Savoykåldolmar 2 port
2 dl fint tärnad blandsvamp
½ dl finhackad purjolök
3 msk smör
2 msk vitt vin
1 dl fint tärnad halloumi
2 msk sesamfrön
1 msk finhackad persilja
1 msk fiberhusk
Salt och peppar
6 stora savoykålsblad
Bryn smöret och stek svampen i fem minuter, så den får lite färg.
Rör ner purjolöken, halloumi och sesamfrön, låt dem bryna med en stund.
Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen.
Ta från värmen och blanda ner fiberhusken och rör om väl.
Låt svampröran stå och svälla en stund så håller kåldolmarna ihop bättre vid stekningen.
Koka upp vatten med ordentligt med salt.
Skär bort en bit av den hårda nerven från kålbladet.
Tryck ner bladen i det kokande vattnet med en hålslev. Förväll i 10 minuter, så de blir mjuka.
Ta upp och låt rinna av. Lägg dem med baksidan upp på skärbrädan.
Forma svampröran till avlånga ägg och lägg mitt på kålbladen.
Rulla in svampen till ett paket, knyt om med steksnöre.
Bryn kåldolmarna i smör runt om, krydda med lite salt och peppar.
Tomatsås
10 cocktailtomater
2 msk smör
1 tsk timjan
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk chilisås
2 msk vatten
Salt och chiliflingor
Dela tomaterna i fyra delar. Bryn dem lätt i smöret, strö hackad timjan över.
Häll på vinäger, chilisås, vatten och kryddor, låt koka ihop i några minuter.
Häll tomatsåsen i en form, lägg på kåldolmarna och grädda i 175° i 20 minuter.
Servera med en grönsallad och vitlökssmör.