Bakkurs hos PriMaten i Uppsala 8-9/10

Nu är jag inbjuden att hålla en bakkurs hos restaurang PriMaten i Uppsala!
Anmälan sker till PriMaten och det är begränsat antal platser till båda kvällarna.
telefon:  018-471 69 49
e-mail:  lisa@primaten.org

8 okt  Bakkurs med Mariann Andersson – Marianns LCHF mat & bak

Väkommen att ta steget lite längre till att baka enligt LCHF med hjälp av Mariann som har lång erfarenhet av att baka på bra råvaror och utan gluten och socker under lång tid. Hon är också moder till många härliga recept och har skrivit en egen receptbok! Läs mer på mariannslchf.se   

Vi får möjlighet att baka Frallor och Kanellängder men även till att få bra tips och råd och information av Mariann under kvällen! Vi tar också en paus och smakar på det vi bakat och det som blir över tar ni med er hem och njuter av!

Tid : 17.30 – 21.30

Plats: PriMaten

Pris:  550:- / pers

Sista anmälan 1 okt                                 

 

 

9 okt  Bakkurs med Mariann Andersson – Marianns LCHF mat & bak

Väkommen att ta steget lite längre till att baka enligt LCHF med hjälp av Mariann som har lång erfarenhet av att baka på bra råvaror och utan gluten och socker under lång tid. Hon är också moder till många härliga recept och har skrivit en egen receptbok! Läs mer på mariannslchf.se   

Vi får möjlighet att baka Nötkusar och Kanel- och kardemummakaka men även till att få bra tips och råd och information av Mariann under kvällen! Vi tar också en paus och smakar på det vi bakat och det som blir över tar ni med er hem och njuter av!

Tid : 17.30 – 21.30

Plats: PriMaten

Pris:  550:- / pers

Sista anmälan 2 okt


Varmt välkomna, ska bli så kul och jag hoppas få träffa många av er!


Bloggar etiketter: , ,

Lasagnerullar


Goförmiddag alla söndagströtta, och ni söndagspigga också förstås! ;-) Vad har ni för planera för dagen, ska ni laga nån god söndagsmiddag kanske?

Jag står lite i valet och kvalet idag om jag ska packa in barnen i bilen och dra över bron, det är ju födelsedagsdax här i huset i veckan och jag har fått lite bra önskemål om presenter. Tanken var att åka redan igår men då kom den fantastiska höstsolen som ett paket på posten. Vilket väder! Joline hade kompis här hemma också så vi höll oss ute på gården och fixade med äppelträden, plockade fallfrukt, gallrade och krattade. Men idag kanske jag tar en sväng och shoppar lite presenter!

Tänkte i alla fall komma med ett himla läckert tips på en annorlunda lasagne; Nämligen lasagnerullar!

Innan jag låter er läsa receptet så är ett par korrigeringar på plats. När man ska göra såna här rullar med ostsås, köttfärssås och sen försöka rulla ihop det med lasagnedeg… Ja, redan där förstår ni säkert att det måste va en viss fasthet i konsistens för att det överhuvudtaget ska gå att rulla och för att man överhuvudtaget ska ha nån fyllning kvar i rullen… Haha! Ja, där lärde jag mig nåt… För att inte tala om ”what a mess in my kitchen!!!” Kladdigt va bara förnamnet, men nu vet jag tills nästa gång.

Smaken var det dock inget fel på, tvärtom. Detta var sååå mycket godare än vanlig klassisk lasagne. Degen blev härligt mjuk under allt såstäcke. och hela rätter blev lite ”ravoli-lik”. Prova, tycker ja!

När jag satt å fundera sen så kom jag på att keso måste ju va himla smidigt att använda som ostsås, eller så ser du till att göra ostsåsen väldigt fast i konsistensen och köttfärsen likaså. :-P

Har du fryst köttfärsås, så värm upp den i kastrull och red av med lite extra maizenamjöl så den får en ganska fast konsistens innan du använder den till rullarna. Överbliven kylskåpskall köttfärssås måste ju ändå vara den bästa ”rull-såsen” då är den ju redan sådär fast och trög i konsistensen. Ja, ni fattar hur jag menar va?!

6 port
Det här behöver du : 
ca 600 gram färdig köttfärsås
2 förp färsk lång lasagne
5-6 dl ostsås*
1 kruka persilja
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Lägg den färska lasagnerullen i kallt vatten en stund så blir den lättare att hantera och rulla utan att den spricker sen. Skär ut remsor i önskad bredd. Bred ut ostsås, köttfärsås och toppa med lite lite persilja. Rulla ihop och lägg i en ugnsfaft form. Gratinera ca 20 min 200 grader. Servera med en god tomatsallad.

* Ostsåsen kokar jag upp från en bottenredning av 1½ msk smör och 4msk vetemjöl, sen slår jag på mjölk (ca 4dl) till lagom såskonsistens. Riv ner massor med parmesanost, lite muskot, vitpeppar och salt sen får den stå och småputtra ca 2-3min. Gör den fast i konsistensen och låt den med fördel svalna innan du använder den till rullarna.


Redo att rullas! Hohoho…. ;-)


En rulle som fastnade på bild istället för i allt kladd på skärbrädan.


Rullarna ligger i formen. Överbliven köttfärssås och ostsås, hälls mellan och ovanpå. Toppa med riven ost och persilja. Gratinera ca 20 min i 200 grader.


Tomatsallad är den godaste till lasagne.


Dinner-time!

Sega cookies med vit choklad och makadamianötter


Hej svejs därute i stugorna! Idag har vi häftiga orkanvindar här på Öland, himla mysigt tycker jag och mina värmeljus, men inte de små fyrbenta som mest ligger inomhus och snusar gott i soffhörnet. Barnen har haft Olympic day i skolan idag och varit på massor av stationer med aktiviteter på idrottsplatsen i Borgholm, trötta barn ikväll med andra ord! ;-)

Själv dras jag med en mysig migrän-sprängande huvudvärk och har gjort sen jag slog upp mina blå i morse. Det är väl den härliga kontorsveckan som gör sig påmind, för mycket glasögon och dataskärm… Inte bra, så jag ska försöka fatta mig ganska kort medan jag sitter här och kisar med ögonen…

Cookies va de här ja! Och makadamianötter… Så vansinnigt goda nötter, helst saltade ska dom va…

Jag la ut en bild på kryddburkens facebook igår om just dessa nötter och fick lite tips på vad mer de är goda att användas till. Bland annat som fyllning i kakor och kanderade… Ja gud så gott om man är sötsugen, vilket jag sällan är men idag blev jag det mitt i all huvudvärk! Man e inte riktigt som man ska ibland! :-P

Recept blir det såklart därefter på en seg, härlig cookie-deg. Det blir stora, sega härliga cookies. Ja, det fick bli mitt lilla fredags-mys-tips de. Vi ses imorgon utan skallebank hoppas jag. Kram på er!

10-12st stora cookies
Det här behöver du :
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl mörkt muscavadosocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad (vit toblerone)
50 g salta makadamianötter

GÖR SÅHÄR : 
Rör smör & socker med elvisp till en jämn smet, rör i ägget. Blanda de torra ingredienser i en bunke och rör ner tillsammans med hackad vit choklad och makadamianötterna. Forma sedan degen till en rulle ca 5-6 cm i diam. Skär skivor ca 2cm tjocka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 grader, ca 10 min. kakorna ska ha flutit ut rest sig lite på höjden och blivit liiiite gyllene, men inte för mycket då förlorar man det där sega härliga i mitten… ;-) Ta ut och låt svalna på plåt till de är torra. Förvara torrt.

Degen går utmärkt att frysa ner (vira in den i dubbel plastfolie) för att sedan tas upp vid tilfälle och skäras i skivor och in i ugnen på en gång. Blir faktiskt snäppet godare och formen på kakorna blir finare och lite högre när degen är fryst.


En vacker, vintervit bukett med chrysanthemum, gerbera, vita rosor och johannesört, kom kära maken hem med till mig ikväll. Sååå vackra…  Han e bra go den där herr Nilsson. ;-)

Gonatt! Nu, over and out från Öjkroken…

Hjälp muurikka med ditt bästa namnförslag! TÄVLING


Muurikka behöver din hjälp med förslag på ett nytt namn till deras wok. En wok är ju en wok och alla vet vad man kan göra i en wok, men med muurikkawoken kan fantasin flöda några snäpp ytterliggare och det är där vi behöver er hjälp! Kom med ditt förslag (lämna i kommentarsfältet) på namnändringen som gör att muurikkas wok får ett mer rättvist namn för sin produkt.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

En regel är att namnet måste innehålla ordet ”muurikka”, sen är det fritt fram för ditt bästa tips.

En vinnare koras för bästa förslag och självklart är vinsten just en wok också! :-P
Tävlingen pågår fram till och med söndag den 16 september, därefter presenteras vinnaren här på kryddburken.


Muurikka wok, 43 cm

Fakta:
Djup ca 8,5 cm, 3 st ca 22 cm långa löstagbara ben
Tillverkad av varmvalsat stål
Vikt 5 kg

Ca butikspris: 1395:- 
Art.nr.: 840195


Du har väl inte missat dessa stora köttbullar i tomatsås som fått puttra i woken, ett oslagarbart recept för hela familjen! Här är woken placerad på muurikkas sommarkök men kan enkelt flyttas och benen skruvas på för att användas med gasol eller över öppen eld.

 

Tävling i samarbete med MUURIKKA

 

Ost & skinkfyllda gifflar


Hej svejs på er igen! Nu har jag lite gott att bjuda på här, nämligen ost & skinkfyllda gifflar… Hallå?! Hur gott är inte detta alltså? Receptets mängd räcker till 2 runda pizzabottnar. Dubbla eller tredubbla receptet för dom går verkligen åt i ett nafs. Gör dom till helgsnacks, buffé eller tilltugg. Barnen älskar såna här så kanske ett tips till barnkalset?

Ketchup att doppa i är ett måste! ;-)

Degen är en helt vanlig pizzadeg som jag kavlat ut till två tunna bottnar. De skar jag sedan upp i trekanter och rullade små gifflar av. Lätt som en plätt. Variera fyllningen och ta det ni gillar bäst, ja sånt där vet ni ju för de tjatar jag ju om hela tiden. Man tager vad man haver och att experimentera är ju halva nöjet! :-P

På varje liten giffel har jag ½ skiva rökt skinka, en ”tärning” brieost och en nypa grillkrydda*.
* Grillkrydda utan glutamat finns att köpa på ÖoB. 

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.


Fyllning på plats.


Rulla från den breda sidan mot den smala.


Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.


Woooilaaa! :-P


Njuuut….

Marianns Ostkaka

4-6 portioner
Ingredienser:
250 gram väl sköljd lätt urkramad finfördelad keso
100 gram mascarpone
2 dl grädde
0,5 dl finhackade mandlar
3-4 st finrivna bittermandlar
ev 0,5 msk Bakery+
4 ägg

Gör så här:
Blanda keso och mascarpone väl, blanda ner grädden, mandlar och de finrivna bittermandlarna. Vill du söta blandar du här ner sötningen.
Vispa sedan ner ett ägg i taget. Häll upp i en liten ugnsfast form ca 15×25 cm. Grädda i ca 175 grader i ca 30 minuter.
Servera med lättvispad grädde och blåbär eller gör en lchf-sylt.

Tips: Vill du inte ha finhackade mandlar=crunch ta knappt 0,5 dl mandelmjöl istället.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter:

Hur gömmer du fett i maten?

Mina bästa tips är att koka grönsaksmoser på  blomkål, brysselkål och broccoli. Koka dem lätt mjuka i saltat vatten mixa dem med endast (ingen grädde)  ca 50 gram smör per portion. Jag brukar ta 100-200 gram grönsaker till mig själv.
Stek också grönsaker som suger upp smör ex vitkål, aubergine och zucchini är bra grönsaker som suger upp mkt smör och olivolja. Så som ratatouille på bilden.
Glöm inte att tina hackad spenat med ca 50 gram smör i per portion är supergott.
Ringla över olivolja där det passar.
Gör bearnaissmör och andra kryddsmörer.

Är det svårt att få i sig fettet med maten och man blir hungrig fort av den anledningen går det alltid att avsluta med en kopp lchf-te -kaffe-choklad, så har man fått upp fetthalten ändå.

Vilka tips har ni att gömma fettet?

Lägger till avokado som innehåller en fin fördelning av allt. Smörsugande andra grönsaker är lök och svamp.

 

Bloggar etiketter: , ,

Äntligen viktnedgång! Är 3 år lång platå bruten?

Allt sedan den 1 augusti så har jag justerat min proteinmängd och ökat fettandelen över dagen. Läs inlägg här från 2/8 och här från 5/8.
Detta sedan bloggläsaren Henrik tipsade mig i somras om att jag bör äta mindre protein och då mer fett.
Sedan har det numera efterhand de senaste 2 veckorna stått helt klart för mig att detta med att dra ner på proteinet och öka fettet är något som fler gör inom LCHF-sfären.
Lite lustigt att jag började med detta och andra gjorde det också men av olika anledningar. De mäter ju ketonerna i blodet,  det gör inte jag. Kul att se att tom kostdoktorn numera mäter ketoner i blodet, kanske det blir rumsrent nu då ;) det vart ju ett herrans liv i lchf-sfären om både ketoner och LCHF-kaffe…

Men tillbaka  till mig och mitt lilla experiment. För NU för första gången på över tre år (lååång platå det) visar vågen stadigt neråt! Ingen rasning i vikt inte, men en stadig liten viktminskning. 1 månad – 2 kg på vågen.
Man kan ju inte “ropa hej” ännu, men fortsätter detta så har jag hittat vart min sko klämde och det är ju det viktigaste.
Ska erkänna att jag kanske börjar mäta ketoner jag också, då jag nu är 100% säker på att vi alla gör samma sak. Får avvakta och se, det kan ju vara en idé om man den vägen kan upptäcka sina skavsår ;) . Dvs vad kan jag äta och vad kan jag inte äta, vad drar mig ur ketos och vad gör det inte. Visst går det att använda sin kropp för att bara se, men kan man få snabbare svar är det ju bättre. Men som sagt om detta avvaktar jag lite.

Min träning fortsätter jag 3 gg veckan, den kan man säga har inte bidragit med ett enda gram neråt på vågen… men däremot styrka, vilket är ju gott också.
För er som vill ha lite siffror på hur jag äter så kommer några här:
runt 200 gram fett/dagen
min 60 max 70 gram protein/dagen då jag tränar, max 60 gram protein/dagen då jag inte tränar
kolhydraterna ligger på allt mellan 10-20 gram /dagen, möjligt att dessa går att öka något mer.
Detta uppnår jag så här:
LCHF-kaffe varje morgon på 1 dl kaffe, 1 dl kokt vatten med 30 g smör och 30 g kokosfett
Lunch  och middag fördelas dessa ovan beskrivna gram av protein och kolhydrater och fett.
För den som är rädd att alla vi som äter massa fett svälter oss så kan jag meddela att mina kcal ( som ju är ett mått på detta) uppgår till allt mellan 1800-2100 kcal. Ingen svält här alltså.
Om nu detta visar sig att inte fungera i längden så finns det bara en enda sak kvar att prova och det är detta med kalorirestriktion, men dit vill jag ju inte som de flesta av er vet ;)
För den nytillkomne läsaren kan meddelas att jag har 10-15 kg kvar att gå ner och är man riktigt petig så är det 15 kg och kanske mer… men jag är nöjd om 10 kg kan försvinna.

Sedan måste jag få nämna att här för leden när tidningarna basunerad ut om det myckna proteinätandet inom LCHF så befarar jag att de hade delvist rätt. Då gick duskussionerna heta och alla mer eller mindre hävdade att de minsan inte åt “massa protein” (även jag).
Jag tror många behöver se över sitt proteinintag, man kan se att många inom LCHF äter mindre fett till förmån för mer protein.
Man kan också förstå det nu då man läser kommentarer “överallt” i svallvågorna efter “ketoner och MBC debatten” från människor som liksom jag fått ta sig sig själv upp till revidering och faktiskt titta med “sanningens ögon” på sitt ätande och många har liksom jag insett att visst i katten äter jag för mycket protein.

Glädjande nog så är jag numera då ännu mer miljövänlig ;)

Krama varandra i trafiken på nätet…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Rund smörgåstårta med krossade ostbågar


N
u va det ett tag sen smörgåstårtorna syntes här på burken. Kära svärmor fyller år idag och hade förbeställt en tårta vi skulle ha med oss, sagt och gjort! Denna gången en rund variant på hönökaka, 3 lagers för 8-10 pers. Kanten har jag garnerat med krossade ostbågar. Det är såå mycket godare än man tror och ger en mild fin ”ostig” smak, dessutom tycker jag det är himla snyggt också. :-P

Fyllningen; skinka/fruktcocktail, ägg/mjukost samt leverpastej/bostongurka.

Ost & skinka, gurka & tomat överst och så dom där räkorna som jag inte tycker passar in, men allt enligt önskemål skall ju uppfyllas, inte sant? ;-) Tårtan var omtyckt och svärmor gav tummen upp.

Några tips på vägen tänkte jag passa på att bjuda på; 

  • Gör en STOR sats grundröra som du blandar tillsammans med de olika lagerna. Hackad skinka och fruktcocktail rör du ut med lite av grundröran så du får en lös, bredbar konsistens. Likaså de kokta äggen med mjukost, salta gärna lite där också. Och för en mild smak av lagret med leverpastej/bostongurka rör du ut även de med grundröran.
  • När alla lager är gjorda, avsluta med grundröran runtom hela. Täck med plastfolié och låt stå kallt ett dygn.
  • Kantskär smörgåstårtan strax före du skall garnera den, då går det lättare att skära.
  • Ostbågarna krossar du enklast i en matberedare men en plastpåse och kavel funkar också fint.
  • När du ska få ostbågskanten på plats så var beredd på smulor överallt. Fyll handen med de krossade ostbågarna och ”klappa” in det runtom. När du är klar är det en fördel om du bär ut tårtan utomhus och blåser av det överflödiga.
  • Till garnering; Använd ingen ”ful vacumskinka” utan köp en fin, smakrik skinka från charkdisken, det ser trevligare ut och är bra mkt godare också. Osten jag använder är ofta färdiga skivor som är lite tjockare och större, dom passar bra till smörgåstårta.
  • Låt fantasin flöda och tänk i ”ringar” utifrån och in när du garnerar.
  • Snåla inte med färgerna! ;-)


O
stkanten är på plats. För att enkelt få bort överflödiga smulor, ta tårtan med dig utomhus och blås av den. Stå inte i motvind som jag gjorde idag bara… :-P

10 bitar
Det här behöver du :
Hönökaka (8st halvmånar, eller 4 stora runda)

1 sats grundröra (Vispa grädden och rör ihop med resten) : 
4 dl grädde (vispas lös)
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs alt. mjukost naturell på tub
Salt & vitpeppar

Lager 1 :
Bregott
300 gram finhackad, strimlad rökt bog
1 burk konserverad cocktailfrukt
ca 2-3 dl av grundröran

Lager 2 : 
Bregott
½ tub mjukost
4 ägg, kokta, hackade
2- 3 dl av grundröran

Lager 3 :
Bregott
3 msk bredbar leverpastej (Lindbergs husmorspastej gräddbakad)
2 msk bostongurka
2-3 dl av grundröran

Täcke :
Grundröran runtom hela. (Det blir röra över)
Ställ tårtan i kylskåpet över natten och bred gärna på mer av grundröran andra dagen efter att du kantskurit den. Det räcker gott och väl till att täcka den två gånger.

Garnering : 
150 gram ostbågar
16 stora skivor goudaost
250 gram sotrökt skinka
Små plommontomater
Gurka
170 gram lyxräkor i lake


N
är jag börjar garnera brukar jag tänka i ”ringar” utifrån och in. Sen tar jag alltid den största ingrediensen först, som i det här fallet; ostskivorna som jag rullade ihop. Sen är det bara att bygga vidare, runt, runt, runt…


T
årtan är redo för avfärd.


Vad säger ni? Har ni provat ostbågar på en smörgåstårta?? ;-)

Kryddiga kalkonspett med ”double baked potatoes”


F
redag!! Tjohooo va härligt med helg, trots att regnet vräker ner här på ön så är det hur mysigt som helst att få tända lite ljus och fredagsmysa!

Vad har ni ätit för gott ikväll?

Har ni några bra filmtips att rekommendera?? 

Här hemma blev det marinerad kalkonfilé som jag gjorde spett av och serverade med ”double baked potatoes”. Varför låter det så mycket godare på engelska än ”dubbelbakad potatis”? Kan varmt rekommendera detta iallafall. Hela familjen gav tummen upp och allt gick åt förutom tre halvor potatoes! ;-)

Helgen här ser lugn ut, en födelsedag och beställd smörgåstårta till på söndag ska fixas och imorgon ska jag överraska familjen med lite rolig ”mini-mat”… Mer om det imorgon, ha nu en finfin fredagkväll alla därute!

4 port
Kalkonspett i marinad :
2 kalkonfiléer
½ dl olivolja
en skvätt soya
½ pressad citron
1 pressad vitlök
1 krm cayennepeppar
Salt & grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kalkonfiléerna i bitar. Lägg i en plastpåse. Tillsätt ingredienserna till marinaden, knyt ihop påsen och massera in kryddorna. Låt ligga i kylskåpet ca 2 timmar.

Hetta upp en stekpanna och vänd ner bitarna med marinaden och fräs hastigt på hög värme tills de fått fin färg. Lägg upp bitarna på en tallrik. Trä på spett varvat med grönsaker, här använde jag röd och gul paprika samt zucchini. Slå in i folié och efterstek i ugnen tillsammans med den bakade potatisen (ca 220 grader) ca 10min tills köttet är genomstekt. Servera.

Double baked potatoes : 
4 bakpotatisar
En klick smör
1 äggula
Mjölk
Salt
Vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Baka potatisen i ugnen, 200 grader ca 45-50 min. Ta ut och dela dom på mitten. Gröp ur halvorna och lägg inkråmet i en bunke. Tillsätt en klick smör, lite mjölk, en äggula. Mosa ihop med rotfruktstöt, smaka av med salt och peppar. Fyll en spritspåse och spritsa i varje skalhalva. Gratinera i 220 grader tills moset fått fin färg, ca 15-20 min.


K
alkonspetten görs förs när bitarna fått bryna till fin färg. Efterstek spetten i ugnen, inlindade i folié.


B
akpotatisarna är klara.


D
ela på mitten…


G
röp ur inkråmet och gör en fint duchessmos av det.


S
pritsa moset i skalhalvorna. Gratinera i ugnen på 220 grader tills de fått fin färg.


S
maklig måltid! ;-)