Förberedelser för bakkurserna

Nu är jag inne i en intensiv fas med att förbereda för bakkurserna som ska hållas.
Först ut är Borås på söndag och den är fulltecknad, jag och 13 baksugna ska träffas och baka dels ett recept ur brödboken och dels ett ur bakboken!
Deltagarna här kommer också redan nu få 5 recept ur brödboken med sig hem att börja med. Det blir också 3 recept ur bakboken och flera bonus recept. Hoppas de alla kommer uppskatta den lilla receptfoldern!
Möjlighet att köpa Mariannsocker och bakboken till ett billigt pris finns också.

Sedan den 26/11 är det Uppsalas tur och PriMaten, där bakar vi också ett recept ur brödboken men däremot blir det lussekatter där då 1 advent är i antågande. Även där får alla deltagare med sig en liten receptfolder med i stort sett samma recept som de i Borås.
Även här kommer bakbok och Mariannsocker att kunna köpas för ett billigt pris.
maila lisa@primaten.org om du är intresserad att höra om det finns finns platser kvar till den.

Ser så fram emot att få träffa er alla!

 

 

 

 

Minestronesoppa med risoni


Blev så hiskeligt sugen på soppa igår när jag fladdrade runt bland mina ”bloglovins” och hamnade hos Mårtenssons. Ja soppa är något så världsligt, jordiskt gott alltså och bröd till är ett absolut måste annars igen soppa! :-P

En favorit jag skulle kunna leva på om jag måste äta samma mat varje dag är potatis och purjolökssoppa, och denna soppa kommer snäppet efter. En tomat och grönsakssoppa med pasta, i det här fallet risoni, jag det är ett måste emellanåt!

Snart är klockan 20.00 och det är åter dags för ”Bonde söker fru?” Följer ni programmet?
Vad tycker ni om våran Ölands-Bengt med alla kameler? :-

Nähäpp, inge ”Bonde” ikväll, fotboll istället??!! Hurra va kul!! …inte…

ca 6 port
Det här behöver du :

2 potatisar
2 gula lök
1 stor morot
1 gul paprika
½ röd paprika
1/3 gurka
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
1 burk plommontomater
8 dl grönsaksbuljong (hemmagjord, fond el. tärning + vatten)
1 tsk D´Elidas chilisås
Några varv med pepparkvarnen
Ev. salt 
2 dl risoni
Färsk timjan
Bröd

GÖR SÅHÄR : 
Förbered alla grön och rotsaker. Hacka och skär allt fint. Hetta upp en rymlig gryta med lock. Smält smör och häll i lite olja. Fräs på allt på hög värme och häll sedan på tomatburkarna, buljong och chilisås. Sänk värmen och lägg på locket. Låt soppan puttra ca 30-45 min. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt risonin precis före servering. Garnera med färsk timjan.


Huvudingredienserna.


Soppan puttrar…


Risoni tillsätter du precis före servering så blir den perfekt al dente när den fått stå till sig i soppan några minuter. Smaklig spis. :-P

The post Minestronesoppa med risoni appeared first on Kryddburken.se.

Världsdiabetesdagen idag: Elitmotionär med LCHF och diabetes typ1

Josefin Palmén fick diagnosen diabetes. Då höjde hon träningsdosen och började frossa i grädde och smör. I veckan sprang hon en halvmara i Kenya, för att sedan ladda om för Vasaloppet.

Detta skriver Hd.se förra året vid denna tiden.

Josefin säger:
Jag hade fyllt 35 när jag fick diabetes typ 1, så kallad barndiabetes. Kroppen producerar alldeles för lite insulin, och jag måste ta en injektion i samband med varje måltid och en lånttidsverkande när jag går och lägger mig.

Min egen produktion är faktiskt högre än för ett år sedan. Det är extremt ovanligt och beror säkert på att jag håller igång och tänker på vad jag äter. Ja, jag mår till och med bättre i dag än innan jag fick diagnosen.

Hon säger också:
Men viktigast är vardagsrutinerna. Kosten bygger på LCHF-metoden (Low Carb High Fat), lågt intag av kolhydrater och högt intag av fett.

Jag har skalat bort pasta, potatis, ris och rotfrukter. Grädde- och smörkontot har ökat men godiskontot minskat rejält, och jag har gått ner i vikt. Jag lagar 99,5 procent av det jag äter själv och hoppar över mellanmålen, fast jag vet att en del rekommenderar någon frukt då och då. Men jag tar hellre frukten efter maten, eller i samband med ett pass om jag behöver tillföra energi. Och tränar gör jag mer, och framför allt allsidigare i dag.

Mina värden är mycket stabilare med LCHF. Kroppen tar energi från fett och inte från kolhydrater numera, vilket gör att jag klarar av ansträngningar som en ironman. Med rätt kost, typ kokta ägg, ligger jag stabilt under loppet. Hade jag lyssnat på den traditionella vården hade jag fortfarande kämpat på med pasta och höga och låga värden, och så hade jag tvingats ta mycket mer insulin än vad jag behöver nu.”

COOLT VA!?

 

Bloggar etiketter: ,

Kycklinggryta med bacon och parmesan

400 g kyckling
100 g bacon
1  purjolök
1 röd paprika
2 dl creme fraich eller grädde
salt, peppar och paprika pulver

75 gram riven parmesan

Gör så här:
Fräs kyckling i mindre bitar eller strimlor, klipp ner bacon och låt allt fräsa i smör. Strimla purjon och skär paprikan i mindre bitar, låt även detta fräsa med. Slå över grädde eller creme fraichen, salta och peppra, strö över lite paprikapulver. Låt små puttra i ca 10 minuter.
Riv parmesanen fint, rör ner parmesanen precis innan servering och låt det inte koka.
Serveras med en liten grön krispig sallad.

 

Bloggar etiketter: , , ,

Risonipasta med korv och grönsaker


T
ycker ni om risoni? Vi fick det på flyget tillsammans med en het tomatsås och frikadeller, grymt gott! Risoni är ju pasta men ser ut som stora riskorn så ögat luras lite där. ;-)

Här har jag snabbt svängt ihop en allt-i-ett-panna med risoni som fått koka först och sen har jag rört ner tärningar av gårdagens överblivna falukorv samt tomat, zucchini och majs. Det blir otroligt gott men lite av pastavattnet kvar som reder såsen tack vare stärkelsen från pastavattnet blir det krämig och gott! Koka gärna med en buljongtärning för extra smak.

Prova om ni inte gjort det innan. Nu blir det soffmys och TV med familjen resten av kvällen, det är ju ”Bonde söker fru” och det får man inte missa! :-P

4 port
Det här behöver du : 
risoni till 4 port
Vatten + salt

300 gram korv
½ zucchini
3 skalade tomater
1 burk majskorn
1 buljongtärning (jag använde kyckling) 

GÖR SÅHÄR :  
Koka upp vatten i en traktörpanna där allt får plats senare. Koka risonin al dente. Slå bort nästan allt pastavatten men spara lite så  blir det en krämig sås av stärkelsen. Skär korv, zuccini och tomater. (Tomaterna låter jag få ett hastigt dopp i kokvattnet innan jag häller i risoni för att ta bort skalet på dom).

Vänd ner resten av ingredienserna och låt allt värmas upp hastigt på hög värme. En buljongtäning kan vara gott att smula ner också. Smaka av med salt och peppar.


F
alukorven är från gårdagens ungsbakade, den har jag bara skrurit i små tärningar, liksom zuccihi och tomat.


Risonin kokar.


Allt i ett, dags att servera! :-P

 

The post Risonipasta med korv och grönsaker appeared first on Kryddburken.se.

Saltbrist kan ge cirkulationskollaps och plötslig död

 

och kanske orsakar lågt saltintag högt blodtryck.

Detta skriver  Ulf Ljungblad
circulationsfysiolog, med.dr. på Kostdemokrati idag

Läs gärna hela artikeln i länken, men här följer litet uttdrag:
Lågt saltintag

Dessutom tillkommer också vid lågt saltintag det faktum att kolesterol och triglycerider i blodet ökar utan att man ändrat dieten!! Den långsiktiga effekten av detta är dock svårt att uttala sig om, men är sannolikt inte positiv. Lågt saltintag utlöser alltså en eller flera stressreaktioner hos människa sannolikt med negativa följder (nor-adrenalin och adrenalin är stresshormoner för dem som inte vet, t.ex. personalen på Livsmedelsverket).

I en artikel i Läkartidningen i våras beskrev man att 30 % av sängarna vid en medicinklinik på ett sjukhus var belagda med patienter med för lågt natrium i blodet, givetvis p.g.a. för lågt saltintag ofta i kombination med läkemedel som gör att kroppen förlorar salt. Och, de äldre patienter som dog i värmeböljan i Paris för några år sedan dog av cirkulationskollaps p.g.a. att de tillfördes vatten utan salttillskott, dvs. för lågt saltintag och därigenom för lågt natrium i blodet, inte för högt natrium i blodet, trots adekvat vätsketillförsel.

Hade dessa patienter tillförts vätska innehållande natriumsalter som t.ex. natriumvätekarbonat hade de inte avlidit. Därför har nya riktlinjer gått ut till personal som tar hand om äldre i Paris att enbart vatten utan salter inte får tillföras patienterna, framför allt inte vid hög lufttemperatur. Detta vet uppenbarligen inte Livsmedelsverket något om.

 

Bloggar etiketter: ,

Vitamin D3 del 10 Det här med cancer …

 

av Elisabeth Puur

kan det vara sant att hur vi lever och äter påverkar risken att vi får cancer?

 

Jaa, det tror jag eller jag tycker att jag vet det. Alla celler i kroppen håller ju på och delar sig, ständigt. Man kan säga att vi byter ut oss själva, med jämna mellanrum för att inte bli för slitna:-) Det är i den processen det går fel, när det bildas cancerceller. Problemet med cancerceller är inte att de är så ”bra”, alltså effektiva, tvärtom, de är inga välfungerande superceller utan har tappat sin vilofunktion. De växer sakta men säkert och har inte vett att dö, när de ska.

Hur optimerar man hälsa och hur minimerar man sjukdom?

Jag måste tillstå att jag tror att vi kan göra en hel del. Främst genom att äta för människan artegen mat, alltså mat liknande den som människan ätit under evolutionens gång. Det innebär en del tankearbete och att vi läser på och allra mest att vi är kritiska. Vi måste vara kritiska till uppgifter och direktiv som till synes är neutrala, men i själva verket är en megafon från Livsmedelsindustrin, Big Food och även Läkemedelsindustrin, också kallad Big Pharma.

Vi måste lära oss att se och förstå mekanismerna med de märkliga incestuösa förbindelserna som de facto finns mellan Myndigheter, som borde ta till vara våra intressen på området kost och hälsa, dito så kallade forskare och vetenskapsmänniskor och de olika industrikonglomuraten som bara vill tjäna pengar. Det är inget konstigt med det, att industrier vill tjäna pengar eller att riskkapitalister vill ha ränta på insatta pengar … men vi kan alla välja, vi kan ”rösta med fötterna” och välja bort det som är osunt, oetiskt, omoraliskt ur alla synpunkter sett. Vi behöver inte köpa dåliga ohälsosamma produkter, som gör oss sjuka. Vi kan återta makten över våra val. Vi kan och ska läsa innehållsförteckningarna! Vi kan må bra, både kroppsligt och själsligt.

Den enskilt enklaste saken för förbättrad hälsa tror jag är att minska på den kroppsliga reaktion som heter inflammation. Enkelt uttryckt är inflammation en allmän irritation, ett kroppsförsvar, tänk en stukad fot, svullen, rodnad och starkt smärtande. Den är ett bra exempel på inflammation. Om ett sådant tillstånd blir för långvarigt, så blir det bestående förändringar, det sjuka anpassar sig, det blir kroniskt, det blir hårt och stelt. Så vill ju ingen ha det, tänk att ha ständig inflammation inuti blodkärlen. Kan det bli svullet, irriterat, hårt och sen förtjockat inuti blodkärl? Ja visst, det är väl det vi kallar åderförkalkning. Och lösningen på det är förstås att sänka kolesterolet? Hahaha, nej, det tror inte jag på, jag tror inte på kolesterolreligionen eller mättat fettfobin.

Vårt kära SLV, Livsmedelsverket hävdar ånyo i nyuppdaterade skrivelser att vi ska äta mer omega6, vi ska helst byta ut det mättade fettet (kokosfett, smör och fett från djur) mot industriellt konstgjort hårt raffinerat och manipulerat fleromättat omega-6-fett. Ty enligt kolesterolreligionen så slipper vi bli sjuka om vi minskar det mättade fettet till en fiktiv siffra, utvald till mindre än 10 procent. Normalt sett, så hävdar alltid SLV att de inte kan ändra något i sina kostråd för att enskilda oberoende forskare eller nån studie talar för att mättat fett är ofarligt, ja till och med sunt och hälsosamt. Nää, SLV vill ju ha minst hundratusentals studier bakom sig, för endast när man sammantaget tar och jämför hundratusentals studier, allra helst då statistikstudier, så kan man se den trend som ger en fingervisning om att man anser sig kunna bekräfta att kolesterolreligionen och mättat fettfobin är överensstämmande med sanningen – allt enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Nu fick jag till det va:-) Men när det gäller omega6 och barn, så stöder sig SLV endast på en enda finsk barnstudie, den finns i ett oändligt antal variationer vid det här laget, men det är samma forskare och samma studie, egentligen. (Lagström et al 2008, tex.)

Jag ser det som bevisat att ett överskott på omega6 i födan ger inflammation. Flera studier pekar på att vitamin D3 är inblandad i förekomsten av ett stort antal cancertyper. Låg nivå av vitamin D3 i blodet och cancer, hög nivå av D3 och mindre ofta cancer, bättre överlevnad och mindre aggressiv cancer. Om vi då äter mycket omega6, får vi då mera cancer? Om vi har låg nivå av vitamin D3, får vi då mera cancer? Jaa, det verkar så. Det finns flera studier som pekar i den riktningen. Det mest ironiska är att SLVs handgångna kvinna, Irene Mattisson som idag rekommenderar en allvarlig ökning av just omega6 till alla, men främst till skolbarnen – en gång i tiden (år 2002) jobbade för projektet Malmö kost-cancerstudie och hon står faktiskt som andreförfattare i den, där man konstaterar att mer än 20 gram omega6 dagligen ger ökad risk för bröstcancer hos kvinnor efter klimakteriet. Jaha, vad är det att bli upprörd över då? Jo, det gemensamma för klimakteriet och barn är att det naturligt föreligger låga östrogennivåer. Ska vi då ge våra barn, som naturligtvis har låga könshormonnivåer ett fett som ökar risken för bröstcancer? Nä, tänkte väl det, det tror jag är en mycket dålig idé.

Det finns fler studier som visat detsamma, dessutom har man sett samma samband med just mycket omega6 och prostatacancer. För att inte tala om sambandet mellan omega6 och inflammation, ett otvetydigt samband. Fast det är klart, man tycker ju att omega6 sänker kolesterol … sänkt kolesterol … hmm … ökad risk för cancer … hmm.

Sen har vi nästa felaktiga påstående från SLV. Man har ännu inte förstått eller vägrat att läsa på om naturliga transfetter, så kallade CLA, konjugerad linolsyra, utan hävdar envist att de är jämförbara med de onaturliga konstgjorda industriella transfetterna. Just det, de som SLV menade att industrin i egen takt frivilligt skulle fasa ut … när danskarna rask och resolut förbjöd dem. Jag anar en obehaglig relation mellan industrin och våra myndigheter.
De naturliga transfetterna har enligt ny litteratur positiva egenskaper för människan, till motsats de onaturliga industriella, de skapar inflammation. Det finns ett starkt samband mellan inflammation och kronisk sjukdom generellt, men även cancer. Kanske beror det på att vid en kemiska process som skapar de onaturliga industriella transfetterna, så bildas det ”omättnader” på ett oorganiserat vis och dessa omättnader är reaktiva. Jag associerar till hur bakterier är reaktiva och byter grejer med varandra, då blir de resistenta.

Så, som jag ser det, de enklaste åtgärderna man idag kan göra för sig själv och sin hälsa är att öka på vitamin D3-nivåerna och minska på intaget av omega6. Gör vi det, så har vi kommit långt.

Vitamin D3, nya riktlinjer ger nya rekommendationer för ca 80 miljoner amerikaner.
IOM, Institute of Medicine har nu efter några års utredande och pillande med tusentals studier, helt i SLVs anda kommit fram till att man kan sänka gränserna för vitamin D3-brist.
Vad och vilka är då IOM, och deras experter? Som jag förstår det är det en organisation bestående av 1800 ”experter”, som frivilligt erbjuder sin expertis till IOM. Man kan själv söka om medlemskap, men man tar bara in 70 nya medlemmar per år, befintliga medlemmar godkänner de nya, hmm, vattentätt ju, man kör ju samma system som SLV gör. Våra svenska så kallade experter är så få, att de ständigt måste återanvändas. Antingen så arbetar man på SLV eller SBU eller Socialstyrelsen eller något av Universitetssjukhusen, varpå man snurrar runt inom dessa institutioner, SLVs experter väljer kostråd, sen utser man dessa experter till diverse utredningar tex. inom SBU, varpå desamma personerna som formulerat kostråden ånyo godkänner sina egna kostråd, har någon hört ordet jäv? Är ett jäv (intressekonflikt, tex. kan man få godkänna sin egen löneförhöjning? Det vore jäv – döma sina sina barn i domstol, det vore också jäv) borta, osynligt och icke existerande så snart man deklarerat det och skrivit under?

Hur har man då kommit fram till att alla dessa miljoner amerikaner inte har vitamin D3-brist? Joo, med statistik. Det var väl Mark Twain som sa; det finns tre slags lögn – lögn, förbannad lögn och statistik. Sant tycker jag. Alla sannolikheter är väl 50%. Antingen så är det så, eller så är det inte så. Rätt hög träffsäkerhet:-) USA har nästan 310 miljoner innevånare, om 80 miljoner av dem skulle ha D3-brist, förutom då de som ligger under 20 ng/mL, de är väl ganska många miljoner de också. Ja, det skulle ju säga nåt, säga att nåt är allvarligt fel i samhället. Genom att sänka gränsen för vad som är D3-brist, istället för att göra det som många oberoende vitamin D3-experter anser – höja gränsen, så sparar man pengar och man vägrar acceptera både ny och gammal kunskap. Men främst så undgår man att ta itu med frågan om det är något fel på vår livsstil, om vi har mat med brister i näringsinnehållet. Om så många har brist, måste det vara något som är fel. Någon tjänar på att läkare skriver ut det undermåliga vitamin D2 på recept, någon tjänar på att vi är så medikaliserat sjuka. Det finns läkare som propagerar för obligatoriska statiner (blodfettssänkare) till alla över 50. Snart är alla amerikaner både feta och diabetiker … och det enda man kan komma på är mera piller, injektioner eller det senaste – magoperationer.

Det finns dock några tillförlitliga vitamin D3-forskare i världen, en heter Michael F. Holick, på Bostons Universitetssjukhus, han publicerade nyligen en rapport i Anticancer Medicinal Chemistry, där han enkelt säger att vitamin D3 har en anti-cancereffekt! En kunskap vi haft i mer än 100 år! Det är bara det att man behöver ha en blodkoncentration minst mellan 40-60 n/mL, alltså med våra mått en koncentration på 100-150 nmol/L. Det är betydligt högre än det av IOM nyligen konsensusbeslutade 20ng/mL, från tidigare 30 ng/mL. Underbart, eller hur? Tänk att radikalt minska risken för cancer generellt och om vi ändå skulle få cancer, så får man en snällare sort om man tagit sina D3 eller haft förmånen att få äkta sol i lagom dos. Detta eftersom de flesta celler i kroppen har receptorer för vitamin D3 och kan omvandla D3 till 25-hydroxyvitamin D till 1.25-dihydroxyvitamin D. Som i sin tur kan hämma onaturlig celltillväxt, främja cellmognad, förebygga sjuklig blodkärlstillväxt och se till att cellerna dör när de ska (apoptos). Man alltså inte bara minskar risken att utveckla cancer, utan även risken att dö av cancer genom att ha hög D3-nivå. Jag antar att det är en fördel att ha stabila nivåer över årstiderna, alltså inte bara ha lagom hög nivå på sommaren och låg nivå på vintern, utan en jämn nivå året runt. Man talar om de flesta cancertyper, vissa vanliga, som bröst-, prostata-, tjocktarmscancer med flera och även svårare cancertyper såsom bukspottkörtel- och äggstockscancer.

Det är väldigt individuellt vad för vitamin D3 [25(OH)D]-koncentration man får på sin personliga dos D3, mitt råd är att kolla. Men skriv upp vad provet heter, tyvärr vet inte alla Vårdcentraler något om vitamin D3 överhuvudtaget, än mindre vad blodprovet heter. Men de flesta tolererar en dos på 5000 IU/d.

Elisabeth Puur

http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Mat-och-naring/Fragor-och-svar-om-smor-och-margarin-i-skolan/
http://www.foodconsumer.org/newsite/2/Cancer/vitamin_d_cancer_prevention_1026121000.html
http://www.emaxhealth.com/1275/new-vitamin-d-guidelines-not-everyone-agrees
http://kostkunskap.blogg.se/
http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://blog.vitamindcouncil.org/
http://alltomvitamind.wordpress.com/category/cancer/
http://alltomvitamind.wordpress.com/category/prostate-cancer/
http://www.vitamindcouncil.org/mod_sys/site_search.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1336931
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11023927

Bloggar etiketter: ,

Keramik, textil och hantverk från Grekland


Shoppa i Grekland är som att gå in på Indiska fast i en hel stad istället för en liten butik.

När vi hyrde bil och for till Rhodos så fanns där två städer i en, den gamla och den nya. I nya Rhodos hittar du märkesbutiker som Dolce o Gabbana, Dior, Lacoste, La redoute, GANT, Ralph Lauren med flera, med flera… Där fick du också trafikens avgaser och hektiska vimmel på dig bara du öppnade bildörren… Det är ingenting som tilltalar en skogsmulle som mig. Märkesprylar har aldrig tilltalat mig och kommer heller aldrig att göra, så så är de med den saken, men de tror jag nog ni visste redan ni som känner mig! ;-)

Jag gillar mer det rustika hemmagjorda hantverken där upphovsmakarna själva säljer sina varor som dom egenhändigt tillverkat med unik historia och ingen produkt är den andra lik. Det är så vackert så man kan ju bli tårögd för mindre… Detta finner man i gamla stan som ligger i Rhodos fast omringad av höga murar som skiljer städerna åt.

I gamla stan får man gå i en djungel av små trånga gränder, bland de lokala folkets bostäder, öppna gator med butiker och marknadsstånd. Mysiga caféer och restauranger både högt och lågt. Här finns allt man kan önska om man tilltalas av det gamla grekland.

Priserna är ungefär som i Sverige. Man betalar i euro och nu när vi valde att åka på senhösten så kan man göra riktiga fynd då de ofta säljer ut sina varor till halva priset. Grekerna är måna om sina kunder, ibland lite för mycket då dom gärna plockar fram kläder och hänger upp framför dig och pekar, visar och gestikulerar och tycker att du är sååå vacker i allt dom föreslår, detta är dock inte tillåtet men förekommer ändå en hel del. Man känner sig lite smått påtvingad och vill man inte handla det dom föreslår får man fint ursäkta sig med att man vill gå vidare eller att man ”ska tänka på saken”… Många gånger får man också helt enkelt låtsas att man inte hör dom när man passerar en butik, men trevlig och glada och hjälpsamma är dom till 110%! :-P

Jag hittade så mycket vackert jag ville ha och blev mer och mer förstummad för varje butik jag gick in i… Jag ville ha ALLT!! ;-)

Jag köpte med mig en riktigt vacker handvävd löpare till köksbordet med pärlbroderier och sammetstyg, de fanns i många färger och nu grämer det mig lite att jag inte köpte en turkos också. De kostade 30 euro och var nere på 50% på priset… Dumsnål som jag vet inte vad?!

Keramik, skålar, fat, och en fin gammal ”bullig” askkopp som får pryda bordet fick jag med mig hem iaf. Krukor, vaser, solgudsprydnader, träsnideri av olivträd (detta var dyrt, just hantverken tillverkade av olivträ). Olivoljor köpte jag också och så hittade ett litet symboliskt kit med tzatzikikrydda, chilikrydda och en miniflaska med ouzo. Lite kul faktiskt för den där tzatzikikryddan är återkommande vart man än går, men i en riktig tzatziki så finns ju inga färdiga kryddblandningar så det är väl en turistgrej kan jag tro.

Ouzo som är bland det mest vidriga jag smakat… (vi fick det som välkomstdrink den kvällen hotellet hade grekiskt tema på buffén) Jag trodde nästan jag skulle få dra upp linnet och kräkas ner i det när vi satt i restaurangen men jag svalde och svalde… Bara tanken får mig fortfarande att minns den hemska smaken, haha!! Nä, ingen mer ouzo för mig, bara den lilla flaskan som får påminna mig som ett kul minne såhär efteråt. :-P

När vi kom hem så hade jag redan tänkt ut att jag måste fixa lite ”greek-feeling” i köket så vi lever kvar i minnena ett tag till så duken åkte på och alla små prylar och keramik. Det är så mysigt att sitta där och fortfarande ha grekland kvar hemma en stund! Ja, det är väl jag i ett nötskal men jag måste ha minnen till allt, precis allt!! Allt jag köpt, plockat och haft att göra med där nere måste få sin ”minnes-stämpel” och hitta sin plats när vi kommit hem annars känns det som det tog slut för fort liksom… Undra om ni fattar hur jag tänker nu?! Min man gör de inte, men han tycker det är fint i alla fall! ;-)


En av alla små butiker i gamla stan Rhodos, ni ska få se mer såna i det stora ”Reseinlägget” senare…


Köksbordet och i mitten den lilla saltskålen med små ”skyfflar” i olivträ.


Sköldpaddan i silver visste jag skulle bli fin ihop med de ljuslyktor jag hade hemma i fattigmanssilver. Jag gillar den skarpt! :-P


Det typiska grekiska kärlen med mytologins symboler och inristningar, visst är dom vackra!


En söt askkopp, riktigt klarröd laserad kunde jag inte motstå. Gillar formen på dessa och den ska inte användas utan stå som prydnad bredvid den lilla skålen. Å så Ouzo-kitet med tzatziki-mixen! ;-)


Min älskade vävda löpare… Den kan man titta på länge och undra hur dom tänkte och kom på allt när dom sydde så eller satte dom pärlorna där eller valde den färgen som kantband och alla mönster och symboler som bara växer ihop, det är såååå vackert, jag verkligen älskar den och skulle köpt en till som sagt…


Naturens fynd med olivkvist, clementiner, stenar och snäckor…

 

The post Keramik, textil och hantverk från Grekland appeared first on Kryddburken.se.

Del 9 – Vitamin D3 vårt “universalmedel” från solen och D3s bästa vänner

 

Nu är hösten här, även om dagsljuset är bra för vår hälsa, så kan vi inte längre bilda något vitamin D3 från solen. Solen måste stå minst 45 grader över horisonten (din skugga ska vara kortare än du) för att UVB-strålarna ska vara tillräckligt starka för vitamin D3-produktion. Någon möjlighet att äta oss till tillräckliga mängder D3 finns inte. Tyvärr, så är sanningen. Det blir till att supplementera eller åka till Kanarieöarna.

Vi behöver verkligen vårt D3. Glädjande – nu har det äntligen börjat röra på sig i medicinarkretsar. The Canadian Paediatric Society, den kanadensiska barnläkarföreningen uttalar sig om att ett adekvat D-status hos gravida och deras barn kan påverka hälsan under hela livstiden, ett helt underbart uttalande. Vi kan hävda att vitamin D3 är inblandat i reglering av celltillväxt, immunitet och cellmetabolism, generellt. Det finns D3-receptorer i alla celler och överallt i kroppens vävnader. Vitamin-D3-brist är associerat till ett väldigt stort antal sjukdomar och de blir bara fler, ju fler studier som blir klara.

Exempelvis följande tillstånd och sjukdomar, det finns fler;
Osteoporos – benskörhet – urkalkat skelett
Immunförsvarssjukdomar – MS – Reumatism – Inflammatorisk tarmsjukdom
Astma
Fertilitet och reproduktion (barnalstringsförmåga)
Allmän tillväxt och utveckling i kroppen
Allmän endokrinologi
För utveckling av ett friskt centralt nervssystem och hjärna
Diabetes – inkl graviditetsdiabetes
Infektionssjukdomar – Tuberkulos
Muskelsvaghet – ledvärk
Cancer minst ett 20-tal typer
Hjärthälsa

Vitamin D3-brist har blivit ett globalt problem.

Vitamin D3 behöver också sina hjälpredor, sina egna supplement eller kofaktorer, D3s bästa vänner. Tar man högdos D3 kan det vara klokt att ta extra av vitamin K2, vitamin A, några mineraler som magnesium, bor, zink, selen. En del fantaster lägger också till krom och strontium. K2 finns i fin lagrad hårdost, gås, äggulor av god kvalitet, obs skilj på vitamin K1, som finns i grönsaker. Viktigaste mineralen är magnesium, det händer att människor när de tar sin D3-vitamin, avtäcker sin magnesiumbrist och då kan de må dåligt. A-vitamin ska vara den riktiga, retinolen, inte betakaroten. Det finns att köpa i USA D3-vitamin där man redan tillsatt lite A, K2, zink, bor, magnesium. Kan ju vara enkelt för den som inte vill krångla för mycket. Tyvärr tror jag inte att vår mat innehåller optimalt med näringsämnen längre, dessutom får vi alltför lätt i oss för mycket omega6 med inflammation i kroppen som följd och därmed risk för sjukdom. Därvid blir D3-tillskott ännu viktigare för oss.

Elisabeth Puur

http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-cofactors/

Canadian Paediatric Society: Vitamin D supplementation: Recommendations for Canadian mothers and infants

Bloggar etiketter: ,

Vanilla Fudge Brownies
Grundreceptet kommer från denna bok : http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1864711361
Men ändrat av mig. Boken rekommenderar jag er att köpa, den bästa jag köpt på vääääldigt länge. Påminner lite om Bakers Royales baksätt: http://www.bakersroyale.com/

170 gr smör
170 gr mörk choklad
295 gr socker
4 ägg separerade
1 tsk vaniljsocker eller extrakt
100 gr mjöl
35 ge kakao
1/2 påse Vanilla Fudge Kuber : http://www.strosselannat.se/strossel/ovrigt-2/vanilla-fudge-kuber-250-gr.html

1 Sätt ugnen på 160 °c Lägg ett bakpapper i en form ca 25x 35 cm.
2 Smält choklad och smör, låt svalna något.
3 Spara 1 msk socker till äggvitorna, blanda ner resterande socker, äggulor och vanilj i chokladblandningen.
4 Sikta ner mjöl och kakao, blanda försiktigt.
5 I en separat skål vispa 1 msk socker med äggvitorna till det formas mjuka toppar. Blanda i 1/3 i chokladblandningen och blanda väl, blanda sen ner resten och rör tills precis blandat.
6 Häll i formen, strö över Vanilla Fudge kuber i ett jämnt lager.
7 Baka i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
8 Låt svalna i formen 15 minuter innan du försiktigt tar ut den, skär sedan i fyrkanter.