Jordbruksverket vill ha köttskatt

IMAG0271-150x150Jordbruksverket går ut med att de vill ha en koldioxidskatt på kött, den verkar vara väldigt rak o platt den skatten för det är schabloner som ska räknas ut för ex nötkött, kyckling mfl då tar man tyvärr inte hänsyn till att nötkött kan produceras på olika sätt.
Det är tom så att gräsbeteskött främjar miljön. LCHF blir ju ofta anklagad för att vara en ”protein diet” vilket den i och för sig inte är, men  man måste med rätta ställa sig frågan om vi vill bidra till ett ohållbart sätt att producera kött eller om vi vill bidra till en brun revolution dvs föda upp djur hållbart som gör att miljön vi lämnar efter oss för framtiden är något vi kan vara stolta över…

Det finns en annan sida av detta mynt ”att beskatta kött” som turligt nog ses klart i alla fall av Lantbrukarnas riksförbund, de ser en stor risk med köttskatt. De skriver:
”En rak skatt innebär att köttet skulle beskattas lika, oavsett hur det är producerat, hur djuren har haft det, hur mycket klimatgaser som släppts ut och hur den biologiska mångfalden påverkats. Det innebär att kött från nedhuggen brasiliansk regnskog får samma skatt som svenskt hagmarkskött – trots att det brasilianska köttet ger 30 gånger större utsläpp av växthusgaser jämfört med det svenska. En sådan skatt gynnar köttet med den största miljöpåverkan, vilket jag inte tror är vad Jonas Paulsson eftersträvar. Det leder varken till att konsumtion eller produktion blir mer hållbar.”

och tar man med i beräkning vad Lierre Keith skriver i boken om Vegomyten så lär miljöförstöring endast öka om vi ska äta vegetabiliskt.
Betänker man då också att ”frukt och grönt” har urvattnats att man måste äta 4 morötter för att få vad en enda morot innehöll av magnesium på 40 -talet. Måste man äta mer än dubbelt så mycket mat för att få i sig vad kroppen behöver av näringsämnen så  får man ju räkna mer än dubbelt dessa grödors miljöpåverkan.

IMAG0272-150x150Är det då också så  som Lantbrukarnas riksförbund skriver i sina första rader att vi överkonsumerar godis mm , och är det så  att barn och unga får i sig 25% ( även vuxna hämtar 1 fjärdel av energiintaget från socker) av sitt energiintag från  socker i läsk, godis och andra onödiga produkter som gör de sjuka i förtid.

Blir det inte då så med en köttskatt att man ännu mer kommer handla det billiga och dåligt uppfödda köttet  och  man blir ännu mer hänvisad till ”andra onödiga produkter”.

Är det ändå inte viktigast att folk behåller en bra hälsa livet ut av bra och näringstät mat?

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Miljöförstöring…

Detta har jag ju sagt och skrivit om förut, många gånger, att jag tycker inte man ska säga “klimatförstöring/förändring” utan vad det helt handlar om är MILJÖFÖRSTÖRING!

Lars Bern i sin utomordentligt bra artikel i News Mill säger det jag sagt femtioelva gånger, dock utan att dra in politik i mina resonemang…

LÄS DEN!

 

Vilken jord vill du bo på?

Den bilden till vänster eller den till höger?

 

 

Bloggar etiketter: , ,