Långkokt fläskstek, eller pulled pork i gryta på spisen!

fläskstek_pulled_pork_saftig_skysås
Det är inget nytt tilltag med pulled pork, snarare lite uttjatat för ALLT ska vara ”pullat” nuförtiden. Pulled beef, pulled chicken, pulled lamb, pulled fish?!? mm.
Jag kan dock inte bortse ifrån att det är väldigt gott och praktisk rätter att variera med. Däremot tycker jag man kan förfina den svenska klassiska söndagssteken med ett lite mörare och saftigare kött. Slippa torra, sega köttskivor? Den här söndagssteken kan alla lyckas med. Inte bara farmor… ;-)

Hur??
Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället! :-P

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker, lök och vätska som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ”riva” lite med en gaffel och släpper det lätt då precis som pulled pork så är det klart, mer än väl. Vill man kunna skära skivor som håller ihop tar man upp köttet lite tidigare. Med fördel kan steken vila i kylskåp över natten då är det också enklare att skära skivor av så mört kött.
Fördelen med att göra den typ av pulled pork i gryta med vätska är att du får en riktigt god såsbas, antingen för att servera till steken eller frysa in som soppbas. Fiffigt va! :-P

saftig_stek_söndagsmiddag_fläskstek_skinkstek_recept
Steken i grytan. Här bara lätt brynt runtom, sedan har jag lagt i morötter, gul lök, purjolök och kryddor som paprika, vitpeppar, örtkrydda. Samt en kraftig buljong med vatten och oxfond och lite grönsaksfond. Täck köttet till hälften med vätska. Fyll på efter hand om det kokar bort.

picnicbog_fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsstek
Efter ca 4 timmar lyfter jag upp köttet då jag känt på det och provat en bit. Sen bild nedan.

saftig_skinkstek_fläskstek_stek
Väldigt saftig och mör stek som faller isär när man ”drar” med gaffel. Denna steken åker in i kylskåpet till dagen efter. Då går det lätt att skära fina skivor och köttet är lika saftigt och mört då.

stek_koka_gryta_söndagsstek_fläskstek_picnicbog
Sila skyn från grytan. Spara lök, grönsaker och morötter om du vill servera till steken. Om inte så ”mosa” ihop allt med rotfruktsstöt till såsen och sila sedan.

skysås_pulled_pork_stek_fläskstek_söndagsstek
Skyn är silad och den fick stå i kylskåp en natt så där tog jag även bort den tjocka fetthinnan som bildades. Sen har jag bara kokat upp skyn i en kastrull ca 30 min, tillsatt ½ dl grädde, smakat av med lingonsylt, salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten om du vill ha tjockare konsistens på såsen.

fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsmiddag_söndagsstek
Steken, uppskivad och klar att serveras med varm skysås, kokt potatis och grönsaker.

stek_gryta_fläskstek_saftig_mör_picnicbog
Smaklig måltid! :-P

Helstekt fläskfilé med örtagårdssås

helstekt_fläskfile_örtagårdssås
Vår middag igårkväll på alla hjärtans dag blev ren och skär önskemiddag för jag hade verkligen ingen susning själv, lite trött i skallen och hade funderat länge o väl på vad jag skulle göra?! Joline föreslog potatisgratäng och det är bara vid festligare tillfällen som just potatisgratäng lagas här hemma, väldigt sällan till vardags om det inte är sommar och högsäsong på grillen. Men gott är det så jag följde hennes råd, en festlig fredagsmiddag alla hjärtans dag till ära.

Till gratäng är det gott med en fin bit kött tycker jag, och eftersom majoriteten här hemma föredrar griskött framför nötkött (som jag älskar) så gjorde jag det enkelt för mig så det fick det bli helstekt fläskfilé och en god sås till.

Jag var lite inne på att göra en annorlunda sås den här gången, för sås är ju nånting som jag bara älskar att laga och experimentera med. Det är liksom huvudnumret i hela middagen. Franska smak med örter och grädde, en skvätt vitt vin och kalvfond och JAAA – hujedamej vilken vilken sås det blev!! :-P Vansinnigt god och skulle lätt kunnat ätas med sked utan tillbehör. ;-) Men för att ni ska få en helhet på middagen så får ni recept på alltihop! ♥

4 port
Helstekt fläskfilé : 
2 fläskfiléer
Smör till stekning
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfiléerna och bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och slå lite vatten i botten på pannan och lägg på lock. Låt stå så ca 15 min tills fläskfiléerna är genomstekta. Såhär brukar jag göra om jag har annat i ugnen och inte kan eftersteka dom där, blir kanongott och saftigt och vattnet gör att de inte bränner fast. Har du tillgång till ugn så efterstek dom inpackade i bakplåtspapper tills innertemp visar 70 grader. Ta ut och låt vila innan servering. Vid servering; ta upp på skärbräda och skär i bitar.

4-6 port
Örtagårdssås : 
2 msk smör
1½ msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vitt vin
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört
Svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädden och vispa till en slät sås. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 30-40 min. Smaka av.

helstekt_fläskfile_innertempteratur
Fläskfiléerna är delade i tre av varje filé, därefter kryddade med örter, salt och peppar och brynta i stekpanna och därefter klara att efterstekas i ugn tills innertemp visar 70 grader.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6-8 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

örtagårdssås_recept
Örtagårdssåsen får puttra och smakas av ofta, en riktigt höjdare av såser som bara blir godare ju längre den får puttra! :-P

helstekt_fläskfile_sås_örtagårdssås_recept
Upplagt på tallrik, här utan såsen…

örtagårdssås_fläskfile_sås_helstekt
Och här MED såsen! Och den som säger att det inte behövs sås till potatisgratäng har helt misstagit sig, den här kan man inte vara utan! ;-)

vaniljhjärtan
Vissa av oss orkade inte med vaniljhjärtanen efter middagen som vi köpt, men va gör väl de!? Smakar lika gott till kaffe morgonen därpå. ;-)

Möraste söndagssteken genom tiderna!

söndagsstek_saftig_stek_fläskstek_karrestek
Det var igår till söndagsmiddag som tanken slog mig. En fin stek är ju så vansinnigt gott till just söndagsmiddag med kokt potatis, skysås och diverse tillbehör. Vare sig det är tjälknöl, en rådjursstek, lammfiol eller en skinkstek, så är det inte mycket som slår en middag med kött och potatis. Ha, ni känner mig! ;-)

Att mina små hjärnceller inte har tänkt denna tanke tidigare är skam på torra land rent ut sagt. Det är nu slut med stektermometrar och exakta innertemperaturer, nu kör jag på känsla och långlagat ALL IN! Ja, tamejtusan, de ska jag göra med julskinkan i år också!

Det blir liksom inte ens en millimeter bättre än såhär så varför göra sig onödigt besvär.

Jag tycker ju jag brukar få till saftiga stekar men detta är höjdarnas höjdare. Det är liksom ett mellanting mellan saftig stek och pulled pork. Det vet väl alla vad det är vid det här laget fast den här jag har inte ”gafflat” isär köttet utan skurit det i skivor så gott de gick, den blev nämligen lite väääääl mör efter 4 timmar! ;-)

Allt är tillagat på spisen i en stor gryta. Buljong som täcker halva köttet och lite goda smaksättningar runtom såsom lök, morot och kryddor.

Skyn som blir kvar när köttet är färdigt kokar jag ner lite och reder av till en skysås med en skvätt grädde. Det är NU ni ska börja dregla när ni läser! :-P

Den saftigaste och möraste söndagssteken är alltså här för att stanna.

Ingen termometer eller stektid att rätta sig efter bara vända steken i grytan nån gång då och då. Sen känner man på köttet när det är tillräckligt mört. För en köttbit som jag använt här, en karréstek på 1,5 kg tog det 4 timmar i grytan, men nästa gång ska jag dra ner tiden en liiiiiten aning för att lättare få finare skivor för det blev så mört nu så dom föll sönder lite för lätt. Så 3 timmar och sen kolla köttet noga sista stunden.

Man känner på stekens yta att köttet mjuknat avsevärt. När det först är brynt och fått ligga i grytan kanske 1 timme så är det hårt och stumt men efter 2-3 timmar så märker man att det blir mjukt och ”sönderfallande”. Ta upp det när du tycker konsistens är lagom. Man kan ju såklart sätta en gaffel i steken och ”rucka” lite så känner man hur mört det är också. :-P

TIPS :
När du har skurit upp köttet o ska lägga det på fat eller i form, varva skivorna med lite smulad flingsalt. Det som blir över blir ett salt pålägg till smörgås, knäckebröd baguette etc.

4-6 port
Det här behöver du :
Smör
1,5 kg karréstek
Salt & peppar
3 morötter
1 purjolök
Köttbuljong

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken i smör i en het stekpanna runtom. Lägg över i en större gryta med lock. Skär morötter och purjolök grovt och låt svettas runt i stekpannan du brynte steken i, i ca 3-4 min. Häll över i grytan. Slå på så mycket köttbuljong så det täcker köttet till hälften. Lägg på locket och låt ”småkoka” på låg värme ca 3 timmar. Vänd steken ca 2-3 gånger.

Ta upp steken och slå in i folie eller bakplåtspapper och låt vila/svalna ca 30 min före servering, eller om du vill servera köttet kallskuret, ställt in det i kylen så länge.

Såsen :
Sila skyn från morötter och lök och koka ner (reducera) till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15-20 minuter.

fläsksstek_stek_mör_saftig
Karrésteken är brynt och ligger nu i en större gryta med purjolök och morötter.

karréstek_stek_skysås_sky_stek_söndagsmiddag
Buljongen slås på tills halva steken är täckt. Hur mycket buljong som krävs beror helt och hållet på storlek på grytan och stekens form och vikt. På den här bilden har steken kokat ca 2 timmar.

karré_karréstek_stek_saftig_fläsksstek_sknikstek
Efter fyra timmar tog jag upp den… Sönderfallande mör så räkna 3 timmar plus lite känsla. ;-)

skysås_steksky_sås_gräddsås_stek
Sila skyn som steken kokat i. Koka upp den i kastrull och reducera till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15-20 minuter.

mör_saftig_söndagsstek_stek_fläskstek
Skär upp steken efter att den fått vila. Lägg i en form.

söndagsstek_saftig_stek_fläskstek_karrestek
Slå över lite av skysåsen.

söndagsstek_tillbehör_skysås_mör_saftig
Lägg kokt potatis, ärtor och morötter vid sidan om. Servera med tillbehör som saltgurka och svartvinbärsgelé.