Mandelchoklad – snabb godisruta – latmans marsipanbröd

DSC_0094måste här få delge det allra enklaste och godaste snabbgodisreceptet!

Ta en ruta Lindt 90% och en skiva hemlagad mandelmassa,
violá en riktig godisbit till kaffet!

Mandelmassan görs fort som attan på 4 dl mandelmjöl (ca 180 gram) av god kvalitet, riv i 2-3 bittermandlar och 3 msk Bakery+ sötning, mixa detta i matberedaren någon minut och ta sedan i 2-3 msk vatten eller grädde tills rätt konsistens uppnåtts. Rullas till lämplig tjock korv som sedan man skivar ca 0,5 cm skivor av och lägger på chokladen.

Förvaras kallt i kylskåp ca 5 dgr… om det nu får ligga så länge…

Tips för gourmén: Blanda mandelmassan med 1-2 msk konjak och uteslut samma mängd vatten

****
Någon tror man går upp i vikt av dessa =  mkt kolhydrater. Så är inte fallet.
Chokladen (90% Lindt) ger ca 1,5 kolhydrater per ruta. Mandelmasserullen som helhet innehåller allt från 7-14 gram kolhydrater beroende på vilken sorts mandel /mjöl man använder. Delar man den då i 15 bitar (man kan dela tunnare man styr ju detta själv) blir det ca 1 gram per skiva, det gör att en sådan här liten godisruta innehåller runt 2,5 gram kolhydrater…. dvs kan komma plats i en UFO-lchf.

 

Cirkus cookies & Bolus buns

 
Färgglada cirkus cookies
4,8 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1,8 dl florsocker
0,6 dl socker
290 gr kallt smör
1 tsk vanilj
Progel röd, lila och grön
Färgglatt strössel
 
Ugn:175°c

 

 
Blanda mjöl, bakpulver ,florsocker och socker i en matberedare och en kort stund för att blanda . Tillsätt smöret i bitar , kör tills blandningen har samma konsistens som majsmjöl . Tillsätt vanilj och kör tills blandningen precis bildar en boll . Eller häll ut blandningen på ett bord och arbeta ihop en deg för hand.Dela degen i 3 lika stora portioner och blanda varje degbit med progel.
Kavla ut varje del av degen mellan bakplåtspapper . Se till att de är ungefär lika stora.
Lägg degplattorna ovanpå varandra och rulla försiktigt ihop till en rulle.Lår vila i kylen några timmar.
Ta ut rullen ur kylen och häll strösslet i tex en långpanna med kant.
Rulla kakrullen hårt i strösslet. Rulla sedan in i bakplåtspapper igen (när hela rullen är täckt med strössel) och låt vila en stund till i kylen. .Skär kakorna i ca 0,5 cm breda bitar och baka i 15-17 minuter.
Låt svalna på plåt.

http://bakemyday.blogspot.se/2007/10/cinnamon-buns-inside-and-out-part-2.html

500 gr  vetemjöl
1 1/4 tsk salt
1/4 paket jäst
300 gr vatten eller 320 gr mjölk
75 gr smör, rumstempererat
skal av en citron
för rullning: 250 gr farinsocker och 2 msk kanel, blandat


Ugn:250°c
 
Gör en deg, kombinera ingredienser, knåda, antingen för hand eller i mixer!
Lös jästen i 37°c mjölk, tillsätt övriga degingredienser.

Låt jäsa ca. 45 minuter. Väg upp 40-50 gr bitar av degen. Forma små bollar, täck med duk eller plast och låt vila i 20 minuter eller så. Denna vila gör att det blir lättare att sedan rulla ut degen till långa rep .
 
Täck arbetsytan med sockerblandningen och rulla först utan socker och när de är ca 20 cm rulla i sockerblandningen. Gör en knut och lägg på bakplåtsklädd plåt.
Låt jäsa i 1 timme.
Baka i ca 8 minuter och låt svalna.
Fluor – behövs det verkligen?

imagesoch framförallt är det verkligen bra för oss, på riktigt?
Jag har säkert under 5 år undvikit fluortandkräm, använt bikarbonat, salt och/eller köpt saltpastatankräm eller Weleda och Kingfishers tandkrämer.

Det vi alla verka tro eller fås att tro är det ger starka tänder och färre tandläkarbesök eller i alla fall lägre kostnad då tänderna ska vara bra och starka.

Denna bok (engelska) The Fluoride Deception är väl den bok som mest ingående  berättar om köpt vetenskap, om hur det medicinska etablissemanget låter sig bedras, om fullständig likgiltighet för mänskligt lidande, om den råa makten och om dolda agendor vad gäller flour.
Boken verkar vara i klass med Ralf Sundbergs bok om Forskningsfusket, helt otroligt att att det förekommer sådant mygel och ljugerier och allt detta för att den stora girigheten.

Margareta Lundström på Kostdemokrati har skrivit om denna engelska bok  The Fluoride Deception, där får vi veta saker som vi alla borde känna till innan vi köper flourtandkräm. Jag väljer här att klippa in lite valda delar, men för den som vill och vågar veta mer bör läsa länken till Kostdemokrati.

Fluor används för att producera högoktanig bensin; för att smälta viktiga metaller som aluminium, stål och beryllium; för att anrika uran; för att tillverka kretskort; för tillverkning växtbesprutningsmedel, skidvalla; kylskåpsgas; teflon; plaster; mattor; vattentäta kläder; etsat glas, tegel och kakel och ett antal läkemedel, som Prozac och Cipro. ”

Fluor är en sådan potent kemikalie att den utgör en allvarlig miljörisk och en potentiell förgiftningsrisk för dem som arbetar med den. De av industrin sponsrade forskarna marknadsförde först fluor som en tandvårdsprodukt genom att relatera fluor till tandhälsa.

I kraft av sin ställning kunde de hävda att det i låga doser inte hade några negativa hälsoeffekter.

Så bidrog man till att ändra människors föreställning om fluor, från att vara ett gift till något hälsosamt. På så sätt avleddes uppmärksamheten från de skador som fluor förorsakat dem som arbetar i fabrikerna, de omkringboende och naturen.

Denna försköning av fluor har i mer än femtio år fört oss bakom ljuset. I stället för att framkalla synen av invalidiserade arbetare eller förgiftad skog ser vi leende barn. Den giftiga sidan har nästan helt försvunnit ur vårt medvetande.

 

Vid en i stor officiell genomgång, genomförd på initiativ av Brittiska regeringen år 2000, fann man att de flesta studier på effektiviteten av fluor av vattnet var av måttligt effekt. Fluoridering kan vara ansvarigt för 15 % färre hål i tänderna. Det är långt ifrån de 65 % som utlovades av de tidiga förespråkarna för fluor.

Är den eventuella nyttan av en handfull bättre tänder värt risken, om man är medveten om de hälsoproblem som fluor orsakar (rubbningar i centrala nervsystemet, artrit, risk för skelettcancer) Tillstånd som tidigare blivit trivialiserade eller doldes för allmänheten av de tidiga fluorförespråkarna.

”Hur många hål måste räddas för att rättfärdiga ett dödsfall i skelettcancer?” frågade den framlidne Dr. John Colquhoun, Chief Dental Officer i Auckland, New Zeeland – en fluor- kritiker som tidigare varit fluorförespråkare.”

 

Så vill jag komma med min slutkläm ;) som jag tror ändå många LCHF´are kanske känner till och faktiskt också kanske märkt själva…
När man helt upphör med stärkelse och socker så blir det knappt beläggning på tänderna och därmed heller ingen grogrund för tandlossning och hål i tänderna!
Detta var faktiskt också något som Weston Price noterade och var det han ursprungligen undersökta, tandhälsan hos naturfolk i jämförelse med folk som åt ”västerländs kost” dvs massa stärkelse och socker.

Hoppas att alla mina läsare orkar gå in på dessa sista 3 informationslänkar och läser och begrundar och fattar beslut sedan efter man läst om vad man anser gynnar kroppshälsan och tandhälsan bäst.

 

Vegalicious Brownies
 
Ingredienser:
3,2 dl mjöl
1/2 tsk. bakpulver
 115 gr margarin, mjukt
 2,4 dl socker
3 msk. olja
340-400 gr. soft tofu
 0,8 dl osötat kakao
1 tsk. vaniljextrakt eller vaniljpulver

Beskrivning:
Värm ugnen till 175°c
 Vispa margarin, socker och olja i en matberedare tills ljust och fluffigt.
 Tillsätt tofu och kör 2 min. till.
 Tillsätt kakao och vanilj och blanda ihop.
Tillsätt långsamt de torra ingredienserna.
Häll smeten i en lätt oljad panna och grädda 25 minuter.
 Pudra med florsocker strax före servering.
 
Mjuk och len konsistens så fler veganska kakor kommer :)
Vegalicious Brownies
 
Ingredienser:
3,2 dl mjöl
1/2 tsk. bakpulver
 115 gr margarin, mjukt
 2,4 dl socker
3 msk. olja
340-400 gr. soft tofu
 0,8 dl osötat kakao
1 tsk. vaniljextrakt eller vaniljpulver

Beskrivning:
Värm ugnen till 175°c
 Vispa margarin, socker och olja i en matberedare tills ljust och fluffigt.
 Tillsätt tofu och kör 2 min. till.
 Tillsätt kakao och vanilj och blanda ihop.
Tillsätt långsamt de torra ingredienserna.
Häll smeten i en lätt oljad panna och grädda 25 minuter.
 Pudra med florsocker strax före servering.
 
Mjuk och len konsistens så fler veganska kakor kommer :)
Avocado-Lemon cookies
Orginalrecept finns här:
 
Avocado-Lemon Cookies

1 medelstor Avocado

115 gr smör

115 gr creamcheese

2,4 dl florsocker

2 msk citron eller limejuice (de smakar rätt mycket citron)

1 tsk vaniljsocker

4,8 dl mjöl

1/2 tsk bakpulver

Blanda avokado, smör, grädde, ost och socker tills slätt i en matberedareTillsätt lime, vanilj, bakpulver och mjöl och blanda grundligtFyll i enspritspåse försedd med en stjärntyll. Spritsa rosor inifrån och ut på bakplåtspappersklädd plåt. Stör evt på lite saltflingor om du gillar det. Grädda i 190°c grader i 12-15 minuter.
Bevisat: Äta mycket fett gör att du går ner i vikt.

Smör, olivolja, grädde och bacon är inte farligt. Tvärtom. Fett är det bästa för den som vill gå ned i vikt. Och några samband mellan högt fettintag och hjärt- och kärlsjukdomar existerar inte.

På måndagen presenterades sprängstoff från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. Efter två års utredning av 16 000 studier ställer rapporten ”Mat vid fetma” de traditionella råden till överviktiga eller diabetessjuka människor på ända.

Sedan länge har sjukvården i allmänhet gett råd om att undvika fett, i synnerhet mättat, och kalorier. Lågkolhydratkost (LCHF som står för low carb, high fat och faktiskt är en svensk ”uppfinning”) har avfärdats som livsfarligt, humbug och en modediet utan vetenskaplig förankring.

I stället har vården uppmanat diabetiker att äta mycket frukt (=socker) och nyckelhålsmärkta produkter med lite fett men med avsevärda mängder socker eller sötningsmedel, det senare en farlig trigger för den som är sockerberoende.

Rapporten vänder på begreppen och förordar lågkolhydratkost, med mycket fett, som det effektivaste vapnet mot övervikt.

I expertgruppen har suttit ett tiotal läkare, varav flera var skeptiska till högfettskost när arbetet inleddes.

En av dem, som närmast missionerat om mättat fett (smör, grädde, bacon) sedan 2006, är Linköpingsprofessorn Fredrik Nyström, som stundtals dömts ut och hånats i nästan samma utsträckning som LCHF:s ”mamma”, läkare Annica Dahlqvist.

För Fredrik Nyström är rapporten en revansch.

– Absolut. Jag har ju jobbat så länge med detta. Det känns skönt att ha den här vetenskapliga rapporten i ryggen och att skepticism mot lågkolhydratkost försvunnit hos kollegor under arbetets gång. När alla färska vetenskapliga studier radas upp så är resultatet odiskutabelt: vår djupt rotade fettskräck har inget fog! Man blir inte fet av fet mat, lika lite som man får åderförkalkning av kalk eller blir grön av grönsaker.

Nyström har länge förespråkat ett kraftigt minskat intag av kolhydratrika livsmedel, med mycket socker och stärkelse, för att uppnå hälsosamma nivåer av insulin, blodfetter och det goda kolesterolet. Det vill säga bort med socker, potatis, pasta, ris, mjöl, bröd. In med olivolja, nötter, smör, grädde, feta fiskar och kött med fettrand.

– Man lika gärna kan äta smågodis som potatis. Potatis innehåller en hel rad av glukosmolekyler som omvandlas till socker i tarmen. Sådan kost gör att blodsockret och hormonet insulin skjuter i höjden.

I somras kom dessutom en annan studie kring medelhavskost, med mycket omättat fett (olivolja, avocado, nötter), som ingår i SBU-rapportens underlag.

– Den visade att det är farligare att äta lågfettkost än högfettskost. I studien ingick också rådet att dricka vin till medelhavskosten. Jag har länge framhållit att måttligt intag av alkohol är nyttigt och har själv gjort en studie som bekräftat bättre blodfetter av rödvin. Alkohol i måttliga mängder är alltså inte bara okej, utan nyttigt och bra.

Det finns många mantran vi lärt oss tro på som sanningar:

”Kalorier som kalorier, det spelar ingen roll varifrån de kommer.”

”Allt handlar om balansen mellan kalorier in och kalorier ut.”

”Folk är feta för att de inte rör på sig tillräckligt.”

”Frukost är dagens viktigaste mål.”

– Självklart är det inte så. Sådant här nonsens har bara skapat dåligt samvete hos människor med viktproblem. Som om allt skulle handla om att de har dålig karaktär. För många innebär ett stort intag av fett att man blir ordentligt mätt, att man står sig längre och har mindre behov av att äta stup i kvarten. Mätt blir man däremot inte av kalorier från Coca Cola eller nästan fettfri, nyckelhålsmärkt fruktyoghurt med mängder av socker. Visst är motion bra på många sätt, men att lägga om kosten är det som verkligen påverkar vikten.

I rapporten konstateras: ”fysisk aktivitet för personer med fetma har en, om någon, marginell effekt på viktnedgång.”

Men hur är det med frukosten?

– Skippa den om du kan! Det är ett vanebeteende, men kroppen har inget behov av näring direkt vi kliver upp om du ätit mycket fett till middagen dagen före. Man gör socker själv av protein som finns lagrat, och det kostar nog en del kalorier att tillverka detta socker själv, det kan vara en anledning att lågkolhydratkost ger bra viktnedgång. Skippa även mellanmål och alla lightprodukter. Om det var meningen att vi skulle småäta lågfettkost hela dagarna hade vi inte utrustats med en gallblåsa. Om du äter två mål mat om dagen, med lite kolhydrater och mycket bra fett, så står du dig utmärkt. Gör som människorna kring Medelhavet. Nöj dig med en kopp kaffe på morgonen.

En av Sveriges största bloggar, kostdoktorn.se, drivs av läkaren Andreas Eenfeldt. Sedan 2007 är han en ivrig förespråkare av lågkolhydratkost och debattör kring hur diabetiker med rätt kost kraftigt kan minska sitt medicinbehov eller rent av slippa den helt.

– Diabetiker borde tänka på samma sätt som alla andra som får hälsoproblem av viss mat: undvik den. Mindre blodsockerhöjande mat gör att diabetiker behöver mindre blodsockersänkande medicin.

Under måndagen hade han 73 000 besök på sin blogg och han betecknar det som en historisk dag.

– SBU-rapporten utmanar den svenska sjukvården. Det är dags att sluta ge människor med viktproblem och diabetes de råd som nu visar sig vara sämst i test.

Både han och Fredrik Nyström menar att ett paradigmskifte, en vårdrevolution, måste till.

– Livsmedelsverket har ignorerat modern forskning sedan länge, och det påverkar många dietister. Det är mycket bekymmersamt. Vården är närmast skyldig att följa SBU-rapporten, den är att betrakta som ”lag” tills den motbevisas, då den är utgiven av en av våra viktigaste myndigheter. Men hur det ska gå till att vidareutbilda en väldig massa ”hälsovetare” av olika slag till att rekommendera mindre lightprodukter, bröd och pasta, det vet jag faktiskt inte, säger Fredrik Nyström.

Via: http://www.corren.se/ostergotland/fett-ger-fett-smal-midja-6553250-artikel.aspx

Creme Brulee Cheesecake Bars
                                                              
 Kexbotten:
220 gr Digestivekex
100 gr smält smör
Lägg bakplåtspapper i botten på en form 20x30 cm.
Kör digestivekexen till fina smulor i en matberedare.
Blanda med det smälta smöret.
Tryck ut i botten på formen.
Baka i ca 8 minuter 175°c och sänk ugnen till 150 °c
 
Till fyllningen:
 500 gr färskost, rumstemperatur
  2,4 dl strösocker
  Två stora ägg
  En stor äggula
  1 vaniljstång, delad och skrapade eller vaniljsocker
  1/2 tsk fint havssalt

För brulee täcket:
  1/4 dl strösocker
.
Till fyllningen:
  Placera creme cheese i skål och vispa tills slätt. Tillsätt socker, ägg, äggula, vanilj, och salt och vispa tills väl blandat och smidigt.

Häll blandningen i den förberedda formen. Grädda 30 minuter tills fast men överbaka inte.
Låt svalna helt i formen. Plasta in och kyl minst 2 timmar. Skär sedan i passande rutor.

Strö sedan socker på varje ruta och bränn med en brännare till gyllenbrunt. Förvaras i kylskåp.
 
Orginalrecept hittar du här:
 
Sommarkyckling

hel_kyckling_kycklinggryta_recept_middagstips
Nu ska ni få recept en supergod kycklinggryta med massor av härliga sommarsmaker. Den här gjorde jag igår och den borde ni verkligen prova. Använd med fördel HEL, färsk kyckling. Billigt kilopris och fler smakrika delar än enbart filéer. Det är inte så knepigt att stycka den och inte heller att bena ur. Här blir det ju dessutom ett ypperligt tillfälle att lära sig om inte annat då det ändå ska bli grytbitar! ;-)

Tips när du styckar & benar ur : 
Börja med att lägga den hela kycklingen på rygg. Bryt ut lår och vingar så det knakar till. Skär med vass kniv först genom skinnet, bara följ kycklingens kroppsform och skär sedan igenom lederna. Nu har du klubbor och vingar fria. Klubborna kan du sen dela i lår och ben. Skär sedan ett längsgående snitt vid sidan om bröstbenet och du har en filé lös. Gör likadant på motsvarande sida om bröstbenet.

För att bena ur den skär längs med/runt alla ben och lossa köttet. Det finns många bra videor på youtube bland annat om du söker på stycka eller bena ur hel kyckling. Det är så mycket godare och mycket mer ekonomiskt. Dessutom får du kvar skrovet som du kan koka god buljong på. :-P

Det här behöver du :
1 hel kyckling
2 morötter
1 gul lök
1 msk malen ungersk paprika (söt)
2 msk konc grönsaksfond
2 msk tomatvinäger
1 msk flytande honung
3 dl vatten
3 dl grädde
Salt & peppar

Knipplök
1 näven körsbärstomater

GÖR SÅHÄR : 
Stycka kycklingen och bena ur alla ben från bröst, lår och vingar. Ta bort skinnet och skär kycklingen i bitar. Fräs på i het panna med lite olja. Tillsätt hackad lök och morötter skurna i mindre stavar. Pudra över paprikapulvret och låt allt få fräsa ihop nån minut. Tillsätt resten av ingredienserna utom tomat och knipplök. Låt grytan småkoka på svag värme ca 10 min. Red ev av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med skuren knipplök och tomathalvor.

kycklinggryta_hel_kyckling
Kycklingbitarna som fräser ihop med lök, morötter och paprikapulver.

recept_kyckling_hel_kycklinggryta
Resten av ingredienserna är tillsatta och här har jag avslutat med lite skuren knipplök och tomat.

kycklinggryta_sommarkyckling
Smaklig måltid!

Frozen cheesecake i små pajformer

cheesecake_mini_pajform
En frusen, glassig dessert i sommartider med jordgubbar på toppen kan inte bli fel! :-P Jag valde att göra cheesecake i små pajformar med löstagbar botten, blir lite festligare att serva så tycker jag!

Den klassiska ”frozen cheesecake” med philadelphiaost är verkligen krämig, len och bara smälter i munnen. Det kan tyckas som många moment men resultat blir såååå gott så låt dig inte skrämmas av det. Det är egentligen bara två bunkar och ägg som ska delas och vispas och sen rörs allt ihop.

MEN, vill du fuska och ändå få en glassig dessert så prova att vispa 2½ dl grädde och rör ner en halv burk kondenserad mjölk, häll i formar och in i frysen – busenkelt och minst lika gott! ;-)

Här kommer dock receptet på riktig frozen cheesecake;

8 små minicheesecake
Det här behöver du :
10 digestivekex
30 gram smält smör

smet 1 :
3 äggulor
2 dl strösocker
200 gram philadelfiaost
2 tsk vaniljsocker

smet 2 :
3 äggvitor
3 dl grädde

GÖR SÅHÄR :
Krossa digestivekexen i påse eller i matberedare. Tillsätt smält smör och blanda runt. Fördela smulorna i 8 små pajformer. Jag har använt miniformar med löstagbar bottenplatta. Tryck ut allt slätt och fint.

Rör ihop smet 1; äggulor med socker, vaniljsocker och philadelfiaosten i en skål.

Blanda sedan mset 2; äggvitor och grädde i  en annan skål och vispa till ungefär samma konsistens som när du ska spritsa grädde.

Rör sedan ner smeten med äggulorna och blanda försiktigt med en slickepott.

Fördela smeten i pajformerna. Ställ i frysen minst 2 timmar. Ta fram i god tid före servering så glassen hinner tina. Dekorera med jordgubbar.

cheesecake_frozen_digetivekex

frozen_cheesecake_pajform

jordgubbar

frozen_cheesecake

cheesecake_recept
Du kan också göra cheesecake i en stor rund springform, se recept och bilder HÄR!