Det svenska heliga brödet fullt av socker

 SkogaholmslimpanMånga populära bröd är rena sockerbomberna. En limpa kan innehålla motsvarande 26 sockerbitar, visar GP Konsuments granskning.

Så här års är det många som tänker lite extra på sin kost. Att dra ner på godis, kaffebröd och andra sockerkällor är en vanlig föresats. Men få tänker på att matbrödet ofta är kraftigt sötat.
Skriver GP i tisdags.

Visst är det jätte viktigt att man försöker undervisa och informera folk om hur mycket TILLSATT socker det finns i matbröd.
Sockret tillsätts i regel i form av sirap och i undantagsfall vanligt socker (sackaros).

Sedan svamlar  artikeln om fullkorn hur nyttigt det är., så återigen så har inte författarna till artikeln förstått att fullkor också är socker.

Tänk om de kunnat använda sina grå hjärnceller till något och räknat ut KOLHYDRAT halten i bröden, för hur det än är är det ju den som t alar om HUR MYCKET socker som finns i brödet. Det är ju den informationen som är det viktigaste i hela näringsdeklarationen.

Så låt oss kika lite på ”nyttiga” bröd och jämföra med ”onyttiga”. Vi kikar hos Livsmedelsverket och här anges det per 100 gram:
Jättefranska: 41,9
Rågbröd typ fullkorn osötat: 46,1
Skogaholmslimpa: 46,6
Grahamsbröd fullkorn: 45,5

Vi kikar också på de olika mjölsorterna, återigen 100 gram:
Vetemjöl: 72,4
Rågmjöl fullkorn: 60,2
Grahamsmjöl fullkorn: 60,7

Redan här bör det säga de flesta något…
Kostdemokrati  skriver det bra, så jag klipper in:
”Låt oss räkna på den klassiska Skogaholmslimpan som inte alls är värst i klassen vare sig när det gäller tillsatt socker eller kolhydratmängd. En limpa väger 775 gram och hundra gram limpa innehåller 51 gram kolhydrater  En hel limpa innehåller således 395 gram kolhydrater, varav 74 gram tillsatt socker (9,6 %).

Men som sagt blir kolhydrater till socker så snart man äter brödet. Kolhydrater är kedjor av socker som snabbt spjälkas till sockermolekyler, en process som startat redan i munhålan. Tugga t.ex. på en bit knäckebröd (utan tillsatt socker) eller en morot, och efter en stund smakar det sött.

En brödskiva väger ca 40 gram och innehåller således 20,4 gram kolhydrater  En sockerbit väger 2,8 gram och allt är kolhydrater.

 Vad ger då detta om vi räknar på det? En limpa motsvara 141 sockerbitar.”

Så svamlar man i artikeln om 26 sockerbitar i en hel limpa!!

Hur länge ska det blundas för att allt spannmål är nästan 100% kolhydrater?? (se mjöltabellen)

Välling och gröt fulla av gifter

3591624341så som kadmium, arsenik och bly. Dessa finns främst i spannmål, ris och soja.

Livsmedelsverket om gifterna i barnmaten

***

SD.se skriver:
”När Testfakta nu analyserar 14 olika gröt- och vällingsorter från svenska butikshyllor visar det sig att de giftiga ämnena finns kvar.

– Några av produkterna har olämpligt höga halter, säger Lars Barregård, professor i miljömedicin och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Mest oroad är han över blyhalten i den mjölkfria vällingen och den mjölkfria äppelgröten från EnaGo.
I studier på barn har forskare observerat lägre IQ redan vid måttligt höga blyhalter. Utifrån det rekommenderar EU:s livsmedelsmyndighet EFSA ett intag på under 0,5 mikrogram bly per kilo kroppsvikt och dag för gravida och barn.
För ett barn på åtta kilo som äter av gröten från EnaGo räcker det med tre portioner om dagen för att barnet ska få i sig en blydos som ligger över den nivån, som alltså kan påverka hjärnans utveckling.

Fyra portioner av vällingen ger en dos i samma nivå.

– Jag skulle inte välja den vällingen. Och jag tycker inte att spädbarn ska äta mer än en portion per dag av gröten. Blyintaget har som mest betydelse just under den period som hjärnan utvecklas, säger Lars Barregård.

Han understryker samtidigt att dagens barn får i sig mycket mindre bly än gårdagens.

– Mina barnbarn får varje dag i sig en tredjedel av den dos bly jag själv fick som barn.”

Sedan kommer jag med min slutkläm,…
Varför i herrans namn ge barn spannmål, ris och soja i första taget?
Varför inte ge dem bra mat = essentiell mat som troligtvis ger friska och starka barn långt in i framtiden?

 

Bloggar etiketter: , , , , , , ,