Nu har jag fått veta provsvaret ang mina D vitamin nivåer i blodet.
Först vill jag redogöra för hur jag äter D vitamin tillskott och solar.
Under 2009 – 10 åt jag ca 4000-6000 IE dagen och uppehåll under sommartiden maj-sept.
Från 2011 – och framåt är det ca 7000 IE dagen och inget uppehåll under sommaren.
Jag solar alltid så fort jag kommer åt och sol finnes, börjar med ca 20 min på var sida och ökar efterhand.
När vädret är för varmt blir det ingen solning om jag inte har tillgång till bad.
I år nu inför provet så har jag alltså solat rätt mkt då vädret varit perfekt för mig att sola i, så sedan april och fram till nu har det solats så ofta det gått.
Här klipper jag nu in svaret jag fick på sidan ”Allt om vitamin D” när jag ställde frågan ”i vilket intervall man bör ligga med D vitaminet?”
Svar:
”Olika forskargrupper rekommenderar lite olika intervall och vetenskapen blir luddigare ju högre upp man kommer. Naturfolk i miljöer som anses motsvara vår ursprungliga miljö har nivåer på ca 50 ng/mL (125 nmol/L) vilket jämfört med medelnivåer i resten av den påklädda världen är högt. Naturfolken har inte alls de moderna folksjukdomar och genetiska skador som vi har och mycket tyder på att betydligt högre nivåer kan ge effektivt skydd mot ex vis cancer. En nivå man nämner är 65 ng/mL vid vilken man har reducerat risken kraftigt för de flesta cancerformer. Där någonstans eller något högre ligger jag själv. Vitamin D Council rekommenderar 50 – 100 ng/mL även om vetenskapen inte är entydig hela vägen. Det finns inga fall av förgiftning observerade under 100 ng/mL.”
Så nu kommer vi till det intressanta här, mitt provsvar visade 163 nmol/L och detta alltså med höga doser på drygt 7000IE och solning.
En jättefin nivå alltså!
Här kommer vi fortsättningsvis äta lika högt, men under våra 3 veckor på Kreta i sommar lämnar vi burken hemma
Min slutsats blir att fortsätta på inslagna banan massa högdos D vitamin året runt!
exempelvis:
HOLISTIC 5000IE
Här finns en intressant lista på olika sorters människor mfl i världen med olika jobb och nivån av D vitaminet.
Edit:
”Vitamin D-status
När man mäter vitamin D-status genom blodprov (serum) så är det 25-hydroxy-vitamin D man är intresserad av, 25(OH)D. Det mäts i två olika enheter, i USA företrädesvis i ng/mL och i Europa i nmol/L. Sambandet mellan dessa enheter är
1 ng/mL = 2,5 nmol/L
Exempelvis motsvarar alltså 20 ng/mL 50 nmol/L” Från bloggen ”Allt om vitamin D”
på alla upptänkliga sätt.
I LAND skriver man ”Kattfot och mandelblom försvinner med de betande djuren”
När ska vi förstå att betande djur är nödvändigt för precis allt liv?
De skriver också:
”Varje år delar forskningsråden ut miljonbelopp till forskningsprojekt som avser undersöka orsakerna till varför vissa arter minskar. Vidare läggs medel från Naturvårdsverket och naturvårdsorganisationer för skydd av arter och biotoper. I en annan del av samhället tas politiska beslut som omöjliggör djurhållning. Många småbrukande bönder som hävdar en unik mark med hög artdiversitet har tvingats avveckla sin verksamhet på grund av ekonomiska problem eller tack vare det aggressiva regelverk och den offensiva djurskyddspolitik som bedrivs av länsstyrelser och som i flera fall har resulterat i djurförbud mot enskilda lantbrukare. De betande mularnas arbete upphör och vi ser några år senare nedåtgående numerär för av hävd beroende insekter, fåglar och växter. Utan de djurhållande bönderna förlorar vi vad många hundra års djurhållning skapat i form av extremt värdefull mark och hög artdiversitet. Detta gör mig djupt bekymrad.
Jag frågar mig hur landsbygdsministern och Centerpartiet ser på konsekvensen av att jordbruk avvecklas i snabb takt och att djurhållningen upphör i så högklassiga områden? Är det rimligt att Sverige låter internationellt betydelsefulla områden utarmas och försvinna? Det är kontraproduktivt att staten lägger miljoner årligen på forskning kring varför arter minskar i svensk natur, när regeringen driver en jordbruks- och djurskyddspolitik som gör det allt svårare att försörja sig som jordbrukare och att kunna hålla djur enligt den standard som idag krävs. Hur värdefull är långvarigt hävdad mark? Hur värdefulla är de brukande bönderna?”
Bra frågor som ställs där…
LCHF beskylls ju gärna för att vara miljöovänlig… men om vi ska ha betesdjur överallt behöver vi ju också äta dem
Intressant läsning här om detta ämne
berättar TV 4 nyheterna och så här skriver SvD
”För tio år sedan hade 6 procent av 4-åringarna diagnostiserad astma, 2011 var siffran 9,5 procent.
Bland 12-åringar har antalet drabbade ökat från 6,4 procent 2003 till nästan 9 procent 2011. I den sistnämnda gruppen har även allergisnuva och födoämnesallergi ökat.
Men rapporten visar också att barn oftare skyddas mot solen och exponeras mindre för tobaksrök än tidigare.”
De fortsätter:
”Enkätsvaren visar också att allt fler barn störs av buller.
Rapporten har gjorts av Institutet för miljömedicin (IMM) vid Karolinska institutet på uppdrag av Socialstyrelsen.
Sammanställningen grundar sig på 36 000 enkätsvar från barn och deras vårdnadshavare.”
Min fundering handlar ju givetvis om kostens påverkan, men det de nämner här ” Men rapporten visar också att barn oftare skyddas mot solen”
om det inte är så att alla våra barn i Sverige lider av D vitaminbrist och detta gör dem känsliga för astma och allergier?
Så återigen kan vi vara ganska säkra på att SOLEN och D vitaminet är livsviktigt för oss!
Jordbruksverket går ut med att de vill ha en koldioxidskatt på kött, den verkar vara väldigt rak o platt den skatten för det är schabloner som ska räknas ut för ex nötkött, kyckling mfl då tar man tyvärr inte hänsyn till att nötkött kan produceras på olika sätt.
Det är tom så att gräsbeteskött främjar miljön. LCHF blir ju ofta anklagad för att vara en ”protein diet” vilket den i och för sig inte är, men man måste med rätta ställa sig frågan om vi vill bidra till ett ohållbart sätt att producera kött eller om vi vill bidra till en brun revolution dvs föda upp djur hållbart som gör att miljön vi lämnar efter oss för framtiden är något vi kan vara stolta över…
Det finns en annan sida av detta mynt ”att beskatta kött” som turligt nog ses klart i alla fall av Lantbrukarnas riksförbund, de ser en stor risk med köttskatt. De skriver:
”En rak skatt innebär att köttet skulle beskattas lika, oavsett hur det är producerat, hur djuren har haft det, hur mycket klimatgaser som släppts ut och hur den biologiska mångfalden påverkats. Det innebär att kött från nedhuggen brasiliansk regnskog får samma skatt som svenskt hagmarkskött – trots att det brasilianska köttet ger 30 gånger större utsläpp av växthusgaser jämfört med det svenska. En sådan skatt gynnar köttet med den största miljöpåverkan, vilket jag inte tror är vad Jonas Paulsson eftersträvar. Det leder varken till att konsumtion eller produktion blir mer hållbar.”
och tar man med i beräkning vad Lierre Keith skriver i boken om Vegomyten så lär miljöförstöring endast öka om vi ska äta vegetabiliskt.
Betänker man då också att ”frukt och grönt” har urvattnats att man måste äta 4 morötter för att få vad en enda morot innehöll av magnesium på 40 -talet. Måste man äta mer än dubbelt så mycket mat för att få i sig vad kroppen behöver av näringsämnen så får man ju räkna mer än dubbelt dessa grödors miljöpåverkan.
Är det då också så som Lantbrukarnas riksförbund skriver i sina första rader att vi överkonsumerar godis mm , och är det så att barn och unga får i sig 25% ( även vuxna hämtar 1 fjärdel av energiintaget från socker) av sitt energiintag från socker i läsk, godis och andra onödiga produkter som gör de sjuka i förtid.
Blir det inte då så med en köttskatt att man ännu mer kommer handla det billiga och dåligt uppfödda köttet och man blir ännu mer hänvisad till ”andra onödiga produkter”.
Är det ändå inte viktigast att folk behåller en bra hälsa livet ut av bra och näringstät mat?
Ikväll åt vi årets första julbord på Sjöstugan i Borgholm! Vi har hållt oss ifrån julmaten förutom skinka o tomtegröt, å vörtbröd jag gjorde tidigare i veckan men nu så var det dags för det traditionella julbordet med goda vänner. Vi bokade bord på Sjöstugan i Borgholm. Ett litet, gemytligt gammalt torp från 1940-talet med tidstypisk inredning, knarrande trägolv och stora härliga balkar i taket.
Jag ångrar nu efteråt att jag inte hade stora Canon med mig utan endast Iphonen som kamera, men jag ska försöka återge i både bild och text ändå. Detta julbord är det absolut mysigaste jag varit på, såhär ska de se ut! Helt och hållet min stil. Litet, vällagat, stämningsfullt och med en rustik känsla av jul och den goda maten! Grymt imponerad är jag…
Strax före 19 stod vi utanför detta vackra hus, Sjöstugan i Borgholm. Snötäckt med julgran, flammande marschaller och en inbjudande entré. Jag hade nästan kunnat nöja mig med att bara stå där och njuta men det var väl onödigt att gå miste om all den goda maten och insidan av huset… När vi öppnade ytterdörren möttes vi av doften av varm glögg och ljudet av en sprakande brasa med vacker julmusik i bakgrunden… Helt magiskt!
Intill vårt bord i ”salen” som kanske rymde 20 personer totalt sprakade brasan… Å brasor gillar jag!
Inredning och miljö i rustik trä med filtar i fönsterna för att inte vinden ska dra, fårskinn längs bänkarna, fluffiga kuddar, linnedukar och fotogenlampor…
Det vackra lilla rummet före buffén och drinkbaren…
Sjöstugans julbord som serverades efter välkomstglöggen.
Nu ska jag försöka minnas allt gott;
5-6 sorters sill, nubbesill, ägghalvor med majonäs och räkor, gravad lax och gravlaxssås, kallrökt lax, paté/rullsylta? Lite osäker där… Julskinka, rökt vildsvin, kålsallad, kokt potatis, vörtbröd o några sorter till av mjukt bröd och tunt knäcke, smör, julost, brie, grönmögel, druvor… Har säkert glömt något…
Varma;
Köttbullar, revben, snittade prinskorvar, små stekta minikroppkakor, janssons frestelse, kokt potatis…
Godisbord;
Kaffe, the, pepparkakor, saffranskaka, fruktkaka, ris a la malta, saftsås, apelsinfiléer, mandelmusslor, grädde, marsipantomtar och grisar, fudge, kola, knäck, skumtomtar mm…
Precis så lagom mycket att välja på så man slipper få ångest av att tagit till sig överfulla tallrikar som man inte orkar äta upp. Och framförallt när det är så otroligt vällagat med fina råvaror behövs inte lika mycket. Ingen smörig flottig janssons här inte utan en krämig med grädde, välsmakande köttbullar som inte smular sönder eller är torra, små kroppkakor som verkligen smakade hemrullade, och de utvalda sillsorterna för att bara nämna några.
Jag o barnen drack julmust, Nicke och P skålade med Mariestads, skåne akvavit och Xanté päroncognac till kaffet.
Med en mätt mage, väldigt nöjd med kvällens matupplevelse kommer jag leva länge på den här kvällen! Stort tack för i år till Kjell & Ylva för god mat, bemötande och en stämningsfull julbords-kväll!
The post Julbordspremiär på Sjöstugan i Borgholm appeared first on Kryddburken.se.
Ja, vad gör ni egentligen av matavfallet från matlagningen? Kastar ni det i hushållssoporna, lägger på komposten, ger ni det till fåglarna, eller? Vad gör ni?
Det blir iallafall ofta en himla massa skal och riv och överblivna slattar och kanter från hackat och skuret i mitt kök och de åker direkt i en påse i frysen som jag fyller på efterhand…
Varför sparar på sånt då tro?
Jo, när påsen är full så kan du koka dig den mest fantastiska grönskasbuljong alldeles gratis och utan tillsatser och massa salt! Fiffigt va?
Gör likadant med kyckling, fisk och kött >>
Det ni ser på bilden är bara ifrån dagens lilla kok, kanske kan ni till och med gissa vad det ska bli?
Nähä, åter till kastrullerna, ville bara påminna er om detta som är nog så viktigt!
The post Kastar ni sånt här?? appeared first on Kryddburken.se.
det har nog många listat ut och brödboken utkommer början februari och här bjuder jag på lite bilder från fotograferingen.
Martin Skredsvik är i fototagen både ute i charmiga miljöer och inne på vår inglasade altan.
Här ser ni också lite av variationen av bröd i boken och organisationen i köket vid tillfället…
Hoppas också att ni alla kommer uppskatta denna bok lika mycket som bakboken!