Bästa spjällen
Revbensspjäll är bland det godaste kött man kan grilla, tycker jag.
Det finns många uppfödare runt om i landet som tar hand om sina grisar på ett riktigt bra sätt, så handla lokalt istället för billigt, importerat.
Det är både det mest miljövänliga och djurvänliga sättet att köpa mat, sen gör vi ju så att våra bönder kan fortsätta leva på sitt arbete på samma gång.
Idag får du tips på hur jag oftast lagar till spjäll, öka bara på receptet om ni är fler runt grillen.
Vill du ha fler tips till sensommarens grillningar så hittar du här Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Där hittar du mängder av marinader, såser, fisk, kött, vegetariskt, drinkar och efterrättar, ja allt som behövs för en lyckad grillfest.
Marinerade revbensspjäll 2 port
Färska, tjocka revbensspjäll, spare ribs, 5-600 g
Marinad:
1 dl finhackad timjan
2 rivna vitlöksklyftor
½ dl olivolja eller rapsolja
1 msk Worcestershiresauce
½ pressad citron
Grovmald svartpeppar
Ev 1 tsk honung för färg och smak
För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong 1 timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem.
Blanda samman allt till marinaden, lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden.
Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt.
Lägg på ett fat i kylen, 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden.
Ta upp köttet och skrapa av örter och vitlök, så det inte bränns vid under grillningen.
Pensla det heta grillgallret med olja och lägg på spjällen. Salta efter behag.
Grilla 2 minuter på varje sida, även på bensidan och den feta ovansidan på het glöd om du grillar råa spjäll.
Lägg dem på en svalare plats på grillen och låt eftersteka ca 10 minuter, vänd ett par gånger under tiden.
Är de förkokta så räcker 1 minut per sida, alltså 4 minuter sammanlagt plus en liten stund på sidan om så värmen fördelas jämnt i köttet.
Coleslaw med ajvar 2 port
3 dl strimlad vitkål
1 dl majonnäs
1 dl hackade örter, jag tog gräslök, citronmeliss och citrontimjan
2 msk ajvar relish
Salt och peppar
Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.
Rör ner majonnäs, ajvar och örter, smaka av med kryddor och ställ kallt en stund innan serveringen.
En annan favorit är grillat sidfläsk, det här är kaffemarinerat och du hittar recept på det i min grillkokbok.