Som du kanske sett härinne så har Therese Renåker och jag startat en liten resebyrå tillsammans.
Vi döpte den till Harmoniresor och vi vill där dela med oss av vår gemensamma livsfilosofi kring det njutbara, harmoniska, vackra och goda livet.
De första resorna som avgår i oktober till Makrigialos på Kreta är nu fullbokade.
Det känns fantastiskt roligt att så många ville följa med oss till den lugna, lilla fiskebyn på Kretas sydostkust.
Vi kommer under året att söka nya, intressanta resmål så följ oss gärna på Harmoniresor.se på Facebook om du vill vara först att ta del av de nyheter som kommer.
Jag som inte är så jätteförtjust i fisk och absolut inte skaldjur tycker att just varmrökt lax är galet gott! (Och fiskbullar i hummersås förstås)
Rökt, salt, saftigt och inte som ”kokt fisk” smakar. Fick ett infall igår efter en massa timmar av ärenden på stan att åka förbi Nisses Fisk i Borgholm. Alltid ett rejält utbud och de har dessutom börjat med färdiglagade middagar såsom fiskgryta, fiskgratäng, laxpudding, fiskbiffar mm. Allt ser så läckert ut därinne. Såserna dom har är bland de bästa som finns att köpa med sig hem.
Dill, sparris och citron, nypotatis mm finns också på plats när det är säsong. Ja, middag från Nisses fick de bli.
En middag med varmrökt lax, färdig romsås och den goda ”Favoritsåsen” vi brukar köpa. Du behöver bara kokt potatis och lite citron till. Jag kokade potatisen och slungade den sedan med vitlökssmör, dill och pressad citron. Såååå gott!
En annan nyhet dom hade var de rökta laxfenorna som ”snacks”. Köpte hem ett par stycken att prova. Riktigt goda och saftiga. Alltid kul med nyheter!
Såhär blev det. Två sorters rökt lax, tror det var peppar och örter om jag inte minns fel. Ät och var glad, så vansinnigt gott! Även kall skivad potatis på knäckebröd med lax på är inte helt fel dagen efter.
När pernsionärer serveras korv med bröd på nyårsafton börjar man undra om man inte skulle öppna ett eget vårdhem med hemlagad mat och servera det där lilla extra som sätter guldkant på vardagen. Det är så man skäms när man läser nyhetsflöden nu med smällare och raketer som skjuts högt o lågt och våra gamla som blir behandlade som skrutt… Nä, en riktigt god, mustig gryta som den här fläskfilégrytan skulle dom fått istället och idioterna som skjuter raketer borde få straffarbete att städa gator och torg och laga allt dom förstört.
Det här receptet är en gammal favorit och ett riktigt säkert kort att ta till. Alla älskar den och jag den serverar jag oftast med hemlagat potatismos. Supergott är bara förnamnet.
6 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Salt, peppar, grillkrydda
1/2 purjolök
1 burk hela champinjoner
3 msk oxfond
1 msk grönsaksfond el tärning
2 msk tomatpuré
4 dl vatten
2 dl grädde
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt o peppar
GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär fläskfilén i tunna skivor. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda med salt, peppar och grillkrydda. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt grytan koka upp och sedan sjuda på medelvärme ca 15 min. Smaka av med salt och peppar.
Fläskfilén får brynas så den får fin färg innan resten av ingredienserna åker ner.
Gokväll och hallå! Jag har äntligen börjat piggna på mig efter en hel veckans feberinfluensa eller vad sjutton jag nu åkte på men börjar nu bli piggare både i kropp och knopp. Vi fick riktigt celebert besök här hemma igår då Per-Anders med döttrar hälsade på. Per-Anders är mannen bakom alla dessa otaliga D´Elidas-flaskor som förbrukats här hemma de senaste sex, sju åren. Givetvis tänkte jag att jag skulle bjuda på något med D´Elidas så Joline och jag bakade D´Elidas-frallor med massa chilisås samt färsk chili i och toppade med ost. Ett gott eftermiddagsfika helt i min stil istället för kakor och sött. Sen var frågan om D´Elidas-mannen kunde avgöra den hemliga ingrediensen?? " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kan säga att äldsta dottern hans slog honom på fingrarna där! Haha! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Hur som helst ett väldigt trevlig besök från en ren sponsor till Kryddburkens alla tävlingar, varuprover och fina samarbete under åren. Vill ni följa D´Elidas så finns både instagram & facebook. Och det är fortfarande många som mailar och undrar VAR man kan få tag på såsen och jag hänvisar återigen till denna sida där samtliga återförsäljare finns och som jag kan tycka och har gjort flera gånger, beställt hem via nätet och då har jag handlat av kryddlandet.se.
Ni som röstar i tårttävlingen och har bekymmer med det kan maila mig på kryddburken@telia.com Jag vet inte riktigt varför det inte fungerar för vissa men jag tyvärr inte åtgärda felet själv utan teknikerna får titta på det. Alla röster räknas dock såklart både via kommentarer och mail så fortsätt rösta fram till och med imorgon söndag. Därefter presenteras det vinnande bidraget.
16 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olivolja
3 röda färska, finhackade chili
2 msk D´Elidas chilisås (gul)
13 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl riven port salut
GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på låt och låt jäsa under bakduk 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Pensla med ett uppvispad ägg blandat med 2 tsk D´Elidas chilisås. Strö över ost. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler.
Kalljäsning :
Om du vill förbereda degen kvällen innan så kalljäser du frallorna i kylskåpet. Då behöver du inte ljumma degvätskan till 37 grader utan du använder kallt vatten ur kranen. Använder du torrjäst räkna 1 pkt torrjäst (14 gram) som motsvarar 1 pkt färsk jäst (50 gram). Dock säljs torrjästen i 2-pack, så använd bara den ena påsen. Jag använder ofta torrjäst när jag kalljäser längre än 12 timmar, det brukar bli himla bra! Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten. Grädda frallorna direkt från kylen på morgonen därpå, bara pensla med ägg och strö över ost före eller hoppas över om du vill.
Under Per-Andes besök här lämnade han lite goda chilisåser vilket alltid är väldigt uppskattat. Den gula till vänster känner ni ju igen, hoppas jag! Den röda har jag själv inte provat och den bruna med chipotle är nyhet han funderar på att ta in. Smakbetyget blev från hela vår familj riktigt bra. En rökig chilisås men inte söt och sliskig, tack för det! Den provades till grillat kött och bara strök den tunt på direkt efter grillning. Inte för het och inte för mycket av något, en himla god rökig chilisås med lagom, utsökt sting! Sen åt Nicke den droppad på chips, men han är ju inte riktigt klok han…
Vi har under en tid här hemma provat lite nyheter ur soygurt-sortimentet från Planti. Dom har en rad spännande smaker att välja på men mina favoriter föll till slut på dessa två rabarber och vanilj. Soygurten är galet krämig och len i smaken. Den är helt växtbaserad och utan gluten och laktos samt gjord på GMO-fri soja och berikad med kalcium.
Här blev den direkt populär både hos barnen och oss vuxna. Supergod till frukost eller mellanmål och toppad med härliga bär, nötter, kokosflingor mm. Känns som ett sunt alternativ att servera.
På Planti kan du läsa mer om dessa produkter och även havre och kaffedrycker, samt krämiga gräddprodukter till matlagning.
De första 5 som kommenterar detta inlägg skickar jag ut 4 st ”prova-på-kuponger” till så även ni får chansen att smaka!
Extra plus för de snygga förpackningarna också!
Produkterna finns att köpa på ICA, Coop, Citygross, Hemköp, Bergendahls och axfood.
Inlägg i samarbete med Planti
Planti är ett nordiskt varumärke
Alla produkter är 100% från växtriket
Miljösmart val att äta växtbaserat
Överskottet från Planti går till välgörande ändamål – läs mer på www.planti.se
Hallå i stugorna! Jag hoppas ni mår bra och är laddade inför spökhelgen… Jag har i alla fall redan tagit helg med början av en lång sovmorgon och god brunch med barnen. Vi har bara tagit det lugnt hittills idag. Kollat nyhetsmorgon med tända ljus, varit ute med Kean, kört en tvättmaskin och plockat lite med de vanliga. Joline åkte nyss iväg med sin moster till Köpstan och skulle shoppa och jag strax iväg på ett möte och sen till affären för att helghandla. Efter det blir det lugna gatan för hela slanten. Lång vecka och långa jobbpass men skönt att äntligen vara ledig.
Kroppkakor ja! Det är ju så gott. Och om man nu inbillar sig att det är omständigt och svårt och tar lång tid så är det helt fel. Inte dom här vita kroppkakorna alla fall. Däremot öländska är det lite mer procedur kring.
Dessa gör jag på enbart överbliven, kall, kokt potatis. Fram med rotfrukts-stöten och stompa ihop med mjöl och några ägg. Fyll med fläsk eller bacon och rulla ihop. Dom ska endast koka ca 10 – 15 min sen är middagen klar. Jag gör dom ofta på jobbet eller efter söndagsmiddagar då jag brukar koka lite extra potatis. Allt som allt tar det inte mycket längre än 30 minuter. Vill man kan man bryna fläsk eller bacon tillsammans med finhackad gul lök och kryddpeppar så får dom lite mer smak, men dessa naturella är också kalasgoda! Nähä, på kläder och iväg. Ha en fin dag allihopa. ♥
ca 20 st
Du behöver : Ca 1,5 kilo kokt potatis
5 dl vetemjöl
3 ägg
2 tsk salt
3 pkt bacon
GÖR SÅHÄR :
Skär bacon och bryn lätt i stekpanna, ställ åt sidan och låt svalna något. Pressa, riv eller ”stompa” den kalla kokta potatisen, blanda med vetemjöl, ägg och salt. Arbeta ihop degen så den blir smidig och lätt att jobba med. Blöt händerna och forma små bollar i tennisbolls-storlek och lägg bacon inuti. Nyp ihop och släta till. Lägg i kokande vatten, låt sjuda ca 10-15 min. När dom flutit upp till ytan är dom klara. Servera med lingon och smör och eventuellt grädde.
Godaste brunchen när det finns kroppkakor i kylskåpet. Dela dom på mitten och stek dom knapriga. Servera med lingon och smör.
Stand ´N´Stuff tortillas! Det måste vara den smartaste uppfinningen i tacovärlden! Båtarna pratar jag om förstås. Så smidigt och betydligt mindre spill och kladd med ”allt i en båt” så man till och med kan sitta framför TV:n och äta tacos på fredagskvällarna!
Old El Paso har kommit med några fina nyheter till tacohyllan. Fullkorns-båtar och fajitas-krydda med rökig BBQ-smak, nån som har hunnit prova ännu?
Här hemma äter vi tacos ganska ofta och ibland mitt i veckorna när det är många barn i huset, det uppskattas alltid och vi provar ofta något nytt tillbehör eller nån ny sås till. Tacosåserna finns ju i galet många varianter och märken men vill man ha rejäl smak och hetta så är det Old El Pasos som toppar listan, även medium-burken är det fräs i. Sånt gillar vi!
Vi provade dessa nyheter med fullkornsbåtar och den nya kryddan för en tid sen. Tummen upp av hela familjen, speciellt till fajita-kryddan som gav en helt ny touch. Färsen stekte jag som vanligt med bara salt och peppar och fyllde sedan fullkornsbåtarna med. Klickade över tacosalsan och riven ost samt jalapeno. In i ugnen ca 10 min i 225 grader.
Sedan knaperstekte jag bacon och använde en halv påse av Fajitas-kryddan med BBQ-smak. Lät dom och sedan torka och svalna på hushållspapper. Strimlade och strödde sedan över båtarna. En lite annorlunda variant med ugnsgratinerade tacobåtar helt klart! SUPERGOTT!!
För mer inspiration och tips om nyheterna, klicka HÄR!
Missa inte heller att du kan vinna en resa till Mexico – tävla på Facebook med din egen favoritfyllda Stand ‘N’ Stuff Tortilla. Klicka HÄR!
Kryddan ”Fajitas” smoky BBQ är grymt god. Här använde jag den till bacon men nästa gång får det bli till pulled pork, det borde bli en klockren kombination med den lite rökiga smaken.
Inlägg i samarbete med Old el paso#revolutiontortilla
Visste du att Restaurang PriMaten i Uppsala delar med sig av läckra recept à la LCHF och Paleo varje månad i sitt nyhetsbrev?
I sommar bidrar jag med några recept från min kokbok Grillmat LCHF.
Jag har varit med i receptarbetet kring PriMaten ända sen Lars Fahlén fick den goda idén att starta en restaurang med naturliga, närproducerade och naturligtvis njutbara rätter.
Just den här typen av receptprojekt passa mig väldigt bra, det var sådant jag jobbade med i min karriär som köksmästare innan en ryggskada satte stopp för vidare köksjobb för 15 år sen.
Nu kan jag med hjälp av datorn och mina receptkunskaper sprida mina matidéer till så många fler :)
Nu lämnar jag över ordet till PriMaten, här kan du gå in på deras hemsida och anmäla dig till nyhetsbrevet.
Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson
Snart är det dags för vinbär, blåbär och kantareller
Vår filosofi är att sprida inspiration och kunskap om den kost vi älskar att servera och i Månadens Recept samlar vi våra receptfavoriter. Varje månad sätter vi ihop ett receptbrev som passar in på säsongen. Vi blandar PriMatens klassiker med kockarnas bästa matidéer, Kalles godsaker och våra medarbetares egna recept. Över tid utvecklar vi med fler inspel och vi tar mer än gärna emot dina idéer och förslag.
I vårt fjärde Månadens Recept gästspelar en av våra inspirationskällor, Birgitta Höglund, med några fräscha sommarrecept som hör grilltider till och Kalle visar sin bästa sida med en riktigt härlig rabarberpaj.
Sprid gärna kunskapen vidare till dina vänner och sociala nätverk!
Väl smakat!
PriMaten
Här kan du passa på att köpa min grillkokbok till specialpriset 129 kr i ett samarbete mellan mitt förlag Pagina och Tidningen Matkärlek.
Visste du att Restaurang PriMaten i Uppsala delar med sig av läckra recept à la LCHF och Paleo varje månad i sitt nyhetsbrev?
I sommar bidrar jag med några recept från min kokbok Grillmat LCHF.
Jag har varit med i receptarbetet kring PriMaten ända sen Lars Fahlén fick den goda idén att starta en restaurang med naturliga, närproducerade och naturligtvis njutbara rätter.
Just den här typen av receptprojekt passa mig väldigt bra, det var sådant jag jobbade med i min karriär som köksmästare innan en ryggskada satte stopp för vidare köksjobb för 15 år sen.
Nu kan jag med hjälp av datorn och mina receptkunskaper sprida mina matidéer till så många fler :)
Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson
Snart är det dags för vinbär, blåbär och kantareller
Vår filosofi är att sprida inspiration och kunskap om den kost vi älskar att servera och i Månadens Recept samlar vi våra receptfavoriter. Varje månad sätter vi ihop ett receptbrev som passar in på säsongen. Vi blandar PriMatens klassiker med kockarnas bästa matidéer, Kalles godsaker och våra medarbetares egna recept. Över tid utvecklar vi med fler inspel och vi tar mer än gärna emot dina idéer och förslag.
I vårt fjärde Månadens Recept gästspelar en av våra inspirationskällor, Birgitta Höglund, med några fräscha sommarrecept som hör grilltider till och Kalle visar sin bästa sida med en riktigt härlig rabarberpaj.
Sprid gärna kunskapen vidare till dina vänner och sociala nätverk!
Väl smakat!
PriMaten
Här kan du passa på att köpa min grillkokbok till specialpriset 129 kr i ett samarbete mellan mitt förlag Pagina och Tidningen Matkärlek.