Kycklingburgare med smak av bacon

3-4 port

3 stora bosarpskyckling filéer
1-1/2 pkt bacon
2 ägg
salt och peppar
lite lökpulver

Gör så här:
Strimla kyckling filéerna  och klipp bacon i mindre bitar. Lägg dem i en matberedare med knivar.
Lägg i äggen. Salta och peppra och strö över lite lökpulver. Mixa samman allt till en jämn smet.

Stek burgarna i rikligt med smör ca 5 min på varje sida, beror ju också på hur tjocka du gör dem.
Här serverade vi dem med lätt smörfräst gul paprika och lite lök.

 

Bloggar etiketter: ,

Laxfjäril med Paprikagräddsås på Alla Hjärtans Dag

Trevlig Alla Hjärtans Dag

Idag bjuder jag på en lättgjord, men festlig laxanrättning för att fira Alla Hjärtans Dag.

Hjärtlig ska man ju helst vara året runt, men just en sån här dag passar det extra bra att bjuda sin själs älskade på något riktigt gott.

Här i Turkiet har seden att fira Valentindagen också slagit igenom, det säljs rosor och chokladaskar i stora mängder.

Rosor är införskaffade, men chokladaskarna står jag mer än gärna över.

Mörk choklad har blivit mer populär också här  i Turkiet på senare år, i takt med att många börjar få upp ögonen för det skadliga i att äta allt för mycket sötsaker.

Det trevligaste sättet att avnjuta mörk choklad är att göra en kopp Varm Choklad av den, gärna med ett tjock lager vispad grädde över.

Kanske något att avsluta dagen med, uppkrupen i soffan med en filt, tända ljus och en älskad medmänniska.

Paprikagräddsås med Dill

1 röd Paprika

1 Tomat

2 msk Smör

2 dl Grädde

1 dl finhackad Dill

2 msk Hemgjord Ketchup

1 msk pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär paprika och tomat i små tärningar. Fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Krydda med salt, peppar, ketchup och citron.

Häll på grädden och koka upp. Låt puttra på svag värme i 10 minuter. Rör till sist ner den hackade dillen.

Servera till stekta Laxfjärilar och Broccoli. Här kan Du läsa hur laxen lagas till.

Istället för en Ros får Du här en bild på en av årets första Tulpaner, minst lika vacker den.


Glutenfria Valnötsbröd och Ostbricka

Små Valnötsbröd LCHF

Jag fortsätter med mina experiment på bröd utan gluten och allt för mycket kolhydrater.

Valnötter är min favorit bland nötter, här i Turkiet är de verkligen goda.

Ett kilo av den bästa sorten på Yörükoglu på Saluhallen kostar 32 Lira, ca 120 kr per kilo.

Men då håller de också högsta kvalitet, de är riktigt feta och sötaktigt krämiga i smaken.

Valnötter tillhör de nyttigaste av nötterna, de innehåller många mineraler, bland annat magnesium.

Bröden kan se lite konstiga ut när de gräddas, när fettet från valnötterna kryper ut.

Men det går tillbaks in i brödet direkt efter att de tagits ut ur ugnen. Det här är bland de godaste LCHF-bröd jag bakat.

Vi avnjöt valnötsbröden alldeles nybakade, varma och frasiga till en ostbricka ute på balkongen.

På ostbrickan låg Dansk Ädelost, Holländsk Gouda med Grönpeppar, Danskt Smör, olika sorters Rädisor och Paprika.

Vill Du ha tips på en god, mättande LCHF-frukost, som vi brukar äta mest varje dag, så titta in på Kostrådgivarna.

Där har varit Frukosttema hela veckan, så det finns nåt för alla smaker.

 Glutenfria Valnötsbröd

4 dl grovhackade Valnötter av bra kvalitet

2 Ekologiska Ägg

½ dl smält Smör

½ dl Sesamfrön

1 msk Fiberhusk

ca 1 krm Havssalt

Garnering:

Lite Äggvita

Svartkummin eller Vallmofrön

Mixa de hackade nötterna snabbt, så en del blir mjöl men med en del grövre bitar kvar.

Vispa snabbt ihop äggen med det smälta smöret. Rör ner nötmjölet, sesamfrön, fiberhusk och salt.

Blanda väl och låt stå och svälla i en halvtimme.

Forma till små runda bullar, jag fick till 15 stycken. Platta till bullarna lite och lägg på bakplåtspapper.

Pensla med äggvita och strö över lite frön. Grädda på 200° i ca 10 minuter.

Vill Du hellre ha dem som kaffebröd, byt ut saltet mot lite Honung eller Sukrin och smaksätt med Kanel, Kardemumma eller Vaniljpulver.

Vädret har äntligen beslutat att visa sig från sin bästa sida, något både vi och Alanya’s djurvärld njuter av.


Vinnaren av matkassen!!

Det var verkligen massor med goda, piffiga och festliga tips ni kom med här! Tack för alla bidrag! :-P

Vinnaren som kammade hem matkassen med följande tips : 

”Jag tycker att kvällen framför melodifestivalen ska kännas lite extra glamourös och brukar köra på plockmat! Inga bestick eller stora tallrikar behövs vilket gör att det är mindre saker i vägen, bara att duka fram och ha en servett i handen så löser det sig!

Mina favoriter är parmarullar med philadelphia, basilika och rostad paprika i, grissini, grönsaksstavar och fruktspett, små crustader fyllda med ex gräddfil och rom – det bästa med plockmat är att det går att variera i all oändlighet och alla kan få sin favorit på bordet!” 

Är Sara! – GRATTIS!!
Maila mig dina adressuppgifter snarast. (kryddburken@telia.com)

I samarbete med Coop ”Vår middag”

In under skinnet på kycklingen…


Gokväll på er! Halva veckan gjord och TV-kväll står för dörren! ”Sveriges mästerkock” och lite repriser från ”Jamie lagar brittiskt”, inte så tokigt alls! Onsdagar här hemma äter vi ofta sen middag, strax innan 19 eftersom Joline har sin boxningsträning på onsdagar! Att stoka i sig en hel middag precis innan dess blir bara jobbigt och hon får ”håll” när hon ska träna! Istället när dom kommer från skolan vid 15-tiden blir det ett rejält mellanmål med yoghurt, musli, frukt och smörgås! O så middag lite senare…

Ikväll är det Nicke som är iväg med Joline på träningen och jag lagar mat! Kvällens middag består av två hela, färska kycklingar som jag styckade upp i delar och la på en ugnsplåt. Ingen av oss i familjen äter själva skinnet på kycklingen så egentligen är det ju knasigt att bara pensla på kryddor eller marinad innan stekning ovanpå själva kycklingen. Istället rörde jag ihop rumsvarmt smör med kryddor, salt och örter och petade in under skinnet på varje kycklingdel.

Det är såklart enklare att göra detta under skinnet på en hel kyckling, men nu ville jag att det skulle gå lite snabbare så det går alldeles utmärkt att fylla delar av kyckling också! Överblivet kryddsmör gnider man såklart in ovanpå och runtom och sen skjuts in i ugnen!

Ja förutom den ugnsstekta kyckling så kokade jag penne, och innan Joline åkte gjorde hon en sallad och skakade ihop en vinegrette, så det är det hela! :-P

4-6 port
Det här behöver du :

Kokt penne pasta till 4 port
2 hela kycklingar
Kryddsmör
Sallad
Vinegrette

Kryddsmör : 
150 gram smör
1 msk mild, malen paprika
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkar basilika
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och rinlga över lite olivolja och låt stå.

Stycka upp kycklingarna i delar; filéer, lår och vingar. Lägg ut på en plåt och fyll med kryddsmöret under skinnet och det som blir över ginder du in delarna med. Stek i ugn ca 25-30 min i 200 grader.

Gör en sallad; romansallad, gurka, körsbärstomater + vinegrette.

Vinegrette : 
½ dl olivolja
1½ msk vitvinsvinäger
2 tsk pressad citron
1 msk dijonsenap
Salt & peppar
en gnutta socker…

GÖR SÅHÄR :
Skaka ihop ingredienserna till vinegretten i en mixer. Häll upp i en liten glasflaska eller liknande. Ställ fram på bordet att dressa salladen med.


Kycklingdelarna som precis ska in i ugnen!


Sallad och vinegrette. Dressingen kan även blandas med pastan och ringlas över kall kyckling. Supergott!


Sådärja! Smaklig måltid! Vad äter ni ikväll? Ruskigt nyfiken så vill jag veta!??

Följer ni nåt mat-tv program?
Själv följer jag Sveriges Mästerkock slavisk och hejjar oavkortat på Mattias! Jag tror han kammar hem förstaplatsen… Vad tror ni?

 

Thai Curry med räkor

Källa:
Portioner: 2

Ingredienser:
500 gram tigerräkor
1 lök
1 Vitlöksklyfta
1 gul paprika
1/2 burk böngroddar
1 stor burk kokosmjölk
1,5 dl grädde
1 Citrongräs pinne
Thai Krydda, salt, peppar
Gör så här:
Skala räkorna. Skär lök, vitlök och citrongräs och fräs dem i en massa smör. Lägg räkorna i mixen, men endast i ca 3 minuter. Ta bort räkorna, lägg dem på en separat tallrik för tillfället. Lägg till gul paprika och böngroddar till mixen och låt dem steka tills paprikorna är lite mjuka. Tillsätt kokosmjölk, grädde och kryddor efter smak. Låt det hela koka och låt curryn vara tills den är mycket krämig. Lägg räkorna i curryn och låt det koka ihop i ca 5 minuter. Servera som den är eller tillsammans med ytterligare några grönsaker. Mycket god och rekommenderas varmt!
LCHF recept för Chili con carne

En lättlagad chili con carne där vi byter ut böner mot stekt svamp.

LCHF Chili con carne
Portioner: 4

Ingredienser
500 g köttfärs
2 st lök, gul
2 st vitlöksklyftor
2 st paprika, röd
2 st tomater, stora
1 burk svamp
2 msk smör
0.5 dl tomatpuré
500 g krossade tomater
1-3 krm salt
2 krm peppar
1 tsk starkt paprikapulver eller chilipulver

Gör så här

Börja med att skala och finhacka vitlöken och löken. Kärna och tärna sedan paprikan och tomaterna.

Börja sedan med att steka svampen, så den är klar. Medans du steker svampen fräster du löken, vitlöken, kättfärsen och tomatpurén i smör.

Tillsätt sedan krossade tomater, tärnade tomater, svampen, salt, peppar och chilipulvret (alt paprikapulvret). Låt detta puttra i ca 10 min.

När du har smakat av och du är nöjd så serverar du detta med en redig klick créme fraiche och en fin sallad.

Kryddsmör i Paprika

Smör på ett lite vackrare sätt

Det har väl inte undgått någon hur gott det är med en klick smör eller två till maten.

Det lockar fram mängder med smaker och från grönsaker även fettlösliga vitaminer.

Har man till exempel lite svårt att tycka om kokta grönsaker, så blir smaken fantastisk med en klick smör som får smälta över, när vattnet hällts bort.

Här i Turkiet säljs både grön och röd spetspaprika, de passar väldigt bra att fylla med ett gott kryddsmör.

När den sen legat i kylen ett par timmar går det lätt att skära fina, jämna skivor av kryddsmöret, som får en färgrik inramning.

Njut av ett riktigt gott tillbehör, som passar den mesta av maten inom lågkolhydratkosten.

För kom ihåg, drar man ner på kolhydraterna, så måste de ersättas med något annat energirikt.

Eftersom proteiner inte kan ätas i för stora mängder, blir det alltså det goda fettet som får ta över kolhydraternas roll i sammanhanget.

Vitlökssmör i Paprika

200 gr Smör

2 Vitlöksklyftor

Saft av en halv Citron

Några droppar Worcestersauce

Havssalt

Chiliflingor

Låt smöret stå framme i en bunke och bli mjukt i en timme. Pressa i citron, rör ner Worcester och  kryddor.

Rör smöret smidigt. Skär bladfästet av 2 spetspaprikor och ta även bort lite av spetsen.

Ta ur kärnorna och fyll med smöret. Det går lättast med en tesked eller spritspåse.

I och med att spetsen är borta, så går det lättare att pressa ner smöret i hela paprikan.

Kyl några timmar och skär skivor med en vass kniv.

Tomatsmör i Paprika

200 gr Smör

5 Cocktailtomater

½ dl finhackad Purjolök

1 tsk finhackad Timjan

½ tsk Balsamvinäger

Chiliflingor

Havssalt

Förbered smör och paprika på samma sätt som ovan, här använde jag gröna, milda Turkiska spetspaprikor.

Skär tomaterna i små tärningar och blanda samman med smör och kryddor. Fyll smöret i paprikorna.


Saftiga köttfärsbiffar i krämig sås med rödvin


Här kommer favoritbiffarna nummer ett, (ja förutom Nickes biffar han gör över öppna elden ute). Stora, saftiga, smakrika för att inte tala om såsen… ;-)  Perfekt söndagsmiddag med kokt potatis, broccoli och vinbärsgelé till! Anledningen till att jag har två ägg i smeten är att dom ”jäser” upp, blir runda och fina och så vansinnigt saftiga! Jag steker dom bara lätt så de får fin färg på bägge sidorna, sen får dom koka färdigt i skysås med en skvätt rödvin och creme fraiche! Tokgott blir de!!

14 st biffar
Det här behöver du : 

1 kg blandfärs
2 ägg
2 dl vatten
2 msk malen paprika (mild)
1½ tsk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk malen vitpeppar
Salt
Smör till stekning

Såsen : 
6 dl köttbuljong (alt. vatten + fond/tärning)
1½ dl rött vin
2 tsk muschroom soya
2 tsk vinbärsgelé
1 burk creme fraiche (2dl)
Salt & peppar
Persilja

GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med övriga ingredienser till smeten. Forma till biffar och platta till dom innan du lägger dom i stekpanna. Stek på hög värme så de får fin färg på bägge sidorna, lägg upp på fat vid sidan om allt efter hand. Vispa ur pannan med köttbuljong och resten av ingredienserna till såsen, lägg i biffarna och sänk värmen. På med lock och låt småputtra ca 15 min. Smaka av med salt & peppar. Toppa med finhackad persilja.




Gott som tusan!

Kycklinglevergryta med Chiligrädde

Kycklinglever med sting

Det är tyvärr alltför sällan som det serveras lever i mitt kök, men här kommer ett mycket lättlagat och gott recept.

Våra förfäder åt mycket inälvsmat, men idag är det många som glömt bort denna både billiga och nyttiga mat.

Lever innehåller mycket D-vitamin, något som är viktigt att få i sig nu under de solfattiga vintermånaderna.

I somras gjorde jag en god Tapasrätt på kalvlever, marinerad över natten med citron och chili.

Använde samma marinad till den här rätten som sen fick puttra en stund i grädde.

För Dig som har lite svårt för leversmak är det här något att testa, kryddningen ger verkligen sting åt levern.

Här hittar Du mitt recept på Kycklingleverpaté som är ett bra hemlagat alternativ till leverpastej.

Gräddstuvad Kycklinglever

400 gr Kycklinglever

½ pressad Citron

1 msk Oregano

1 tsk Chiliflingor

Havssalt

2 msk Smör

1 dl tärnad Zucchini

½ röd Paprika

4 Cocktailtomater

2 dl Grädde

½ tsk Balsamvinäger

Skölj av kycklinglevern och krydda med salt, chili och oregano runt om. Pressa över citron.

Täck över och låt stå i kyl och marinera över natten.

Bryn smöret och stek leverbitarna på medelvärme, några minuter på var sida. Ta upp och lägg över i en gryta.

Skär paprikan i små strimlor och stek tillsammans med zucchinin. Krydda med lite salt. Blanda ner de klyftade tomaterna.

Häll grönsakerna över levern, slå på grädde och balsamvinäger och koka upp. Låt puttra några minuter på svag värme.

Servera med Rucola, Bladpersilja och Gurka.