12 förrätter, 12 varmrätter och 12 desserter till nyår!

nyår_skumpa_skåla
Nä, det är inte så att vi ska äta så mycket som tolv rätter av varje, jag tänkte bara ge mina bästa tips från arkivet så ni får lite inspiration till nyårsmaten! 😛 Vi har inte riktigt bestämt vad det blir här hemma. Det pratas om oxfilé och nån annan vill grilla och själv är jag lite inne på en smörgåstårta i vanlig ordning… 😉 Vi får se vad det blir, kanske ett hopplock av allt?! Nu ska jag jobba i tre dar i alla fall sen vid lunch på onsdag har jag nog tänkt ut något.

 

Nån här som redan bestämt sin meny?
Enkelt, avancerat?
3-rätters eller inte? 

 

Här kommer nu mina bästa tips på 12 förräter, 12 varmrätter och 12 desserter. Klicka på respektive bild för att komma till recepten.

 

FÖRRÄTTER / TILLTUGG

räkcocktail_recept  tunnbrödssnittar_rökt_kött_rådjur_pepparrot  laxröra_snapsglas_kallrökt_lax_påskmat_tilltugg
Tunnbrödskorgar med räkor.
Tunnbrödssnittar med rökt kött och färskost.
Laxröra i snapsglas.

 

laxsnittar_najadlax_laxröra_nyårsbuffé_plockmat  parmesanchips_fänkålsdipp_salamichips  svampfyllda_tarteletter
Smördegsstjärnor med laxröra.
Parmesan och salamichips med fänkålsdipp.
Svampfyllda tarteletter.

 

äggrulle  krustader_fyllningar_tips  prinskorv_inbakad_smördeg_plockmat
Äggrulle med bacon och ost.
12 olika fyllningar till krustader.
Piffad prinskorv till barnen.

 

parmarullar_parmasnittar_mozarella_tunnbrödssnittar  ost_chilisnittar  parmesan_tortellini
Parmarullar med pesto, mozzarella och soltorkade tomater.
Ost och chilisnittar med honungsdipp.
Friterade tortellini med sweet chilisås.

 

VARMRÄTTER 

file_mingon_black_and_white  plankstek_kryddburken  helstekt_fläskytterfile_rostade_rotfrukter_örtsås
Filé mignon Black n White med Jacksonpotatis.
Plankstek med kyckling.
Helstekt fläskytterfile med örtagårdssås och ugnsrostade rotfrukter.

 

entrecote_varmrätt  pulled_pork_pitabröd_per_morberg  röding
Saltbakad entrecote.
Pulled pork i pita med tillbehör.
Helstekt röding med citronsås.

 

ryggbiff_rödvinssås_recept  fläskfilé_kebab_wraps_rulle  tjälknöl_recept
Ryggbiff med rödvinssås.
Fläskfilérulle med vitlökssås.
Tjälknöl.

 

grillad_lammsadel_potatissallad_örter  baconlindad_fylld_fläskfile  fläskfile_smördegsinbakad_smördeg_ädelost
Grillad lammsadel med örtig potatissallad.
Ostfylld och baconlindad fläskfilé.
Smördegsinbakad fläskfilé.

 

DESSERTER

äppeltarte_vaniljglass  chokladsås  portionsformar_glasstårta_digestivekex_glass
Glaserade äppeltarte.
Vaniljglass med vita harens chokladsås.
Digestive-glasstårtor.

 

godaste_kladdkaka_kladdig_kaka  schweizernötstårta_recept_nötbotten_choklad  tosca_toscapäron_recept_toscasmet_dessert_päron
Kladdkaka med mandel och flingsalt.
Schweizernöttårta.
Toscapäron med vaniljglass.

 

cheesecake_recept  chokladmousse_ljus_mörk  pannacotta_lakrits_lakritspannacotta
Frusen cheesecake.
Vit och mörk chokladmousse.
Lakritspannacotta med jordgubb.

 

gino_efterrätt  pavlova_recept  zuleikatårta
Gino – frukt, gratinerad med vit choklad.
Pavlova.
Zuleikatårta.

 

 

 

Julmaten uppäten!

julfrukost_julmorgon_julmat
Sista dagen på julhelgen idag och då kom den första snön! 😛
Jag hoppas ni alla haft en underbar jul med god mat, familj och vänner! Vi har firat julen i liten skala med bara familjen. Inget överflöd av julmat utan precis sådär lagom så man slipper stå med rester i oändlighet.Ni ska dock ändå få ett gott tips på recept med prinskorv lite senare. Söndagsmiddan idag blev rester i alla fall men sen ska de nog vara slut… 😉

 

God fortsättning på er! ♥

 

julbord_julmat_julafton

 

scan_julskinka
Måste bara få höra med er vilken julskinka ni valde i år? Köpte ni färdigkokt, rimmad, orimmad eller plånboks-skinka? Kanske från gårdsbutik? Jag fick prova två skinkor från Scan, en gorumet & en rapsgris, bägge färdigkokta, bara att griljera! Den stora gorumetskinkan är ännu inte öppnad vi tog den lilla rapsgrisskinkan nu i jul då vi inte blev så många. Men jösses så god den var! Har alltid gillat köttet från rapsgris och denna skinka får av mig högsta betyg av alla jag provat tidigare. Bra sälta och så mör och saftig!
Den andra skinkan ska jag laga till i veckan och göra diverse rätter av samt frysa in till skinklådor, pastasåser, schnitzel mm.

 

julgran_jul_2015
Julgrannen anno 2015.

 

robertos_färjestaden_restaurang_öland_kebabtallrik
På Annandagen åkte vi in till Kalmar till mellandagsrean. Vi fyndade en hel del på på EKO:-, Biltema, Mediamarkt och Djurkompanet. Galet mycket folk så efter Kalmar landade vi på Robertos i Färjestaden – Ölands helt klart bästa kebab och gyrostallrikar! 😉

 

robertos_färjestaden_restaurang_öland

Turkisk köttfärsröra

Köttfärsröra med gröna Oliver

Nygammalt

Sen jag startade min blogg för snart 7 år sen, så har jag byggt upp ett väldigt stort arkiv med recept, det finns över 1000 på mina olika bloggar och i kokböckerna.

Jag har hela tiden hittat på nya rätter, för att du ska få lite variation i ditt kök :)

Nu under vintern kommer jag att ha annat för mig än att skapa nya recept hela tiden, så därför kommer jag att bjuda på en hel del av dessa rätter igen, så de inte faller i glömska i arkivet.

Ofta kommer det att bara bli ett recept med bild till härinne, men har jag nåt som jag vill tipsa om eller funderingar jag vill dela så kan det bli några rader också.

Hoppas du kommer att hitta mycket inspiration till enkel, nyttig och god matlagning.

Matig köttfärsröra 2 port

250-300 g nötfärs eller lammfärs

6 champinjoner

1 grön paprika

1 tomat

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

10 valnötskärnor

6 st stora oliver med pimiento

3 msk smör

1 msk tomatpuré

1 msk balsamvinäger

1 tsk oregano

1 tsk ekologiskt buljongpulver

1 dl vatten

Havssalt och chiliflingor

Skär champinjoner, paprika, lök och tomat i lika stora tärningar.

Hacka valnötterna grovt. Bryn smöret och stek svampen gyllenbrun.

Blanda efter några minuter ner löken och paprikan, låt dem få lite färg. Krydda med salt och chili.

Rör ner köttfärsen och låt bryna en stund, rör så den blir finfördelad.

Tillsätt nu de övriga ingredienserna, koka upp och låt röran puttra i minst 10-15 minuter, så den blir lite simmig.

Servera med riven, lagrad ost, några tunna klyftor tomat och bladpersilja.

En klick smör är också alltid med på min tallrik, även om den inte lagts dit när jag tagit bilden.

Grönsaksmarknad


Ishallon recept och GOD JUL
Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Vill passa på att önska alla bloggläsare en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!
En liten julklapp från mig till er alla blir ett nytt recept på lchf-gods.
Receptet var med i Expressens LCHF-tidning november.

Hål tillgodo och njut den!

Ishallon 20 st

100 gram ekologisk smaklös kokosolja
100 gram frysta hallon

1 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 0,5 dl strösocker)

Gör så här:
Lägg tinade hallon i en kastrull och hetta upp dem till sylt konsistens, mixa med mixerstav.
Sila av dem i en trådsil.
Smält kokosfettet och häll i hallonjuicen. Mixa allt med mixerstaven. Häll upp i ischokladformar och ställ kallt.

Tips: Tänk på att kokosfett smälter vid 24 grader och varmare.

Fläskytterfilé med hasselbackspotatis och glöggsås

fläskytterfile_recept_sås_glöggsås_hasselbackspotatis
Igårkväll lagade vi till en favorit här hemma som jag ofta gör till jul. Glöggsåsen! 😛 En härligt smakrik sås som passar utmärkt till stekt kött och en god potatis. Joline gjorde hasselbackspotatis och jag vispade sås. Köttet skar jag bara i skivor och stekte med salt, peppar och lite D´Elidas. Supergott! Prova såsen om du inte gjort det tidigare. 😉

 

Glöggsås : 
2 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl Morbergs glögg
2 msk kalvfond
Svartpeppar
Salt

 

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädde,  glögg och kalvfond. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar.

 

Hasselbackspotatis :
Använd i stort sett vilken potatis som helst, jag föredrar dock en fast sort. Skär av en tunn skiva i ”botten” på potatisen så står den stadigt när du skär snitten på ytan.  Skär tunna snitt nästan helt igenom varje potatis. Ett tips är att lägga potatisen mellan två skärbrädor så kan du skära nästan ner till botten utan att dom går sönder.

Placera hasselbackarna i en ugnsfast form, gärna med bakplåtspapper. Krydda med flingsalt och peppar. Skär/hyvla tunna skivor av smör med osthyvel och lägg överst på varje potatis. Strö över ströbröd eller panko. På slutet kan du riva över ost. Gratinera i ugn ca 40 – 45 min på 200 grader.

 

Lucka 16 – Ischoklad med hjortron och julklappstips
Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron
Foto Mikael Eriksson

Godsaker till jul

Idag får du tips på en av mina chokladfavoriter och några fina julklappstips så här i slutspurten innan jul.

Böcker är alltid trevligt att både ge och få, så satsa på hårda klappar i år :)

De här chokladtryfflarna med kokosolja och hjortron passar förstås utmärkt att ge bort som en läcker julklapp av det mjukare slaget.

För fler tips på ätbara julklappar, ta en titt på mina tips från förra året.

En bok jag varmt vill rekommendera är Ann Fernholms nyutkomna Smakäventyret: att lära små barn äta mat, en perfekt julklapp till alla nyblivna föräldrar.

Smakäventyret

För dig som hellre skänker julklappspengarna till ett välgörande ändamål, så finns Kostfonden som satsar alla sina medel på forskning kring matens påverkan på hälsan.

Nu senast en studie på Diabetes Typ 1, med draghjälp av sportreportern Peter Jihde som i veckan gick ut med att han har diabetes.

En annan mjuk klapp som både skänker glädje till den som får den och till en fattig familj i Sydafrika är en icke-elektrisk långkokningspåse från Wonderbag.

Wonderbags kokbok

Jag har under hösten tagit fram en liten kokbok tillsammans med Wonderbag, så det finns gott om tips på läckra, långkokta rätter till den klimatsmarta bagen.

Beställ din Wonderbag före den 20 december för att hinna få den innan jul.

De kostar 699 kr för de större modellerna och 399 för mini-varianten Lunchwarmer.

Den passar förutom till varmhållning eller kylning av lunchmaten även för små kastruller för 2, använt den till goda grytor på höstens resor.

Här har Halva Lindha använt Wonderbag till ett av mina glöggrecept.

Wonderbag som kylväska till stranden...

Wonderbag som kylväska till stranden…

På vägen hit till Turkiet använde jag en stor Wonderbag som kylbag till den julmat vi tog med.

Jag svepte in rökt och gravad lax, kallrökt nötkött och julskinka i en tidning och la in tillsammans med en kylklamp i bagen.

Resan tog med övernattning på Arlanda 36 timmar från Östersund till Alanya.

Maten var kylskåpskall när jag packade upp den, så bagen håller verkligen kyla lika bra som värme.

Wonderbag har haft en julklappsrim-tävling kring långkokningsbagen.

Här är det vinnande bidraget från Sofia Wärlinge i Kolmården, som du säkert får låna om du inte hittar på nåt bättre att skriva på paketet.

Wonderbag
En magisk påse får du av mig i gåva.
I köket den kommer göra underverk vill jag lova.

Förbättrar din matlagning ur både hälso- och miljöperspektiv.
Utan kablar som trasslar är den riktigt effektiv.

Det blir en kulinarisk resa som heter duga.
Känner redan nu hur det i magen börjar suga.

Maten blir godare och tänk så mycket energi du sparar på färden.
Det är inte svårare än så att rädda världen.

Foto Gunno Rask

Här på min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du läsa de fina kokboksrecensioner jag fick inne på Amazon häromdagen av Jimmy Moore på Livin’ La Vida Low-Carb.

Här hittar du alla mina 3 engelska kokböcker på Adlibris, en nyttig och god julklapp till släkt och vänner utomlands. Här finns de på Amazon.

Mina kokböcker på engelska

Ischokladtryffel med hjortron

100 g mörk choklad 85-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar. Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Det här receptet kommer från Grillmat LCHF, den enda av mina kokböcker som just nu finns att köpa på svenska.

Tomten njuter av några soliga dagar vid Medelhavet innan det är dags att dela ut alla julklappar :)

Tomten vid Medelhavet


Rostbiff-wraps med potatissallad

rostbiffwraps_wrap_wraps_fyllning_rostbiff_potatissallad
Hej fredag och snart helg! 😛 Tiden springer verkligen iväg mot julafton nu och det är mycket på gång överallt med julklappshandel, pyssel och godistillverkning!

 

Denna vecka har varit lite hektisk här hemma med massor inplanerat och en del trubbel med möten och annat men nu börjar det lugna ner sig inför helgen och årets stundande julbord. I onsdag hände en obehaglig sak på Jolines skola i Borgholm. Någon hade skrivit på sociala mediet Jodel strax innan kl 12.00 att hela skolan skulle sprängas om 2 timmar. Efter evakuering av 300 elever i årskurs 6-9 hittades ingenting i vare sig skolbyggnad el gymnastikhall. Allt togs på stort allvar o olaga hot mot grupp är anmält.

 

Jag försökte hämta Joline efter att hon kontaktat mig. Det fick jag inte…. Eleverna fick inte lämna intilliggande gymnasium dit dom fick gå efter bombhotet, trots telefonsamtal med lärare och även samtal utanför gymnasiet med de patrullerade. Om ens barns skola blir bombhotat VILL MAN HA HEM SITT BARN!!! Helt fruktansvärt det som hänt, eller INTE hänt med tanke på den oro det skapat och vilka kostnader det inneburit.

 

Är väldigt tacksam att det var falsklarm och hoppas innerligt att polisen hittar den/de som ligger bakom hotet och även den sprängning som inträffade helgen tidigare. Fruktansvärt rent ut sagt! Men nu ser vi framåt och jag hoppas vi slipper sånt här mer i fortsättningen. I skrivande stund kom jag hem från jobbet för ett tag sedan. Mötte sotaren i dörren som vi totalt glömt bort i allt strul denna vecka, men nu är det sotat och klart och även huset fick sig en rejäl omgång med dammsugaren och skurmoppen. Medans golven torkade passade jag på att tvätta bilen också och nu sitter jag här och har inte många minuter på mig innan jag ska hämta upp Joline på skolan för att ta en tripp till Kalmar och inhandla de sista julklapparna… *phuu* Skönt det ska bli med helg och julbord imorgon! 

 

Här kommer i alla fall ett snabbt tips i dessa stressade tider. Riktigt goda wraps fyllda med potatissallad, rostbiff och lök. Så smidigt att bara fylla, rulla ihop och ta med sig… För det är precis vad vi ska göra. Blir att äta dom i bilen på väg till Kalmar. Tjingeling på ett tag och ha en underbar fredag allihopa! ♥

 

rostbiffwraps_wrap_wraps_fyllning_rostbiff_potatissallad_recept
Fyll wrapsen med sallad, potatissallad, rostbiff med lite extra svartpeppar och BBQ-krydda. Gurka, remouladsås och rostad lök. Rulla ihop och paketera i bakplåtspapper. Färdigt! 😉

 

wraps_rostbiff_potatissallad
Trevlig helg!

Kryddlandet levererar!

kryddlandet_kryddor_kryddburken_delidas_tonys
Fick hem ett paket häromdagen jag beställt med lite kryddor och givetvis D´Elidas chilisåser. Måste bara rekommendera Kryddlandet till alla som är ute efter det lilla extra, kryddor i lösvikt eller ovanliga chilisåser, teer mm. Och framförallt olika märken som Jamie Oliver, Fiddes Payne, Chef Paul mm som man inte så ofta hittar på vanliga ICA. Leveransen går blixtsnabb. Jag fick hem paketet dagen efter jag beställt det så tummen upp för en riktigt bra och serviceinriktad kryddaffär på nätet!

 

teabook_kryddlandet
Joline som är en galen teälskare köpte jag denna teabook till. En glittrig plåtbok fylld med te. Smaken var Vanilj, citron, apelsin och mandel. Supergod! 😛 Finns olika sorter, motiv och smaker och är en himla fin julklapp för 140 kr. *tips tips*

Lucka 8 – Kalvsylta
Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet.

Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Kalvsylta

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten. Stjälp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna så du kan förbereda syltan i god tid före jul.

När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen tills nästa dag.

Julklappstips: Min Långkokbok och LCHF för seniorer är tyvärr slutsålda på svenska, men finns här på engelska om du har släkt och vänner utomlands.

Mina kokböcker på engelska


3 sorters fudge

sorter_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge
Tjingeling i stugorna! 😛
Det händer mycket bakom kulisserna på kryddburken just nu och tiden att sätta sig vid datorn är knapp men jag ser att ni hänger kvar ändå och det söks på julrecept och godis i massor! Idag bjuder jag på tre sorters fudge, alla tre gjorda med en burk kondenserad mjölk + choklad samt smaksättning. Det är så busenkelt och tar inte lång tid att röra ihop och vad gäller smaker så är det bara fantasin som sätter gränser. De tre jag har gjort här är en med saffran och tranbär, en pistage och lime samt en mörk med helnöt och valnöt.

 

Grundreceptet är en tumregel att komma ihåg. 500 gram choklad + en burk kondeserad mjölk + 1 msk smör. Sen är det galet roligt att hitta på smaker och kombinationer efter eget tycke och smak.

 

Fler tips hittar ni i mitt inlägg JULGODIS SPECIAL med 21 RECEPT! 

 

Saffran och tranbär : 
500 gram vit choklad
1 burk kondenserad mjölk
1 gram saffran
150 gram torkade tranbär
1 msk smör

 

Pistage & lime : 
500 gram vit choklad
1 burk kondenserad mjölk
150 gram skalade pistagenötter
rivet skal från en lime
1 msk smör

 

Choklad och nötter : 
500 gram mörk choklad alt. blockchoklad
1 burk kondenserad mjölk
200 gram blandade, hela nötter (hasselnötter, valnötter, mandlar etc.)
1 msk smör

 

GÖR SÅHÄR : 
Smält chokladen tillsammans med övriga ingredienser sakta i en kastrull. rör under tiden. När allt är smält, rör ner en matsked smör och häll sedan fudgen i en form med bakplåtspapper. Låt svalna. Ställ in i kylen över natten och skär sedan upp i bitar.

 

julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge_nötter

 

lime_fudge_pistage_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

fudge_choklad_vitchoklad_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

pistage_nötter_fudge_lime_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

choklad_helnöt_nötter_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

pistagefudge_lime_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

saffransfudge_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge