Barnens dag!

foam_clay_lera_pyssel
Att snart gå å lägga sig och veta att barnen är nöjda, glada och haft en rolig dag är bland de bästa som finns! Det är ju första dagen på barnens sportlov nu. Nettan & Johan på Borgholms bokhandel hade sportlovspyssel ett par timmar på förmiddan så dit åkte Joline medan Max och jag tog en svängom o hälsade på farmor & mormor. Det hade varit kreativt som alltid på Nettans pyssel-stunder och en ny ”lera” som barnen fick använda var Foam Clay. En totalt kladdfri lera/gummimassa som varken färgar av sig eller kladdar och vansinnigt roligt att pyssla med!

En sån förpackning fick följa med hem så efter lite mat-shopping i stan så fortsatte pysslandet hemma…

Hann väl egentligen inte göra så mycket mer innan Nicke kom hem. Jo, middag fixade jag förstås, något så gourmetiskt trevligt som köttfärssås från frysen, fullkornsris och kokta morötter. ;-) Gott, och bra med färdig köttfärssås i frysen! TACK, och matlådorna är fyllda.

Under tiden jag fixade maten tog Nicke med sig barnen ut i garaget för ÄNNU mer pyssel och det är något dom älskar. Dom kommer inte som små solstrålar den ena efter den andra med egenhändiga konstverk, pennor, skyltar, skruvade nyckelringar och svetsade muttergubbar. Dom är sååå duktiga!!

Efter kvällsmiddag, dusch och lite plock så ramlade vi ner i soffan allihopa. Det är tösnö ute nu som trillar så bilden på Tv:n försvinner HELA tiden, vilken kanal vi än väljer… Så vi har tittat på ”Familjen annorlunda” och ”Ullared” stötvis med 5 minuters intervaller typ…

Nu sover dom små och tanken slog mig precis; Visst vore det himla trevligt om mamman & pappan också fick sportlov ibland?!! Vet precis vilken sport vi skulle utövat isåfall… Haha! ;-) Nä, nu ska jag nog gå å lägga mig. Må så gott, och imorgon kommer recept som vanligt. På onsdag är det Jenny & jag som utmanar varann igen, denna gången med ”Dessert” och de tre ingredienserna som jag valt. Mer om det senare!

Sov gott nu… Kärlek till er! 

pysselpassion
Nettan vid rodret. Borgholms bokhandel – glöm för guds skull inte att kika in där om du är ”scrap-olholic”. Hon är själv en otroligt duktig sådan så här inne finns ALLT och så lite till… Initiativet med sportlovs-pysslet är sååå uppskattat av barnen så en stor eloge till dig Nettan för ditt engagemang för barnen och tack för idag!

sportlovspyssel_borgholms_bokhandel
Pryttlar och klister, tejp och blommor och glitter och gud vet allt… ;-) Här trivs dom!

sportlov_pyssel
Ett av Jolines skapande som hon gav bort till sin mamma idag! :-P Så söt liten ask. Däri ska jag ha min förlovningsring och min vigselring tills ”trasiga” handen inte är så svullen så jag får på mig ringarna igen… :-P

pyssla_pyssel_lera_foam_clay
Foam Clay! Ja, denna ”lera” var himla kul, nån som har provat? Helt ny för mig och barnen, vansinnigt rolig att pyssla med. 10 stora burkar för 159 kr och så dryg så den kommer räcka länge!

foam_clay_lera
Konstverken flödar lika mycket som kreativiteten! 1-3 dagars torktid och min råtta ser lika platt ut som om den vore klämd under en madrass eller nåt… ;-)

max_joline
Här ser ni ”garage-pysslet” från barnen. Max har gjort en super-duper-praktisk penna som jag kan skriva med trots gips på handen. Slipat och bränt så himla fint. JO, den fungerar faktiskt!! :-P Joline har skruvat och ristat ”Mamma” på en borstad plåt. Dom är fantastiska – älskade ungar!

The post Barnens dag! appeared first on Kryddburken.se.

Kryddburkens köttfärsrutor TEXAS style!

köttfärsrutor_texas_style_kryddburken_köttfärslimpa
Som ni vet så är min kära make en köttfärs-älskare av högsta rang! Han avgudar färs i alla former! Biffar, hamburgare och köttfärslimpor… Jag skulle kunna servera honom detta 7 dagar i veckan, året om och han skulle somna och vakna med ett leende på läpparna av bara vetskapen om att han får FÄRS till middag! :-P

Det händer då och då att jag smyger in en liten länk i hans favoriter här på datorn… Jag har döpt mappen till ”Kolla här Nicke!!”

För att han överhuvudtaget ska kolla mer än en tredjedels sekund på länkarna jag sparat så måste de va antingen ruffiga grabbar, coola truckers, krom och mullriga V8:or. Kockar som grillar och eldar, lyssnar på Meduza, drar dåliga skämt & dricker öl… De e kul de, tycker han! :-P

Sen kan han faktiskt till och med titta på klipp med ”Pit boys”. DOM går hem!
Har ni missat Pit boys på Youtube så lova att ni söker upp dom! Det är dom legendariska ”ZZ-top-kockar” jag pratar om. Ni förstår vad jag menar när ni ser dom! ;-)

Utifrån ett inspirerat klipp från dom så har jag nu skapat Kryddburkens egen version av köttfärslimpa, eller köttfärsrutor TEXAS style!! Det gick hem hos gubben och barnen med stora tummar upp! Detta ska ni testa, lova mig de!

6 port
Det här behöver du : 
1 kg blandfärs
1 dl kallt vatten
1 ägg
2 tsk Tony´s krydda
½ tsk salt
4 msk BBQ glaze (Santa maria sweet Pineapple)

Topping : 
1 stor gul lök
1  morot
1 orange el. röd paprika
½ purjolök
1 näve körsbärstomater
Salt, peppar & örtkrydda
1 dl vatten
1 burk hela champinjoner

GÖR SÅHÄR :
Skölj och skär grönsaker och lök till toppingen. Stek alltihop i het panna med lite smör så löken får mjuka och alla smaker framträder. Krydda med salt och peppar och örtkrydda. Om det börjar bli torrt i stekpannan kan du tillsätta lite vatten som får fräsa med. När löken mjuknat, ställ åt sidan så länge.

Rör ihop ingredienserna till färsen och tryck ut i en ugnsfast form. Pensla med BBQ glaze och lägg grönsaker och lök ovanpå. Stek i ugn, 175 grader ca 50 min. Lägg över folié på slutet om grönsakerna börjar bli brända ovanpå. Servera med kokt potatis och skysås.

Extra tillbehör : 
D´Elidas chilisås
Inlagd jalapeno

köttfärslimpa_köttfärsrutor
Toppingen till köttfärsen, allt detta bli otroligt gott ihop när det fått fräsa i stekpannan och smakerna fått komma fram.

tillbehör_topping_fyllning_ovanpå_köttfärslimpa_köttfärsrutor
Jag la av till en burk hela champinjoner som jag bara halverade men dom behöver inte fräsa med i pannan så dom rörde jag ner strax innan jag la allt på köttfärsen.

köttfärs_färs_rutor_bbq_meatloaf
Färs i form!

köttfärsrutor_meatloaf_bbq
BBQ glaze… Det är ett MÅSTE! Ta den glaze du tycker bäst om, speciell sort spelar inte så stor roll!

köttfärslimpa_färsrutor_köttfärsrutor_meatloaf
Topping/pålägg är PÅLAGT! Nu skjuts in i ugnen!

köttfärslimpa_rutor
Efter ca 50 min i ugnen.

köttfärsrutor_färsrutor_köttfärslimpa_rutor_meatloaf
Jag tycker det är gott! Det är GOD mat helt enkelt. Andra tycker att detta ÄR ”världens käk” å inget annat… Han har dock inte lyckats få mig att dela detta tycke till fullo, vare sig det gäller färs eller öl, men jag älskar honom ändå! ;-)

The post Kryddburkens köttfärsrutor TEXAS style! appeared first on Kryddburken.se.

Gästbloggare – Emma Sörensen

emma_sörensen
Hallå och hejsan allihopa!

Jag heter Emma och jag har fått äran att vara gästbloggare här på Kryddburken i Januari, något som jag har längtat efter!

Så vem är jag då? Ja ni…
Det finns många svar på den frågan. Just nu pluggar jag tillsammans med min syster för att bli undersköterska och det är riktigt kul! Lärarna är bra och klasskamraterna är toppen! :)

Jag har alltid varit intresserad av matlagning och numera är det, tillsammans med Scrapbooking, en av mina passioner i livet! Min kulinariska sida kommer från min mamma, jag var efter henne som en svans i köket när hon bakade eller lagade mat.

Pappa lät mig inte vara med I köket, så jag bestämde mig för att utbilda mig som kock för att visa att jag faktiskt kunde laga mat jag med. Numera är det faktiskt ombytta roller..! ;)

Efter gymnasiet jobbade jag på lite olika ställen och träffade, via min bror, Robban som jag numera är gift och har två underbara pojkar med, den ena vildare än den andra!

För mig är det ren glädje att laga mat. Det är så avslappnande att bara stå där, eller att förbereda något man varit sugen på länge…Dessutom är det extra kul när någon uppskattar maten!

Lagar man mat så ska man dessutom oftast ha en dessert, I alla fall enligt min äldsta son Nathanael. Han är alltid med och lagar mat och så ska det ju vara, Mat lagas ju trots allt till som bäst när den lagas med kärlek!

Jag vet inte riktigt när jag snubblade in på Kryddburken faktiskt, men på två tre dagar, så satt jag och läste ut arkivet. Det första jag provade på var Pulled Pork, så ni kan ju förstå varför jag fastnade här??

Det måste vara den lättaste och godaste sköter-sig-själv maten som finns, och eftersom det finns mer än ett sätt att smaksätta den på så måste man testa alla. (Läs: Jag behöver egentligen bara en ursäkt för att få tillaga den, så gott är det!)

Linda, du är en otrolig inspiration och jag hoppas att du aldrig slutar att blogga! För oss ‘hemma kockar’ är kryddburken paradiset, det finns ju inget som inte är gott! (Om det är det någonstans min diet totalt havererar, så är det när jag läser din blogg! Din julgodis sida är farlig kvinna!) ;-)

Det bästa jag vet är familjemiddagar, men tyvärr hinner jag inte med så många sådana just nu eftersom jag pluggar. Jag tycker om att sitta vid ett köksbord fullt av människor och äta. Jag anser att det oftast är då man är som mest social! Det kan vara allt från plockmat till en mustig gryta, huvudsaken är att vi är är tillsammans.

Jag bloggar inte (aktivt i alla fall) och är ingen twittermänniska heller, utan jag håller till på facebook. Där lägger jag nog upp allt eller det mesta roliga som jag bakar och hittar på, och det kan bli en del.Jag har valt något gott och enkelt till dagens middag, något som alla tre killarna I min lilla familj älskar och uppskattar nu när snön återvänder. Det är ett recept på gulasch som uppkommit efter otaliga omgångar av tillagningar. (Ni vet ett sådant recept där man känner att något saknas, men man kan inte sätta fingret på det? Precis ett sånt.) Det är snabbt och det är lätt och efter att man har tillsatt ingredienserna, så sköter det sig själv.

gulaschsoppa

Visst måste man nästan ha något sånt här när det är kallt ute? Mumsigt och mättande!

GULASCH
4 st potatisar
1 paprika
1 gul lök
500 g köttfärs
6 dl vatten
2 tärningar köttbuljong
2 tsk kummin
1 stor sked tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta (kan även rivas eller grovhackas, det är en smaksak.)
Chilipulver (Det här är definitivt en smaksak, men jag tycker att gulasch smakar bäst med lite sting i faktiskt.)
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR:
Tärna potatisen och förkoka i 10 minuter. Tärna paprikan och stek den med hackad gul lök och köttfärs.

När köttfärsen är genomstekt och paprikan mjuknat något, tillsätt då: Köttbuljong, tomatpuré, kryddor och vitlök. Måtta upp och häll i vattnet (Här kan man tillsätta chilipulvret om man vill ha det). Låt sedan grytan sjuda i 20-30 minuter. Servera med en klick creme fraiché och en bit bröd.

Efter maten, när det närmar sig eftermiddagskaffet så måste man nästan ha en kaka till kaffet eller hur?

Det finns ju en hel del kakor att välja på men jag tycker bäst om de lite äldre kakorna. Receptet på kakan jag har valt är med i ‘Sju sorters kakor’, och är tydligen lite ‘Old School’ numera vad jag har hört.

Vad valde jag då? Brysselkex såklart! Min mamma bakade dessa jämt när jag var liten och skulle ha födelsedagskalas. Inte bara är det en god kaka, den är fin att titta på också. Mättande både för mun och öga :)

brysselkex_emma_sörensen
Dessa är ju så goda och söta att man inte kan motstå dom där dom ligger på fatet vid kaffebordet. Det krävs en riktigt bra viljestyrka att låta bli,  jag erkänner. När det kommer till dessa så är min som helt bortblåst! ;) (Kan vara därför jag inte bakar dom så ofta!)

BRYSSELKEX. (ca 50 st)
4,5-5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g margarin eller smör

Garnering: Socker färgat med karamellfärg, jag valde rosa.

Tips: Jag bakade dessa godingar strax innan jul, och då blandade jag upp socker med rätt mycket kanel som jag rullade degen i, och det blev hur gott som helst.

GÖR SÅHÄR :
Hacka samman ingredienserna till degen. Forma degen till rullar drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i socker och lägg dem sedan kallt en stund. Ta sedan ut dom och skär dom i skivor och lägg dom på en smord plåt, eller på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter i 175 grader.

Eftersom jag gillar mina kakor lite knaprigare så låter jag dom vara inne längre, dom smakar lite bättre också tycker jag.

rasmus_natte

Mina fina pojkar!

Den äldsta utav dom, Nathanael, är min andrekock i köket. Han är med och basar och bestämmer när det kommer till vilken efterrätt vi ska servera, det är viktiga saker..! (Oftast Lördagar och Söndagar). Lillebror Rasmus är ett litet ”slukhål”, och han äter allt han får och kommer över! ;)

Med det så får jag tacka för mig, och framför allt tacka Linda för att jag fick göra ett inlägg i hennes blogg! Det var roligt och jag hoppas att ni känner er tillräckligt inspirerade för att testa något av recepten, och att ni tycker lika mycket om dom som jag gör. Ha en riktigt bra dag alla läsare, och tack igen! <3

The post Gästbloggare – Emma Sörensen appeared first on Kryddburken.se.

Vi firade mamma…

per_morberg_vin_rödvin_vitt_vin_flaska
Igår fyllde min mamma 51 år… Ja, jag har en ung mamma… Hon och pappa var 15 och 16 år när jag föddes men tiden går. Jag är snart lika ”gammal” som henne, borde ju komma ikapp nån gång! :-P Vi var hemma där allihopa på eftermiddan och kvällen, jag lagade lasagne och banoffee pie.

Fina presenter, blommor och uppvaktning. Nicke köpte med sin två flaskor av Per Morbergs vin från Kalmar, det var uppskattat av både en och flera anledningar! ;-) Bjuder på några bilder jag hann ta innan kalaset tog slut…

hemma_hos_mamma_mia
Å var ska jag få plats med all mat då?? ;-)

presenter_födelsedag
Många fina presenter som väntade…

mamma_51
Fina, älskade mamma…

mamma_mia_rosa_rosor
Ett typiskt stilleben hemma hos mamma… Rosa, rosor, pärlor, spets, vitt, habby chic…

lasagne_plåt
Lasagne är något som både stora och små älskar! ;-)

lasagne
Lasagne extra allt, hemkokt bechamel, en riktigt mustig köttfärssås, färska lasagneplattor och massor av ost… Recept, fler bilder med beskrivning hittar du här >>

banoffee_paj_dulce_de_leche
Två burkar kondenserad mjölk har kokat (sjudit) i 2½ timme, å då blir det sån här läcker, krämig kolasås. Dulce de leche. :-P

banoffee_pie_banoffipaj
Recept på Banoffee pie hittar du här >>

The post Vi firade mamma… appeared first on Kryddburken.se.

Korvstroganoff i ny tappning

korvstroganoff_supergod_annorlunda_korvgryta
När jag var liten var ”makkaråner och kårv” bland det bäst jag visste. Stekt falukorv eller denniskorv, bara jag fick makkaråner till och massvis med kärttshupp!! ;-)

Det gillar jag än idag men jag tänkte att ni säkert blir besvikna om jag nu bara berättar hur man steker korv, kokar makaroner och klämmer ur en halv ketchupflaska?!

Så jag gjorde en korvstroganoff i ny tappning som inte alls blev tokig, faktiskt den godaste korvstroganoff hittills. Ibland måste man förnya sig sägs det ju och det gjorde inte ont alls! :-P

Det här behöver du : 
1 ring falukorv
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 röd paprika
1 burk skivade champinjoner
1 dl tomatpuré
2 msk milt paprikapulver
1 tsk chiliflakes
2 msk vit balsamvinäger
½ dl ketchup
Några droppar D´Elidas chilisås
1 l köttbuljong (egen alt. tärning/fond + vatten)
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning av såsen
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skära korven i kvartar. Stek den i stekpanna så den får fin färg och blir lite knaprig. Lägg upp på ett fat vid sidan om så länge.

Skölj och skiva zucchinin, finhacka lök, vitlök, paprika och fräs på tillsammans med champinjoner i samma panna. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, chiliflakes och rör om ordentligt.

Slå på balsamvinägern, ketchup, D´Elidas och buljongen. Sänk värmen och låt allt få puttra ihop ca 10 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt småputtra en stund till. Smaka av med salt och peppar. Lägg i falukorven i pannan. Strö över persilja och servera med stora makaroner.

korvstroganoff_supergod
Är man förberedd är det mycket roligare att laga mat. Och lättare att hålla rent o snyggt omkring sig.

falukorv_stroganoff_korvgryta
Falukorven är stekt.

smaksättning_grönsaker_tomat_korvgryta_korvstroganoff
Grönsaksröran till såsen fräser…

korvgryta_korvstroganoff_recept
Doften är minst sagt helt underbar!! ;-)

falukorv_middagstips_recept_korvgryta
Buljongen är tillsatt och nu får det puttra ihop en stund…

korvgryta_korvstroganoff
Strössla över persilja. Servera!

korvstroganoff_ny_annorlunda_godaste
Man kan ju inte äta spagetti och köttfärssås varje måndag hur länge som helst??! :-P

The post Korvstroganoff i ny tappning appeared first on Kryddburken.se.

Köttfärslimpa – grekiskt inspirerad

medelhavsinspirerad köttfärslimpa ca 4 portioner

800 g köttfärs
2 ägg
ca 250 gram grovhackad fetaost
ca 250 gram grovhackade kalamataoliver
1 liten grovhackad rödlök
3 msk  torkad basilika
1 tsk vitpeppar
1 msk lökpulver
lite vitlökspulver

Gör så här:
Blanda färs med alla ingredienserna och forma en limpa i en smord ugnsfast form, grädda i ugn 175 grader i ca 45-50 min, beroende på tjockleken.
Servera gärna med en sallad á la grekisk.

Bloggar etiketter: , ,

Köttfärslimpa med champinjoner och skysås

köttfärslimpa_recept
Nu ska ni få dagens recept, nämligen måndagsmiddan här i huset. Köttfärslimpa med färska, smörstekta champinjoner till, potatis, morötter och skyssås. Inte så dumt alls. När jag gör köttfärslimpa har den en strykande åtgång, det är en av Nickes många färs-favoriter, men de visste ni ju redan! :-P

Jag håller med honom, visst är det gott och speciellt med champinjoner till.

Jag vet, detta är inte burkchampinjoner (som jag är smått galen i) men de gånger jag hittar riktigt fina, små och kritvita färska då köper jag dom. Det blir tokgott om man skivar och steker i torr panna, saltar och låter dom ”vätska” av sig för att sedan få en klick smör och lite peppar, det är allt som behövs och då är dom snäppet godare än burkchampinjonerna faktiskt! ;-)

Varianten på köttfärslimpa blev denna gånger med ”löksoppa”… Jag ska förklara;
Istället för bara vanlig hackad, riven eller brynt lök så använder sig många av löksoppa i pulverform som smaksättning till köttfärslimpa. Det ÄR gott men man behöver ju nödvändigtvis inte använda pulver! Nä, så gör egen – det blir godare så och den är verkligen busenkel att göra själv.

6-8 port
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
1 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
2 dl mjölk

Löksoppa :
50 gram smör
3 stora gul lök
4 msk oxfond
2½ dl vatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Förbered löksoppan först av allt så den får svalna något. Hacka löken och fräs i stekpanna med smöret tills löken blivit mjuk och genomskinlig, låt den steka länge på låg värme, ca 30 min. Tillsätt oxfond och slå på vattnet, låt allt få bubbla ihop nån minut. Smaka av den med salt och peppar, när den är lite för salt är den perfekt! Ta sedan av plattan och låt svalna. Om du vill kan du mixa löksoppan med mixerstav så får du en finare konsistens på köttfärslimpan, det är en ren smaksak!

Blanda sedan ströbrödet med mjölken och låt svälla, rör ihop med löksoppan och blanda sist ner färsen. Smörj en ugnsplåt och forma färsen till en limpa. Stek i ugnen ca 1-1½ timme i 175 grader.

Använd lite grann av stekskyn som bildats på plåten och sila ner i en kastrull, späd med vatten eller buljong, lite soya, en matsked vinbärsgelé. Smaka av med salt & peppar. Red såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

* TIPS :
Tänk på det när ni steker svamp att alltid börja med torr stekpanna, inget smör eller olja alls. Stek svampen tills den får fin färg och ingen vätska finns kvar i stekpannan. Salt hjälper till att dra ur vätskan. Sen kan du peppra och avsluta med en klick smör för den goda smaken!

köttfärslimpa_champinjoner_sås

The post Köttfärslimpa med champinjoner och skysås appeared first on Kryddburken.se.

Pastagratäng med köttfärs

pastagratäng
Gratänger allt-i-ett är himla smidigt när man bara fyller en ugnsform och skjutsar in i ugnen. Igår tog jag upp en låda från frysen med köttfärssås, till de kokade jag makaroner och vispade ihop en snabb bechamelsås. Allt som behövs för en god pastagratäng. Hällde i en burk majskorn och så riven ost på toppen.

Lite ”mac n cheese” blir det över det hela med tanke på gratängsåsen. :-P

6 port
Det här behöver du :
6 port kokta makaroner
600 gram färdig köttfärssås
1 burk majskorn
1 sats bechamelsås
riven ost

GÖR SÅHÄR :
Fördela makaroner, köttfärssås och majskorn i en ugnsfast form. Slå över bechamelsåsen och vänd runt. Strö över osten och gratinera i 225 grader ca 25-30 min.

1 sats bechamelsås :
50 gram smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
Några droppar D´Elidas chilisås
Nymalen vitpeppar
Örtsalt
2 äggulor

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Låt småkoka under omrörning ca 10-15 min, ju längre desto godare blir den. Krydda med D´Elidas chilisås, vitpeppar och örtsalt. Rör ner äggulorna sist av allt. Smaka av.

pastagratäng_köttfärs
Dögott!! :-P

The post Pastagratäng med köttfärs appeared first on Kryddburken.se.

Kryddburken har passerat 2012 – året som gått och vad händer nu??

kryddburken_nytt_år_resume_kuriosa_sammanfattning
Ja vad händer med Kryddburken nu??
Många bloggare släpper sina rötter och styr kosan vidare, slår sig samman med likasinnade, hittar nya vägar och en del lägger ner helt eller kanske byter schanger och innehåll totalt…

Jag kommer inte flytta min Kryddburk nånstans!
Jag kommer fortsätta skriva om recept, mat, livet på Öland och norrland i mitt hjärta. Jag kommer faktiskt inte att ändra på något – för jag älskar det jag gör här och nu! Självklart bjuds det på en del spännande inslag, tävlingar, gästbloggare och påhitt men inget som förändrar helheten och det jag byggt upp under alla år.

- Ja, då vet ni det! :-P  

Som vanligt bjuder jag på lite statistik såhär i början på nyåret och missa för guds skull inte alla trevliga/knasiga/roliga sökord lite längre ner!

Kryddburks-fakta :

  • Under 2012 publicerades 389 st inlägg (förra året 348 st)
  • 9 st tävlingar har hållits (8 st förra året)
  • 5-års jubileum har firats med massor av härliga samarbetspartner under året!
  • Årets mest trafikerade dag inföll den 4 april med 12154 sidviningar!!
    (Ni slog därmed förra årets rekord då den mest trafikerade
    dagen var just nyårsafton 2011 med 11427 sidvisningar.)
  • 3295 st följer Kryddburken på Bloglovin (förra året 2288 st)
  • 2518 st följer Kryddburken på Facebook (förra året 1869 st)
Årets 5-i-topp populäraste recept enligt er läsare :

  1. Fyllda lövbiffsrullader i god skysås
  2. Italiensk buffé & 50års kalas
  3. Pinocchiotårta
  4. Rödvinsmarinerad hjortstek – så tillagar du en stek utan att misslyckas
  5. Pulled pork

Årets 10-i-topp sökord : 

  1. Kryddburken
  2. Smörgåstårta
  3. Pepparkakshus
  4. Äppelkaka
  5. Pinocchiotårta
  6. Muurikka
  7. Pulled pork
  8. Köttfärssås
  9. Köttfärslimpa
  10. Budapestrulle

Årets knasigaste/roligaste sökord :
Trollerimat, gelésoppa, rökta frallor, makaroner och röding, kalle anka, tortellini med nån jävla sås, hårigt renskinn, snattar nyårsmat, hamburgare av lera, snöhelvete, lappskoj, köttfärssås med klimp, lycklig sås, supmat, hungrig som en varg, kladdig kladdkaka, morgonstånd,…

Ehh… Jaaa…. Så kan de gå när man hittar hit! :-P  
Jag kan ju faktiskt upplysa er som blir lätt förbryllade nu att nån gelésoppa med rökta frallor, supmat och morgonstånd skriver jag inte om här på Kryddburken MEN de som knappat in just dessa ord i sin sökmotor har ändå haft oturen (turen?) att hamna hos mig! ;-) Det tackar jag ödmjukast för!

Jag avslutar detta inlägg med det största och viktigaste för mig…

STORT TACK, KÄRLEK & KRAMAR TILL ER & ETT GOTT NYTT ÅR!
Ni hänger väl kvar ni också va? ;-)

Jag tackar er alla för ett fantastiskt år med stort 5-års firande av bloggen, tack till alla er läsare som skriver kommenterar, mailar, påpekar, önskar, undrar och allt därtill och för att just DU läser här! Det gör mig glad och tacksam och även om jag inte kan klona mig själv som jag vill många gånger och även om jag är sen att svara på frågor/mail etc så läser jag allt, överallt. Inte bara när jag sitter vid en dator och har tid att skriva tillbaka lika snabbt men jag läser allt! Glöm inte de…

Tack till alla fantastiska samarbetspartner som kommit i min väg,
framförallt MUURIKKA.

nyår_skumpa_skåla
Välkommen år 2013! :-P

The post Kryddburken har passerat 2012 – året som gått och vad händer nu?? appeared first on Kryddburken.se.

Köttfärs-cupcakes


Ibland kan man lura ögat lite, som när barnen kom ut i köket idag och trodde jag hade bakat cupcakes! Tja… Köttfärs-cupcakes då!

Lite festligare, lite roligare, lite godare! :-P

8-10 st
Det här behöver du : 

800 gram blandfärs
2 ägg
2 dl vatten
2 msk malen paprika (mild)
1½ tsk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk malen vitpeppar
Salt
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med övriga ingredienser till smeten. Forma till biffar och platta till dom innan du lägger dom i stekpanna. Stek på hög värme så de får fin färg på bägge sidorna. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper vartefter de blivit brynta. Dom ska inte bli genomstekta nu, bara få färg och sedan gå färdiga i ugnen med potatismoset på.

Spritsa mos på varje biff. Blir det mos över kan du spritsa ut små toppar vid sidan om på plåten. Dra några varv med pepparkvarnen över. Gratinera i ugn på 225 grader, sänk värmen till 175 efter 10 min, och låt gå ca 5-10 min tills biffarna är genomstekta och köttsaften är klar.

Duchesspotatis :
6-8 potatisar av mjölig sort.
Koka och stött potatisen, tillsätt en skvätt grädde och några äggulor. Här använde jag två äggulor och ca ½ dl vispgrädde. En klick smör, salt & vitpeppar.


Biffarna har bara fått lite färg i stekpannan och ska steka färdigt i ugnen.


Spritsa moset på biffarna. Peppra!


Sallad med rödlök o purjolök och en god vinegrette.


Smaklig biff! :-P

 

The post Köttfärs-cupcakes appeared first on Kryddburken.se.