Morotspepparkaksrutor

    
      
Ca 24 bitar
4 ägg
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1/2 påse pepparkakskryddor
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
4 dl grovrivna morötter
125 g katrinplommonpuré eller annan pure,
går bra med äppelmos också
1 burk vatten (barnmatsburken ovan)
Glasyr :  75 gram smör
1/ 2 dl kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Kokos, nötter eller strössel.



GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggsmeten.
3. Tillsätt de rivna morötterna,purén och vattnet.
4. Häll smeten i en smord mindre långpanna, ca 25 x 35 cm. Det går lika bra att använda bakplåtspapper.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Låt den svalna.
6. Glasyr: Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.


Originalrecept från tidningen Hembakat med lite småändringar från mig:




Marsipandekorationer kan köpas här:



Spenatkaka med cream cheese frosting

http://momwhats4dinner.com/spinach-cake/
 
Vad du behöver:
3 ägg
1 tsk vanilj
 3 1/2 dl socker
170 gr färsk spenat
•1,8 dl olja
2 msk citronsaft
4,8 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

 Cream cheese frosting:

25 gr Cream cheese (jag tar mer än 25 gr)
60 gr vegetabiliskt mjölkfritt margarin, mjukt
1 tsk vanilj
1-3 dl florsocker
                                            
                                             Vispa ihop.

Beskrivning:

Ta bort stjälkar från spenat om de är för grova. Puréa spenaten i matberedare eller mixer till puré och det ser ut som barnmat, tar några minuter så ha tålamod.

Vispa ägg och socker tills ljust och krämig. Tillsätt olja, citronsaft och 1 dl spenatpuré, blanda väl.

I en separat skål vispa ihop mjöl, bakpulver och salt och blanda i spenatblandningen.
Häll i smord form ca 33x23 cm.

Grädda på 175°c i ca 30 minuter, kontrollera med tandpetare. Låt svalna i pannantills helt sval.
Bred på cream cheese frostingen




Pannkakor och plättar med chiasylt

 
 
 

Jordgubbs Chiafrö sylt

Ingredienser:

2,5 dl jordgubbar

1 msk chiafrön + 2 msk vatten

2 msk honung eller annan sötning

Instruktioner

Blötlägg Chiafröna i 10 minuter.
Placera alla ingredienser i en mixer och pulsa tills allt är blandat.
Förvara i kyl.


Risgrynsgrötsplättar

 

 
Ingredienser:
450 gr bär
2 msk Chiafrön
Sötning av valfritt val tex, honung, Stevia, Agave sirap eller vanligt strösocker
 
Dela evt bären i mindre bitar, koka mjuka. Mosa vid behov.
Tillsätt sötning och Chiafrön och koka någon minut till.
Ta bort från värmen.
Om sylten verkar väldigt lös kan mer Chiafrön tillsättas men sylten kommer bli tjockare ju mer den svalnar.
Förvara i kylskåp.
 




Spenatmuffins
 
12-14 muffins 
Ingredienser
 2,4 dl vetemjöl
2,4 dl grahamsmjöl
 1,8 dl socker
2 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 ½ tsk malen kanel
½ tsk salt
0,6 dl rapsolja
 1,8 dl mjölk
1 liten påse färsk babyspenat
• 1,2 dl mosad banan (från ca 2 bananer)
2 tsk vaniljextrakt


Instruktioner
1.Sätt ugnen på 175 ° C och sätt pappersformar i en muffinspanna.
2.Rör ihop torra ingredienser i en stor skål: mjöl, socker, bakpulver, bakpulver, kanel och salt. Ställ åt sidan.
3.I en mixer, placera olja, mjölk och spenat. Blanda hög i ca 30 sekunder eller tills helt mosat. Lägg i banan och vanilj, blanda låg bara att blanda.
4.Häll blandningen i mjölblandningen och vänd ihop tilsl väl kombinerat.
5.Fyll muffinsformar  fulla och grädda 18-20 minuter.
6. Låt svalna.