Midsommarklassiker
Den här matjesmoussen har en given plats på midsommarbuffén.
Vill du istället göra en matjestårta som den man gör på kavring, så mixa några skivor av mitt valnötsbröd och smaksätt gärna med lite stött anis och kummin.
Blanda ca 2 dl brödsmulor med 50 g smält smör och tryck ut i en mindre pajform klädd med plastfilm och häll den nygjorda moussen ovanpå.
Ställ i kyl några timmar att stelna och garnera sen till exempel med tunna skivor av rädisor som du lägger i en cirkel runt och strö hackad gräslök i mitten.
Matjesmousse
1 burk matjessill à 200 g
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
½ dl färskost
1 dl finhackad gräslök
2 gelatinblad
2 msk sillspad
Salt och peppar
Skär matjessillen i små tärningar. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Krama ur och smält på svag värme i sillspadet.
Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök, kryddor och rör ner sillbitarna.
Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det med resten.
Då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.
Vispa grädden rätt fast och vänd försiktigt ner den i röran.
Låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.
Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar.
Servera med kokt ägg eller som en del av en större silltallrik.
Moussen blir en fin gåbortspresent om du häller upp den i en konservburk av glas.