Betesdjur = LIV

naturbete_1på alla upptänkliga sätt.
I LAND skriver man  ”Kattfot och mandelblom försvinner med de betande djuren”

När ska vi förstå att betande djur är nödvändigt för precis allt liv?

De skriver också:

”Varje år delar forskningsråden ut miljonbelopp till forskningsprojekt som avser undersöka orsakerna till varför vissa arter minskar. Vidare läggs medel från Naturvårdsverket och naturvårdsorganisationer för skydd av arter och biotoper. I en annan del av samhället tas politiska beslut som omöjliggör djurhållning. Många småbrukande bönder som hävdar en unik mark med hög artdiversitet har tvingats avveckla sin verksamhet på grund av ekonomiska problem eller tack vare det aggressiva regelverk och den offensiva djurskyddspolitik som bedrivs av länsstyrelser och som i flera fall har resulterat i djurförbud mot enskilda lantbrukare. De betande mularnas arbete upphör och vi ser några år senare nedåtgående numerär för av hävd beroende insekter, fåglar och växter. Utan de djurhållande bönderna förlorar vi vad många hundra års djurhållning skapat i form av extremt värdefull mark och hög artdiversitet. Detta gör mig djupt bekymrad.

Jag frågar mig hur landsbygdsministern och Centerpartiet ser på konsekvensen av att jordbruk avvecklas i snabb takt och att djurhållningen upphör i så högklassiga områden? Är det rimligt att Sverige låter internationellt betydelsefulla områden utarmas och försvinna? Det är kontraproduktivt att staten lägger miljoner årligen på forskning kring varför arter minskar i svensk natur, när regeringen driver en jordbruks- och djurskyddspolitik som gör det allt svårare att försörja sig som jordbrukare och att kunna hålla djur enligt den standard som idag krävs. Hur värdefull är långvarigt hävdad mark? Hur värdefulla är de brukande bönderna?”

Bra frågor som ställs där…

LCHF beskylls ju gärna för att vara miljöovänlig… men om vi ska ha betesdjur överallt behöver vi ju också äta dem ;)
Intressant läsning här om detta ämne

 

 

 

Bloggar etiketter:

Fiskgryta på viltfångad Sik

Vild Fiskgryta

Att äta viltfångad fisk har blivit mer och mer viktigt för mig, precis som att jag också försöker köpa gräsbeteskött.

Även om det kan vara svårt att hitta i alla butiker i en liten stad som Östersund.

Det är bra att välja viltfångad fisk och gräsbeteskött, för att vi ska få i oss optimalt av nyttiga fetter och näringsämnen.

Det finns betydligt mer av den varan i de fiskar och däggdjur som får leva i den miljö de är skapta för.

Sen är ju också levnadsvillkoren och miljön för de djuren så otroligt mycket bättre, än om de föds upp i fiskodlingar eller djurfabriker.

Det är också bra för att förhindra en utfiskning av haven. För att ge de odlade fiskarna den mat de behöver krävs stora mängder fiskmjöl.

Jag har den stora turen att jag har tillgång till fiskevatten med ädelfisk både här i Jämtland och vid min stuga i Dalarna.

Lilla bilden ovan är tagen på utsikten jag har över Fuluälven, som rinner precis bredvid stugan.

Så Du kan förstå att jag har kärleken till det här med naturlig mat med mig från barnsben.

Min Svågers familj har fiskerätt uppe i en fjällsjö, så därifrån får jag varje år gott om fisk.

Jag är väldigt förtjust i lax, som Du kanske märkt av mina recept genom åren.

Tyvärr är det lite svårt att få tag på viltfångad lax, så där har det blivit den odlade.

Jag ska försöka få tag på den vilda nästa gång det är dags att köpa lax,  det känns viktigt att kunna bidra till en ekologisk balans.

Har Du inte tillgång till sik, så går det förstås bra med någon annan fisk till grytan.

Krämig Fiskgryta med Dill 1 port

125 gr skinn och benfri Sik

1 msk Citronsaft

5 cm Purjolök

1/4 Paprika

4 Cocktailtomater

1 Vitlöksklyfta

1 dl Tomatjuice

1 dl Grädde

½ dl Vitt Vin

1 msk Ekologiskt Kokosfett

1 msk Smör

 1 Lagerblad

½ tsk Paprikapulver

Några droppar Worcestersauce

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk finhackad Dill

Skär fisken i mindre bitar, pressa citron över och salta lätt.

Finstrimla purjo, paprika och vitlök. Skär tomaterna i fyra delar.

Bryn grönsakerna i smör och kokosfett. Smaksätt med salt, peppar, lagerblad, paprikapulver och Worcestersauce.

Häll på vin, tomatjuice och grädde. Koka upp och låt småputtra i 15 minuter.

Vänd försiktigt ner fisk och dill, låt bara bli varmt. Smaka av om det behövs mer syra eller sälta.