Bananmuffins med kardemumma

bananmuffins_kardemumma
Kan ni föreställa er doften av nybakade bananmuffins? Nyss uttagna ur ugnen, rykande heta och med en anings doft av nystött kardemumma! Ungefär som om man inte är säker på att det bakats banankaka eller kardemummabullar om man råkar komma in genom ytterdörren! Ja, ungefär SÅ… ;-)

Dessa muffins är galet goda! Med banan kan man dessutom experimentera hur mycket som helst, det är många smaker som gillar just banan! Som choklad, muskotnöt, kardemumma och citron bland annat passar ypperligt ihop.

ca 24 st
Det här behöver du : 

100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 mogna bananer
1 dl naturell yoghurt

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop smör, socker, ägg, bananer och yoghurt  med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slickepotten. Fyll 24 normalstora muffinsformar, använd med fördel muffinsplåt. Grädda i 200 grader ca 15-20 min.

banan_kardemumma_muffins

Baconlindad fläskfilé med ädelostsås

fläskfile_baconlindad_recept
Den baconlindade 80-tals klassikern, här fylld med ädelost och ädelostsås till!

Har du ingen aning om vad ni ska äta under den långa helgen så är detta ett vansinnigt gott alternativ! Det är ju röd dag på torsdag och klämdag på fredag så det blir en 4 dagars helg att vara ledig och mysa på så då behövs lite god mat. Vill du äta enligt lchf, uteslut då potatiskakan och ersätt med ex. blomkålsgratäng – supergott!! :-P

Brukar ni förresten göra något speciellt eller fira Kristi Himmelsfärd?
Här hemma har vi aldrig gjort det, bara skönt att va ledig lite extra och ha alla hemma!

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé
1 pkt bacon (8 skivor)
200 gram kvibille ädelost
Salt & peppar

Såsen : 
2 msk kalvfond
3 dl vatten
1 dl grädde
50 gram kvibille ädelost
1 tsk soya
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa och skär fläskfilén i 4 bitar. Snitta varje bit på längden och fyll med ost. Rulla ihop och linda 2 skivor bacon runt varje. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form. Efterstek i ugnen på 175 grader ca 15 min tills fläskfilén är genomstekt.

Vispa ur pannan du stekte fläskfilén i med fond och vatten. Låt koka upp. Tillsätt grädde, ädelost och soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt den puttra ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

baconlindad_fläskfile
Fläskfilébitar, fyllda med ädelost och baconlindade. Nu ska de bara brynas så det får fin färg.

baconlindad_fläskfile_recept
Sen eftersteks dom i ugnen tills köttet är genomstekt.

potatiskaka
Jag serverade en enkel potatiskaka till. Bara finriven potatis och gul lök, salt och peppar ner i en stekpanna på låg/medelvärme. Vänd kakan en gång. Tar ca 20 min på spisen. Enkelt och gott.

baconlindad_fläskfile_ädelostsås
Ett gott tips inför de kommande klämdagarna! :-P Smaklig måltid!

The end! Eller??! Jo, lite…. Lite grann död… Ett tag bara… Förhoppningsvis!

grav
När ni läser detta inlägg är jag förmodligen inspärrad i dödens tunnel… En stor, monster-magnet som kommer dra in mig i sin gapande monster-mun… Aldrig släppa ut mig i friheten igen, så detta kan verkligen vara mitt sista inlägg ever…

Tänk på mig lite extra ikväll när ni sitter och har det fredags-mysigt i soffan… Gör de!

Jag har förberett mig mentalt med min ”sjukhus-skräck-ångest” (milt sagt) med alla medel och metoder jag kan de senaste dagarna och det är ändå ap-jobbigt. Men de går.. Allting går… Eller hur??! Eller??

Visst går de bra…?

För en ”normal” människa som kan besöka sjukhus på normalt vis utan stegrad puls och skyhögt blodtryck och svettdroppar i pannan som följd så är ju allt i sin ordning, men sån är inte jag…

Bara åsynen av gröna och vita rockar, ljudet av ”klapp-etti-klappet” av vita träskor, lukten av handsprit, hissarnas spöklika röster när man trycker på en vånings-knapp, sterila blanka rullbord blandat med folk som ser besvärade ut och suckar hela tiden och byter ben över knäna i väntrummen om och om igen, får mig att svimma inombords!

Bara vetskapen om att ha ett högkostnadskort till sjukvård i plånboken får mig att må dåligt… :(

Men idag är jag stark tills jag åker in i tunneln… Mer vet jag inte…
Ni får läsa följetong om mig och mitt livsöde av mina närmast sörjande om de vill sig illa… För de kan gå riktigt illa i de där apparaterna med monster-magneterna… De vet jag!! Har läst allt jag hittat efter att googlat ”magnetröntgen + dött omedelbart”… Om maskin-fan äter upp mig med hull och hår även att jag följt restriktionerna som kommit på posten och inte använt BH eller mascara, inte pillat in nåt metallsplitter i ögat och inte klämt in nån hårklämma i håret… Då är det meningen att de ska sluta såhär! Då är de så!

Det är liksom en sjukhus-fobiers värsta mardröm som måste besannas i form av döden…
Så är de nog när jag tänker efter… Visst?!

Det ungefär (typ exakt) såhär min saga slutar i mina mardrömmar där jag sugs in i en mörk, kall och trång tunnel på ett SJUKHUS dessutom med bara gröna blinkande knappar och radiovågor som vibrerar, stora vita munskydd med lysande ögon som stirrar på mig och ingen kommer nånsin se skymten av mig mer…

Jag ska göra en magnetröntgen av handen 09.15 på radiologen i Kalmar…
Jag älskar er…

/Eder Linda Maria Elisabeth Nilsson…

Ni fattar inte hur rädd jag är… Egentligen… :/

The post The end! Eller??! Jo, lite…. Lite grann död… Ett tag bara… Förhoppningsvis! appeared first on Kryddburken.se.

Får det lov att vara en semla?

semlor
Semlor redan? Jodå, överallt är dom! Jag är personligen inte så förtjust i semlor… Jag brukar däremot baka egna, då är dom liiite goda! Speciellt om man gör dom pytte-mini-små!

Tycker ni det är gott??
Semla, eller inte semla – morgonens stora fråga? :-P

semletårta_recept_mandelmassa
Semletårta med hemmagjord mandelmassa, den är lite festligt om man vill bjuda på hembakat i skidbacken!

semlor_hjärtan
Semlehjärtan, till fredagens jobbfika?, eller på alla hjärtans dag?

minisemlor
Minisemlor, mina egna favoriter!

 

The post Får det lov att vara en semla? appeared first on Kryddburken.se.

Keramik, textil och hantverk från Grekland


Shoppa i Grekland är som att gå in på Indiska fast i en hel stad istället för en liten butik.

När vi hyrde bil och for till Rhodos så fanns där två städer i en, den gamla och den nya. I nya Rhodos hittar du märkesbutiker som Dolce o Gabbana, Dior, Lacoste, La redoute, GANT, Ralph Lauren med flera, med flera… Där fick du också trafikens avgaser och hektiska vimmel på dig bara du öppnade bildörren… Det är ingenting som tilltalar en skogsmulle som mig. Märkesprylar har aldrig tilltalat mig och kommer heller aldrig att göra, så så är de med den saken, men de tror jag nog ni visste redan ni som känner mig! ;-)

Jag gillar mer det rustika hemmagjorda hantverken där upphovsmakarna själva säljer sina varor som dom egenhändigt tillverkat med unik historia och ingen produkt är den andra lik. Det är så vackert så man kan ju bli tårögd för mindre… Detta finner man i gamla stan som ligger i Rhodos fast omringad av höga murar som skiljer städerna åt.

I gamla stan får man gå i en djungel av små trånga gränder, bland de lokala folkets bostäder, öppna gator med butiker och marknadsstånd. Mysiga caféer och restauranger både högt och lågt. Här finns allt man kan önska om man tilltalas av det gamla grekland.

Priserna är ungefär som i Sverige. Man betalar i euro och nu när vi valde att åka på senhösten så kan man göra riktiga fynd då de ofta säljer ut sina varor till halva priset. Grekerna är måna om sina kunder, ibland lite för mycket då dom gärna plockar fram kläder och hänger upp framför dig och pekar, visar och gestikulerar och tycker att du är sååå vacker i allt dom föreslår, detta är dock inte tillåtet men förekommer ändå en hel del. Man känner sig lite smått påtvingad och vill man inte handla det dom föreslår får man fint ursäkta sig med att man vill gå vidare eller att man ”ska tänka på saken”… Många gånger får man också helt enkelt låtsas att man inte hör dom när man passerar en butik, men trevlig och glada och hjälpsamma är dom till 110%! :-P

Jag hittade så mycket vackert jag ville ha och blev mer och mer förstummad för varje butik jag gick in i… Jag ville ha ALLT!! ;-)

Jag köpte med mig en riktigt vacker handvävd löpare till köksbordet med pärlbroderier och sammetstyg, de fanns i många färger och nu grämer det mig lite att jag inte köpte en turkos också. De kostade 30 euro och var nere på 50% på priset… Dumsnål som jag vet inte vad?!

Keramik, skålar, fat, och en fin gammal ”bullig” askkopp som får pryda bordet fick jag med mig hem iaf. Krukor, vaser, solgudsprydnader, träsnideri av olivträd (detta var dyrt, just hantverken tillverkade av olivträ). Olivoljor köpte jag också och så hittade ett litet symboliskt kit med tzatzikikrydda, chilikrydda och en miniflaska med ouzo. Lite kul faktiskt för den där tzatzikikryddan är återkommande vart man än går, men i en riktig tzatziki så finns ju inga färdiga kryddblandningar så det är väl en turistgrej kan jag tro.

Ouzo som är bland det mest vidriga jag smakat… (vi fick det som välkomstdrink den kvällen hotellet hade grekiskt tema på buffén) Jag trodde nästan jag skulle få dra upp linnet och kräkas ner i det när vi satt i restaurangen men jag svalde och svalde… Bara tanken får mig fortfarande att minns den hemska smaken, haha!! Nä, ingen mer ouzo för mig, bara den lilla flaskan som får påminna mig som ett kul minne såhär efteråt. :-P

När vi kom hem så hade jag redan tänkt ut att jag måste fixa lite ”greek-feeling” i köket så vi lever kvar i minnena ett tag till så duken åkte på och alla små prylar och keramik. Det är så mysigt att sitta där och fortfarande ha grekland kvar hemma en stund! Ja, det är väl jag i ett nötskal men jag måste ha minnen till allt, precis allt!! Allt jag köpt, plockat och haft att göra med där nere måste få sin ”minnes-stämpel” och hitta sin plats när vi kommit hem annars känns det som det tog slut för fort liksom… Undra om ni fattar hur jag tänker nu?! Min man gör de inte, men han tycker det är fint i alla fall! ;-)


En av alla små butiker i gamla stan Rhodos, ni ska få se mer såna i det stora ”Reseinlägget” senare…


Köksbordet och i mitten den lilla saltskålen med små ”skyfflar” i olivträ.


Sköldpaddan i silver visste jag skulle bli fin ihop med de ljuslyktor jag hade hemma i fattigmanssilver. Jag gillar den skarpt! :-P


Det typiska grekiska kärlen med mytologins symboler och inristningar, visst är dom vackra!


En söt askkopp, riktigt klarröd laserad kunde jag inte motstå. Gillar formen på dessa och den ska inte användas utan stå som prydnad bredvid den lilla skålen. Å så Ouzo-kitet med tzatziki-mixen! ;-)


Min älskade vävda löpare… Den kan man titta på länge och undra hur dom tänkte och kom på allt när dom sydde så eller satte dom pärlorna där eller valde den färgen som kantband och alla mönster och symboler som bara växer ihop, det är såååå vackert, jag verkligen älskar den och skulle köpt en till som sagt…


Naturens fynd med olivkvist, clementiner, stenar och snäckor…

 

The post Keramik, textil och hantverk från Grekland appeared first on Kryddburken.se.

Spagetti i gräddig tomatsås


Ett lyft för smaklökarna är denna härliga tomatsås som fått puttra ihop med en skvätt grädde. Massor med smak av härliga plommontomater, olivolja, vitlök, balsamvinäger och honung. Den tunna spagettin lyfts ner i pannan direkt från kokvattnet. Smidigt, enkelt & vansinnigt gott. ;-)

Jag föredrar plommontomaterna, både de stora och små. Dom är söta och har en djup röd färg och smakar ofta mer tomat än de vanliga runda, eller kvisttomaterna.  Vilka tomater brukar du köpa såhär års? 

4 port
Det här behöver du :

4 port spagetti (Barilla Capellini, tunn spagetti)
2 msk olivolja
6 stora plommontomater
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 knorr fond du chef grönsaksbuljong
2 tsk honung
1 tsk mörk balsamvinäger
Svartpeppar
1½ dl grädde
2-3 dl vatten från den kokande spagettin
ev. salt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och skär tomater i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs på tomater, lök och vitlök. Ringla över honung och tillsätt balsamvinäger och några varv med svartpepparkvarnen.  Låt allt få fräsa ihop några minuter tills löken blivit mjuk. Sänk värmen och tillsätt grädde, låt koka ihop. Späd med pastavatten till önskad konsistens och tillsätt spagettin. Vänd runt. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera!


Fick tag på superfina, saftiga plommontomater. Dom är lite sötare i smaken och passar perfekt i en pastasås.


Vitlök såklart! :-P


Nu skulle ni känna doften av olivolja, tomater och vitlök… Mmmm….


Sen får det puttra ihop med lite honung, balsamvinäger…


En skvätt grädde och pastavatten, sen i med spagettin och vänd runt! Pastavattnet innehåller stärkelse från pasta och reder såsen till en krämig konsistens.


Sådär, klart att servera!

The post Spagetti i gräddig tomatsås appeared first on Kryddburken.se.

Skördefesten på Öland 2012, del II Lindhags ost & delikatesser


Ja, att jag gillar marknader har ni ju förstått, att jag gillar matmarknader allra mest vet ni säkert också. Men sen har jag dessutom mina inbördes favoriter på alla dessa matmarknader. Julia med sina marmeladburkar och goda ostar är en sån. Hon toppar min lista alla gånger och har gjort några år!

Återigen ett trevligt möte med Julia och hennes mamma som befann sig på Ekerums matmarknad i helgen. En grymt rolig nyhet som Julia berättade var att hon nyss kammat hem bronsmedalj i SM i mathantverk och det är här den lilla marmeladburken ”Sommar” kommer in i bilden.

Vilken underbar marmelad, en sån där som jag helst äter ljummen till vaniljglass eller som gårdagens inlägg till ostkaka. Det fiffiga med ljummen marmelad är att den blir sådär perfekt i konsistensen utan att bli för rinnig till dessert och vill man ha den som marmelad på kex och till ost så är den inte heller så hård och ”geléig” i konsistensen. Grattis Julia, det här gjorde du bra! :-P

Den andra lilla burken var också en nyhet och hade inte hunnit få på sig ”ytterrocken” (etiketten) ännu. Namnet kommer att bli ”Balla hallon” och här har det kokats ihop en helt galen god marmelad med hallon och lakrits. De ni! ;-)

Vad ni än gör, missa inte Julia om ni är på marknad.


Bronsvinnande marmeladen i SM Mathantverk 2012.  Eldrimner >>


Inbjudande jordgubbssaft, inläggningar, fetaost, salt, getostar…


Vilken regnbåge av färger. I dessa burkar trängs smaker som röda och gröna tomater, plommon, citron, ingefära, fikon, kanel mm… Ljuvligt!! :-P


O
starna är verkligen också ett slag i sig, den nya ”Dracula” var riktigt god, liksom ”Blå Astrid”, ”Blåkulla” och en känd ost sedan tidigare ”Rocka fett”…

Jag fick också en liten viskning i mitt öra om spännande planer som smids inför framtiden, å gissa vem som ska hänga på med kameran? ;-) Ni har all anledning att vara nyfikna, jag lovar att återkomma till Julia och hennes framtåg!

Lindhags Ost & Delikatesser 
http://home.lindhag.com/

Facebooksida >>

Skördefesten på Öland 2012, del II Lindhags ost & delikatesser


Ja, att jag gillar marknader har ni ju förstått, att jag gillar matmarknader allra mest vet ni säkert också. Men sen har jag dessutom mina inbördes favoriter på alla dessa matmarknader. Julia med sina marmeladburkar och goda ostar är en sån. Hon toppar min lista alla gånger och har gjort några år!

Återigen ett trevligt möte med Julia och hennes mamma som befann sig på Ekerums matmarknad i helgen. En grymt rolig nyhet som Julia berättade var att hon nyss kammat hem bronsmedalj i SM i mathantverk och det är här den lilla marmeladburken ”Sommar” kommer in i bilden.

Vilken underbar marmelad, en sån där som jag helst äter ljummen till vaniljglass eller som gårdagens inlägg till ostkaka. Det fiffiga med ljummen marmelad är att den blir sådär perfekt i konsistensen utan att bli för rinnig till dessert och vill man ha den som marmelad på kex och till ost så är den inte heller så hård och ”geléig” i konsistensen. Grattis Julia, det här gjorde du bra! :-P

Den andra lilla burken var också en nyhet och hade inte hunnit få på sig ”ytterrocken” (etiketten) ännu. Namnet kommer att bli ”Balla hallon” och här har det kokats ihop en helt galen god marmelad med hallon och lakrits. De ni! ;-)

Vad ni än gör, missa inte Julia om ni är på marknad.


Bronsvinnande marmeladen i SM Mathantverk 2012.  Eldrimner >>


Inbjudande jordgubbssaft, inläggningar, fetaost, salt, getostar…


Vilken regnbåge av färger. I dessa burkar trängs smaker som röda och gröna tomater, plommon, citron, ingefära, fikon, kanel mm… Ljuvligt!! :-P


O
starna är verkligen också ett slag i sig, den nya ”Dracula” var riktigt god, liksom ”Blå Astrid”, ”Blåkulla” och en känd ost sedan tidigare ”Rocka fett”…

Jag fick också en liten viskning i mitt öra om spännande planer som smids inför framtiden, å gissa vem som ska hänga på med kameran? ;-) Ni har all anledning att vara nyfikna, jag lovar att återkomma till Julia och hennes framtåg!

Lindhags Ost & Delikatesser 
http://home.lindhag.com/

Facebooksida >>

Matkurs med syrran och 3-rätters middag!


Idag har jag haft lillasyster Sanna i köket! En så kallad ”matkurs” så hon lär sig annat än koka makaroner! :-P Hon är vanligtvis otålig och med humör som ett åskmoln men idag skötte hon sig galant i köket. Som en liten mjukstart så tänkte jag att vi börjar väl med en 3-rätters?? Låter väl bra?!

Inte så avancerat men för en novis som henne så följde hon duktigt mina instruktioner med bravur och det blev ett strålande resultat. Jag fick dock gå efter henne och ”städa” hela tiden, men de ska hon få lärdom om också! ;-)

Nästa gång ska hon stycka kyckling…
Citerar : 
- ”Yääääck!! Naaee, å blodigt å sånt va??!!” 
- ”JAJAMÄN!” 

Dagens trerätters meny såg ut såhär : 

Förrätt 
Rökta skinkrullar med philadelphiaost & lantbröd

Varmrätt
Ostfyllda köttfärsbiffar, ugnsrostade rotsaker & tzatziki

Dessert
Sommarkräm med jordgubbar, hallon, blåbär & mjölk


Innan hon kom hade jag förberett allt till varje ”station”, tzatziki, rotfrukter, biffar, bärkräm, förrätt, sallad, porslin till dukning mm… En viktig punkt för att allt ska gå smidigt i ett kök! Förbered! Nästa gång får hon göra det själv!


Joline stod för det grafiska och skrev ut menyn!


Vi började med tzatzikin däre hon fick skölja, riva och krama ur gurka, blanda med yoghurt, vitlök, olivolja och kryddor… In i kylen med den sålänge!


Sen fick hon skölja, skala och skära rotfrukter och grönsaker som senare skulle in i ugnen. Potatis, rotselleri, majs, purjolök, rödlök, morot och rödbetor.


Och dressa med olivolja, flingsalt och peppar… Skjuts in i ugnen. 200 grader ca 45-50 min.


Samtidigt så rullade vi biffar som vi fyllde med ost och fräste på i stekpannan bara så de fick en fin stekyta.


Dessa fick hon sen slå in i en ”foliébåt” och låta eftersteka i ugnen tillsammans med rotfrukterna.


Under tiden biffar och rotfrukter stekte i ugnen fick hon göra iordning salladen. Vitkål, salladslök, rödlök, tomat… En vinegrette på olivolja/vinäger/dijonsenap/salt/peppar skakade hon också fram och dressade salladen med.


Och fetaost toppade hon salladen med… In i kylen med den sålänge. Nu hade vi både tzatziki och sallad klar. Biffar och rotfrukter i ugnen och dags att duka bordet och fixa förrätten.


Att duka ett bord bör man kunna!


Förrätt i form av  rökt skinka, bredd med philadelphiaost, svartpeppar, lite salt, en ostskiva (ett salladsblad på varje ska de va också men de glömde jag handla hem) och sen rulla ihop till små strutar. Lantbröd rivet i grova bitar till.


Varmrätten är upplagd.


Under tiden får bären till krämen småputtra. Den redde hon av med potatismjöl och så va den klar i ett nafs! Inte så svårt egentligen att få till en 3-rätters. Matcha och få allt klar i rätt tid är ju trots allt hemligheten…


En trött men väldigt nöjd lillasyster fixade allt på 2 timmar! ;-)


Väl till bords.


Och det smakade alldeles ypperligt, fantatiskt gott allting!!


Med en somrig dessert av jordgubbar, hallon och blåbär i form av ljummen kräm med iskall mjölk… Kan inte bli bättre! Duktig Sanna!! :-P

 

Tagliatelle med öländsk örtdressing, kyckling och fetaost


Nu kör vi ett gott pastarecept tycker jag, de va ett tag sen. En ljummen, enkel pastasallad med grillad kyckling och fetaost. Dressingen jag har gjort till pastan är grymt enkel att bara röra ihop med gaffel i en stor skål man sedan häller den varma pasta i och vänder runt. Den öländska kryddblandningen med bland annat lavendel och timjan ger det hela en extra skjuts av härliga sommarsmaker!

Öländsk örtdressing till pasta
1 dl olivolja
1 msk balsamico vinäger
1 msk honung
1½ msk öländska örter
½ kruka persilja


Tagliatelle dressad med öländska örter.


Dressingen med öländska örter, honung olivolja och balsamvinäger.