Annorlunda sallad och pesto till grillat

Sallad med svartvinbärsblad

Sommarsallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.

Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.

Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Sommarsallad

Surkålspesto och oliver till Spröda frökex från Huså Bröd

Surkålspesto

3 dl surkål

1 dl hackad persilja

1 dl mandelmjöl

1 dl riven, stark ost typ Västerbotten

2 rivna vitlöksklyftor

Havssalt

2-3 dl kallpressad, mild olivolja

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät.

Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.

Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta.

Förvara peston i en burk i kylen, se till att den är täckt med ett lager olivolja så håller den sig länge.

Surkålspeston är skapad av Ylva Forsberg på Huså Bröd, som bakar mitt recept på Spröda frökex.

Fler tips för en lyckad grillsommar hittar du här:)

010


Gratinerad fetaost

Gratinerad fetaost 

Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika, vitlök och stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme.

Lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta.

Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter.

Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Ugnsbakad fetaost


Ljummen rödbetssallad och dillmajonnäs

Smörstekt fisk med ljummen rödbetssallad och dillmajonnäs

Ljummen rödbetssallad 2 port

3 färska rödbetor

2 msk olivolja

2 msk äppelcidervinäger

1 msk Dijonsenap

Flingsalt och peppar

Koka rödbetorna mjuka i ca 30-40 minuter. Spola i kallt vatten och gnid av skalet.

Blanda allt till dressingen och skär rödbetorna i klyftor.

Blanda ner de varma rödbetorna försiktigt i dressingen och låt stå några timmar så smakerna tränger in.

Vid serveringen värmer du dem bara några minuter i en kastrull på svag värme.

Dillmajonnäs

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk grädde/kokosgrädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör samman majonnäs och grädde, smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Blanda med dillen och låt stå en stund i kylen så smakerna utvecklas.

Servera rödbetor, dillmajonnäs och avokado till smörstekt eller grillad fisk.

De passa förstås fint även till exempel till grillad kyckling eller halloumi.

Jag blir väldigt glad om du köper en eller flera av mina kokböcker, de passar riktigt fint som present istället för en blomma eller en flaska vin när du ska bort på middag i sommar.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

LCHF-wraps

Fyllda omelettrullar

Fyllda wraps

När jag jobbade på restaurang gjorde jag ofta tunnbrödsrullar med olika fyllningar som förrätt.

Nu när jag lever utan gluten så får det bli en wrap, en 0melettrulle av ägg istället.

Med psylliumfrön i smeten så blir de tunna omeletterna lätta att hantera och får ett gott tuggmotstånd.

Du kan servera dem som en liten förrätt eller att ta med hela ut på picknick eller som färdkost på resa.

Svep då in dem ordentligt i plastfilm.

Du kan fylla wrapsen med allt möjligt. Till exempel med:

Laxmousse

Avocadoröra med ugnsstekt kyckling

Sardiner mosade med avocado, örter och gurka.

Rökt renstek i små tärningar, blandat med pepparrotsgrädde och purjolök.

Sardeller med soltorkad tomat, vitlök och örter och gratinera den skivade rullen med Västerbottensost.

Omelettrullar 5 små

1 ägg

3 äggvitor

1 dl grädde

1 msk psylliumfrön

1 krm salt

Valnötsfyllning

10 grovhackade valnötskärnor

½ dl äpple i små tärningar (vid strikt LCHF, byt mot ½ grön paprika)

½ dl purjolök i lika små tärningar

1 dl vispad grädde

½ dl majonnäs

1 tsk Dijonsenap

Salt och peppar

Vispa ihop äggsmeten i en bunke, låt stå och svälla i 1 timme.

Stek som tunna crèpes i en liten omelettpanna.

Vänd upp på ett bakplåtspapper och låt kallna innan de fylls.

De sväller upp ordentligt efter vändningen, men sjunker när de svalnar.

Jag fick 5 stycken tunna omeletter av den här smeten.

Bred fyllningen centimetertjockt över omeletten.

Rulla ihop som en rulltårta och svep in i plastfilm och lägg i kylen några timmar.

Skiva upp rulltårtan med en vass kniv och servera som förrätt.


Små hamburgare till fredagsmyset och Hälsomässa i Krokom

Hamburgare

Hamburgare 4 port

500 g gräsbetesfärs

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra hamburgare och platta till.

Bryn dem väl på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Hamburgerbröd 4 små

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras.

Smaka av om smeten är lagom salt och klicka ut den på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Vill du ha större bröd så dubbla bara receptet.

Här nedan hittar du lite tips på goda tillbehör. Fler finns i min kokbok Grillmat LCHF.

Hamburgerdressing

Ketchup/Chilisås

Majonnäs

Cole Slaw

Zucchinisallad

Kålrotspommes

Hamburgerdressing

Hälsomässa i Krokom

När du sitter därhemma och myser som mest i kväll så befinner jag mig på hälsomässa i Krokom utanför Östersund.

I kväll mellan 17-23 och i morgon lördag 11-16 finns jag och Börje Karlsson från Ecocaféet på plats i Krokomshallen.

Börje berättar om Ecocaféet och alla kroppsbehandlingar som finns att få hos oss och säljer en del av  produkterna i vår hälsobutik.

Jag bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och ekologisk kycklingbuljong från Scandinavian Organics, serverad ur den icke-elektriska långkokningsbagen Wonderbag.

Här kan du läsa mer om vilka föreläsare och utställare som kommer till mässan.

För dig som hellre lyssnar, här finns en intervju från tisdagen med Börje på Radio Jämtland: Stafettgästen Börje Karlsson förbjuder socker och mjöl.

Där berättar han om sin hälsoresa med hjälp av LCHF och tanken bakom Ecocaféet.

Här en bild från arbetet med att skapa caféet i höstas, när vi hade en av våra smakprovningar.

Eva har dragit vidare på nya äventyr till Tre Golfare i Nora men Halva Lindha tillhör inventarierna och lagar/bakar goda LCHF-rätter och bakverk.

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet


Kolhydrathalten i mitt glutenfria LCHF-fröknäcke/frökex

Frökex med regnbåge

Lågkolhydratkex

Jag får titt som tätt frågor om hur många kolhydrater mitt glutenfria LCHF-fröknäcke innehåller.

Spröda frökex från Huså Bröd är bakade efter mitt recept, klicka dig in via länken så kan du se var de finns att köpa.

Här nedan ser du energifördelningen i kexen:

Näringsberäkning 100g enligt SLV
 Protein 19,1 g
Kolhydrater 5,8 g
Fett 57,7 g
Energi 2587 kj
618 kcal
Näringsberäkning 1 kex, 7,5g enligt SLV
Protein 1,43 g
Kolhydrater 0,44 g
Fett 4,33 g
Energi 194 kj
46 kcal
Om spröda frökex från Huså Bröd
Huså Bröd

Frittata med nässlor

Frittata med nässlor

Nässelfrittata 1 port

2 ägg

1 dl förvällda nässelskott

1 dl grovrivna morötter

50 g rökt kött, jag hade renhjärta

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn de rivna morötterna i en liten stekpanna som tål ugnsvärme. Salta och peppra.

Skär det rökta köttet i små tärningar och grovhacka nässlorna.

Vänd ner kött och nässlor i morötterna och låt fräsa en liten stund.

Vispa ihop äggen med lite salt och peppar, häll det över morotsblandningen och rör om lätt.

Fortsätt steka ett par minuter, sätt sen stekpannan i ugnen på 175º i 5 minuter.

Frittatan är även god kall, då kan den skäras i tårtbitar och serveras som tapas.

Så här förväller du nässlor:

Plocka de yttersta toppskotten på nässlor på våren och försommaren.

Rensa nässlorna och skölj dem väl i ett durkslag.

Förväll i kokande, saltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av och frys in i små påsar.

https://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/05/april-11-30-001-1.jpg?w=423&h=564


Söndagsbrunch med Omega-3

Brunch

Istället för bacon och ägg

Många LCHF-are börjar dagen med bacon och ägg.

Visst är det gott, men för att få balans mellan Omega-3 och Omega-6 så är det bra att stoppa in lite mer av fisk och skaldjur i den dagliga maten.

Läs mer om den balansen här på Kostdoktorn.

Här får du tips på ett riktigt gott alternativ till baconbrunchen.

Äggsallad 1 port

1-2 kokta ägg

½ dl tärnad röd och grön paprika

2 msk majonnäs

½ msk finhackad timjan

Flingsalt

Skär ägget i tärningar. Blanda majonnäsen med paprika och timjan.

Vänd försiktigt ner ägghacket och lite smulat flingsalt.

Servera äggsalladen till rökta musslor.

Oliver, paprikaringar, bladpersilja och spröda frökex till.

Frökexen bakar Huså Bröd efter min receptidé, läs mer på deras hemsida var du kan köpa dem.

Gillar du inte musslor så är salladen förstås god ihop med räkor, rökt lax, makrill eller sardiner också.

Spröda frökex från Huså Bröd

 


Picknick i vårsolen
Picknick vid Ulvsundasjön vid skonerten Constantia...

Picknick vid Ulvsundasjön och T/S Constantia…

Utemat

Nu har äntligen vårvärmen kommit, så häromdagen blev det picknickpremiär.

Jag är mycket i Stockholm hos Lennart nu, det är en fantastisk stad inte minst när det gäller att erbjuda fina oaser för en måltid i det fria.

Här tog vi en promenad längs Ulvsundasjön och njöt av vårsolen och en fräsch kycklingsallad med vacker utsikt vid skonerten Constantia.

Rimmad kyckling 2 port

1 kycklingbröst med skinn à 150 g

1 msk salt

1 tsk paprikapulver

Strö salt och paprika jämnt över kycklingen.

Lägg i en påse i kylen över natten, gärna längre. Vänd några gånger under tiden.

Stek kycklingen 10 minuter i rejält med smör, vänd flera gånger så inte paprikan bränns.

Stäng av värmen och låt bröstet ligga kvar med lock eller folie över en stund, för att värmen ska fördelas i köttet.

Skär sen bröstet i sneda skivor. Jag tog med kycklingen på picknicken när den var helt nystekt.

Wonderbag på picknick...

Wonderbag på picknick…

Rimmat kycklingbröst

Jag fraktade kycklingen i en matlåda i minivarianten av Wonderbag och tillsammans med likaså nylagade, chèvregratinerade rödbetor fick vi en ljummen lunchsallad.

Vi åt kycklingen och rödbetorna till en sallad på rucola, tomat, kaprisbär, päron, olivolja och sherryvinäger.

Några skivor smör fick också följa med, så vi blev riktigt mätta och belåtna på vår sallad.

Vill du ha tips på en kall picknicksallad, så klicka på bilden nedan.

Ostsallad med Varmrökt Sidfläsk, Vitkål och Cocktailtomater till Picknick


Tips på tapas : goda sätt att ta vara på påskens rester

Tapas med svamp

Tapaskväll

Har du kvar lite rester i kylen eller frysen från påsk så kan du förvandla dem till smakrika tilltugg till kvällsmyset.

På resor till länderna runt Medelhavet äter jag ofta olika tapas och meze på restaurang, där har jag hämtat mycket inspiration.

Här kommer några tapastips med svenska smaker, först ut en läcker liten svamprätt.

Svenska tapas

Tapas på svamp och gravad/rökt fisk 4 port

12-16 svamphattar, champinjon, kantarell, ostronskivling eller liknande

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Lite salt

Fyllning

100 g gravad eller rökt fisk

1 dl riven, lagrad ost

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Rensa och ta bort foten på svampen. Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor.

Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.

Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill.

Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter.

Vill du grava fisken själv, helt utan socker, så hittar du här receptet på min äppelgravade lax från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Recept nr 2 är en hjortroncrème som jag serverade till gravad sik på getostgratinerat tunnbröd när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott på 90-talet.

Den passar lika bra till rökt kött, på bilden har jag skivor av rökt lammfiol till.

Hjortroncrème

2 dl crème fraiche

1½ dl hjortron

ca 1 tsk valfri sötning

Några droppar Worcestershiresauce

Lite smulat flingsalt

Vispa crème fraichen tjock med elvisp. Smaksätt med vald sötning, salt och Worcester.

Rör ner hjortronen försiktigt, smaka av om du vill ha mer sötma eller sälta.

Låt stå och dra åt sig smakerna en stund i kylen. Servera till rökt kött eller fisk.

Om du vill fira något extra så är det här en riktigt god kombination, mina populära frökex med löjrom, crème fraiche och finhackad rödlök.

Lokal ost och chark passar fint om du vill bjuda på en tapasbuffé, de här inlagda trattkantarellerna smakar väldigt gott till.

Har du frysta eller torkade trattkantareller så fungerar de fint att använda så här års.

Inlagda trattkantareller

½ liter små trattkantareller

1 dl vatten

½ dl ättikssprit 12%

½ dl valfri sötning

1 liten gul lök

1 lagerblad

10 enbär

5 hela kryddnejlikor

5 vitpepparkorn

1 kanelstång

1 krm havssalt

Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.

Häll i svampen och koka på svag värme i 10 minuter.

Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.

Det går fint att använda annan svamp att lägga in om du inte har trattkantareller.

Fler goda tips på tapasrätter hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Ät, njut och må gott!