Tapaskväll
Har du kvar lite rester i kylen eller frysen från påsk så kan du förvandla dem till smakrika tilltugg till kvällsmyset.
På resor till länderna runt Medelhavet äter jag ofta olika tapas och meze på restaurang, där har jag hämtat mycket inspiration.
Här kommer några tapastips med svenska smaker, först ut en läcker liten svamprätt.
Tapas på svamp och gravad/rökt fisk 4 port
12-16 svamphattar, champinjon, kantarell, ostronskivling eller liknande
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
Lite salt
Fyllning
100 g gravad eller rökt fisk
1 dl riven, lagrad ost
1 dl finhackad dill
½ dl majonnäs
Rensa och ta bort foten på svampen. Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor.
Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.
Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill.
Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter.
Vill du grava fisken själv, helt utan socker, så hittar du här receptet på min äppelgravade lax från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Recept nr 2 är en hjortroncrème som jag serverade till gravad sik på getostgratinerat tunnbröd när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott på 90-talet.
Den passar lika bra till rökt kött, på bilden har jag skivor av rökt lammfiol till.
Hjortroncrème
2 dl crème fraiche
1½ dl hjortron
ca 1 tsk valfri sötning
Några droppar Worcestershiresauce
Lite smulat flingsalt
Vispa crème fraichen tjock med elvisp. Smaksätt med vald sötning, salt och Worcester.
Rör ner hjortronen försiktigt, smaka av om du vill ha mer sötma eller sälta.
Låt stå och dra åt sig smakerna en stund i kylen. Servera till rökt kött eller fisk.
Om du vill fira något extra så är det här en riktigt god kombination, mina populära frökex med löjrom, crème fraiche och finhackad rödlök.
Lokal ost och chark passar fint om du vill bjuda på en tapasbuffé, de här inlagda trattkantarellerna smakar väldigt gott till.
Har du frysta eller torkade trattkantareller så fungerar de fint att använda så här års.
Inlagda trattkantareller
½ liter små trattkantareller
1 dl vatten
½ dl ättikssprit 12%
½ dl valfri sötning
1 liten gul lök
1 lagerblad
10 enbär
5 hela kryddnejlikor
5 vitpepparkorn
1 kanelstång
1 krm havssalt
Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.
Häll i svampen och koka på svag värme i 10 minuter.
Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.
Det går fint att använda annan svamp att lägga in om du inte har trattkantareller.
Fler goda tips på tapasrätter hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Ät, njut och må gott!