbart fikabröd, härliga röror, påläggsfyllda mackor à la smörrebröd, smakrika smoothies, matiga sallader, ja allt som man kan tänkas vilja njuta av på ett café.

Allt glutenfritt, en hel del mjölkfritt, inget raffinerat socker, men naturligtvis är allt späckat med härliga och naturliga smaker.

Till de strikta LCHF-bakverken kommer vi att använda xylitol, björksocker, det sötningsmedel vi tycker har minst bismak.

På bilden nedan ser du ett av mina populäraste bröd, valnötsbröd, som förstås kommer att serveras på caféet.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo...

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo…

Nu inleder jag en period när jag börjar flytta över recepten från min Paleoblogg hit in, så att så många som möjligt får ta del av dem.

Jag kommer inte att ha så mycket datortid till övers för bloggandet, så det blir mest bara recept och inte så mycket småprat i inläggen.

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i kommentarerna, då jag även kommer att dra ner på närvaron inne på Facebook.

Jag får så många personliga meddelanden där, men nu hoppas jag ni ställer frågorna här istället, då får många fler chansen att läsa mina svar.

Grillad lax

Chilimarinerad lax 2 port

2 bitar laxrygg à 200 g

2 msk olivolja

1 tsk chiliflingor

Saft av ½ citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken. Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Grillad lax med grön aioli LCHF/Paleo/Keto, kokbokstips och nytt jobb

Lax med limeaioli

Paleorecept à la LCHF/Keto

Vi blir fler och fler nu som ätit LCHF under rätt många år. Jag började själv min lågkolhydratbana under våren 2009, efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist.

Annika hade blivit symptomfri från sin fibromyalgi och jag blev väldigt inspirerad av hennes föreläsning.

Jag hade då redan nosat på Low Carb under några år, först via GI och sen vidare till Atkins, men hade inte fastnat riktigt för nån av dem.

Dagen efter föreläsningen med Annika la jag om min kost och tog bort det mesta av de kolhydratstinna måltider jag ätit tidigare, bestående av stor mängd pasta och mackor.

Jag har aldrig haft något problem med sockerberoende men älskade pastarätter och smörgåsar, bullar och kakor.

Nu fick jag lära mig ett helt nytt sätt att baka glutenfritt, det är verkligen en spännande utmaning att hitta på nya recept som passar för oss som äter LCHF.

Glutenfria mandelmusslor LCHF

Glutenfria mandelmusslor LCHF

När jag på hösten 2009 tog bort gluten helt ur min kost så mådde jag ännu bättre än under den första tiden med LCHF, då jag ätit lite surdegsbröd, Finn Crisp och även tagit nån vanlig tårtbit på kalas.

Magbesvären och migränen som jag dragits med sen 13-årsåldern försvann nu spårlöst och jag blev klarare i tanken.

Du kan läsa mer om mina hälsoförbättringar på en glutenfri LCHF-kost här.

Det här blev alltså en kostmodell som jag verkligen fastnade för, den kommer helt säkert att hålla livet ut.

Men jag har som många andra utvecklat min LCHF-kost under resans gång. För några år sen upptäckte jag att magen krånglade lite igen…

Birgitta Höglund i Alanya

Så nu var det dags att se över mitt intag av mjölkprodukter, eftersom vi även har laktosintolerans i  släkten. En kusin som är både gluten- och laktosintolerant efterlyste mjölkfria LCHF-recept.

Det blev början på min karriär som Paleo-skribent, samlade under 1 år ihop ca 200 mjölkfria recept på en egen blogg, Birgitta Höglunds Paleo.

Jag ville när jag skrev min andra kokbok Grillmat LCHF att den skulle ha med även Paleo i titeln eftersom den innehåller många mjölkfria recept.

Men det gick inte förlaget med på, de trodde Paleo bara var en modefluga.

När jag så ett halvår senare skrev boken Långkok (tyvärr slutsåld hos förlaget), då hade det blivit mer trendigt så den fick med både LCHF och Paleo i titeln.

Nu på de senaste två åren har det kommit många bra Paleoböcker, vilket jag tycker är riktigt roligt. De jag tycker bäst om är skrivna av Åsa Söderberg som har bloggen Fyscoachen.

Hälsokoden av Åsa Söderberg

Annars är min absoluta favoritblogg i Paleosammanhang Under vårt tak, där Jenny och Magnus Andersson frikostigt delar med sig av mängder med läckra recept, tips och råd hur man lever ett naturligare liv.

Lågkolhydratkost är så individuell så det är bra att det nu finns möjlighet att testa sig fram till den nivå man mår bäst av.

I morgon ska jag på Swedish Paleo’s första medlemsträff, det ska bli riktigt intressant att lyssna på en föreläsning om anti-inflammatorisk mat av klubbens medarbetare Karl Hultén.

Samtidigt får jag chansen att träffa många med samma brinnande intresse för naturligt god mat.

Vill du lära dig mer så gå gärna med i Swedish Paleo Club du med, så kanske vi ses på nån av träffarna framöver.

Karl och Cecilia Nisbet Nilsson, som startade Swedish Paleo för ett par år sen, har just kommit ut med en E-bok, Kom igång med Paleo. Den kan du köpa via länken för bara 65 kr.

Några som precis som jag gått över mer till en blandning av LCHF och Paleo är Jimmy Moore och Maria Emmerich.

Jimmy är ju välbekant för många svenskar sedan flera år genom sin blogg Livin’-La-Vida-Low-Carb och även Low-Carb Cruise i Karibien, som jag var med på i våras.

Maria är en ny bekantskap för mig, men hon är en mycket känd kokboksförfattare och bloggare i USA. Här hittar du hennes intressanta blogg Maria Mind Body Health.

008

Deras nya kokbok har just släppts på engelska, The Ketogenic Cookbook. Keto är än så länge ett mer vanligt namn på LCHF i USA, men precis som på mina engelska kokböcker är Low Carb High Fat med i titeln.

Jag fick hem boken häromveckan och det är en av de vackraste kokböcker jag sett och jag har läst rätt många böcker i den genren genom åren.

Den är precis som jag vill att en kokbok ska vara, inte så tillkrånglade recept med massor av ingredienser, utan lättförståeliga med desto fler bilder till.

Boken innehåller mängder av läckra recept på maträtter jag gärna provar på framöver, bland annat de här baconlindade lökringarna.

Paleo onion rings from The Ketogenic Diet

Bakrecepten ser väldigt fina ut på bilderna men innehåller en hel del stevia, erytritol och olika typer av liknande artificiell smaksättning. Den typen av bakning är ju populärt i LCHF-kretsar, särskilt i USA.

Mått och grader är bara amerikanska, men det går förstås lätt att omvandla med hjälp av Google. Vi får hoppas att den snart ges ut även på svenska.

I torsdags fick jag så äntligen hem mina egna kokböcker från Skyhorse Publishing i New York.

Du kan ju förstå att det var en fantastisk känsla att se mina recept på engelska, jag är så himla stolt och glad :)

Gun Penhoat har gjort ett fantastiskt jobb med översättningen, hon har själv ätit Low-Carb i många år och är mycket kunnig.

Eftersom en del av våra svenska råvaror kan vara svåra att få tag på i USA, så har hon gjort ett riktigt detektivarbete för att hitta likvärdiga produkter.

Birgitta Höglunds Cookbooks in English

Jag kommer under hösten att vara fullt upptagen med att jobba som receptkonsult åt ett nytt hälsocafé som ska öppna i Östersund. Ecocaféet ligger på bästa läge nära Stortorget, nämligen på Storgatan 26.

Ett café med hälsobutik som serverar glutenfria och sockerfria bakverk och lättare rätter, baserade så mycket som möjligt på ekologiska och lokalproducerade råvaror.

Det kommer även att bli en hel del föreläsningar inom ämnet och i källaren finns flera behandlingsrum för alla som vill må bättre av massage och andra kroppsbehandlingar.

Det blir ett café för alla som äter LCHF/Paleo/Rawfood/Vegetariskt/Veganskt och förstås för alla som bara uppskattar det naturligt goda utan att ha nån benämning på sin kost.

Birgitta Höglund och Lindha Vikström

Nu är det officiellt att en av de anställda på Ecocaféet blir Lindha Vikström, mer känd i LCHF-sammanhang som Halva Lindha.

Så roligt att hon hade möjlighet att börja på caféet, hon inspirerar många med sin fantastiska vikt/hälsoresa.

Lindha ville redan för ett år sen att vi skulle starta ett LCHF-café tillsammans i Östersund.

Nu har hennes dröm gått i uppfyllelse och jag kan vara med på ett hörn på mitt sätt som konsult, så roligt att vi nu får jobba tillsammans och sprida matglädje

Jag är väldigt glad att ägaren Börje Karlsson kontaktade mig och erbjöd mig att vara med ända från starten krig det nya caféet.

Förstås en mycket spännande utmaning för mig, det var ju sånt här jag höll på med i mitt yrkesliv som köksmästare.

På senare år har jag också haft en liknande konsultfunktion på Lars Fahléns LCHF/Paleo-restaurang PriMaten i Uppsala, ett väldigt roligt och stimulerande jobb.

När man som jag inte längre kan jobba fysiskt med kroppen, då känns det härligt att knoppen får sitt istället.

Premiär för Ecocaféet är det 5 oktober så det blir en hel del att göra fram till dess för att få alla pusselbitar att falla på plats.

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Caféet kommer att erbjuda alla Östersundsbor och besökare från annan ort riktigt gott kaffe, njutbart fikabröd, härliga röror, påläggsfyllda mackor à la smörrebröd, smakrika smoothies, matiga sallader, ja allt som man kan tänkas vilja njuta av på ett café.

Allt glutenfritt, en hel del mjölkfritt, inget raffinerat socker, men naturligtvis är allt späckat med härliga och naturliga smaker.

Till de strikta LCHF-bakverken kommer vi att använda xylitol, björksocker, det sötningsmedel vi tycker har minst bismak.

På bilden nedan ser du ett av mina populäraste bröd, valnötsbröd, som förstås kommer att serveras på caféet.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo...

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo…

Nu inleder jag en period när jag börjar flytta över recepten från min Paleoblogg hit in, så att så många som möjligt får ta del av dem.

Jag kommer inte att ha så mycket datortid till övers för bloggandet, så det blir mest bara recept och inte så mycket småprat i inläggen.

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i kommentarerna, då jag även kommer att dra ner på närvaron inne på Facebook.

Jag får så många personliga meddelanden där, men nu hoppas jag ni ställer frågorna här istället, då får många fler chansen att läsa mina svar.

Grillad lax

Chilimarinerad lax 2 port

2 bitar laxrygg à 200 g

2 msk olivolja

1 tsk chiliflingor

Saft av ½ citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken. Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj (glutenfritt) – en smarrig glutenfri äppelpaj som alla som inte tål gluten kan njuta av och frossa i. Äppelpaj receptet är supergott och det är väldigt enkelt att göra äppelpajen. Receptet på den glutenfria äppelpajen här nedan räcker för ungefär 6 personer. Ingredienser (6 portioner) Tidsåtgång: ca 50 minuter Pajdeg – 3 dl […]

Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj – ett enkelt recept på hur du bakar en glutenfri äppelpaj (glutenfritt) med mandelmassa. (10-12 portioner) Ingredienser 3 dl MixWell ljust basmjöl 125 gram margarin 1 kryddmått bakpulver 1 msk socker 2 msk vatten Pajfyllning 50 gram margarin 1/2 dl socker 2 ägg 100 gram riven mandelmassa 3-4 äpplen kanel efter behag Gör […]

Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj – ett enkelt recept på hur du bakar en glutenfri äppelpaj (glutenfritt) med mandelmassa. (10-12 portioner) Ingredienser 3 dl MixWell ljust basmjöl 125 gram margarin 1 kryddmått bakpulver 1 msk socker 2 msk vatten Pajfyllning 50 gram margarin 1/2 dl socker 2 ägg 100 gram riven mandelmassa 3-4 äpplen kanel efter behag Gör […]

Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Artikel i Hemmets Journal om mitt nya, friskare liv med glutenfri LCHF

Om min hälsoresa i Hemmets Journal

Hälsoartikel

Idag får du som inte köpt senaste numret av Hemmets Journal chansen att läsa en artikel om min hälsoresa.

Artikeln blev väldigt bra, tycker jag. Den här gången blev det intervju via mail, artikeln är skriven av journalisten Åsa Holstein som bor i Florida.

Vi hade en hel del korrespondens när jag var nere i Turkiet i december, det var riktigt trevligt att få småprata via mailen.

Så det är en riktigt berest artikel, hoppas den kan hjälpa många till ett friskare och piggare liv.

Forskaren och författaren Sanna Ehdin Anandala, som skrivit boken Den självläkande människan, är med i artikeln och berättar om gluten, kosten och dess påverkan på hälsan.

Hennes bok har sålts i 400 000 exemplar världen över och säkert förändrat många människors liv till det bättre.

Den boken var faktiskt den första jag läste när jag kom i kontakt med hur maten kan påverka vår hälsa.

Köpte den för 15 år sedan strax efter att jag skadade ryggen. Den ingav hopp att även jag kunde komma tillbaka till ett friskare liv.

Här finns artikeln i dess helhet på Hemmets Journal och här kan du som vill lära dig mer om kosten och hälsan beställa boken Nya självläkande människan som just kommit ut.

Självläkande människan


Glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj (glutenfritt) – en smarrig glutenfri äppelpaj som alla som inte tål gluten kan njuta av och frossa i. Äppelpaj receptet är supergott och det är väldigt enkelt att göra äppelpajen. Receptet på den glutenfria äppelpajen här nedan räcker för ungefär 6 personer. Ingredienser (6 portioner) Tidsåtgång: ca 50 minuter Pajdeg – 3 dl […]

Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Glutenfritt vörtbröd på hasselnötsmjöl

Glutenfritt vörtbröd

Julbrödet nr 1

Vörtbröd har alltid varit mitt favoritbröd till jul, det mustiga brödet innehåller julens alla härliga dofter och smaker.

Men sen jag förstod att jag inte tål gluten och uteslöt det ur min kost för 5 år sen har jag inte kunnat njuta av vare sig dopp i gryta eller skinkmacka med senap och rödbetssallad.

De vörtkryddor man köper färdigt på påse i mataffärerna innehåller både rågmjöl och gluten från malt.

Recepten innehåller ofta också porter eller julmust för att ge en mörk färg och mustig smak.

Nu till jul kom jag på hur jag kunde smaksätta brödet istället, för att det ska passa oss som äter en glutenfri LCHF- och Paleo-kost.

Jag använde mitt populära valnötsbröd som utgångsrecept, men det blev rätt mycket ändringar för att få till ett mörkt bröd med mycket smak.

Istället för den vanliga degvätskan med både gluten och sirap, så gjorde jag ett hopkok på osvavlade aprikoser, plommon och balsamvinäger.

Jag tycker det blev riktigt gott, hoppas du tycker detsamma. Här hittar du annars ett nötfritt vörtbröd hos fina matbloggen Matgiken.

Nu kokar rödbetorna på spisen till rödbetssallad och sen ska jag gå iväg till Pork & Deli och köpa lite skinka :)

Önskar dig en riktigt glad 4e Advent, hoppas det kommit lite snö som lyser upp vintermörkret.

min blogg på Kostrådgivarna hittar du idag en 3-rätters festmeny inför juldagarna och nyårsfirandet.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.

Du kan också använda det till dopp i grytan på skinkspad från julskink-koket.

Med inlagd sill och ankägg från Fredagsmarknaden blev det en riktigt god lunch i solen på balkongen när brödet svalnat igår.

 Tomten lucka 22

Tomten och vörtbröd med sill

Tomten och jag är båda mycket förtjusta i gammaldags julmat. Hans semester är slut om tre dagar, så nu gäller det att ladda med näringsrik mat. Ingen pastaladdning här inte…


Pumpasoppa och pannkakor LCHF/Paleo
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Solgul höstsoppa

Pumpan är inte bara fantastiskt vacker i färgen, den innehåller dessutom många nyttiga ämnen. Så det är en grönsak vi kan lägga till vår mat lite då och då.

Alfakaroten som finns rikligt i pumpa är väldigt bra för hälsan och kan förlänga livet. Och vem vill inte leva så länge som möjligt, särskilt om man kan hålla sig frisk genom att äta bra mat?

Jag köper ofta pumpa i Turkiet och ugnsbakar i bitar, med smör och örter på, men det här receptet har jag gjort helt mjölkfritt.

Det blir en riktig hälsosoppa på kokosgrädde med smak av ingefära, vitlök och gurkmeja. De innehåller alla tre anti-inflammatoriska ämnen.

Jag använde butternutpumpa i min soppa, men det fungerar fint även med andra sorter.

Den här rätten och många fler som passar nu när höstkylan börjar krypa närmare hittar du i min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Fram till den 5 oktober kostar den bara 119 kr inkl frakt och moms här hos mitt förlag Pagina. Du kan också vinna den i min bloggtävling som också pågår till samma datum.

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Pumpa

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 förp kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

1 msk gurkmeja

1 dl kokosolja

1 dl kycklingfond

1 ekologisk kycklingbuljongtärning + 1 dl vatten

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet. Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili. Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint. Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg. Tillsätt gurkmejan och låt fräsa en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfond eller buljongtärning och vatten. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare. Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över. Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över. Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Pannkakan till soppan kommer från LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

På bilden serverad med vispad grädde, men det går lika bra med vispad kokosgrädde om du äter Paleo eller mejerifri LCHF.

Vill du ha recept på en med matig fläskpannkaka från samma bok, titta då in här på Halva Lindha.se.

Lindha lagar den här veckan rätter från boken, här hittar du hela veckomatsedeln.

Pannkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Pannkakor Foto Mikael Eriksson

Glutenfria pannkakor 10-12 st

4 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk fiberhusk

ca 1 krm salt

Smör/kokosolja till gräddning

Vispa äggen väl med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten svälla i 10 minuter.

Vispa om väl och stek ½ dl per pannkaka i rikligt med smör/olja i en liten stekpanna. Stek ett par minuter på var sida så de blir gyllenbruna och frasiga.

Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och håll varma på 125º tills de är dags att servera.

LCHF för seniorer av Annika Dahlqvist och Birgitta Höglund, Optimal Förlag