5-års jubileum med stor utlottning & massor av fina vinster!
Det är med stor tacksamhet jag kan presentera detta utbud
av vinster sponsrat av otroligt, härliga samarbetspartner som generöst
vill delta i Kryddburkens 5-års jubileum! Tusen tack!
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
Vinnarna presenteras på fredag 16 mars.
Och till er läsare där ute, för denna utlottning är just till ER som följer kryddburken. Med din kommentar är du med i utlottningen som sker slumpmässigt. Berätta gärna hur du hittade hit och varför du läser just Kryddburken och om du är intresserad av någon speciell vinst! Tävlingen pågår tom. söndag. Vinnarna presenteras på fredag nästa vecka, så håll utkik då. (Glöm ej uppge en giltig epost)
Ja, lycka till då alla mina fantastiska läsare! Ni är guld värda… :-P

Nettan & Johan på Borgholms bokhandel sponsrar med kokboken ”Mera halv åtta hos mig” till en vinnare. Du hittar deras facebooksida här >>

Chilisåsen D´Elidas känner ni igen vid det här laget, den har funnits i mitt kök i många år. Per-Anders bakom företaget sponsrar med 6 stycken chiliflaskor som lottas ut till 6 vinnare. D´Elidas hemsida kan du läsa mer om denna underbara sås, facebooksida hittar du här >>

Piffiga dikstrasor i köket gör det hela lite roligare. Katja sponsrar med 3 st designade disktrasor till 1 vinnare. Läs mer på hemsidan här >>

Vem älskar inte grekisk? Här sponsrar Fontana med 3 st matkorgar fyllda med produkter ur Fontanas sortiment till ett värde av 350kr. Bor du i stockholms närområde får du matkorgen hemlevererad, utanför Stockholm skickas varucheckar till samma värde. Utlottning till 3 st vinnare. Fontanas hemsida hittar du här >>, samt facebooksida >>

Fredrikssons smakhantverk från Öland drivs av Mona & Christer. Dom arbetar i liten skala hantverksämmsigt med enbart äkta varor. Här hittar du marmelad, spännande chutneys, geléer och andra delikatesser. Att på en okonstlat sätt förädla de öländska råvarona har dom verkligen lyckats med! Mona & Christer sponsrar med tre fina paket till varsin vinnare. Deras hemsida hittar du här >>
1:a paketet till utlottning : 
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (250 g) Kardemumma & Päron Marmelad
2: paketet till utlottning : 
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
3:e paketet till utlottning : 
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
1 burk (120 g) Morot & Hjortronlikör Marmelad
1 burk (120 g) Äppelgelé med Rosépeppar & Calvados


Kung markatta sponsrar med goda frukt & nötbars i fem smaker! 2 vinnare får varsin kit med de fem smakerna. Kung markattas hemsida hittar ni här >>, samt facebooksida >>
Ulrika på Mittbrodt´s i Borgholm, driver den mysigaste butik med inredning, pynt, porslin bland möbeltillverkning och ett otroligt utbud på allt man kan önska sig till bland annat köket. Ulrika sponsrar med bullformar från Kalasform tillsammans med en IB Laursen vispskål (L16cm, B11,5cm, H8cm). En vinnare får bullformar + vispskål. Mittbrodts hemsida hittar du här >>. Facebooksida är på gång, kommer inom kort.
Den kära muurikka finns såklart också för utlottning. En styck vinnare får denna muurikka stekhäll, 48cm. Muurikkas hemsida hittar du här >>, samt facebooksida >>


David & Nina sponsrar med finfina silkonformar som är otroligt praktiska att baka med. Ninasmat hemsida hittar du här >>, samt facebooksida >>. Såhär ser deras vinstpaket ut :
1:a paketet till utlottning : 
1 st rak bakform + 12st muffinsformar i silikon
2:a paketet till utlottning : 
1 st rund bakform + 12 st muffinsformar i silikon
3:e paketet till utlottning :
1 st muffinsbricka för 6 muffins + pajform i silikon
Therese som driver nätbutiken Sparkling design sponsrar med dom läckra plåtvykorten med bland annat motiv med köksnostalgi. Hemsidan hittar du här >>, samt facebooksida >>. Fyra stycken vinner 2st plåtvykort var med blandade motiv.

Tommy på Toja import sponsrar med fina paket av kryddor, strössel och cupcakes-kit! Hemsidan hittar du här >>. Shär ser vinspaketen ut :
1:a paketet till utlottning : 
1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
2:a paketet till utlottning : 
1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
3:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
4:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
5:e paketet till utlottning : 
2 pkt med Disney cupcakes-kit
6:e paketet till utlottning : 
3 förp strössel; Chocoholic Delight, Princess Delight & Disneys Princess

I vår grannby Källingemöre huserar företag Svenska Bönchips AB som drivs av Maryanne och Ulf som tillverkar de öländska bönchipsen. Här sponsrar dom med 4 paket med 4 påsar i varje. De fyra smakerna är; örter, naturell, chili/dill och vårens nyhet med nypon. 4 st vinnare får 4 påsar var. Wahlquist mat´s hemsida hittar du här >>.
I 5år har jag matbloggat!


Det är idag 5 år sedan jag publicerade mitt första inlägg på något som jag just då nyss hade döpt till Kryddburken…

I 5år har jag matbloggat!

Det har varit en fantastisk resa i matens värld, men framför allt i ”människo-världen” som mött mig. Stöttat mig, kritiserat mig, gett mig lovord och beröm, sågat och analyserat, debatterat med mig och många gånger även hållit med mig i mina åsikter. Det är många år av skriverier, foton som blixtrat i mitt kök och recept som avverkats. En smula sentimental blir jag _alltid_ då nånting stort är på gång. Ja, å där kom första tåren…

När kryddburken föddes fanns egentligen bara en massa bilder på mat jag fotat efter att ha lagat. Recept fanns inga. Bara i huvudet. Jag har aldrig lagat efter recept, bara från ren inspiration. Självklart har jag kollat stektider och temperaturer på kött i nån bonniers kokbok och slagit upp styckscheman för gris och nöt o dyl, men bortsett från såna fakta har jag alltid lagat mat efter eget huvud. Inspiration är en annan sak än att följa en text till punkt o pricka.

Inspiration har jag såklart letat överallt! Matbloggar, mattidningar, TV-program, vänners middagar, släktens påbrå och familjens önskemål, men inte minst av min egen erfarenhet från uppväxt, arv och skolans hemkunskap, inte att förglömma! ;-)

Så kom då dagen då jag bestämde mig för att starta en matblogg.
Jag älskade ju att laga mat och att fotografera. Höll igång intensivt ett tag med frilansande som bröllopsfotograf och var ansluten till ett par bildbyråer men tiden blev knapp i och med husbygge, vi skulle gifta oss och barnen började skolan och en massa annat trevligt tog upp min tid om helger, då folk vanligtvis gifter sig så sakta men säkert avtog den lilla karriären jag då hade! Istället började jag laga mat mer avancerat och alltid med kameran i vänster hand o vispen i höger! ;-) Ja… På den vägen är det!

När Joline var liten lagade jag mycket barnmat själv, jag rullade och kokade frikadeller och köttfärssåser och frös in i små burkar. Skar spagetti med kniv och gaffel i minimala bitar och blandade med bechamel och på med lock, in i frysen! Jag passerade majs och gröna ärtor i trådsilen, kokade torsk och gjorde puréer och mos. Jag kokade fruktkrämer och fyllde muffinsformar, och sen in i frysen i lagom stora portioner. Perfekt att packa ner i skötväskan när man skulle iväg och det vankades mellanmål på öppna förskolan eller dyl.

Jo, mat har alltid varit ett intresse jag lagt lite extra energi på.
Dels för att det är roligt att göra allt själv, från grunden, med fina råvaror och dels för att man vet vad man äter. Sen är det ju självklart ett plus om de som äter maten tycker det är gott också! :-P

Varje år har jag firat med en tårta, och till 3-års jubileumet hade jag en stor utlottning varje dag hela veckan med fina vinster till er läsare om ni minns! Nu är det dags igen. Jag måste erkänna att jag faktiskt höll på att missa denna 5-års dag med kryddburken, men tack vare den nya tidslinjen på facebook blev jag påmind när jag höll på greja med kryddburken där.

Herregud!! Det är ju 5år nu??!!  (sa jag tyst för mig själv i måndags eftermiddag)
DÅ först gick det upp ett liljeholmen att idag, tre dar senare är det ju 5-års jubileum!! Jösses amalia och självklart fick jag eld i baken och tusen järn i elden som smidits fram tills idag. Ett 5-års jubileum kan man ju inte bara låta passera sådär, eller hur? ;-)

Jag hoppas ni kommer bli glada! Jag ska hålla er på halster några timmar till men i eftermiddag får ni en överraskning från mig och de samarbetspartner som står mig närmast och många av dom har också varit med sen första åren jag bloggade. Jag är väldigt tacksamt för allt härligt och generöst bemötande jag fått genom åren av alla sponsringar till tävlingar och utlottningar och många av dom har jag lärt känna väl vid det här laget så jag är faktiskt väldigt stolt att i eftermiddag kunna presentera det jag ska.


Jag har ibland fått frågan hur jag kom på namnet kryddburken… Det ska jag berätta nu! 

Jag funderade länge på ett namn som var lätt att komma ihåg, nånting som ingen skulle glömma när man nämnde det i förbifarten och som dessutom skulle vara lätt att söka upp. Jag fundera också på vilken anknytningen namnet skulle ha med mig? Inget, kom jag fram till. Namnet får frambringa sin anknytning till mig med tiden tänkte jag… Å så tänkte jag tillbaka i tiden när jag var liten och vad jag hade för minnen av saker och namn och ett av mina minnen föll på pappas varma mackor med Lawry´s krydda på. Lawry´s kryddsalt är en fin, nostalgikrydda för mig som fortfarande säljs i butik. Utseende på burken påminner mig idag om när jag var liten. Och känner ni mig så vet ni ju att jag kan ju inte motstå minnen och att förälska mig i gamla traditioner så en Kryddburk fick de bli. Nu vet ni de!


Den första loggan jag hade på Kryddburken såg ut såhär. Ja, de va tider de…
På den tiden använde jag både Aromat och Vegeta och fotade inte alls som jag gör idag, förlåt mig för de! ;-)


Det första receptet som publicerades på Kryddburken var Thekakor. Recept här >>

Nu ska jag däremot avsluta lite vackert och runda av med ännu en liten tår på kinden och tacka för alla fina år ni förgyllt mig med. Med era kommentarer, mail, frågor och tips. Ni är universums allra bästa kryddburken-läsare och passa på nu i eftermiddag för detta är till ER som följer Kryddburken, just bara till er…  

Kärlek i massor till mannen i mitt liv som alltid står ut med mig, mina prövningar, experiment och galenskaper! Till min fina familj, ni är mitt allt här i livet! Utan er vore vardagen alldeles dötrist å långtråkigt och… Och alldeles underbar!!   Utan er, inget jag…!

Okej, orkade du läsa ända hit? Handen på hjärtat, orkade du??!
- I så fall är du verkligen en grym ”Kryddburken-läsare” Puss, Puss!  ;-)

 

Pizzabullar LCHF som färdkost
Ostgratinerad broccoli med knaperstekt fläsk, servera med spagetti eller som LCHF


Ikväll blev det kylskåpsrens av ett par broccolibuketter och några små parmesanbitar som bara låg och väntade på att bli nedrivna i en god ostsås… Hittade lite skivat, rimmat fläsk i frysen också och då kom jag på ”gratinerad broccoli med knaperstekt fläsk och ostsås”. Gott, eller vansinnigt gott! :-P Som lchf vill jag nog ha lite stekta champinjoner till men annars servera med en god pasta. Skjuts in i ugnen en tio, femton minuter gör att man får lite extra tid att städa upp i köket också, inte alls så dumt med två flugor i en smäll innan middagsmaten ska dukas fram!

Det här behöver du : 
3 broccolibuketter
200 g rimmat fläsk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Grovmalen svartpeppar
Några droppar D´Elidas chilissås

Ostsåsen (ca 6-7 dl)
1½ msk smör
2 msk mjöl
4 dl gräddmjölk (hälften mjölk/hälften vispgrädde)
½ burk creme fraiche (1 dl)
1 krm vitpeppar
½ krm riven muskotnöt
2 dl riven parmesan
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Gör allt på en gång! En kastrull till att koak broccolin, en till såsen och en panna till att knapersteka broccolin. Förbered en smord ugnsfast form allt kan gratineras i.

Koka broccolin al dente i saltat vatten. Häll av i durkslag och lägg i en smord ugnsform.

Skär fläsket i minte bitar/strimlor och knaperstek i panna tillsammans med finhackad gul lök. Droppa i några droppar D´Elidas chilisås om du vill lite hetta/chilismak.

Smält smöret till ostsåsen i en kastrull och vispa ner vetemjölet till en slät kräm. Späd med gräddmjölk och fortsätt vispa. Låt koka på låg värme. Tillsätt creme fraiche, vitpeppar och riven muskot. Låt såsen puttra ca 10-15 min. Riv ner osten och vispa såsen slåt. Smaka av med salt.

Häll ostsåsen över broccolin i gratängformen, strössla över det knaperstekta fläsket/löken. Avsluta med lite extra riven ost, (här använde jag vanlig hushållsost).  Gratinera i ugn på 200 grader ca 12-15 min tills allt fått fin färg. Vill du äta enligt lchf så ät som det är, ev lite smörstekta champinjoner till, eller så serverar du tillsammans med pasta/spagetti.


Knaperstekt fläsk med gul lök och svartpeppar, några droppar D´Elidas chilisås också!


Ostsåsen småputtrar…


Broccolin är förvälld och på plats i ugnsformen.


Häll på ostsåsen.


Strössla över knaperstekt fläsk & lök.


Toppa med lite riven ost. Gratinera i ugn på 200 grader ca 12-15 min.


Koka under tiden spagetti till de som önskar.


Färdig!


Klar att servera som den är (lchf) eller med pasta!


Grymt gott, krämigt, ostigt! ;-)

fröiga tekakor – extremt saftiga och goda
fröiga tekakor - extremt saftiga och goda
Källa: Sarararalicious.blogg.se
Portioner: 12 st

Ingredienser:
0,5 dl sesamfön
200 g phiadelphiaost
125 g keso
4 ägg
1 dl krossat linfrö
1,5 tsk bakpulvet
2 tsk havssalt
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
Gör så här:
Sätt på ugnen på 175C
rosta sesamfrön i stekpannan och låt svalna
rör samman phiadelphiaost och keso
vispa äggen riktigt fluffiga i separat skål
rör ner krossat linfrö, sesamfrö, bakpulver, mandelmjöl och salt i phiadelphiasmeten
tillsätt lite av äggsmeten och rör om
tillsätt fiberhusken och rör samman
tillsätt lite av äggsmeten allt eftersom och rör samman till en smet. Låt svälla en stund (jag väntade ca 10min)
klicka ut smeten på en pappersklädd plåt (jag smorde bara en plåt och det fungerade bra). Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 min tills brödet fått en gyllengul färg. Låt brödet svalna på galler.
Receptet kommer från Annika Rognebys senaste bok Bakglädje till vardags och fest, baka med LCHF utan socker och mjöl.

Jag hade rökt älgkött och avokado på tekakorna och åt en mustig soppa med vitlöksstekta skogschampinjoner och purjolök till.
Rostad musli med nötter
Rostad musli med nötter
Källa: Ett underbart Liv
Portioner:

Ingredienser:
2 dl solroskärnor
2 dl sesamfrön
2 dl linfrön
2 dl kokosflingor
2 dl pumpakärnor
1 dl cashewnötter
1 dl hasselnötter
3 tsk ekologiskt vaniljpulver
Gör så här:
Jag rostade allt i panna och blandade i vaniljpulvret efteråt. Sedan lät jag allt svalna och hällde upp i en tätslutande burk.

Funkar jättebra till turkisk yoghurt och lite hallon!
Ugnsbakad lax med post och mozzarella
Ugnsbakad lax med post och mozzarella
Källa: Ett underbart Liv
Portioner: 4

Ingredienser:
4 laxfiléer
2 paket mozzarella
1/2 burk pesto
Lite örtsalt
Gör så här:
Bred peston över laxfiléerna, skär mozzarellan i skivor och lägg över. Laga i ugn på 200 grader i 40 minuter.

Servera med sallad.
Röd coleslaw, perfekt grillsallad och gott tillbehör till hamburgare


Jag har hamnat i ett sug av kål, vitkål och rödkål framförallt, med starka kryddor! Pizzasallad, coleslaw och som krispig ingredienser i en rykande wok eller råriven tillsammans med fetaost… Kål ÄR gott!! Det var faktiskt Remsan (Remsans bistro) som fick upp mina ögon tills just rödkålen som hon ofta använder i färgglada sallader! Det är inte bara gott, det är vansinnigt vackert också! Jag använder ofta bara vitkål men nu är jag omvänd, tack Helena! Rödkålen är inte bara ett tillbehör på julbordet så nu vet ni de! Å jag också! ;-)

Sista receptet ni fick med rödkål var i kycklingwoken där jag använder röd spetskål! Till Nickes hamburgare i lördags så använde jag den som ett tillbehör i form av coleslaw så variera din vitkål till röd lite då och då! Det gör inte alls ont!

som tillbehör 4-6 port
Det här behöver du : 

3 dl strimlad rödkål alt. vitkål
1 riven morot
1 hackad rödlök
1 finriven solo vitlök
½ burk creme fraiche (34%)
1 msk majonäs
2 msk pressas citron
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla rödkål, skala och riv moroten grovt. Hacka rödlöken och finriv vitlöken. Blanda samman allting med creme fraiche och smaka av med pressad citron, salt & peppar.


Naturens konstverk…


Stommen till den röda coleslawen! Var sparsam med creme fraiche med fräs på ordentligt med citron så du får lite stuns och syra i det hela. Det ska inte bli krämigt/såsigt av creme fraichen, den ska bara binda ihop det hela med lite majonäs!


Godaste tillbehören till Burger-king burgare! Solklart!! :-P

Vinnaren av biljetter till vildmarksmässan!


Va roligt att ni är så många som vill och/eller tänker gå på vildmarksmässan! Självklart önskade jag att samtliga fick chansen till fribiljetter för ni har allihopa härliga motiveringar i era kommentarer, därför har jag valt att utse en slumpmässig vinnaren!

Med följande kommentar; 

”Vi vill absolut gå på Mässan och gubben har tjatat Muurikka länge!
Kanske slår vi till på en på Mässan!”

Säger jag stort GRATTIS ANETTE till 2st entrébiljetter till vildmarksmässan! 
Ha en trevlig helg på mässan tillsammans med gubben! ;-)
Hör av dig till mig snarast antingen via mail el. facebook med din adress så kommer biljetterna på posten!

 

Utlottning i samarbete med muurikka.se

Jag har en egen BURGER KING hemma!


Det är inte alla som kan skryta med att ha en egen Burger king hemma va?! Men jag kan, för han e så förbaskat duktig på just hamburgare! Gubben min alltså!

En läsare på facebook igår trodde att kära maken skulle laga snabbmakaroner och mamma scans köttbullar! Ohh no! I det här huset finns varken snabbmakaroner eller mamma scan köttbullar att tillgå och vederbörande hade nog heller aldrig gett sig på den maträtten för det är bra mycket svårare att hålla koll på makaroner som kokar än att göra burgare! Han är alldeles särdeles duktig i köket som ni förstår, fast bara när han själv vill men då brukar de å andra sidan bli väldigt bra! ;-)

Igårkväll satte han huvet på spiken och slog till med de godaste burgarna jag ätit hittills! Oj, oj, oj säger jag bara! Va nu tacksam att han delar med sig av receptet för detta är sådär perfekt vrålgott som det aldrig kan bli nån annanstans!!!! :-P

4 stora burgare
King burgare :
700 gram blandfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

Tillbehör : 
Surdegsbröd i tjocka skivor som rostas
Hamburgerdressing, se recept >>
Sallat
Cheddarost
Tomatskivor
Lökskivor
Inlagd saltgurka
Ketchup
Johnnys sötstark senap
Coleslaw på rödkål, se recept >> 

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till burgarna, det ÄR viktigt med just Tony´s krydda så har ni inte den så införskaffa omgående! Det är hans allt och får inte glömmas!! Inte ens på den godaste köttfärssåsen eller på den nykokta palten. Min man kan inte leva utan Tony´s! Så inga konstiga genvägar; köp hem Tony´s kryddan! Finns bland annat i de större matvarukedjorna eller att beställas hem från nätet. Info här >>

Grilla eller stek burgarna, antingen i stekpanna eller på muurikka, använd vid stekning rikligt med smör, inte olja! Grillar du hamburgarna på grillen så låt dom ligga en stund på folie på gallret tills de blivit mer hanterabara i konsistensen.

Montera ihop med en halv rostad skiva surdegsbröd. Bred på hamburgerdressing på brödet. lägg på salladsblad, burgaren med dubbla skivor cheddarost, ketchup, lök, tomat, saltgurka och så ytterliggare en halv skiva surdegbröd som du brer med Johnny´s sötstark senap! ÄT!!! :-P


Gör din egen hamburgerdressing med hemmagjord majonäs, kryddad och smaksatt med bostongurka, senap, tomatpuré mm! Blir vansinnigt gott och är busenkelt att göra och sååå mycket godare än köpedressing! Receptet hittar du här >>


Visst är han duktig min alldeles egen Burger king!!? ;-)