Helstekt fläskfilé med örtagårdssås

helstekt_fläskfile_örtagårdssås
Vår middag igårkväll på alla hjärtans dag blev ren och skär önskemiddag för jag hade verkligen ingen susning själv, lite trött i skallen och hade funderat länge o väl på vad jag skulle göra?! Joline föreslog potatisgratäng och det är bara vid festligare tillfällen som just potatisgratäng lagas här hemma, väldigt sällan till vardags om det inte är sommar och högsäsong på grillen. Men gott är det så jag följde hennes råd, en festlig fredagsmiddag alla hjärtans dag till ära.

Till gratäng är det gott med en fin bit kött tycker jag, och eftersom majoriteten här hemma föredrar griskött framför nötkött (som jag älskar) så gjorde jag det enkelt för mig så det fick det bli helstekt fläskfilé och en god sås till.

Jag var lite inne på att göra en annorlunda sås den här gången, för sås är ju nånting som jag bara älskar att laga och experimentera med. Det är liksom huvudnumret i hela middagen. Franska smak med örter och grädde, en skvätt vitt vin och kalvfond och JAAA – hujedamej vilken vilken sås det blev!! :-P Vansinnigt god och skulle lätt kunnat ätas med sked utan tillbehör. ;-) Men för att ni ska få en helhet på middagen så får ni recept på alltihop! ♥

4 port
Helstekt fläskfilé : 
2 fläskfiléer
Smör till stekning
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfiléerna och bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och slå lite vatten i botten på pannan och lägg på lock. Låt stå så ca 15 min tills fläskfiléerna är genomstekta. Såhär brukar jag göra om jag har annat i ugnen och inte kan eftersteka dom där, blir kanongott och saftigt och vattnet gör att de inte bränner fast. Har du tillgång till ugn så efterstek dom inpackade i bakplåtspapper tills innertemp visar 70 grader. Ta ut och låt vila innan servering. Vid servering; ta upp på skärbräda och skär i bitar.

4-6 port
Örtagårdssås : 
2 msk smör
1½ msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vitt vin
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört
Svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädden och vispa till en slät sås. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 30-40 min. Smaka av.

helstekt_fläskfile_innertempteratur
Fläskfiléerna är delade i tre av varje filé, därefter kryddade med örter, salt och peppar och brynta i stekpanna och därefter klara att efterstekas i ugn tills innertemp visar 70 grader.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6-8 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

örtagårdssås_recept
Örtagårdssåsen får puttra och smakas av ofta, en riktigt höjdare av såser som bara blir godare ju längre den får puttra! :-P

helstekt_fläskfile_sås_örtagårdssås_recept
Upplagt på tallrik, här utan såsen…

örtagårdssås_fläskfile_sås_helstekt
Och här MED såsen! Och den som säger att det inte behövs sås till potatisgratäng har helt misstagit sig, den här kan man inte vara utan! ;-)

vaniljhjärtan
Vissa av oss orkade inte med vaniljhjärtanen efter middagen som vi köpt, men va gör väl de!? Smakar lika gott till kaffe morgonen därpå. ;-)

Filé Mignon Black and White

file_mingon_black_and_white
Varmrätten är även den en klassiker som måste dammas av lite extra. Speciellt vid festligare tillfällen för det är ju så vansinnigt gott och med lite lyxkänsla av två fina filéer och två härliga såser, det kan liksom inte bli bättre! ;-)

I en riktig black and white ska det vara oxfilé och kalvfilé, men jag har bytt kalvfilén mot fläskfilé. Såsen med rött vin och tryffelolja är en riktig höjdare så ta er tid att laga den, ni kommer inte bli besvikna. Bearnaisen däremot är Lohmanders på burk, passar riktigt bra med den tjocka härliga såsen vid sidan om den varma tryffelsåsen men vill man göra sin egen bearnaise finns receptet HÄR >>

Varmrätten serverade jag med smörslungade sockerärter och gul paprika samt Jacksonpotatis. Recept på potatisen och även dessert kommer lite senare.;-)

4 port
Det här behöver du : 
500 gram oxfilé
500 gram fläskfilé
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa köttet och bind upp den med steksnöre så det får fin rund och jämn form. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda köttet med salt och peppar. Lyft över i ugnsfast form. Använd stektermometer och låt köttet eftersteka i ugn på 175 grader tills innertemperaturen på oxfilén och fläskfilén visar 60 grader för medium.Oxfilén tar längre tid i och med att den är tjockare. Låt sedan köttet vila i folié minst 20 min före det skärs upp.

Rödvins/tryffelsås : 
2 msk smör
2 msk finhackad schalottenlök
1 morot i tunna slantar
1 tsk hel vitpeppar
2 msk vetemjöl
3 msk kalvfond
1 msk soya
2 dl vatten
2 dl rött vin
1 msk socker
1 msk tryffelolja

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i kastrull och tillsätt lök, morot och hela vitpepparkorn. Pudra över vetemjölet och vispa slätt. Tillsätt resten av ingredienserna utom tryffelolja. Låt såsen sjuda på svag värme ca 15 min. Smaka av. Sila såsen och smaksätt med tryffeloljan.

black_and_white_recept

Helstekt fläskfilé och potatisgratäng serverad med glöggsås
Jag hittade ju Morbergs glögg igår på ICA och till kvällens middag använde jag glöggen i en sås. En viss sötma i sås ger en mer framträdande smak till övriga kryddor och du får en rundare, mustigare sås. Att klicka … Läs mer
Fläskfilé med bearnaisesås

fläskfile_bearnaisessås
Vi lyxade till onsdagskvällen igår, lillördag till ära med en stående favorit hos barnen. Fläskfilé med bearnaisesås.och hasselbackspotatis. Inte fy skam. Joline fixade en god sallad till med minimajs, tomat och gurka och så kokade vi sugar snaps som är så gott! Bearnaisesåsen smaksatte jag med lite extra citron den här gången och för er som missat hela ”bearnaisesås-steg-för-steg-inlägget” hittar ni det HÄR! Kanske kan locka till helgens middag? :-P  

4-6 port
Det här behöver du : 
2 fläskfilé (Scan rapsgris)
Trocomare örtkrydda
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa filéerna och skär i skivor ca, 1½-2 cm.
Lägg upp på ett fat och krydda med trocomare örtsalt och svartpeppar på bägge sidor. Stek i het panna så de får fin färg, lägg över på aluminiumfolié allteftersom de är färdiga så de håller värmen.

Hasselbackspotatis : 
10-12 små potatisar
Smör
Flingsalt
Ströbröd
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisarna och skär ett snitt längs ena långsidan så de får en platt botten så rullar dom inte runt. Skär sedan täta snitt på ovansidan nästan helt igenom. Lägg i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Ringla över lite smör. Strö över flingsalt och ströbröd. Gratinera i ugn ca 1 timme 175 grader, när 10-15 min återstår – strö över riven ost.

Sås :
1 sats bearnaisesås

½ pressad citron

rapsgris_fläskfile
Fläskfilé i fina skivor blir goda om de endast kryddas med örtsalt och svartpeppar.

göra_bearnaisesås
B
earnaisesås är inte så krångligt som man kan tro, ;-) Läs mitt inlägg med bilder och recept ”steg-för-steg” HÄR!

hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis är barnens favoritpotatis och både enkla och roliga att hjälpa till och göra. ;-)

Fest med raclette och Jack Daniels glaze

kött_raclette_raclettegrill_ost_grönsaker
Igår kväll var vi bortbjuden till en god vän till oss. Med hemlig meny o massa förberedelser satte vi till bords, överförtjusta och smått förväntansfulla. Det skulle minsann bjudas på raclettegrillade charkuterier med grönsaker, ost och tillbehör. Så vansinnigt gott och nånting som jag inte ätit på år och dar…

Minns att pappa gjorde något liknande när jag var liten men de va på 80-talet de… :-P

Och det är ju just en sån här 80-tals klassiker som man blir så där barnsligt förtjust över att få uppleva igen i ny tappning. Värdinnan för kvällen hade dukat upp två bord med varsin raclettegrill på varje med tillhörande fat charkuterier, grönsaker och ost. Gissa om det såg ljuvligt gott ut redan innan?

Raclettegrillarna värmdes och vi grillade tunna skivor oxfilé, fläskfilé, sidfläsk, eldslukarkorv från Rosas handel och bresaola och plockade ner på våra tallrikar allt efter som det blev färdigt, och snabbt gick det. Grönsaker grillade vi bredvid köttet eller tillsammans med osten i racletteformarna som man sticker in under grillen.

Till detta hade hon kokat små, ljuvliga mandelpotatis som vi hällde osten över… Nybakat bröd som vi grillade och vitlökssås, ja nu fattar ni!?  - Så otroligt gott det var allting!

Som avslutning värmde vi brieost som serverades med nykokt hjortronsylt… Finer inga ord… :-P

Några av er kanske har just en sån här stående i något skåp där hemma? 
Fram med den då och plocka ihop lite goda fat med diverse plockmat och sätt er ner vid bordet; grilla, smält, ät, njut och umgås!

MEN! 
Ni ska få pricken över i:et för det fanns ett till tillbehör som inte gick av för hackor och som verkligen satte den där lilla extra piffen på allting! Jag trodde hon ställde ut små snapsar med turkisk peppar eller annan shots på bordet framför oss, å tur var väl de att innehållet avslöjades innan skålen höjdes för i dom fina snapsglasen var det nämligen - Jack Daniels glaze! Skål för den! ;-)

Denna glaze ringlade vi över det grillade köttet direkt på tallriken… Precis lika gott till grönsaker som kött och champinjoner och lite på brödet och lite på hjortronen och… Lite brieosten också… Åhh gud så gott!

Nu följer receptet, tusen tack Ulla för en fantastiskt kväll, god mat, härliga vänner och många glada skratt!

Jack Daniels glaze ca 3 dl
Det här behöver du :
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,35 dl ananasjuice
0,6 dl teriyakisås
1 msk soja
3,15 dl farinsocker
3 msk citronjuice
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels whiskey
1 msk krossad ananas
1/4 tsk cayennepeppar

GÖR SÅHÄR :
Skär av 1,25 cm av vitlökstoppen. Skär även av roten så att vitlöken står stadigt. Skala den men lämna såpass mycket att den håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfast form och häll över olivoljan. Baka i ugn 1 timme i 160 grader. Ta sedan ut och låt svalna.

Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelvärme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan i såsen, samt resterande ingredienser.

Låt glazen sjuda 40-50 min eller tills dess den reducerat till hälften och liknar sirap i konsistensen.

grönsaker_raclettegrill_raclette

raclettegrill

ost_raclette

raclette_raclettegrill_ost_kött

raclettegrill_kött_ost_bordsgrill

Smördegsinbakad fläskfilé med ädelost

fläskfile_smördegsinbakad_smördeg_ädelost
Hoho!!?? de va väldigt va det ekar tomt av kommentarer från er?! Självklart förstår jag att ni har lite annat att stå i, sommartid, semester och allt men kan ni inte visa att ni finns därute lite grann i alla fall? ;-) Saknar ju er här! Kryddburken tar inte semester och jag vet ju att ni är tusentals som läser varje dag så berätta vad ni gör! Är ni lediga? På landet? Jobbar och sliter? Ätit nåt gott i sommar ni vill dela med er av? Vad gör ni, kort och gott?! :-P Det är faktiskt lite tomt här utan er….

Idag bjuder jag på en festlig klassiker till bjudrätt; smördegsinbakad fläskfilé. Alltid uppskattad och vansinnigt god. Använd din favoritost att fylla den med, eller som här kvibille ädelost, den smälter fint mellan skivorna och blir riktigt krämig.

Det här behöver du :
1 rulle färdig smördeg
500 gram fläskfile
Smör till stekning
Salt & peppar

200 gram ädelost (kvibille gräddädel)
Ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i tunna skivor. Bryn hastigt i het stekpanna med smör på bägge sidorna. Salta och peppra. Rulla ut smördegen och varva kött och ostskivor stående på smördegen. Rulla ihop och nyp till kanterna. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ugn, 200 grader ca 15 min.

inbakad_fläskfile_ädelost
Fläskfile och ädelost varvat på smördegen.

smördegsinbakad_fläskfile
Hoprullad och klar för gräddning. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.

smördeg_smördegsinbakad_fläskfile
Efter ca 15 min i ugnen på 200 grader.

inbakad_fläskfile_smördegsinbakad
Färdig att serveras! Smaklig måltid.

"Världens Godaste Fläskfilé" – instämmer helt


Ja, Kajsa (största tösen) och hennes Fredrik kom mot Göteborg, för att hälsa på över helgen.De stannade till här i Partille och tackade givetvis inte nej till en lunch hos mamsen.

Från några, av de alla, bokmärkena jag har på telefonen, valde jag " Världens Godaste Fläskfilé". (allt för att imponera stort )

Inspirationen till receptet hittade jag hos Hundra procent Ella.
Otroligt god och enkel tillagning.Kan absolut rekommenderas av mig och mina matgäster.

Recept:
För: 6-8 personer

Ugn: 200 grader C. 25 minuter.

2 fläskfiléer à ca 600 g
(samma mängd kycklingfiléer)
Salt
Peppar
1 brk mascarponeost 250 g
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche naturell
3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
1 stor röd paprika

Skär filén färst på längden, dela sedan längderna på 3-4 bitar vardera. Salta och peppra dem och stek dem till fin färg.
Lägg dem sedan i en ugnsform.
Vispa ihop mascarpone, grädde, crème fraiche, sambal, mango chutney och buljongtärningar och koka ihop.
Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt dem i såsen.
Låt koka ett tag och slå det sedan över köttet.
Sätt in i 200 grader varm ugn i 25 minuter.

 Här serverades rätten med kokt jasminris och en grönsallad :))




Baconlindad fläskfilé med ädelostsås

fläskfile_baconlindad_recept
Den baconlindade 80-tals klassikern, här fylld med ädelost och ädelostsås till!

Har du ingen aning om vad ni ska äta under den långa helgen så är detta ett vansinnigt gott alternativ! Det är ju röd dag på torsdag och klämdag på fredag så det blir en 4 dagars helg att vara ledig och mysa på så då behövs lite god mat. Vill du äta enligt lchf, uteslut då potatiskakan och ersätt med ex. blomkålsgratäng – supergott!! :-P

Brukar ni förresten göra något speciellt eller fira Kristi Himmelsfärd?
Här hemma har vi aldrig gjort det, bara skönt att va ledig lite extra och ha alla hemma!

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé
1 pkt bacon (8 skivor)
200 gram kvibille ädelost
Salt & peppar

Såsen : 
2 msk kalvfond
3 dl vatten
1 dl grädde
50 gram kvibille ädelost
1 tsk soya
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa och skär fläskfilén i 4 bitar. Snitta varje bit på längden och fyll med ost. Rulla ihop och linda 2 skivor bacon runt varje. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form. Efterstek i ugnen på 175 grader ca 15 min tills fläskfilén är genomstekt.

Vispa ur pannan du stekte fläskfilén i med fond och vatten. Låt koka upp. Tillsätt grädde, ädelost och soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt den puttra ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

baconlindad_fläskfile
Fläskfilébitar, fyllda med ädelost och baconlindade. Nu ska de bara brynas så det får fin färg.

baconlindad_fläskfile_recept
Sen eftersteks dom i ugnen tills köttet är genomstekt.

potatiskaka
Jag serverade en enkel potatiskaka till. Bara finriven potatis och gul lök, salt och peppar ner i en stekpanna på låg/medelvärme. Vänd kakan en gång. Tar ca 20 min på spisen. Enkelt och gott.

baconlindad_fläskfile_ädelostsås
Ett gott tips inför de kommande klämdagarna! :-P Smaklig måltid!

Fläskfilé i whiskeysås

fläskfile_whiskeysås
Jag provade en ny liten burk häromdagen med såsreduktion från ”Touch of Taste”, (finns i olika varianter, bla; whiskey, kantarell, rödvin och peppar) Jag valde whiskeybasen och kokade ner den i en köttgryta med fläskfilé och goda grönsaker. Inte så tokigt alls. Kanske lite ”fadd” i smaken för att vara just en reduktion. Det blev en mild gryta trots att jag bättrade på med salt & peppar… Whiskeysmaken var inte så framträdande utan smakade mer som en sås på kokosmjölk och lite söt curry?! Whatever, det blev gott men behövdes kryddas upp!

Enligt anvisningarna ska man koka upp burken i kastrull, tillsätta en klick smör och sen vispa ner 2 dl grädde och använda den som ”vid-sidan-om-sås”. Det gjorde alltså inte jag utan rörde ner den direkt i grytan med kött o grönsaker.

4 port
Det här behöver du :
500 gram fläskfilé
3 schalottenlök
2 morötter
1 burk minimajs
1 burk champinjoner
200 ml whiskey såsreduktion
2 dl grädde
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en panna med en klick smör. Skär filén i tunna skivor och fräs på så de får fin färg. Tillsätt skivad lök, strimlad morot, minimajs i bitar och en burk champinjoner. Låt allt fräsa ihop nån minut. Rör ner såsreduktionen och sist grädden. Sänk värmen och låt småputtra ca 5 min. Smaka av med salt och peppar! Servera med valfritt tillbehör, här blev det ris och grönsaker.

fläskfile_fläskfilegryta
Tunt skivad fläskfilé som fått fin färg i het panna.

touch_of_taste_whiskey_såsreduktion
Såsreduktionen jag använde.

fläskfile_gryta_grönsaker
Svamp, morötter, lök och minimajs.

fläskfile_köttgryta_gryta
Allt ner i grytan och nu är det dags för såsburken och grädden att röras ner.

whiskey_såsreduktion_såsbas_fläskfile_filegryta_köttgryta_sås
Smaklig måltid, en god sås gör man nog helst själv tycker jag!

Fläskfilégryta med paprika

fläskfile_paprikasås
En lite hetare köttgryta med smak av paprika och chili passar utmärkt till helgen, värmer både kropp och själ nu när minusgraderna åter pekar neråt! ;-) Ett lent potatis & blomkålsmos till ger fin brytning till hettan. Dosera chilisåsen efter egen smak och tycke och smaka av tills du hittar rätt balans. Dubbelmums va gott det är! *gör-ett-tappert-försök-att-byta-ut-mitt-evinnerliga-vansinnigt-gott-till-något-nytt-som-dubbelmums* :-P

Ha en underbar fredag allihopa! 

4 port
Det här behöver du : 
1 fläskfilé
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
2 röda paprikor
1 vitlök
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
4 dl grönsaksbuljong (1st fond el. tärning + 4 dl vatten)
1 burk creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Stek i het panna i olja eller smör. Krydda med trocomare och nymalen svartpeppar. Hacka paprika och vitlök och fräs med när fläskfilén fått lite färg. Tillsätt tomatpuré, chilisås och buljong. Låt puttra utan lock på medelvärme. Rör ner en burk creme fraiche och låt få ett litet uppkok. Smaka av med trocomare, ev. mer chilisås.

fläskfile_gryta_köttgryta_paprikasås
En härligt doftande god fläskfilé i smakrik sås.