Snabbt och enkelt
Den senaste veckan har jag delat flera lättlagade mattips, här kommer ett till.
Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där.
Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat.
Makrillgratäng 1 port
1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat
4-5 förvällda blomkålsbuketter
5 cm purjolök
2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås
½ dl riven, vällagrad ost
½ tsk torkad timjan
25 g skivat smör
Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.
Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form.
Strö strimlad purjo och timjan över.
Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel.
Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.
Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.
Njut fiskgratängen tillsammans med en grönsallad med pumpafrön, citron och kallpressad olivolja.
Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.
På bilden nedan ser du lite smått och gott från Gröna, sköna tillbehör.
Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken