Cappuccino Fudge Cheesecake


Botten:
  260 gr chokladkakor typ Oreo
  170 gr riven mörk choklad
  1,2 dl farinsocker
 7 msk smält smör

Ganache
  3,6 dl vispgrädde
  565 gr mörk choklad, hackad
  0,6 dl starkt kaffe
Några droppar Kaffeessence (Keoke coffe)

Fyllning
  680 gr färskost, rumstemperatur
 2,4 dl socker
  1 1/2 msk mjöl
 3 msk snabbkaffepulver
1 1/2 msk hett vatten
Evt kaffeessence
  2 tsk vaniljextrakt
  1 1/2 msk farinsocker
  3 stora ägg

Topping
  3,6 dl creme fraiche
  0,8 dl socker
  2 tsk vaniljextrakt

En handfull chokladkaffebönor

Bottenkör chokladkakor, hackad choklad och farinsocker i en matberedare. Tillsätt smör och kör tills smulorna börjar hålla ihop, skrapa ner skålen då och då, ca 1 minutTryck ut smuldegen i en form ca 24 cm, gärna fodrad med bakplåtspapper. Vira plastfolie runt fingrar och tryck ut blandningen ordentligt upp sidorna av formen, sedan över botten.

Gör ganacheSjud upp grädden i en kastrull. Ta bort från värmen; tillsätt choklad, kaffe och essence. Vispa tills chokladen smälts och ganache är slät. Häll ca 4,8 dl av ganachen ner i formen över botten. Låt stå i frysen tills ganachen är fast, ca 30 minuter. Täck resterande ganache med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills det är dags att dekorera.

Gör fyllningen: Värm till 175 ° C. Med hjälp av elvispvispa färskost och socker i en stor skål tills väl blandat. Skrapa ner .Vispa i mjöl. Rör espressopulver, vatten, kaffeessence, vanilj och farinsocker i liten skål tills snabbkaffe löser sigrör ner in ostblandningen. Vispa i äggen ett i taget, skrapa ner sidorna av bunken mellan varje gång.

Häll fyllningen över kall ganache i formen - det kommer att fyllas på nästan hela vägen till toppen. Placera formen på en bakplåt. Grädda tills toppen är brun,sprucken vid kanter och lite lätt dallrig i mitten, ca en timmeLåt svalna ca 15 minuter medan du förbereder toppning. Bibehåll temperaturen i ugnen.

Gör topping: Vispa ihop creme fraiche, socker och vanilj i skål. Häll toppning över varm cheesecake, se till att hela täcks. Baka tills topping är fast, ca 10 till 15 minuter. Överför cheesecake till gallerLåt svalna i ca 3 timmar i rumstemperatur. 

Dekorera med ganachen och chokladkaffebönor i valfritt mönster.
Om ganachen är för lös. lägg in i kylen tills den fått spritsbar konsistens.

Låt stå i kylen minst 6 timmar. 

Cheesecaken är bäst om den görs en dag i förväg, kan förberedas upp till 4 dagar innan.
Plasta in väl och förvara i kyl i så fall.

Cappuccino Fudge Cheesecake


Botten:
  260 gr chokladkakor typ Oreo
  170 gr riven mörk choklad
  1,2 dl farinsocker
 7 msk smält smör

Ganache
  3,6 dl vispgrädde
  565 gr mörk choklad, hackad
  0,6 dl starkt kaffe
Några droppar Kaffeessence (Keoke coffe)

Fyllning
  680 gr färskost, rumstemperatur
 2,4 dl socker
  1 1/2 msk mjöl
 3 msk snabbkaffepulver
1 1/2 msk hett vatten
Evt kaffeessence
  2 tsk vaniljextrakt
  1 1/2 msk farinsocker
  3 stora ägg

Topping
  3,6 dl creme fraiche
  0,8 dl socker
  2 tsk vaniljextrakt

En handfull chokladkaffebönor

Bottenkör chokladkakor, hackad choklad och farinsocker i en matberedare. Tillsätt smör och kör tills smulorna börjar hålla ihop, skrapa ner skålen då och då, ca 1 minutTryck ut smuldegen i en form ca 24 cm, gärna fodrad med bakplåtspapper. Vira plastfolie runt fingrar och tryck ut blandningen ordentligt upp sidorna av formen, sedan över botten.

Gör ganacheSjud upp grädden i en kastrull. Ta bort från värmen; tillsätt choklad, kaffe och essence. Vispa tills chokladen smälts och ganache är slät. Häll ca 4,8 dl av ganachen ner i formen över botten. Låt stå i frysen tills ganachen är fast, ca 30 minuter. Täck resterande ganache med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills det är dags att dekorera.

Gör fyllningen: Värm till 175 ° C. Med hjälp av elvispvispa färskost och socker i en stor skål tills väl blandat. Skrapa ner .Vispa i mjöl. Rör espressopulver, vatten, kaffeessence, vanilj och farinsocker i liten skål tills snabbkaffe löser sigrör ner in ostblandningen. Vispa i äggen ett i taget, skrapa ner sidorna av bunken mellan varje gång.

Häll fyllningen över kall ganache i formen - det kommer att fyllas på nästan hela vägen till toppen. Placera formen på en bakplåt. Grädda tills toppen är brun,sprucken vid kanter och lite lätt dallrig i mitten, ca en timmeLåt svalna ca 15 minuter medan du förbereder toppning. Bibehåll temperaturen i ugnen.

Gör topping: Vispa ihop creme fraiche, socker och vanilj i skål. Häll toppning över varm cheesecake, se till att hela täcks. Baka tills topping är fast, ca 10 till 15 minuter. Överför cheesecake till gallerLåt svalna i ca 3 timmar i rumstemperatur. 

Dekorera med ganachen och chokladkaffebönor i valfritt mönster.
Om ganachen är för lös. lägg in i kylen tills den fått spritsbar konsistens.

Låt stå i kylen minst 6 timmar. 

Cheesecaken är bäst om den görs en dag i förväg, kan förberedas upp till 4 dagar innan.
Plasta in väl och förvara i kyl i så fall.

Öländsk kroppkakspaj

öländsk_kroppkakspaj
Det här receptet har jag hållit på ett BRA tag… Gjorde ett experiment efter en dröm jag hade. Helt sant faktiskt så drömde jag att jag hade lagat kroppkaks-paj. Knasigt JA… Men sen när jag vaknade kunde jag ändå inte släppa tanken helt på den där drömmen så jag var tvungen att prova samma dag dessutom.

Helt uppåt väggarna vansinnigt o tillverkat i en dröm?!? Är det möjligt att förverkliga drömmar av detta slag?

Jag provade i alla fall och ja, ta mig tusan så gott det blev. Har aldrig nånsin själv hört talas om en paj på kroppkakor men det är just vad detta är! :-P Samtliga i familjen gav tummen upp så kanske är det inte så tokigt ändå. En nyuppfunnen öländsk maträtt, haha!

Prova om ni vågar, eller bara tyck att jag är knasig! ;-)

Det här behöver du : 
4 stora rårivna potatisar
3 små kokta potatisar
1 ägg
Salt

200 gram rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
2 tsk nystött kryddpeppar

1 förp färdigkavlad smördeg

GÖR SÅHÄR : 
Tryck ut smördegen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Skär remsor till galler.

Skär fläsket i små tärningar, blanda med finhackad gul lök och nystött kryddpeppar.

Skala och riv potatisen på finaste rivskivan i matberedaren, helst ”kroppkaksskivan” den med små hål i som river riktigt fint.

Lägg den rivna potatisen i en finmaskig sil och pressa ut vätskan med händerna över en skål. Det som bildas i botten är ren stärkelse, vitt och ”knastrigt” torrt. Detta i botten ska användas i smeten. (Häll av vätskan, stärkelsen fastnar i botten och är lätt att ta upp med fingrarna eller med en sked)

Blanda sedan den rivna, urvattnade potatisen med kokt pressad potatis, stärkelsen från botten av skålen samt 1 ägg och ca 1 tsk salt. Blanda noga. Fördela smeten i pajskalet och fläsket ovanpå. Tryck ner det lite.

Lägg på remsorna som galler. Grädda i ugn ca 50 – 60 min på 175 grader. Servera med lingon, grädde och riktigt smör.

IMG_2858.JPG

rimmat_fläsk_fyllning_kroppkakakor_kroppkakspaj

kroppkakspaj_urvriden_potatis_råriven

recept_kroppkakspaj_potatismjöl_urvriden_potatis

recept_kroppkakspaj_öland

recept_kroppkakspaj_fläsk_rimmat_kroppkakor_öland

kroppkakspaj_recept_öland

kroppkaka_paj_kroppkaksjpaj_öländksa_recept

paj_öländska_recept_kroppkakspaj

kroppkakspaj_öländsk_recept

Godaste kasslergratängen, allt-i-ett, direkt ur matberedaren

kasslergratäng
Den enklaste och godaste allt-i-ett-middagen är denna favorit med kassler. Det blir vansinnigt krämigt och gott och med en krispig sallad och knäckebröd till räcker denna ”låda” till minst 6-8 personer. Det enda ”jobbiga” moment är egentligen att skala potatisen, sen körde jag ner allt i matberedaren om vartannat. Så smidigt! :-P

En höst och vinterfavorit som även går att göra med överbliven julskinka! ;-)

Det här behöver du : 
1½ kg potatis (gärna mjölig sort)
800 gram strimlad kassler (gärna ICA´s vinmarinerade)
1 purjolök
1½ liter gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1½ tsk nymalen vitpeppar
2 tsk trocomare örtsalt
2 dl riven lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen, skölj purjolöken. Skär kassler i bitar så den går ner i matberedaren. Kör allt med skivtillbehöret på den tjockaste sidan. Varva potatis, purjolök och kassler. Allt går på ett par minuter.

Vänd ner i en ugnsfast form. Rör om och slå på gräddmjölken. Krydda med vitpeppar och trocomare örtsalt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt med en sked i formen då och då. Riv över ost de sista 10 minuterna. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

kassler_graätng_potatisgratäng

Äppelpajstårta


 
Kexbotten:
   200 gr digestivekex
50 gr smör, smält

Kör digestivekexen i en matberedare tillsätt smält smör. Kör ihop.
Tryck ut i botten på en form med avtagbar kant 24 cm.
 
Äppel/kanel mousse är gjord från detta pulver:
 
Häll moussen över kexbotten.
 
En tårtbottten eller 4 st vaniljmuffins.
 
Lägg en tårtbotten eller bryt 4 st vaniljmuffins i bitar och fördela över moussen.
 
Äppelkompott:
 
2 st äpplen
0,25 dl vatten
0,25 dl socker
vaniljpulver eller kanel
 
Skala och skär äpplen i små fyrkanter, lägg alla ingredienser i en gryta och koks till äpplena är mjuka men inte mosiga.
Låt svalna.
 
Bred ut äppelkompotten i mitten av tårtan.
Bred evt lite Cold gel på för att få det blank och fint.
 
Glasskräm:
2,5 dl vaniljkräm
2,5 dl vispad grädde
Blandas.
 
Spritsa ut gräddrosetter runt tårtan.
 
Havreströssel:
0,5 msk smör
0,75 msk socker
0,5 dl havregryn
 
 
Smält smöret,blanda i socker och havregryn. Rör runt lite och låt det få färg.
Räcker med några minuter. Låt svalna.
 
Strö på gräddrosetterna.
 
 
 
 
 
Spenatkaka med cream cheese frosting

http://momwhats4dinner.com/spinach-cake/
 
Vad du behöver:
3 ägg
1 tsk vanilj
 3 1/2 dl socker
170 gr färsk spenat
•1,8 dl olja
2 msk citronsaft
4,8 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

 Cream cheese frosting:

25 gr Cream cheese (jag tar mer än 25 gr)
60 gr vegetabiliskt mjölkfritt margarin, mjukt
1 tsk vanilj
1-3 dl florsocker
                                            
                                             Vispa ihop.

Beskrivning:

Ta bort stjälkar från spenat om de är för grova. Puréa spenaten i matberedare eller mixer till puré och det ser ut som barnmat, tar några minuter så ha tålamod.

Vispa ägg och socker tills ljust och krämig. Tillsätt olja, citronsaft och 1 dl spenatpuré, blanda väl.

I en separat skål vispa ihop mjöl, bakpulver och salt och blanda i spenatblandningen.
Häll i smord form ca 33x23 cm.

Grädda på 175°c i ca 30 minuter, kontrollera med tandpetare. Låt svalna i pannantills helt sval.
Bred på cream cheese frostingen




Snickerbollar
Snickerbollar
Källa: Micaela Erlandsson
Portioner: 20

Ingredienser:
200 g Smör
200 g Jordnötssmör
200 g Kokosflingor
4 msk Cancao Canderel eller 4 msk Kakao
+ sötning efter behov
4 msk Kallt Kaffe

En liten påse salta jordnötter

Gör så här:
Låt smöret stå framme en stund så det blir rumstempererat.
tillsätt alla andra ingredienser och blanda väl.
Smaka smeten så du ser om det behövs extra sötning.

Hacka jordnötterna i magic bullit, eller matberedare.
Känn hur lös smeten är. Är den väldigt kladdig, låt den stå en stund i kylen innan du rullar bollar av smeten, försiktigt mellan handflatorna och rullar dem ide hackade jordnötterna.
Ställ in dem i kylen en stund så de får hårdna till, om du kan låta bli att äta direkt :-)
Hur många du får ut beror ju på hur stora du gör dem.
Så här är sammansättningen

Fett 86 %
Kolhydrat 5 %
Protein 9 %
Chimichurri

chimichurri_recept

Jag fick ett tips av Per-Anders på D’Elidas om att röra ihop en egen chimichurri. Han beskrev den som ”Kryddstark sås, pesto-liknande gegga från Argentina som förgyller vilken grillning som helst” Det kunde jag ju bara inte motstå att prova så igår till grillningen testade jag en egen variant och det var en riktig höjdare! :-P

Jag marinerade ryggbiff med den och serverade den även som tillbehör istället för bearnaisesås, det blev galet gott, fräscht och hett så den rekommenderar jag varmt till alla grillare där ute! ;-) Prova!

Det här behöver du : 
2 dl olivolja
3/4 dl rödvinsvinäger
2 tsk D´Elidas chilisås
2 knippen persilja
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad dragon
1 tsk malen paprika
1 tsk nymalen svartpeppar
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Mixa. Smaka av tills du ärnöjd med kryddning och hetta. Jag använde mig av torkade örter och gör du det tänk på att såsen får ”stå till sig” gärna ett dygn så alla smaker träder fram. Förvara i kylskåp. 

chimichurri

Godaste köttfärssåsen och nytt favorit-tillbehör

20140508-092542.jpg
Igår blev det efterlängtad köttfärssås till middag. Hade gott om tid på eftermiddagen så jag lät den puttra länge på spisen. :-P
Jag gör favoriten som alla här hemma älskar, med lök, rotselleri, morot och mycket ketchup. Den blir så ini bängens goood!!
Sen hittade jag en nygammal favorit i kyldisken på ICA häromdan, färskriven parmesan på burk! PROVA om ni inte gjort. Jag brukade förr ha en gul kryddburk med just sån här parmesan i kylen men har inte sett till dom i affären på några år. Älskar det fina pudret som lägger sig ovanpå och bara smälter ner.

6-8 port
Det här behöver du :
500 gram nötfärs
½ bit rotselleri
2 gula lök
2 morötter
3 dl mutti ketchup
4 dl kraftig köttbuljong alt.
4 dl vatten + 2 tärning
1 tsk D’Elidas chilisås
2 tsk oregano
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri, lök, morötter och river grovt. Jag kör ner allt i matberedaren på grövsta rivskivan. Häll detta över färsen och stek ca 5 min under omrörning. Häll sedan på vätskan, ketchup, buljong, chilisås och kryddor. På med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme minst en timme, gärna längre om du har tid. Den blir bara godare ju längre den får stå. Smaka sen av såsen med trocomare örtsalt och svartpeppar, red av den med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti, tomat och riven parmesanost!

20140508-092605.jpg

20140508-092625.jpg

20140508-092647.jpg

20140508-092704.jpg

Kyckling mango chutney

chicken_mango_chutney
Blev så otroligt sugen på mango chutney kyckling när jag såg Jenny Walldén i ”Mitt kök” på TV:n häromdan. Hon gjorde en kyckling som jag själv brukar göra som bara blir så otroligt god. Var tvungen att bläddra tillbaka bland mina recept för att se om vi gjorde lika.

Det var en hårsmån det skiljde. Jag steker alltid kyckling hel i ugnen men hon hade delat den på mitten och vikt ut. Tillagningen går ju lite fortare då. Marinaden med smält smör och mango chutney gjorde hon också lika men i såsen använde hon en burk creme fraiche och jag grädde istället.

Nu gjorde jag den snabbare varianten och delade kycklingen, och istället för grädde så provade jag creme fraiche att vispa ut stekskyn i.  Smakerna är väldigt snarlika så använd det du själv föredrar, gott är det i alla fall! :-P

Det här behöver du :
1 hel kyckling
50 gram smör
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk soya
1½ dl mango chutney
1 tsk malen paprika
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Dela kycklingen på mitten och vik ut eller i stycka den i delar.
Lägg i ugnsfast form. Smält smöret och rör ner vitlök, mango chutney, soya och paprikapulver. Salt och peppar. Pensla kycklingen med blandningen och stek i ugnen 175 grader ca 1 timme. Lägg på ett folie i början och ta bortefter halva tiden så blir kycklingen inte bränd utan får en fin yta.

Slå stekskyn i en kastrull och rör ner en burk creme fraiche. Koka upp och smaka av med salt och peppar.

hel_kyckling_dela_på_mitten delad_kyckling_mitten
Du kan antingen dela kycklingen genom att skära längs med bröstbenet, eller klippa med sax i ryggbenet och sedan ”vika” ut den. Ugnssteker du kycklingen såhär istället för hel förkortas tillagningstiden.

kyckling_marinad_mango_chutney
Lägg kycklingen i en ugnsform, häll på marinaden och pensla in den överallt.

kyckling_mango_chutney
Efter 50 min i 175 grader är den klar. Sista halvtimmen i ugnen fick den ugnsstekas utan folié och fick denna fina, gyllene och knapriga yta. Nu kan du lätt bryta eller skära loss delarna och servera.

mango_chutney_sås_till_kyckling
Sila stekskyn och häll i en kastrull. Rör ner en burk creme fraiche. Låt koka upp, smaka av med salt och peppar.

kyckling_mango_chutney_sås
Godaste kycklingen med härlig mango chutneysås! :-P