Färskost
Färskost
Källa: Mikael s
Portioner: 4

Ingredienser:
1 liter mild naturell yoghurt
2 dl crème fraiche
salt och malen vitpeppar

Smak 1:
finhackade svarta oliver

Smak 2:
riven pepparrot

Smak 3:
pressad vitlök
finskuren gräslök

Gör så här:
1. Värm yoghurt och crème fraiche till 37°. Häll upp massan i ett kaffefilter och låt vasslen rinna av, helst över natten.

2. Smaksätt färskosten med salt och peppar. Smaksätt med någon av de föreslagna smakerna eller dela upp och smaksätt med alla tre.
Första skoldagen!

frukost_skolstart_köpingsvik

Ja nu blir de inga fler långa sovmorgnar längre. ;-) Idag började skolan för barnen och trots tidig väckning så var dom pigga och förväntansfulla. Det är alltid kul att komma tillbaka till kompisar och skolrutinerna igen.

Efter en lugn o mysig frukost skjutsade jag dom till skolan och då fick Kean vara hemma själv i huset för första gången. Det är ju ingen lång stund det tar ner till Köpingsvik och tillbaka men oavsett tid så är det skönt att veta att han kopplar av och känner sig tillfreds när han ensam hemma. Och det klarade han galant! :-P

Nu ska jag sätta mig och skriva matlista för veckan och matcha den mot skolans matsedel där dom idag får stekta pannkakor till lunch! Fler än jag som gillar den appen? Det är ju så smidigt att kunna se vad dom ska äta i skolan så man inte lagar samma till kvällsmiddag, och bra mycket lättare att hålla reda på än ett papper.Veckan för våra barn ser ut såhär;
skolans_matsedel

Helgen och veckan som nu börjar

DSC_0229Hemma från den härliga helgen med syrran på Falkenbergs Strandbad spa & hotel. Då vi övertog mor och fars bokning så hade vi nog inte hundra kläm på vad som ingick och inte… typ inget ingick. ..
Jodå, vi kunde badat i den kommunala badanläggningen inomhus… men vi valde den stora naturliga ”anläggningen” ute dvs Kattegatt och Skrea strand!!

Vi hade ju en fenomenal tur med vädret och det blev full sol och varmt!! Så vi låg och gottade oss i solen och jag tog mig också ett dopp i ljummet hav…. underbart.

DSC_0231Vi satte oss sedan ner på balkongen som ligger utanför deras flotta restaurang och drack lite vitt vin och åt räksallad. Njöt värmen och solen som sakta gick ner…

DSC_0234

 

 

 

 

 

 

 

Middagen kunde vi inte inta förrän kl 21.
Det blev en jättegod Entrecôte med ett glas rött vin till och det hela avslutades med en liten hallonmousse, lite söt var den allt men den var väldigt väldigt liten så ;) . Måste nog säga att det var den minsta dessert jag sett, behövde dock inte vara större heller…

Den stora jättefina frukostbuffe som faktiskt ingick  fanns det mkt för mig att äta. Dock innehöll äggröran majsstärkelse, dvs den är gjord på pulver… det blev 2 kokta ägg  istället till baconet ;)

 ***

Veckan som precis gått igång kommer innehåll en hel del planering och förberedning för fotograferingen av bakbok III som går av stapeln på lörd och söndag. Halva boken är ju redan fotad och det gjordes innan vi åkte till Kreta. Nu denna fotosession är det väldigt mkt olika tårtor och pajer som ska fotas, dvs lite mer festfika. Kul tycker jag!

 

 

Spa-helg i helgen med syrran!

54546_85_boch ni som läser bloggen vet att jag inte drar mig för att maila och undra över maten… så inte denna gången heller. ;)

Nu gällde frågan frukostbuffén som serveras på söndag morgon om den innehåller ägg, och ev bacon och äkta smör?

Svaret kom nu, jodå det serveras detta på Falkenbergs Strandbad hotel o Spa och finns inte äkta smör skulle jag bara fråga efter det, då antar jag de har det att bara plocka fram!

Finemang det, jag kommer alltså överleva även detta hotel ;)

Syrran och jag har fått överta mor och fars lilla spa-helg som de inte kan utnyttja, så nu åker jag och syrran till Falkenberg på lördag morgon!

Här ska också badas oavsett väder…

Önskar alla en go helg!

Frukostsmoothies med jordgubb och nektarin

smoothie_jordgubb_nektarin
Hej alla fina bloggvänner! Tack för ert tålamod och omtanke nu när jag haft lite annat att stå i. Kean mår fint och gör sig mer och mer hemmastadd här på ön. Mycket tid går åt till att skapa lugn och trygghet runt honom och sätta rutiner på plats och få struktur på dagarna. Vi trivs kanonbra med honom. Han är min lilla pärla… En dobermann med själ och hjärta och sån personlighet.

Är så glad så ni anar inte! Tiden vid datorn har inte lockat men jag ska naturligtvis inte överge er och Kryddburken. Just nu ligger han på mattan bredvid mig och pratar med sig själv. Han gormar och åmar sig och grymtar, rullar runt på rygg och biter i sina tassar. Han är fruktansvärt busig och fortfarande ”valpig” och gör allt för att få min uppmärksamhet! :-P

Av nån konstig anledning så är min iPhone full av bilder på dobermann och inte mat, tallrikar och köksbilder som det brukar vara. Ni ska få ett litet bildregn på honom senare men först tänkte jag väcka mig själv och er med en härlig frukostsmoothies med jordgubb och nektarin! ;-)

2 stora glas
Det här behöver du : 
½ liter jordgubbar
2 nektariner
2 dl nektarjuice
2 dl naturell yoghurt
Flytande honung

GÖR SÅHÄR : 
Mixa allt i en blender eller med mixerstav. Söta med honung.

frukost_smoothie
Smoothies är så gott och lätt att fixa både som frukost och lättare lunch.

smotthies_nektariner_jordgubbar_yoghurt
Skål och tack för att ni finns. Ni är guld värda! Är snart tillbaka igen… ;-)

 

Ris och ros till Citygross!

salladsbar_sallad_citygross
Det är inte varje dag jag handlar mat i Kalmar eftersom det ligger på andra sidan bron och efter att Hemköp slagit igen i Borgholm handlar jag mest på ICA nu för tiden. Har jag dock nåt ärende till Kalmar så brukar jag passa på att handla kött på Citygross, just med tanke på kvalitén. Jag gillar deras utbud och jag hittar alltid vad jag söker men denna gången blev jag grymt besviken på just köttet. En annan nyhet blev jag glatt överraskad av, och det var deras nya salladsbar!

Salladsbaren var fylld med precis allt man kan önska i en sallad både frukt, grönt, bönor, ärtor, kikärter, pasta, kyckling, räkor, olika ostar, nudlar, såser etc. 10,95kr/hg har jag för mig det kostade och man fick fylla sin egen burk valfritt från salladsbaren. (landade på ca 35kr/burk) Den var fräscht uppställd, rent och prydligt och inte en massa spill och klet som jag brukar bli allergisk mot i vanliga fall.

Jag och barnen fyllde varsin burkar och åt som lunch efter att vi hade handlat. Ett alldeles ypperligt tips till alla som har barn som tjatar om Mc Donalds eller annan snabbmatskedja… Haha! :-P Detta var riktigt gott! Kallt, fräscht, snyggt och prydligt och barnen älskade det! Så den salladsbaren kommer jag nog återkomma till.

citygross_kött
Till min stora besvikelse
dock så köpte jag med mig en stor förpackning färska kamben hem. (klicka på bilden för förstoring, om du vill.) Förpackat samma dag jag köpte det och jag hade förberett med kylväska och kylklampar i bilen för att hålla kylan till de färskvaror jag handlat.

Jag läste på ”bäst-före-datumet” och det stod 11 augusti. Alltså i söndags. JUST i söndags hade jag då planerat att grilla dessa kamben så det fanns färdiga i kylen till övriga familjen när jag jobbade hela måndagen men NEJ… Så blev det inte! :(

Jag såg nästan innan jag öppnade förpackningen i söndags att det var lite konstigt färg… För att inte tala om lukten när jag öppnade…!!!
Ner i en påse och ut i soptunnan fort som bara den. Det var inte en behaglig lukt, det var en enorm STANK av härsket kött. Ytan var hal och slemmig och färgen som synens nästan grön. Urk….

I vanliga fall brukar jag sällan stirra mig blind på bäst-före-datum utan lita på min egen förmåga att lukta och se. Är det nu så att detta uppenbarat sig pga. rötmånad så borde väl kötthandlare om NÅGRA vara väl medvetna och det och kanske sätta ut kortare datum?!

Nåja, dom åkte i soporna och jag blev besviken. Salladen var god och fräsch… Man kanske inte kan få allt. Jag ska dock kontakta citygross angående detta för det ska ju inte behöva hända och tråkigt om fler blir drabbade.

Nyttigaste grönsakerna – Slv kommit ut med ny lista

swiss-chard-image-1Livsmedelsverket har i dagarna kommit ut med ny lista på våra nyttigaste grönsaker, de har företagit sig stora undersökningar och mätningar.
Här kan ni se hela rasket och hur de gjort det.

Bladgrönsaker ligger i topp och brocclin är fortfarande med i toppen och min älskade blomkål som no 8.

1. Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor
2. Gröna bönor/haricot vert
3. Broccoli
4. Gröna ärter och sockerärter
5. Avokado
6. Vita bönor
7. Purjolök
8. Blomkål
9. Linser
10. Kikärter

Man nämner att kantareller är bättre än fet fisk som källa till vitamin D men glömmer lite att berätta att det är D2 och inte D3 som man då får i sig, och D2 är inte så potent som D3. Det är alltså D3 vi ska eftersträva att få i oss för att höja nivån av d vitamin i blodet.

Om vikten av D3-tillskott kan läsas här. Johannas kostblogg och Vitamin D council rekommenderar D3.

 

Bloggar etiketter:

Läppstift är det LCHF?

Img-CX19-CI-3.5-015-XX-smallIdag när jag tränade på gymmet och samtidigt glodde med ett öga på det amerikanska tv-programmet The Doctors. Där pratade man om innehållet i kvinnors handväskor och att  det i den oftast finns fem hälsofarliga grejer… varav ett var läppstiftet.

Jodå, jag har väl ett också… men det används ytterst sällan, jag är inte av den sorten som sminkar mig så värst mycket längre. Dock har jag i min gröna ungdom sålt Oriflame…

Men hur som haver detta läppstift innehåller allt som oftast bly och detta är då våldsamt ohälsosamt (vet väl alla?) och barn kan sätta i sig läppstift medans vuxna inte gör det var man tydlig med. Men man nämnde att kvinnor som dagligen använder läppstift och slickar av resp äter upp det med annan mat och sedan bättrar på osv kan sätta i sig 0,5 kilo läppstift under ett liv!?

Jag vart tvungen å googla detta och fann att denna sajt berättar att det är 3,2 kilo!? Och inte bara är det bly i läppstiften det finns givetvis annan skit också som ju glatt äts upp samtidigt…

Nu grunnar jag:

Läppstift är ju dock oftast feta… undra om de kan ingå i en LCHF kost? ;)

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Rabarber och jordgubbskräm till frukost

rabarber_jordgubbskräm
Idag laddar vi dagen med hemkokt rabarber och jordgubbskräm, än finns rabarber att plocka och de öländska jordgubbarna kostar 35kr/litern. Det borde inte vara så länge kvar på just jordgubbssäsongen så nu gäller det att bunkra upp, självplock är betydligt billigare dock! ;-)

Vad jag har förstått så är många tillbaka på sina arbeten idag, så även mannen här i huset. Efter 5 sköna lediga veckor ringde alarmet 05 idag… Nu blir det matlistor och lunchlådor och lite mer rutin på vardagen igen. Barnen har dock sommarlov 2 veckor till så en massa bad och bus till hinns nog med ändå. Tack för tipsen igår om middagmat, ni ska få se lite senare vad det blev… :-P

8-10 port
Rabarber och jordgubbskräm

1 kg rabarber
2 liter jordgubbar
4-5 dl socker
2-3 msk potatismjöl + 1 dl vatten

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarber och jordgubbar och skär i bitar. Lägg i kastrull, slå på lite vatten, det ska inte täcka men nästan. Koka upp och sänk värmen. Låt rabarberna koka mjuka på svag värme. Rör ner socker, smaka av. Dra kastrullen från plattan, blanda potatismjöl med vatten och rör ner i en stråle samtidigt som du rör. Ställ kastrullen på plattan igen. Invänta EN bubbla, sen är krämen klar! :-P

rabarber_jordgubbar_kräm

Slottstek med gräddsås, pressgurka och äppelmos

slottsstek_gryta_stek_saftig_mör
Det var länge sen nu jag dammade av den här underbara barndomsklassikern – slottsstek! Minns ni hur god den faktiskt var i skolan också, bland det bästa förutom köttfärssåsen då. Sådär mör, salt och såsen… Helt ljuvligt god!

Igår passade jag på att laga till detta då höststormen och regnet drog in över ön. Ibland MÅSTE man bara bryta sommarmönstret med grillmat och sallader med riktig hederlig husmanskost. Vädret idag ser ungefär likadant ut som igår så jag vette tusan jag jag ska hitta på idag. Köttfärssås kanske… ;-)

Det här receptet är en klassisk slottsstek med ansjovis i grytan – det som ger den magiska smaken på just slottsstek!

Nå?? Fler som fuskar med ”höstmat” såhär mitt i sommaren, jag kan väl inte vara helt ensam eller?? :-P

Det här behöver du :
1,5 – 2 kg nötstek (fransyska)
2 gula lök
2 röd lök
2 morötter
Purjolök, grönblast
Några persiljekvistar

Kryddning :
8 ansjovisfiléer + spadet
1 msk ättika
2 lagerblad
1 tsk hela vitpepparkorn
Vatten

Till såsen :
Grädde
Soya
Svartvinbärsgelé
Salt & peppar
Maizena + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken runtom i en rejäl gjutjärnsgryta så den blir fint gyllenbrun. Salta & peppra. Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skär morötterna i slantar. Stick in en stektermometer i köttet och lägg ner lök & morötter i grytan.

Häll på vatten så det täcker köttet till hälften. Lägg ner ansjovis, häll i ättika och tillsätt lagerblad & vitpepparkornen. Lägg på locket på grytan och låt småputtra ca 2 timmar eller tills termometern visar 75 grader. Ta upp köttet och slå in det i folié att vila.

Såsen : 
Sila skyn till såsen och koka sedan upp den i en kastrull. Tillsätt grädde, soya och svartvinbärsgelé och låt småkoka ca 10 min, gärna längre. Smaka av såsen med salt & peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Skär upp steken i skivor, slå över lite av såsen och servera med kokt potatis, pressgurka och äppelmos.

Recept på äppelmos HÄR och pressgurka HÄR!

slottsstek_ansjovis
Förbered lök och morötter medan köttet bryns.

slottsstek_recept_fransyska
Ner med allt i grytan, slå på vatten och låt småkoka under lock tills innertemperatur visar 75 grader.

slottsstek_husmanskost_stek
Dags att servera. Smaklig måltid! :-P