Min kära gubbe o jag!


Tjolahopp!! Va roligt att ni uppskattar gästbloggsinläggen här på Kryddburken, nästa gästiblägg kommer i december! ;-)

Jo, i lördags hade gubben och jag BF = Barnfritt! Max var hos sin mamma och Joline i stallet där dom hade ordnat med övernattning o skojigheter. Det betydde ju en hel kväll, natt och sovmorgon på tu man hand med bara min kära make. Inte ofta det händer ju! :-P

Joline och jag som bra äääälskar att fixa med överraskningar vi började planera för fullt! Vi åkte o handlade och köpte lite smått o gott, ”bubbel och skumpa” som hon sa, de är ju ett måste och blir lite extra festligt. Jag hade nog kunnat få ett helt schema av Joline på saker vi skulle ägnat oss åt… ;-)

Maten fick ju inte bli något jättemastigt för man vill ju inte bli stokamätt och sitta där med paltkoma och försöka ha det mysigt?! :-P

Till min hjälp hade jag ju ER på facebook också som kom med massor av bra tips och förslag både på plockmat o bubbel och lite annat festligt. Ni är ju bara föööör bra och snabba svar dessutom! Följ Kryddburken på facebook här >>

Jo, det blev lite plockmat på tandpetare, bara några få sorter, men ack så goda. Eftersom min kära make inte är så mycket för det det där exklusiva med fina middagar, förrätter, silverbestick och ostbrickor och sånt så köpte jag hem lite olika sorters chips. Ett säkert kort! :-P En sort jag hittade som var riktigt het gillade han skarpt (Double hot chili & sourcream + hot holiday dipmix) JEEESUS va starka dom va!! Jag håller mig till dillchips och american dip jag…

Vi började förstås med bubbel & jordgubbar och lite tilltugg, senare på kvällen till filmen ”The Rose” dukade vi fram chips o dip. Den är ju bara sååå bra den filmen och man kan se den hur många gånger som helst och det gör inte så jättemycket om man skulle råka missa en minut eller två om man vill pussas eller så…. ;-)

På systembolaget hittade jag även en lagrad julmust som vi bara måste provsmaka, och en enkel alkoholfri glögg.
Vaxduken a la rock a billy på TV-bordet hade vi aldrig använt så den fick komma till sin rätt med massor av tända ljus.

En lugn, skön kväll på tu man hand med lite extra av det goda här i livet är absolut inte fel…  Man ska ta vara på kärleken…

Och som jag brukar säga;
”Ett lyckligt äktenskap kräver att man förälskar
sig många gånger och varje gång i samma person”


Två mousserande; Gancia Prosecco Brut (nr 7879) vansinnigt god, denna gillade jag skarpt och kan tänka mig att ”bubbla” med igen! Samt två små Freixenet Cordon Negro Brut (nr 7738).


Fruktspett marinerade med vanilj, vitt vin och honung… ;-) Mmmmmm…..


Gurkrullar med inlindad stark vitlökssalami, bredd med bonjour ”taco”…. Åhh dessa skulle vi ha gjort fler av! Ni måste prova!! :-P


Små plommontomater med salami och en liten gul paprika samt gurkbåt med brie, plommontomat och vindruva.


R
ock a billy-vaxfuken kommer från Bödasågens Allhandel i Böda.


Bubbel-bubbel-babbel i soffan!


Glögg o julmust med tillbehör är ju heller inte fel att värma upp sig med!.

The post Min kära gubbe o jag! appeared first on Kryddburken.se.

Ostkakans dag idag

Den 14 november är det också ostkakans dag och då det också är världsdiabetesens dag så kanske den ska firas med en ostkaka antingen utan socker eller med Mariannsocker? ;)

Har bloggen ett ostkakerecept?
Javisst, självklart har den det. Här finner du min variant av ostkaka.

Mitt tips: Väldigt god som lunch!

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Tips på etikett

20121108-200138.jpg

Måste ju bara visa er vad jag hittade på Netto idag. Små, söta etiketter i trä i form av de klassiska rektanglarna men också hjärtan och stjärnor, dom sistnämnda hoppade jag dock över!

För att få en extra fin, rustik finish på dessa etiketter drog jag några över spisringarna på kaminen i köket och gned sen in dom i olja, ett par gned jag in i blomjord med vatten och några i sot! :-P

Perfekta att skriva på till årets glögg, en påse julgodis, det hembakade vörtbrödet som ”gå-bort-present” eller varför inte på årets julklappar?!
Ett litet tips från mig bara… :-P
Fler förslag på hur man kan ”förädla” trä??

The post Tips på etikett appeared first on Kryddburken.se.

Osöta kardemumma skorpor

 

När jag bad bloggläsarna skulle önska sig vad jag skulle tillverka inkom det förslag om osöta kardemumma skorpor.
Här kommer min variant på det. Givetvis blir dessa skorpor inte som veteskorpor ;)

75 gram smält smör
3 ägg
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
3 tsk stött kardemumma
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Smält smöret och ta i kardemumman i det lite varma smöret. Låt svalna lite.
Vispa äggen fluffigt i några minuter.
Tillsätt smöret och blanda väl.
Blanda alla övriga torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten. Låt svälla i 5-10 minuter.
Rulla en längd 25-30 cm lång och forma till den något, lägg längden på bakplåtspapperklädd plåt.
Grädda i ugnen i 175 grader i 30 minuter ta ut plåten och sänk därefter värmen till 100 grader.
Ta ut dem och skär längden i sneda ca 1,5 cm bitar sära på dem och med luft emellan (ca som på bilden), ställ in dem i ugnen igen, låt ugnen stå lite på glänt med en träslev emellan. Torkas i ca 1,5 timma, känn på dem så de är torra, låt de annars stå lite till.

Tips: Även att tillsätta 1 tsk mald pommerans kan vara spännande tillsammans med kardemumman.
Andra spännande kryddsättningar kan vara 1 pkt saffran eller 1-2 msk kummin eller varför inte våga prova att krydda dem med 1-2 tsk malen ingefära! Andra nötter så som malda valnötter eller pecannötter är också gott att byta ut lite av mandelmjölet med.

Bloggar etiketter: , , ,

Grytskola!

 

Hösten är väl grytornas tid?

Tillhör du dem som inte gör gryta så ofta så måste jag bara få tipsa dig om Matklubben.se GRYTSKOLA.
Där får du 6 enkla bra tips på “vad tänka på” och massor av goda recept. Det finns 90.000 olika recept där!
Jag hämtar ofta inspiration från matklubbens recept när min egen fantasi tryter.

Som ni alla vet så tycker jag att man ska satsa på ett gott gräsbeteskött och givetvis de fetare delarna , gärna högrev till gryta. Gräsbetes är ju också ur hälsosynpunt det absolut bästa köttet. Handlar du från Gröna gårdar så fråga efter märgben och låt det få koka med i grytan. Säkert så kan du få märgben från andra producenter också. Märgben är äkta super food!
Lamm får vi heller inte glömma och lamm är ju oftast bättre uppfött än våra industri-nötdjur. Lamm är ju också höstens och vårens kött. Så leta upp Kardemummakryddad lammgryta och njut!

Mer gryta åt folket skriver matklubben.se och jag kan bara hålla med.

Hoppas du också kan finna inspiration där inför höstens alla goda mustiga grytor som kan göras!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Ett recept kommer postat

 

Lite tidigt men om man ska hinna göra något kul så kanske det är dags…
Här kommer ett tips om annorlunda julkort!

Julen handlar ju om att sprida glädje. Finns det något bättre sätt att sprida glädje än genom god mat? Ibland är det kul att hitta nya spännande recept men vid vissa tillfällen är det de traditionella recepten som alltid vinner och julen är en sådan tid där vi har mycket “måsten” som ska finnas på bordet.

 

Saffran tillhör en av julens alla kryddor. Den för tankarna till julbak och främst lussekatter men det finns andra varianter så som saffranskaka och saffransbullar. Kryddan är världens dyraste men det krävs ingen stor mängd för att den härliga smaken ska komma fram. Med sin gula färg i maträtter och bakverk är saffran även en fröjd för ögat. Doften i köket efter ett saffransbak är obetalbar…

 

På bloggen har jag delat med mig av recept där saffran är huvudingrediensen och i år funderar jag på att återanvända dem men på ett lite annorlunda vis. Att skicka och få julkort  hör ju julen till. Med en matig hälsning innehållandes bild av bakverket på framsidan och inuti tillhörande recept får mottagaren ett kort som sticker ut bland alla tomtar och julgranskulor mm. Lägg till en personlig hälsning och varför inte ett medskick av en saffranspåse så blir det säkert ett  uppskattat julkort. Kunde se ut så här i mitt fall:

 

Bloggar etiketter: ,

Länktips: Våra 5 mest populära LCHF recept

Här nedan finner ni våra populäraste recept – utifrån era reaktioner på mest facebook likes.

1. Oppsie bröd - 404 facebook likes

Recept på ett lätt och luftigt LCHF bröd som går att använda till mycket!

2. Super gott LCHF bröd - 274 facebook likes

Fantastiskt bröd som till och med icke-lchf-personer gillar.

3. LCHF Frukostmuffins - 140 facebook likes

Frukostmuffins är perfekta för dig som vill i väg snabbt på morgonen! Kan förvaras i kylen och avnjutas på vägen till jobbet!

4. Ägg och bacon muffins - 101 facebook likes

Ägg och bacon muffins är ett perfekt mellanmål för oss som äter enligt LCHF.

5. Sesambröd - 64 facebook likes

Det här brödet går supersnabbt att göra och är gott att använda både som hamburgerbröd eller vanlig macka med smör och ost på.

 

Vad tycker ni? Det verkar som om bröd är populärt! Vi kanske ska lägga upp fler brödrecept?

Blomkålsduchesse
Blomkålsduchesse
Källa: Tobbe Wilson
Portioner: 4

Ingredienser:
1 Blomkålshuvud
1 msk smör
0,5 dl grädde
0,5 dl riven parmesan
Gör så här:
1. Dela blomkålshuvudet i mindre bitar och koka det mjukt.
2. Lägg i smör och grädde, mixa sedan allt med stavmixer.
3. Blanda i den rivna parmesanen.
4. Lägg blandningen i en sprits och spritsa ut fina små toppar på ett bakplåtspapper.
5. In i ugnen i ca 10-15 min på 175 grader, till topparna har fått fin färg.

Mycket gott till det mesta.

Tips!
Dessa går även att göra på Brysselkål.
Vill du vara med och baka med mig i Borås?

Bloggläsaren Eveline har dragit ihop ett gäng som vill baka bröd och kakor här i Borås och det finns några få platser kvar om det finns någon bakintresserad här!
Söndagen 18/11 i Borås, Sandared mellan kl 11.00-14.00

Vi träffas i Sandgärdsskolans hemkunskapslokal och där börjar vi med att jag bakar ett matbröd och en kaka och berättar om ingredienserna och tips och trix vad gäller lågkolhydratsbakning.
Sedan bakar ni alla deltagare detsamma som ni får ta med hem.

Ni får också med er ett litet kompendie med 10 recept, varav 4 recept är från nya boken Baka matbröd med LCHF som kommer ut jan/feb och 3 recept ur Baka med LCHF.
Kompendiet innehåller också information om bakning mm.

Vi ger oss också tid att fika och smaka på det som jag bakat.
Sista anmälan 1 nov och priset är 350 kr.
mail: kontakt@mariannslchf.se

Varmt välkomna till en trevlig liten stund med mig och alla andra kursdeltagare i Sandared!

 

 

Citron- och mazarinpaj

För alla oss som älskar mazariner i alla former. Här med en syrlig citronkräm på!
OBS: Ingen glasyr som stelnar utan citronkräm.

Pajdeg:
125 gram smält osaltat smör
2 ägg
0,5 msk sötning Bakery+
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver

Mazarinfyllning:
3 dl mandelmjöl
1-2 finrivna bittermandlar
1,5 msk sötning Bakery+
125 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
1,5 msk kokosnötsmjöl
0,5 tsk bakpulver

Citronkrämstopping:
2 ekologiska citroner saft och skal
100 gram mycket mjukt osaltatsmör
1- 1,5 msk sötning Bakery+
3 äggulor

(more…)