KitchenAid, min nya maskin som ska hjälpa mig i köket

Äntligen har jag fått min KITCHENAID  !

Denna långt efterlängtade maskin kommer nu framöver att få hjälpa mig mycket i köket!

Nu blir det enkelt med att vispa äggen länge och pytsa i alla andra ingredienser efterhand och slippa vara “bunden” till elvispen ;)
slippa sträcka sig samtidigt som man håller i en elvisp och vet inte hur många gånger man vält och skvätt ut för det man ska ha tag på är liiite väl långt bort…

Den tiden är nu förbi och jag gillar ju också ibland att göra dubbla satser, vilket också numera kommer går lätt som en plätt!

Inser att jag from Nu kommer spara  både tid och energi!

Även dessa tillbehör av rivtrummor gillas, nu blir det lätt att riva mandlar när det behövs till mandelmassan!
Ser ni flatblandaren med “inbyggd slickepott” som ligger på instruktionsböckerna? Den blir super till de flesta av våra smetar/degar!

Men vilken beslutsångest för vilken färg man skulle välja!!
Blev en creme, då jag är för feg (troligtvis)…

Så nu ska jag fördjupa mig i instruktionsböckerna och lära mig denna  tingest som kommer att hålla för resten av mitt liv ;)
Ser ut som Brownie (katten) också vill fördjupa sig…

Har ni dylika hjälpmedel i era kök?

 

Muurikka-säsongen kan börja + tävling!


Jo, nu har jag, eller rättare sagt vi bestämt oss! Vi blåser ut köket här i huset, öppnar upp i nock till en gammaldags skorsten med tvärdrag från öst till väst. All köksinredning, skåp och bänkytor åker ut, spis, ugn och micro likaså! Istället inreder vi nu all köksyta med ett orginellt bohemskt utekök, ja fast inomhus! Låter inte det toppen??

Vi ska såklart isolera köket från övriga huset så det inte blir snorkallt här om vintrarna men annars så kör vi helt åt hållet med direkta norrländska influenser av muurikkaköket som mittpunkt, bänkar med renskinnsfällar, fotogenlampor och facklor längs väggarna och den säregna rökdoften på köpet! Klinkersplattorna på golvet är redan bortfrästa och 3 skopor jord håller vi nu på stampa till barfota så det blir ordentligt med vildmarks-feelings. Blåbärsris, hjortron, hängbjörk och kattguld kommer också att planteras ut så att helheten stämmer!

Lite kul hade det allt varit? Ehh…? ;-)

Skojar bara…

Nä, dagen idag har vi vigt till skruvande, svärande, skruvande och åter svärande. Det sistnämnda mest från min sida trots att jag endast stod för att skruva ihop gasolskyddet men det var också tillräckligt. Min alldeles underbara, fantastiska, tålmodiga och helt enormt fina, gulliga, snälla, omtänksamma, kära make stod för resten! Jösses”

Jag fick huvudvärk bara jag såg alla lösa delar, skruvar, plugg och finska bruksanvisningar men när allt föll på plats, (njae… Föll, å föll men…) När allt var KLART så var nog ingen nöjdare än jag! Maken drog en lättnads suck och fick plötslig huvudvärk och jag log sådär ömt och tacksamt lyckligt som bara jag kan när jag vill ha något fixat! Ni fattar va? ;-)

Muurikkas sommarkök står nu på plats, inte i köket utan på altanen förstås. Den nya woken är placerad. Gasolbordet väntar på gasolflaskan, röken är ikväll invigd för första gången och det har serverats hemmarökt lax på det Nilssonska muurikka-residentet! Inte illa va?

Muurikka-säsongen är HÄR!! Nu kör vi så de ryker!

I detta inlägg kommer ni få en liten inblick i muurikkas sortiment, produkter anpassade för ändamålet och ni som följt mina uppdateringar vet också att nu i vår inleder vi början på ett samarbete här på kryddburken tillsammans med just muurikka.

En tävling står också på spel, samt att jag förstås vill påvisa det absolut mest njutbara och harmoniska sätt att både laga och äta mat på är utomhus, vare sig man bor i lägenhet, täppa eller skog. Det är ju inte nödvändigt att laga mat utomhus just på en balkong bara för att man bor i lägenhet. Man tar med sig hela packet ut i naturen, placerar rumpan på en stubbe under en tall och känner efter om det duger, vanligtvis duger det alldeles ypperligt för att uppleva både frisk luft, god mat och ett sätt att umgås på! Man behöver då inte dra med sig ett helt muurikkakök, det duger gott med en stekhäll på tre ben, matsäck och tändstickor. En utflykt, picknick, sommardag med familjen, skogsäventyr eller tältsemester! Alla BEHÖVER en muurikka tycker jag! :-P


Dagens mästerverk. Fy sjutton va nöjd jag är!! :-P


Silava. En fet kräm som används för inbränning av muurikkan vid första-gångs-användning eller inför förvaring. Du kan även steka i detta fett. Muurikkas stekpade är lite speciell i sitt slag då den är tillverkad i fjäderstål och håller alltså samma form hur mycket du än böjer den. Perfekt vid tillagning på muurikkan som är välvd och det långa skaftet behövs för det kan bli rejält varmt.


Här ser ni röken som vi har invigt ikväll med en fin, färsk laxsida kryddad med citron, chili, salt och peppar. Alspån och lite njutbar väntetid med en kall öl så fixade gubben middan klockrent. Det är så de ska va! ;-)

Muurikkas elrök i rostfritt, (denna på 1100 W )
Storlek: Ø 25/50cm
Ca butikspris: 2495:- Läs mer på http://www.muurikka.se/kategori/rokar/  

Mina planera för den här är stora; jag ser framför mig rökt sidfläsk/bacon, renstek, baklår av rådjur, skinka, hela fiskar, korv och gud vet allt. Röken fungerar också som vanlig ugn vid sidan om muurikkan om du till exempel vill tillaga kött på och ha en gratäng eller hasselbackspotatis till. Superfin-fin-fin!! :-P


Ja, det är här är mitt eget lilla skruv-mästerverk då! Gasolskyddet. ”Trätunnan” är placerad på en rund platta med hjul där själva gasolbehållaren skall stå. Både snygg och väldigt praktisk då man aldrig kan få för många avställningsytor när man lagar mat.


Kryddsprayerna är nya för i år. ”Smak på spray” med endast naturliga aromer blandat med rapsolja. Här i smakerna vitlök, citron och basilika.


Nu kommer vi till själva tävlingen!
Det ni ser på bilden ovan är det ni kan vinna till er muurikka, eller som tillbehör till muurikkan ni tänker köpa! ;-)

Kryddsprayer, silava och den klassiska stekspaden i fjäderstål. 3 st paket lottas ut till ett värde av 535kr vardera.

FÖR ATT DELTA I TÄVLINGEN SKALL DU ; 
”GILLA” Muurikkas sida på facebook samt DELA tävlingens facebookinlägg offentligt i er logg.

Tävlingen pågår till och med fredag den 27 april, därefter presenteras vinnarna här på Kryddburken under helgen.

 

Lycka till! 

Inlägg, tävling och utlottning i samarbete med Muurikka

 

 

Nutella Mug Cake
Och testade ikväll, gudars så gott det var och enkelt att göra:) Det står i receptet att det blir en stor mugg men jag gjorde 2 stycken kaffekoppar. Och delade upp det på 4 personer och det räckte gott och väl. Väldigt gott men mäktigt. Jag hade vispad grädde och körsbärssås på, ljuvligt.

Nutella Mug Cake
4 msk mjöl
4 msk socker
1 ägg
3 msk kakao
3 msk Nutella
3 msk mjölk
3 msk olja

Blanda ihop allt i en skål och fördela i 2 koppar. Kör i micron i ca 2 minuter.
Servera med grädde och valfritt tillbehör såsom, mini marshmallows, strössel, kolasås etc etc.
Sallads special no.1

 


Jag har fått en del frågor och mail om tips på sallader till de mer vardagliga måltiderna. Dom där enkla man svänger ihop i ett kick och som inte bara består av isbergssallad, tomat & gurka! ;-) Självklart ska jag tipsa, det är svårt med sallader tycker jag och jag är ingen novis på det området men har ändå hittat en del favoriter som vi kör i repris då och då.

Jag har hoppat över de kokta alternativen här då jag tycker dom står sig mer ihop med respektive maträtt. Kokta morötter och ärtor till husman, brysselkålen till kalkonen, den kokta broccolin, sugarsnapsen och blomkålen till alla LCHF:fantaster etc etc. Jag lämnar det utanför, den fantasin har vi alla i bakfickan ändå. :-P

Jag har beskrivit dessa salladers ingredienser kort med + plus +, samt lagt till vad dom kan behöva för tillbehör och vad dom passar extra bra till!

Lämna gärna ditt eget bidrag på din bästa vardagssallad i kommentarsfältet.
Har du dessutom en BILD? Maila den till mig så publicerar jag den i inlägget och fyller på listan! (kryddburken@telia.com)
Lämna en likande beskrivning på salladen som jag gjort nedan i så fall.

PIFF-EXTRA : 
För extra vardags-piff kan du :

  • Lägga upp salladsblad, grönsaker, hackade örter, fruktskivor direkt på tallriken
  • Ringla över lite crema di balsamico
  • Riv över parmesan, smulad fetaost, getost, brie etc
  • Strössla med nötter, solrosfrön, linfrön
  • Dressa med en god vinegrette
  • Krydda med nymald peppar och flingsalt
  • Å så den där menlösa lilla örtkvisten som man ändå petar bort, *envis* men det är ju snyggt!! ;-)
  • Vår & sommartid kan du garnera med en liten ätbar (eller icke-giftig) blomma på tallriken
  • Tänk i färger, många färger så blir man lite extra glad av salladen också!


Isbergssallad + tomat + rödlök + färsk timjan + svartpeppar + flingsalt
Tillbehör; Kall vitlökssås
Passar extra bra till; Färsrätter, fisk och pasta.


Tomatsallad
Tomater, olika sorter + nypa socker + gurka + sallat + färska örter + gul lök


Gurka & Majssalsa
Gurka + majskorn + heta kryddor
Passar extra bra till; Tacos, gratänger, grillat.


En god olivsallad
Fetaostfyllda oliver + soltorkade tomater + isbergssallad + gurka.
Passar extra bra till; Kött & kyckling, eller som den är, alt till pasta.


Fetaostsallad med gurka
Gurka + fetaost + rödlök
Tillbehör; Tzatziki
Passar extra bra till; Grillat, gratänger, pasta.

Vinegretten skakas snabbt ihop i en liten flaska av 2dl olivolja, 1 dl vitvinsvinäger, 2 tsk dijonssenap, ½ finriven vitlök, salt, torkade örter & finmalen vitpeppar och en liiiiten nypa socker.


Fetaostsallad med tomat
Tomat + rödlök + fetaost + gurka/squasch
Tillbehör; Tzatziki
Passar extra bra till; Grillat, gratänger!
Hela receptet hittar du här >> 


Tomat & mozzarellasallad
Tomat + mozzarella + vinegrette + basilika + chili
Passar extra bra till; Buffé, grillat, pasta, kallskuret.
Hela receptet hittar du här >>


Coleslaw på rödkål.
Rödkål + rödlök + morötter + creme fraiche + majonäs + citron.
Passar extra bra till; Grillat, hamburgare, färsrätter.


Råkostsallad
Isbergssallad + röd endive + morot + alfalfagroddar.
Passar extra bra till; Husmanskost. Ugnspannkaka, blodpudding, raggmunkar, lasagne.
Hela receptet hittar du här >>


Avocado + rädisor + gul paprika + fetaost
Passar extra bra till; Tacos, färsrätter, quesadillas, enchiladas.


Pizzasallad med ättika.
Vitkål + ättika + olja.
Passar extra bra till; Pizza, varm mackor, som grundsallad till vardags.


Snabb & enkel vinegrette till vardags :

Det här behöver du :
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)
½-1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
En liten gnutta socker

GÖR SÅHÄR :
Häll alla ingredienserna i en flaska/burk med tätslutande kork/lock. Skaka om! Förvara i kylskåp. Lång hållbarhet.


När fantasin tryter och kylskåpet är knapert kan även den enklaste salladen med enbart isbergssallad och tomat bli otroligt god med en fin vinegrette. Bättre än ingenting med andra ord! ;-)

Varma sallader


Haloumisallad med nektariner
Haloumiost + färska nektariner  + körsbärstomater + romansallad.
Passar extra bra till; Som den är, till grillat.


Varm champinjonsallad
Färska champinjoner + vitkål + tomat + rödkål +  haricots verts + persilja.
Passar extra bra till; Grillat kött med sås, kött, fisk, kyckling eller som ensamrätt.
Hela receptet hittar du här >>


Varm sallad med nötter.
Färsk majs + gurka + paprika + nötter.
Hela receptet hittar du här >> 

 

Saftig stek av fläskkarré i gryta


En relativt snabb och framförallt saftig stek får du om du låter en fläskkarré småputtra i gryta med lock. Karrén gör sig alldeles ypperligt till detta då den är fint insprängd med fett och ger ett smakrikare kött. Den här biten är heller inte så stor, ca 1 kg och blir utmärkt till en middag på 4 pers + kanske nån matlåda. Såsen av den här skyn blir vansinnigt god dessutom. Gör man inte av med all sky kan man frysa in hälften och ta fram som såsbas vid ett annat tillfälle. Spara, spara! :-P

4 pers
Det här behöver du :
ca 1 kg hel benfri karré  (det blir godare med ben)
Smör till stekning
Salt & nymalen svartpeppar
½ dl rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
2 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
1 kork ättika (Perstorp 24%)
Buljong så det täcker köttet till hälften i grytan (använd med fördel hemmagjord buljong, alt. tärning, fond + vatten) 

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram köttet i god tid så det inte är direkt kylskåpskallt när det ska tillagas. Smält smöret i en het stekgryta. Bryn köttet runtom så det får fin yta. Ta upp köttet och lägg på ett fat så länge. Skala och slanta morötter och lök. Häll i rödvinsvinägern i den heta gryta och skrapa med träslev mot botten så du får upp alla smaker. Tillsätt tomatpurén, morötter, lök, lagerblad och vitpeppar. Låt det få fräsa ihop nån minut. Lägg sedan i köttet och slå på buljong så det täcker ca hälften av steken. En kork ättika tycker jag gör köttet mört då det inte ska ”långlagas” men jag har bara laborerat ett par gånger, fast med gott resultat. Sänk värmen och låt köttet småputtra med lock tills köttets innertemperatur visar 72 grader. Ta upp det och slå in i aliminiumfolié för att vila.

Såsen :
Sila skyn från grytan.
Häll tillbaka den i grytan igen.
Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Tillsätt en liten skvätt grädde (nån matsked bara för att runda av smaken) & en nypa socker.
Låt koka upp och sänk sedan värmen så den bara hålls varm.
Smaka av med salt och peppar.


Gott omdöme har Bodalsgrisen fått runtom bland olika matbloggare. Vill du läsa mitt första inlägg, kan du göra det här >>


Steken i gryta. Bara slå på buljong, en kork ättika och på med locket (liiite på glänt brukar jag hade dock) till 72 grader.


Skyn är silad och tillbaka i grytan. Denna såsen blir helt fantastiskt god med lite syra av både vinäger och ättika men ändå en rund smak av grädde och den obligatoriska nypan socker. ;-) Prova!


Skiva upp köttet som nu fått vila.


Servera med kokt potatis och de tillbehör du vill ha. Kokt potatis, inlagd gurka, kokta morötter, ärtor, vinbärsgelé mm mm.

Premiär för Restaurang Primaten och Min bästa LCHF-Pizza

LCHF-Paleorestaurang

I morgon öppnar Restaurang Primaten upp portarna på Uppsala Science Park, närmare bestämt på Dag Hammarskjölds väg 58.

Lars Fahlén och hans medarbetare startar där Sveriges första restaurang med snabbmat på naturliga råvaror som passar in i Paleo/LCHF-tänkandet.

En del rätter passar bäst in på stenålderskosten och andra bättre på lågkolhydratkosten, men de två modellerna är ofta väldigt lika varandra.

Man kan ju enkelt säga att LCHF är ungefär som Paleo, men med tillägg av mjölkprodukter och med mindre frukt.

Båda inriktningarna förespråkar så naturlig mat som möjligt, så ekologiskt odlat och gräsbeteskött är en självklarhet på restaurangen.

Rätterna ska vara snabba att laga till och servera både som frukost och lunch.

Till lunchen serveras en stor och matig buffé med olika kålsallader, fräsch blandsallad, dressingar, keso, frön och annat gott.

Dagens recept på LCHF-Pizza ingår i mitt arbete med receptskapande och meny till Restaurang Primaten, ett riktigt roligt tankejobb som jag pysslat med under vintern.

Det här är den absolut godaste LCHF-pizza jag gjort, med en smakrik botten på riven halloumi.

Ja, den är till och med godare än vanliga pizzor tycker de som smakat.

Efter inlägget kommer några av de bilder som togs till menyn när jag var nere i Uppsala och kom med lite goda råd i köket för en tid sen.

De fina bilderna är fotograferade av Oskar Söderlund.

Det här blir det sista inlägget på bloggen ett tag. Är nere i Turkiet en månad och tänker nu ta lite ledigt, inför kommande roliga uppdrag under vår och sommar.

Närmast följer en veckas Zumbaresa i maj med Anna Hallén till Gran Canaria, där jag ska hålla en Tapaskurs på LCHF-vis.

Sen i juni bär det av två veckor till samma ö, då på den första LCHF-Camp som arrangeras av samma Anna.

Där är jag ansvarig för menyer och samtal kring bra mat som passar i ett LCHF-kök.

En riktigt spännande utmaning att hjälpa deltagare som kämpar med stor övervikt att hitta en ny väg till ett hälsosammare liv.

Det finns några platser kvar på resan, Du kan läsa mer om den här hos Gran Canaria Experten.

Datorledigheten just nu är inte bara frivillig, har stora problem med både min pensionsmässiga dator och internetuppkopplingen, tidvis fungerar inget av dem alls.

Får se till att hitta mig en som går att skriva på när jag kommer hem till Sverige igen.

Till dess kan Du läsa lite om min Turkiska mat inne på Kostrådgivarna.se.

Pizzabotten för 2

2 dl riven Halloumi

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

2 msk Pofiber

Rör samman ingredienserna till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250 gr i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish

2 msk Tomatpuré

2 msk Kallpressad Olivolja

2 hackade Vitlöksklyftor

1 msk Oregano

1 msk Balsamvinäger

½ tsk Worcestersauce

Havssalt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med Din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strödde sen över 1 dl riven halloumi och 25 gr tärnad cheddar på varje pizza.

Det passar förstås med någon annan god ost också, men det var vad jag hade hemma.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund


Premiär för Restaurang Primaten och Min bästa LCHF-Pizza

LCHF-Paleorestaurang

I morgon öppnar Restaurang Primaten upp portarna på Uppsala Science Park.

Lars Fahlén och hans medarbetare startar där Sveriges första restaurang med snabbmat på naturliga råvaror som passar in i Paleo/LCHF-tänkandet.

En del rätter passar bäst in på stenålderskosten och andra bättre på lågkolhydratkosten, men de två modellerna är ofta väldigt lika varandra.

Man kan ju enkelt säga att LCHF är ungefär som Paleo, men med tillägg av mjölkprodukter och med mindre frukt.

Båda inriktningarna förespråkar så naturlig mat som möjligt, så ekologiskt odlat och gräsbeteskött är en självklarhet på restaurangen.

Rätterna ska vara snabba att laga till och servera både som frukost och lunch.

Till lunchen serveras en stor och matig buffé med olika kålsallader, fräsch blandsallad, dressingar, keso, frön och annat gott.

Dagens recept på LCHF-Pizza ingår i mitt arbete med receptskapande och meny till Restaurang Primaten, ett riktigt roligt tankejobb som jag pysslat med under vintern.

Det här är den absolut godaste LCHF-pizza jag gjort, med en smakrik botten på riven halloumi.

Ja, den är till och med godare än vanliga pizzor tycker de som smakat.

Efter inlägget kommer några av de bilder som togs till menyn när jag var nere i Uppsala och kom med lite goda råd i köket för en tid sen.

De fina bilderna är fotograferade av Oskar Söderlund.

Det här blir det sista inlägget på bloggen ett tag. Är nere i Turkiet en månad och tänker nu ta lite ledigt, inför kommande roliga uppdrag under vår och sommar.

Närmast följer en veckas Zumbaresa i maj med Anna Hallén till Gran Canaria, där jag ska hålla en Tapaskurs på LCHF-vis.

Sen i juni bär det av två veckor till samma ö, då på den första LCHF-Camp som arrangeras av samma Anna.

Där är jag ansvarig för menyer och samtal kring bra mat som passar i ett LCHF-kök.

En riktigt spännande utmaning att hjälpa deltagare som kämpar med stor övervikt att hitta en ny väg till ett hälsosammare liv.

Det finns några platser kvar på resan, Du kan läsa mer om den här hos Gran Canaria Experten.

Datorledigheten just nu är inte bara frivillig, har stora problem med både min pensionsmässiga dator och internetuppkopplingen, tidvis fungerar inget av dem alls.

Får se till att hitta mig en som går att skriva på när jag kommer hem till Sverige igen.

Till dess kan Du läsa lite om min Turkiska mat inne på Kostrådgivarna.se.

Pizzabotten för 2

2 dl riven Halloumi

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

2 msk Pofiber

Rör samman ingredienserna till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250 gr i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish

2 msk Tomatpuré

2 msk Kallpressad Olivolja

2 hackade Vitlöksklyftor

1 msk Oregano

1 msk Balsamvinäger

½ tsk Worcestersauce

Havssalt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med Din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strödde sen över 1 dl riven halloumi och 25 gr tärnad cheddar på varje pizza.

Det passar förstås med någon annan god ost också, men det var vad jag hade hemma.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund


Revbensspjäll av Lamm med brynt Vitlökssmör och Blomkål

Revbensspjäll av Lamm

Lamm är bland det nyttigaste kött vi kan äta med en hög halt av Omega-3.

Den halten stiger eftersom de får gå ute och beta gräs, precis det som djuren är anpassade för genom evolutionen.

Mitt lamm köpte jag uppe i Huså i höstas, byn ligger på baksidan av Åreskutan.

Djuren är av rasen Åsenfår, som är en gammal allmogeras.

Där hade de verkligen fått äta sig feta och fina under sommaren, på alla fjällängens gräs, örter och blommor.

Det har gett en fantastiskt god smak åt både kött och fett, långt ifrån det som många tycker smakar kofta.

Bilden nedan är inte på Åsenfår och inte heller från Huså, utan från en av mina resor i Sörmland.

Det är en så vacker bild på djur som lever ett gott liv, långt från djurfabrikerna.

Till den här middagen tog jag de tunna revbenen och kryddade med bara örtsalt och vitpeppar.

Det fick sen steka långsamt i ugnen, två timmar på 150°. Det här gjorde köttet riktigt mört, det lossnar nästan av sig själv från benen.

Eftersom de var så tunna, så blir de klara på den förhållandevis korta tiden i ugnen.

Har Du tjockare spjäll eller föredrar revbensspjäll från gris, så öka på tiden till det dubbla.

Som tillbehör stekte jag tjocka skivor av blomkål i smör och gjorde ett lite annorlunda vitlökssmör.

Bryner man vitlöken först, så blir den mild och får en god, nötaktig smak.

Vill Du ha recept på en vanlig Lammstek med Rödvinssky, så hittar Du den Här.

Brynt Vitlökssmör

150 gr Smör

4 stora Vitlöksklyftor

2 msk Kallpressad Olivolja

2 msk pressad Citron

2 msk hackad Persilja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.

Skala och hacka vitlöken grovt. Bryn den försiktigt i olivoljan, bara så den blir gyllenbrun.

Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund. Låt svalna.

Vispa ner vitlöken och oljan i smöret med elvisp. Kör en stund så det blir fluffigt.

Smaksätt med persilja, salt och peppar. Smaka av om det är lagom salt och syrligt.

Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.


Vitlöksdoftande fläskfilégryta med ”crushed potatoes” och lite hur ni tänker kring griskött?!


Jag köper nästan aldrig fläskfilé, det hör faktiskt till ovanligheten, jag har väldigt lätt för att låta den ligga kvar i köttdisken. Det är visserligen en mör, fin liten bit men den smakar inte mycket och det är dessutom en så ynka liten del på en hel gris så jag hoppar gärna över den både för att påtala fördelarna med andra köttdetaljer och för att gynna bonden som faktiskt föder upp en hel gris med både karré, kotlett, revben, grisfötter, sidfläsk, lägg, skinkstek, bog osv osv… Det är inte en fläskfilé som göds inför slakt som så många tycks tro när det kommer till de populära kötträtter. Den går ju naturligtvis att marinera och krydda och lägga på grillen men inte gör den sig särskilt rättvis som filé då heller. Jag föredrar hellre den sk. ytterfilén, utskuren benfri kotlett om man nu ska ersätta fläskfilén med något, den smakar desto mer också.

Varför lägger jag upp ett recept med fläskfilé då undrar ni?
Köttet är skickat från Bodalsgris som varuprov, en nysatsning med lokala grisbönder från Bohuslän & Dalsland. Konceptet är enkelt; Glada grisar, glada bönder och korta transportsträckor mellan gårdar och slakteri. Sånt gillas, så det blir tummen upp redan innan köttet har tillagats.

Bodalsgris har även blogg man kan följa >>

Detta är nånting jag verkligen hoppas kommer utökas bland Sveriges köttbönder. Att ta fasta på att sammanföra de lokala närproducenterna och värna om både uppfödning och slakt, att ge oss konsumenter direkta och tydliga bud om vart köttet kommer ifrån och hur det är uppfött och slaktat utan att man ska behöva genomföra några större detektivarbeten.

En sak som jag funderat över länge är etiketterna på det förpackade köttet. Som konsument hade jag velat ha informationen om köttets ursprung direkt på etiketten. Vilken gård kommer köttet ifrån? Vilket slakteri? Är det en så pass invecklad historia eller skulle inte varje förpackning kunna vara id-märkt med kanske ett nummer som man enkelt kan slå upp/spåra i en databas på nätet och hitta just dessa uppgifter om gård och slakteri och även kunna följa länkar till respektive hemsidor? Ungefär som ett paket från DHL med kollinummer??

Det hade jag tyckt varit väldigt kul! :-P Om möjligheten fanns där tror jag det skulle väcka intresset hos fler konsumenter att köpa ”sitt” kött som man känner igen, eller?! Hur tänker du?

Kvalité och smak finns inget att klaga på. Det slog mig dock att det verkligen doftade fläskkött när jag brynte filéskivorna, riktigt fläsk som fläskkött ska lukta. Och smaken var det trots sås och kryddor en väldigt utpräglad fläsksmak på. Har ni någon gång grillat rent sidfläsk över öppen eld på en bergsklippa i norrlands insjöar och ätit direkt i handen utan kryddor så vet ni vad jag menar, det är gott! ;-)

Priset då?
Har faktiskt inte fått några uppgifter men har mailat marknadschefen och invätar svar så jag återkommer till det.
Redigerat; 
Marknadschefen meddelar nu att priset ligger under kilopriset av Scans köttsortiment. Det skall inte ligga högre än svensk fläskött gör alltså.  Exempel; fläskfile 149:-/kg för Bodalsgris, 159-169:-/kg för Scans.

Importerat fläskött ligger runt 109-119:-/kg.

Var finns köttet att köpa? 
Coop-butikerna i Bohuslän & Dalsland. (Med förhoppning om att fler köttbönder följer samma koncept runt om i landet så även vi på syd & östkusten, mellansverige och norrland kan ta del av lika utbud)


Foto: Lasse Forsberg/ Matfranregionen.se 


Nu till mitt recept med just fläskfilén då. Jag valde att skära köttet i skivor och bryna det hastigt för att sedan låta det puttra färdigt i en god sås. Enkelt så det förslår och med en fläskfilé ska man inte behöva puttra den länge för att köttet ska vara mört. Det behövdes inte heller.

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Nymalen svartpeppar
3 finrivna vitlöksklyftor
1 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
5 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning)
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén från hinnor. Skär i skivor och bryn i smör i het stekpanna så de får fin färg. Krtydda med nymalen svartpeppar. Lägg åt sidan så länge. Vispa ur stekpannan med finriven vitlök, vinäger tomatpuré och buljong. Lägg i skivorna av fläskfilén  och slå på grädden. Sänk värmen och låt småputtra utan lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Fläskfilén ska nu puttra utan lock ca 10-15 min.


Under tiden skjutsar man in potatisen i ugnen på 225 grader ca 10-15 min. Använd färdigkokt potatis som du ”mosar” till med en gaffel, strö på lite ost, salt och peppar och gratinera i ugnen. Supergott tillbehör till kött och perfekt när det finns överbliven kokt potatis i kylen.


Salladen gjorde jag på strimlad isbergssallad, gurka och en burk från Fontana med fetaostfyllda oliver och soltorkade tomater i chilimarinad. Pressade över en halv citron, lite olivolja, flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Så enkel och vansinnigt god! Denna sallad kan du äta som den är, som tillbehör eller blanda med pasta för en god pastasallad.


Fläskfilén har fått puttra ihop och såsen blivit krämig. Dags att servera.


”Crushed potatoes” är gratinerad och det doftar sååå gott i hela köket!


Smaklig måltid!

 

Avocadoröra
Källa: Sus
Portioner: 2

Ingredienser:
1 mogen avocado
2 ägg
1 tsk Dijon senap
1 msk smör
salt
peppar
paprikapulver
vitlök
Gör så här:
Koka äggen ca 7 min.

Mosa avocado, ägg och blanda med senap, smör och kryddor.
Låt stå i kylen en timme, då mognar smaken.

Använd som pålägg på scones, tillbehör till kött och fisk.